Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Malo prej sem naletel na zanimivo temo na avstralskem forumu...
http://aussiehomebrewer.com/topic/90560-no-chill-cubes/
kako nekateri pustijo nefermentirano pivino v sodih, plastenkah... tudi po par mesecev in celo do dve leti, preden dodajo kvas.
Izkusnje in mnenja...
O tem se je že govorilo. Težko rečem, sam si ne upam tvegati. Govorilo se je že o avstralcih, ki naj nebi hladili pivine, je pa res da je pri njih v zraku zelo malo kvasa in bakterij. Težko bi preprečil vstop mikroorganizmu v posodo z napol ohlajeno pivino, mohoče če bi res še vročo pivino zapru v sod za pivo (nevem kako bi tukaj šla čez termodinamika)
Tako da bi odsvetoval teke stvari, je pa res da se pivo ne skisa kar takoj, tole opazim ko delam jabolčni kis, saj ga ne pasteriziram + jabolka se valjajo jeseni po travi, pa vseeno rabi za začetek divje fermentacije vsaj 2 dni. Po drugi strani je pa dovolj že en sam patogen da ti sfiži pivo + hlajenje ima še druge pozitivne lastnosti (coldbrake...)