Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.535
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
- Drozgaš kako dolgo na 66C in s koliko vode?
- S koliko pa potem spiraš in na kakšni temp.?
- Kuhaš 60min?

To je to?
- flaked barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-dodatki-kosmici-jecmenovi-kosmici.html)
- roasted barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html)

hvala in lp

Ne kupuj kosmičev pri moje pivo, pojdi v Žito

Te si mislil?

http://natura.zito.si/wp-conte...kosmici500g.png
lp

Majo tudi navadne, ki so cenejši.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
- Drozgaš kako dolgo na 66C in s koliko vode?
- S koliko pa potem spiraš in na kakšni temp.?
- Kuhaš 60min?

To je to?
- flaked barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-dodatki-kosmici-jecmenovi-kosmici.html)
- roasted barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html)

hvala in lp

Ne kupuj kosmičev pri moje pivo, pojdi v Žito

Te si mislil?

http://natura.zito.si/wp-conte...kosmici500g.png
lp

Majo tudi navadne, ki so cenejši.

http://trgovina.mercator.si/wcsstore/Zivila/images/products/a067/3838700002188_large.jpg ?
 

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Tele kosmiči so v mercatorju 1,19€ za 0,5kg, med tem ko je na mojepivo redna cena 1,69 za 1kg. Zakaj se ne kupuje pri mojepivo?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Ječmenovi kosmiči so trenutno po 1€ na mojepivo.si

Včasih vem, da so imeli eno nenormalno ceno za take stvari, ampak zadnje čase se mi zdi, da se precej trudijo. Hmelj dobiš po spodobnih cenah tudi v manjših pakiranjih, teli kosmiči so poceni, slad tudi...
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Osebno rad preverim, kak je rok trajanja. Pri mojepivo me malo skrbi obrat zaloge določenih artiklov. Že nekaj krat sem dobil artikle tik pred iztekom roka trajanja, kar pove svoje o svežini. 100 g willamette hmelja prejetega sredi decembra z datum do konca decembra, hmm...
Pri mojepivo naročim samo, kar ne dobim drugje. Enkrat želel naročiti zmleti slad (mletje plačam če je potrebno, po ceniku na njihovi strani), dobil odgovor, da ne meljejo, ker niso registrirani za to dejavnost in da si ga lahko sam zmeljem pri njih - haloo?? Če bi se želel voziti do njih, zakaj bi naročal po pošti? Vse trgovine prodajajo zmleti ali nezmleti slad, kako registracijo pa rabiš?
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
tnx, eden fermentor je že prišel k sebi, drugi pa začne počasi delat, a bi bilo priporočljivo še malo stumbat posodo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Škodti ne more!
grin1.gif
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Živjo ljubitelji piva.

Danes sem pretočil pivo (brewerm triple) iz primarne fermentacijske posode v sekundarno (po 14 dneh) ... na vrhu primarne se je nabralo nekaj delcev rjave barve.... sklepam, da so to kvasovke in da ne gre za okužbo.

Pa še to: poizkusil sem to pivo po 14 dneh.... malo mi deluje kislo. A lahko to kaj pomeni? Ali lahko okus pivine po primarni fermentaciji že nakazuje na končni okus ali je potrebno počakati še na sekundarno fermentacijo, da dobimo prave rezultate?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Pri tako močnem pivu je treba počakati kar ene 3 mesece, da dobiš nek približek končnega okusa.
Kiselkasto ti je zaradi velike količine sladkorja. Večino tega bo s časom izginilo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Iz koničastega fermentorja sem po 7 dneh primarne f.spustil vsedlino. Pive je 100L. Vsedlini sem dodal še kake 2 L vode, prešejkal in pustil čez noč na hladnem sedimentirati.
In kaj je zdej tukaj kvas in kaj odpad?
confused-1.gif

shrani.si
[/URL][/img]
Kvas je S-04...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
si sigurn?
cheer.gif

Pol bi blo to smiselno še parktat oprati in spraviti za kak mesec, ter nato zliti v novi batch...
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Pomoje ni treba nč prat, samo odliješ preč tisto vodo preden jih boš vrgu not.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Prvi del se imenuje drozganje. Načeloma če ti ostane še kaj prostora v drozgalniku lahko po koncu drozganja dodaš vrelo vodo da dvigneš temperaturo na "mashout" temperaturo, to je 75C. Takrat je izkoristek največji, ampak to so detajlni v katere se lahko spuščaš kdaj drugič ko ti bo šlo za tisti % efektivnosti.

Drugo vodo za izpiranje dodaš segreto na 75C oz. lahko malce več če imaš po prvi slad segret na 67C, bistveno je da vse skupaj ne preseže 75C. Pustiš tako 10 min in potem spet izpereš.

Ravno sem zaključil sobotno pivovarsko popoldne. Naredil sem drozganje po zgornjem priporočilu Utisevaleca.
Že prej ko sem delal BIAB sem imel nizko efektivnost (65%) tokrat pa je bila celo po 60%.
confused-1.gif

Izmeril sem pa tudi ph drozganja - 6.1.
Sestavine:

pilsner 91,5%
munich 5,5%
carared 1,8%
cara 120 1,2%

Kaj bi lahko šlo narobe?
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Ph maš precej prevelik, idealno je če ga maš okol 5.1-5.5 oz. maximum nekje do 5.8. Boš mogu uporabit kakšno kislino al pa mogoče kalcijev sulfat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
pH imas zagotovo previsok, spravi ga pod 5.8! Naceloma pri takem phju tudi encimi ne delajo optimalno, tako da imas tu nekaj rezerve. Glede ostalega (ce je temperatura ok) lahko na efektivnost vpliva tudi mletje slada in pa sam cas drozganja. Zmelji bolj fino pa cas drozganja lahko podaljsas, tudi cas izpiranja sladu naj bo cimdaljsi (cimbolj pocasi naj odteka sladica).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
pH imas zagotovo previsok, spravi ga pod 5.8! Naceloma pri takem phju tudi encimi ne delajo optimalno, tako da imas tu nekaj rezerve. Glede ostalega (ce je temperatura ok) lahko na efektivnost vpliva tudi mletje slada in pa sam cas drozganja. Zmelji bolj fino pa cas drozganja lahko podaljsas, tudi cas izpiranja sladu naj bo cimdaljsi (cimbolj pocasi naj odteka sladica).


Temperatura drozganja je bila ok. V uri in pol je padla za 1.5°c.
Ostalo pa bom upošteval pri naslednjem varjenju.
Kako pa naj doziram kalcijev sulfat za znižanje ph glede na to , da ne morem dobiti analize vode?
Hvala!!!
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sicer si imel pri tem pivu precej osnovnega sladu, pri temnejsih pivih ti verjetno ph pade pod 5.8.

A trdoto vode mogoce ves?

Na pamet dozirat "kemijo" je zelo nehvalezno, tako da brez podatkov o vodi tezko ugibamo koliko in cesa bi moral dodat.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.