Citat:
Uporabnik header pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
pH imas zagotovo previsok, spravi ga pod 5.8! Naceloma pri takem phju tudi encimi ne delajo optimalno, tako da imas tu nekaj rezerve. Glede ostalega (ce je temperatura ok) lahko na efektivnost vpliva tudi mletje slada in pa sam cas drozganja. Zmelji bolj fino pa cas drozganja lahko podaljsas, tudi cas izpiranja sladu naj bo cimdaljsi (cimbolj pocasi naj odteka sladica).
Temperatura drozganja je bila ok. V uri in pol je padla za 1.5°c.
Ostalo pa bom upošteval pri naslednjem varjenju.
Kako pa naj doziram kalcijev sulfat za znižanje ph glede na to , da ne morem dobiti analize vode?
Hvala!!!
Kalcijev sulfat je sol, se pravo bolj nevtralen, se pravi slaba opcija za zbijat pH. Poskusi rajši z mlečno oz. citronsko kislino oz. kislim sladom. Za analizo vode poglej v obvestila na občini. Analize vode se delajo redno. Samo je pa res, da je večina analiz mikrobioloških, v naši občini delajo 2-3 x letno fizikalno-kemijske, pa še to bolj skope: trdota in pH...od nam uporabnih meritev.
Še moje izkušnje z vodo. Pri nas imamo ekstremno mehko vodo z zelo nizko prevodnostjo in pH6.5. Po eni strani OK, ker je podobno kot bi imel demineralizirano in lahko z minerali narediš primerno vodo vsakemu pivu. pH-ji pri meni so za blond ale 5.6, pale ale 5.4. Tako se s korekcijo nisem ubadal do tega vikenda, ko sem varil Black IPa. pH je prišel 5.1. Najprej sem hotel narediti eksperiment z 20 x nižjo količino drozganja. Problem je, ker sem moral za korekcijo dodajati zelo majhne količine sode bikarbone. Rabil bi bolj natančno vago. Tako, da ni bilo druge kot, da to ponovim pri varjenju. Je pa veliko telovadbe. Umešaš slad, vzameš vzorec, ohladiš, izmeriš pH, dodaš sodo bikarbono, in tako ponavljaš dokler ni pH OK. Prišel sem do dodatka 2.5g sode bikarbone za 20L in pH5.3-5.4.
Za uravnavanje količine Ca, SO4/Cl razmerja dodajam, CaSO4, CaCl2, NaCl, pa še malo MgSO4. Odkar dodajam te soli se mi je tudi izkoristek povečal pri drozganju. Sedaj je med 85% in 90% BIAB. Pomoje je bilo premalo kalcija, ki je tudi pomemben za aktivnost amilaz.