Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".
Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".
A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?![]()
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Sam vedno potegnem skozi s krtačo in malo detergenta, pri določenih vrstah piva (pšenično recimo) imaš v vratu malce oborine ki jo samo z vodo ne moreš sprati tudi če jo splakneš takoj po "uporabi".
Pa ugotovil sem da me nekje je.be statika, če dam steklenice dobro uležanega čistega piva v gajbo kvas ne gre nikoli na dno ampak se nabere na stenah kjer ima gajba (plastika) stik oz. neposredno bližino s steklenico. Se sicer ne vidi če ravno ne gledaš. sploh v temnih flaškah tega niti nebi opazil. Ker imam par prozornih sem postal pozoren na ta fenomen in ugotovil realacijo. Zanimivo je da če steklenic ne dam v gajbo tega ni (ni statike) enako je je pivo kakšen bolj "moten" ale. V glavnem kvas se na steno prime v tisti mikronski plasti in je tudi dokaj trdovratno "zapečen" zato ga s klasično metodo ko po uporabi 3x splaknem steklenico ne dobim vsega dol. Zaradi takih zadev potem vedno steklenicem operem kot da bi bile vse "umazane".
A kdo hoče slišat prigodo o žejni miši?![]()
Seveda hočemo
Hah, ta statičen fenomen mam tud jaz, pa nisem nikoli pomislil na to, hvala![]()
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ali ima kdo podatek iz prakse, kakšen je rok trajanja domačega piva? Nekje sem zasledil podatek da leto-dve načeloma bi moralo zdržat. Sej vem da ste vsi dobri pivci, pa vseeno vprašam![]()
(s kolegom se pogovarjava da bi delala skupaj, ergo, trajanje ne bi smelo biti problem, vsekakor pa bi bilo fino da zadeva zdrži par mesecev...)
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji.
1. Kako dry-hoppat kar velike količine hmelja? ali naj kar vržem v pivo ali naj dam v vrečke, ker če vržem v fermentor bi znal na koncu biti problem s pretakanjem?
Citat:
Pri pomivalcu ne uporabljat sredstva za sijaj. Ta zadeva je eden najboljših ubijalcev pene.
Enako velja za kozarce iz katerih se pije pivo. Če se jih pere v pomivacu s sredstvom za sijaj jih je potrebno po pomivanju vsaj znotraj še ročno splaknit da bo penca v pivu ok!![]()
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Gucci pravi:
Kaj pa nove steklenice? Kot so te pri Stenku?
Jih razkužujete ali kar notri s pivom?
Sperem z vodo. Do sedaj brez težav, tudi konkretno čez pol leta staro pivo