Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Pri 23C bo dal že nekaj več estrov od sebe, pri 18C je pa dokaj čist.

Čeprav sedaj ko sem naredil že kar nekaj piv z US-05 pri relativno nizkih temperaturah (tam od 16-18C) sem opazil da piva s tem kvasom dajejo nek čuden sadni pookus (kot da bi spil liter slabega belega vina). Čuti se predvsem če se jih pije bolj topla (10C+), pri pitju iz hladilnika nisem tega opazil. Verjetno gre za specifične estre ki pridejo do nosu pri višjih temperaturah. Meni precej moteče, tako da še en minus za ta kvas!
grin1.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri 23C bo dal že nekaj več estrov od sebe, pri 18C je pa dokaj čist.

Čeprav sedaj ko sem naredil že kar nekaj piv z US-05 pri relativno nizkih temperaturah (tam od 16-18C) sem opazil da piva s tem kvasom dajejo nek čuden sadni pookus (kot da bi spil liter slabega belega vina). Čuti se predvsem če se jih pije bolj topla (10C+), pri pitju iz hladilnika nisem tega opazil. Verjetno gre za specifične estre ki pridejo do nosu pri višjih temperaturah. Meni precej moteče, tako da še en minus za ta kvas!
grin1.gif

Delam "brown nut ale" iz piksne in 1kg DME, pa sem mislil uporabit US-05, ker bi naj dal manj sladek okus. A potem raje uporabim kar S-04? Ali pa US-05 na recimo 19 stopinjah?
sprasujem se.gif


Glede temperature pa sprašujem ker US-05 ima po specifikacijah idealno temperaturo med 15 in 22, torej povprečje 18,5,
S-04 pa med 15-20, torej povprečje 17,5.

Torej 04 ali 05, to je sedaj vprašanje
confused-1.gif


bles
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Brown je itak angleški stil tako da bi priporočal S-04 kvas ker daje "prave" estre. Konča pa ponavadi bolj pri visokem FGju tako da dejansko daje bolj "sladko" pivo. Vseeno mislim da bi bilo bolje za tako pivo uporabit S-04, idealna temperatura je 18C s tem da ko začne vret ti jo dvigne tudi za 2C in ne škodi če fermentira tudi do 16C. Pa proti koncu (ko se vretje skoraj umiri) daš pivo na bolj toplo, s tem daš kvasovkam še malce opcije da pokurijo preostal sladkor kar zniža FG in s tem sladkobo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
... pa če kdo želi kvaliteten termometer po ugodni akcijski ceni ima sedaj na ebayu manjšo serijo tovarniško obnovljenih Thermapenov za 30 funtov (zastonj poštnina). Drugače je redna cena novih 60-70 funtov z dostavo v slovenijo.

Akcija velja še dva dni oz. je zaloge bolj malo, roza barve nimajo več!
evil.gif
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Brown je itak angleški stil tako da bi priporočal S-04 kvas ker daje "prave" estre. Konča pa ponavadi bolj pri visokem FGju tako da dejansko daje bolj "sladko" pivo. Vseeno mislim da bi bilo bolje za tako pivo uporabit S-04, idealna temperatura je 18C s tem da ko začne vret ti jo dvigne tudi za 2C in ne škodi če fermentira tudi do 16C. Pa proti koncu (ko se vretje skoraj umiri) daš pivo na bolj toplo, s tem daš kvasovkam še malce opcije da pokurijo preostal sladkor kar zniža FG in s tem sladkobo.

Ok, torej S-04. Začnem z 18, ko začne vret dam na 16 in potem ko odvre, dvignem na 18-20.

bles
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Ne kompliciraj človek. Postavi zadevo na 16do 18 stopinj, čez en teden dvigni temperaturo okolice na 22-24 in to je to. S-04 daje v zgornjem območju estrov za izvoz, na kar 05 ni toliko občutljiv. Če te pa dejansko zanima razlika pa najbol da probaš.
 

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Ne kompliciraj človek. Postavi zadevo na 16do 18 stopinj, čez en teden dvigni temperaturo okolice na 22-24 in to je to. S-04 daje v zgornjem območju estrov za izvoz, na kar 05 ni toliko občutljiv. Če te pa dejansko zanima razlika pa najbol da probaš.

Ma ne kompliciram, samo čakam da prideta oba kvasa. In ker imam višek časa, pol pa očitno preveč tuhtam.

Bom probal z S-04 in v temperaturnem režimu kot si predlagal. Naslednjega pa bom z US-05 in istih temperaturah, pa da vidimo.

bles
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
A kdo ve kakšno dobro alternativo US-05 kvasovki? Tako z boljško flokulacijo, malo estrov in visoko atenuacijo. Meni gre tudi na živce, večtedensko prdenje in motnost
smile-1.gif
.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ma neke alternative ni saj so podobne kvasovke izpeljane več ali manj iz istih sevov. Recimo WLP001 je podoben kvas.

Je pa sposobnost plavanja pogojena s sposobnostjo presnove, torej kvas ki dobro prebavi sladkorje je tudi bolj lebdeč. To je fizika, S-04 opravi delo in se ne trudi več ter potone. Ostane veliko sladkorjev in dobimo čisto pivo. US-05 po drugi strani lebdi v pivu in vmes počasi malca ostanke sladkorjev.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Ampak, če bi znali narediti sev z boljšo flokulacijo, ki pa je bolj odvisna od površinskih molekul, ki jih ta proizvaja in drugih dejavnikov. Bi ob isti presnovi tak sev vseeno boljše tonil. Se pravi takega seva ni. Torej ostane še vedno pretakanje, čakanje in cold crush kot edina pot k čistejšemu pivu.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Jaz imam ravno US-05 pri minimalni temperaturi v enem fermentorju. Temperatura pivine je 14 do 15 stopinj (temperatura okolice 12 do 13). Trenutno je not komaj 3 dni, bom poročal o rezultatih, ko bo pivo fertik. Zaenkrat je zadeva presenetljivo aktivna za tako nizko temperaturo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če bi čebula ne imela če!
evil.gif


Moraš vedet da je kvas danes več ali manj kvas ki se uporablja in razvija po logiki evolucije (industrijske) že 150 let. Vsi komercialni kvasi danes so izpeljanke teh tradicionalnih sevov ki so se in se še uporabljajo v industriji.

Recimo tudi sam se lahko greš genetiko. S kvasom je zelo enostavno. Če bi želel iz US-05 narediti en drug kvas, je vse kar rabiš da pobereš iz batcha piva kvas ki se je usedel na dno točno takrat ko ima pivo zate željen FG. Torej če pobereš kvas ki se začne usedat ko je FG 90% dejanskega od US-05 boš dobil kvas ki ima podobne lastnosti kot S-04 (kar se tiče presnove sladkorja in pa same sposobnosti lebdenja v pivu). Jasno za izolirat stabilen sev bi moral tole ponavljat od batch do batcha in počasi bi dobil točno to kar sem napisal.

Zato pa se pri recikliranju kvasa ponavadi drži podatkov ki jih priporoča proizvajalec, za industrijske kvase je vedno napisano koliko generacij lahko dajo skozi da še imajo zagotovljeno ustrezno genetsko čistost (ponavadi je tole od 3-5, nekateri specialni sevi pa tudi do 10).
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
Živjo, če kdo želi kupiti kaj hmelja Cascade GER, naj mi piše ZS. Osebni prevzem možen v NM ali LJ.
nahrung002.gif
 

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
Jaz sem za svoj prvi (in zaenkrat edini) batch uporabil Danstar Nottingham in sem presenečen, kako clean zadeva je prišla ven.

Delal sem s piksno Muntons IPA, dodal 1kg light DME in 300g dekstroze, skupaj cca. 21 litrov. OG je bil 1.046, FG pa 1.009, temperatura fermentacije med 19 in 20 stopinjami. Fermentacija se je zaključila po kakšnih 5 dnevih, v naslednjih 10 dnevih je SG padel samo za 0.001.

Skratka, po treh tednih v fermentorju in 14 dnevih sekundarne fermentacije v flašah je prišlo ven zelo čisto pivo. Motnost je minimalna, pa tudi okus je zelo clean tasting. Manjka sicer malo arome (piksna pač).

Kakor sem bral, s temi kvasovkami nekateri fermentirajo tudi na 12-14 stopinjah in delajo lagerstyle ale piva. Vsekakor priporočam.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Delam en tak "masten stout" :D
Zanima me, ali bo šlo encimsko čez
smile-1.gif

68% imam osnove (Pale ale, viena in munich)
Ostalo so temni, karamelni in ovseni kosmiči.
A bo premalo osnove?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Moral boš točno povedat kaj imaš, recimo ecimske presežke ima pale ale, vienna in munich sta samozadostna ostali sladi oz. neslajeni dodatki pa nimajo encimske moči.

Sicer pa če pobrskaš nazaj sem nekje napisal:
Citat:

Glede sladov in pa razmerja osnovno vs. specialno je tako da odvisno tudi kakšen osnovni slad imaš, eni imajo precej (odvečnih) encimov eni pa relativno malo, tudi s starostjo ali pa nepravilnim skladiščenjem se ti encimi uničujejo. Če pogledaš specifikacijo sladu imaš enote "stopinje po Lintner-ju [°L]" ki določajo koliko encimske moči ima. Za samopretvorbo se rabi cca. 30-40Ljev v sladu oz. cca 2x toliko vzameš "za ziher" (50-60+ L) za klasične mashe dolge 1h, kar je viška gre lahko za pretvorbo sladov, ki nimajo encimov. Kalkulacijo potem lahko narediš preko klasične enačbe.

Torej dobi specifikacijo slada in računaj!
grims-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik EFX pravi:
Jaz sem za svoj prvi (in zaenkrat edini) batch uporabil Danstar Nottingham in sem presenečen, kako clean zadeva je prišla ven.

Delal sem s piksno Muntons IPA, dodal 1kg light DME in 300g dekstroze, skupaj cca. 21 litrov. OG je bil 1.046, FG pa 1.009, temperatura fermentacije med 19 in 20 stopinjami. Fermentacija se je zaključila po kakšnih 5 dnevih, v naslednjih 10 dnevih je SG padel samo za 0.001.

Skratka, po treh tednih v fermentorju in 14 dnevih sekundarne fermentacije v flašah je prišlo ven zelo čisto pivo. Motnost je minimalna, pa tudi okus je zelo clean tasting. Manjka sicer malo arome (piksna pač).

Kakor sem bral, s temi kvasovkami nekateri fermentirajo tudi na 12-14 stopinjah in delajo lagerstyle ale piva. Vsekakor priporočam.

Danstar Nottingham spada v isto skupino kot US-05, skratka isti sev in skoraj enake lastnosti. Naj bi vseeno puščal še nekaj angleškega okusa (in tudi višji FG), ni pa neke pretirane razlike.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Jutri po stekleničenju bom prvič "opral kvas" za naslednji batch (iz 23l fermentorja z kvasom s-04).
Oprani kvas bom razdelil v dva kozarca? Ali pri naslednjem varjenju uporabim oba kozarca ali bo zadosti eden?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Odvisno od količine aktivnih celic. Lahko izračunaš koliko rabiš.

Če pobereš samo vrhjih sloj (čisti kvas) in postopek parkrat ponoviš (večkratno pranje) potem dobiš na koncu dokaj čist kvas za katerega lahko uporabiš gostoto celic 3 miljarde na ml. Datum proizvodnje je dejansko začetek fermentacije (lag čas) od piva ki si ga pobral. Če samo previdno pobereš vsebino s fermentorja (vrhnja plast ki gre prej stran večinoma vsebuje samo kvas) potem za klakulacijo uporabiš 0.5-1 miljarda celic na ml.

Realno sicer lahko iz enega batcha dobiš od 5-10x toliko celic kot si jih dal noter, torej je vsega kvasa dovolj za 5-10 enakih batchov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če kdo rabi malce popravljeno tabelo za prisilno karbonacijo* v kegih:
co2tabela.png


Temperatura je v Cezijih v stolpcu levo, zgoraj so stopnje karbonacije v vol. (količina plina pri normalnem tlaku glede na raztopljen volumen tekočine) in vrednosti v tabeli so v PSI (bari so malce nepregledni, večina manometrov ima skale označene po 1 bar kar je težko potem gledat za potrebe karbonacije). Stvar sem namenoma reduciral na 0.2 vol deleža co2ja ker mi je bistveno da je tabela pregledna in se jo da hitro brat.

Aja barve so malce drugačne kot pri slavni tabeli, sam sem modro rezerviral za spodnjo mejo karbonacije (bolj kot ne flat, razen za bolj specialna piva), rumeno je stopnja nizke karbonacije (angleška in belgijska ale piva in vse izpeljanke [porterji, stouti, ...]), zeleno je stopnja srednje karbonacije (več ali manj vsi lagerji, ameriški aleji, ...) in rdeče je stopnnja visoke karbonacije (pšenična, belgijska pokvarjena ...).

Pripeto v ta post pa tudi kot PDF format za print na AX format, če bi kdo rabil še original excell tabelo ki vsebuje tudi funkcije za pretvorbo naj pa pove.

* sicer ne vem od kje je prisla beseda karbonizacija ki jo tudi sam uporabljam, ampak prav je karbonacija = raztapljanje co2ja v tekočini
 

Priponke

  • 2208767-co2_tabela.pdf
    17,5 KB · Ogledi: 250
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.