Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Jaz bi vsaj pol odstranil.
Ozeroma še bolje, če pobereš ven ene 3 deci kvasa s čimmanj smeti, spucaš fermentor ter nato naliješ notri pivino in kvas.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
?

Ah en post se mi je izgubil, pa sem preverjal, če mi še vse dela ... NI panike.

Btw: NEkaj strani nazaj omenjana SLoIPA je zakon (IPA iz našega magnum in SG hmelja vključno z suhim hmeljenjem ...). TO je ZARES zadeva za uživat!
nahrung002.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Imam dva kega v hladilniku na 3m ceveh in pipe z regulatorjem pretoka.
V eni cevi se mi ves čas pojavljajo mehurčki in posledično več pene v drugi pa nikoli.
Kaj bi lahko bil vzrok temu?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Zakaj?

V enem dnevu drozgamo in vremo ter shranimo v fermentor pivo? Ali se ne bi dalo en dan drozgati, drug dan pa kuhat?

Sprašujem čisto hipotetično ... ALi se preko noči, ko se pivina ohlaja lahko kaj v njej naseli?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Če po drozganju ne uničiš vseh encimov, ti bodo lepo dalje drobili sladkorje in boš imel pir brez telesa.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Zakaj?

V enem dnevu drozgamo in vremo ter shranimo v fermentor pivo? Ali se ne bi dalo en dan drozgati, drug dan pa kuhat?

Sprašujem čisto hipotetično ... ALi se preko noči, ko se pivina ohlaja lahko kaj v njej naseli?

Dokler je nad 60C je možnost za okužbo minimalna oz. nična, s segrevanjem na 65C za 1h pa itak narediš pasterizacijo torej si dokaj na varni strani saj si ubil oz. onesposobil večino mikroorganizmov ki lahko delajo škodo.

Kot je bilo omenjeno je možnost da bi s padanjem temperature preko noči prišlo do delovanja beta amilaze ki bi večino kompleksnih sladkorjev razgradila do preprostih. Ampak tu je treba računat da se encimi (sploh beta A) pri takih temperaturah (čeprav so ugodne za delovanje) zelo hitro uničijo, tako da po recimo 3h urah niso več aktivni.

Skratka pod črto; če uspeš držat temperaturo prve dve urice potem je vseeno če pustiš drozgo čez noč in drug dan nadaljuješ. Sam delam tako z malimi batchi (10l), torej drozgat dam okoli 22h (potem gre lonec v pečico da drži T) in drug dan ob 5h nadaljujem z izpiranjem. Tako sem do 8h fertik in mi ne gre "dan" za pivo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Danes testiram dimljeni slad, ki ga imajo na moje pivo.
2kg dimljen pale, 3kg pale, 0,5kg amber, 0,5kg čokoladni, 0,3kg pražen ječmen. Ene 20l v fermentor, OG računam da bo okoli 1,058, US-05.

Pa da vidimo
tongue-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz sem do sedaj trikrat delal škotski ale, kjer sicer ni original dimljenega sladu, vendar ker bi rad noter delček šotnega priokusa, sem dodal dimljeni (peated) slad. Do sedaj sem šel 0,8%, 1% 1,2% pa mislim da bom moral za kako desetinko še dvigniti. Imam pa castle malting peated.
Je treba biti pa pri dimljencih kar previden, raje manj kot več, ker hitro dobiš ven prekajene klobase.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Kakor sem bral, je peated čisto druga zadevščina. Dimljeni pale naj bi se dajalo 20-40%.
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Pri vametalu ga dobiš za 52 € + 8€ poštnine (mogoče manj, jaz sem naroču še dodatno neke stvari), lahko se pa zmeniš za osebni prevzem, ker vidim da si od tam blizu
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Rabim še en fermentor cca 30-50 litrov. Kaj priporočate?

Gledal sem od mrMalta (IT) plastiko in inox za 50 litrov (60 vs 150€), pa zanima, če je bližje kaj uporabnega in cenejšega....
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
50-60l plastične sode s pipico in veho dobiš za 30 EUR ali celo manj. Je bila že par strani nazaj debata okoli tega.

Sam prisegam na steklo: klik
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.