Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Moral boš točno povedat kaj imaš, recimo ecimske presežke ima pale ale, vienna in munich sta samozadostna ostali sladi oz. neslajeni dodatki pa nimajo encimske moči.
Sicer pa če pobrskaš nazaj sem nekje napisal:
Citat:
Glede sladov in pa razmerja osnovno vs. specialno je tako da odvisno tudi kakšen osnovni slad imaš, eni imajo precej (odvečnih) encimov eni pa relativno malo, tudi s starostjo ali pa nepravilnim skladiščenjem se ti encimi uničujejo. Če pogledaš specifikacijo sladu imaš enote "stopinje po Lintner-ju [°L]" ki določajo koliko encimske moči ima. Za samopretvorbo se rabi cca. 30-40Ljev v sladu oz. cca 2x toliko vzameš "za ziher" (50-60+ L) za klasične mashe dolge 1h, kar je viška gre lahko za pretvorbo sladov, ki nimajo encimov. Kalkulacijo potem lahko narediš preko klasične enačbe.
Torej dobi specifikacijo slada in računaj!
Full me zajebava to preračunavanje, kakega kalkulatorja pa tu ne najdem. Sedaj sm mal spremenu recepturo in mam:
-40% Pale malt- 2row
-18,7% Viena
-12,5% Munich
-28,3% ostalega, neencimskega (karamelni, temni, kosmiči,,,,)
Vem da sem tečen, ampak kaj mislš, bo šlo čez, ali dodam raje namesto navadnega črnega, eno kilo tega, ki nej bi imel tudi encimsko moč:http://www.mojepivo.si/mojepivo-all-grain-postopek/mojepivo-pivski-slad/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html