Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Tokrat sem prvič meril Ph, ker sem šele dobro dobil merilec. Žal pa nimam prav nobenega podatka o vodi.
Vodovod je v lasti lokalne vodovodne zadruge pa še nisem uspel nobenega, ki bi mi te podatke lahko posredoval.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Iz koničastega fermentorja sem po 7 dneh primarne f.spustil vsedlino. Pive je 100L. Vsedlini sem dodal še kake 2 L vode, prešejkal in pustil čez noč na hladnem sedimentirati.
In kaj je zdej tukaj kvas in kaj odpad?
confused-1.gif

shrani.si
[/URL][/img]
Kvas je S-04...

Koikor sem jaz raziskoval je skrajno spodnja plast usedlina in mrtve kvasovke. Zgoraj je pa "pivo" z aktivnimi kvasovkami, ki se pa počasi posedajo - nastaja tanjša, svetla plast kvasovk - te bi rad zbral. Teoretična slika:
yeast_wash2.gif


Naj me kdo popravi, če se motim. Tudi meni bi prav prišli popravki
smile-1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
mislm da dajo ponavad okol 5g not če delaš 20l pira, ampak je bolš če greš tja prašat če ti pokažejo analizo vode.
 

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Iz koničastega fermentorja sem po 7 dneh primarne f.spustil vsedlino. Pive je 100L. Vsedlini sem dodal še kake 2 L vode, prešejkal in pustil čez noč na hladnem sedimentirati.
In kaj je zdej tukaj kvas in kaj odpad?
confused-1.gif

shrani.si
[/URL][/img]
Kvas je S-04...

Koikor sem jaz raziskoval je skrajno spodnja plast usedlina in mrtve kvasovke. Zgoraj je pa "pivo" z aktivnimi kvasovkami, ki se pa počasi posedajo - nastaja tanjša, svetla plast kvasovk - te bi rad zbral. Teoretična slika:
yeast_wash2.gif


Naj me kdo popravi, če se motim. Tudi meni bi prav prišli popravki
smile-1.gif
kakšne tehnike uporabljate za posrkanje kvasa iz fermentorja? , da ne potegneš še neuporabne usedline ?, jaz razmišljam, da bi kvas posrkal s pipeto
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sam imam separacijski lij.

Ampak ce se uporablja konicni fermentor tega niti ne rabis ker dobis ven lahko popolnoma cist kvas s pravilnim zaporedjem izpustov.

Ce se kvas uporabi takoj (v roku tedna ali dveh) je vseeno ce se kvasa ne opere in se doda se malce slabe usedline. Sicer pa beljakovine in ostali trdi delci ponavadi tvorijo zelo kompaktno usedlino tako da ce se odlije samo vrhnjo plast se dobi tudi zelo cist kvas.
 

matejko

Pripravnik
15. sep 2014
59
0
6
A Cascade comparison, close but still different….

These German researchers compared US Cascade hops with Hallertau Cascade hops and beers made with both hops. Analysis only showed slight differences, mainly for some esters compounds,
thiols and polyphenolic substances. Dry hopped beers brewed with the two different Cascades showed flavour similarities however also distinct differences in the flavour of the beers. These could
however not easily be described with the common terminology. Therefore this project will be continued…
Gahr, A., Forster, A.: Comparison of Cascade hops grown in the US and
Germany, poster presentation at MBAA Annual Meeting:

http://www.mbaa.com/…/archive/2013/proceedings/Pages/62.aspx

Se komu svita kako priti do te predstavitve ki je na dnu strani ko odprete zgornji link ? Sem se registriral ampak hoče še članstvo...
evil.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
Zgleda morš kej plačat za to. Bom verjetno naredil v prihodnosti pol pira z nemškim in pol z ameriškim cascade pa potem napisal tu ugotovitve
smile-1.gif
.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
ksz,

danes sem se spomnil, da bi rabil stir plate. Ker so trgovine zaprte in dostava na dom traja par dni, sem malo improviziral. V 15 minutah sem naredil delujoč stir plate iz kosov, ki so mi ležali doma.

- tupperware posoda. Lahko bi uporabil tudi leseno škatlo ali za silo celo karton.
- ventilator za računalnik
- vir napajanja. Jaz sem vzel star 12v adapter, ki mi je ležal v predalu.
- Magnet iz trdega diska (ali drug čim močnejši magnet).
- Nekaj vijakov, matic in podložk

Rezultat:


 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Iz koničastega fermentorja sem po 7 dneh primarne f.spustil vsedlino. Pive je 100L. Vsedlini sem dodal še kake 2 L vode, prešejkal in pustil čez noč na hladnem sedimentirati.
In kaj je zdej tukaj kvas in kaj odpad?
confused-1.gif

shrani.si
[/URL][/img]
Kvas je S-04...

Koikor sem jaz raziskoval je skrajno spodnja plast usedlina in mrtve kvasovke. Zgoraj je pa "pivo" z aktivnimi kvasovkami, ki se pa počasi posedajo - nastaja tanjša, svetla plast kvasovk - te bi rad zbral. Teoretična slika:
yeast_wash2.gif


Naj me kdo popravi, če se motim. Tudi meni bi prav prišli popravki
smile-1.gif
kakšne tehnike uporabljate za posrkanje kvasa iz fermentorja? , da ne potegneš še neuporabne usedline ?, jaz razmišljam, da bi kvas posrkal s pipeto

No sej jaz sem po 6 urah med tem ko sem dodal kvas, 1. spustil ven. Ven je šlo nekaj pive in grda vsedlina.
Nato sem pa po enem tednu izpustil še enkrat in dobil sem to kar je na sliki.....pomoje je to kvas?
Uporabil sem 6 vrečk kvasovk (za 100L piva). Ali bo to dovolj kvasa za batch čez dobr mesec,ponovno za100L piva?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik borut62 pravi:
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Iz koničastega fermentorja sem po 7 dneh primarne f.spustil vsedlino. Pive je 100L. Vsedlini sem dodal še kake 2 L vode, prešejkal in pustil čez noč na hladnem sedimentirati.
In kaj je zdej tukaj kvas in kaj odpad?
confused-1.gif

shrani.si
[/URL][/img]
Kvas je S-04...

Koikor sem jaz raziskoval je skrajno spodnja plast usedlina in mrtve kvasovke. Zgoraj je pa "pivo" z aktivnimi kvasovkami, ki se pa počasi posedajo - nastaja tanjša, svetla plast kvasovk - te bi rad zbral. Teoretična slika:
yeast_wash2.gif


Naj me kdo popravi, če se motim. Tudi meni bi prav prišli popravki
smile-1.gif
kakšne tehnike uporabljate za posrkanje kvasa iz fermentorja? , da ne potegneš še neuporabne usedline ?, jaz razmišljam, da bi kvas posrkal s pipeto

No sej jaz sem po 6 urah med tem ko sem dodal kvas, 1. spustil ven. Ven je šlo nekaj pive in grda vsedlina.
Nato sem pa po enem tednu izpustil še enkrat in dobil sem to kar je na sliki.....pomoje je to kvas?
Uporabil sem 6 vrečk kvasovk (za 100L piva). Ali bo to dovolj kvasa za batch čez dobr mesec,ponovno za100L piva?

Verjento gre kar za čist kvas.

Glede porabe kvasa čez 1 mesec bi načeloma šlo, računaj da ga nekaj pocrka v takem času in da ne bo ravno živahen tako da ga daj ustrezno več (hrani ga pa na hladnem ves čas). Glede na kalkulacije rabiš okoli 1-1.5l usedline.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Hm, potem bom naredil tko: Kvas bom še parkrat opral in ga shranil na hladno. Nato ga bom pred uporabo ogrel na primerno temperaturo in dal v pivo. Sam to bo komaj čez dober mesec,ker zdej je v fermentorju neki druzga
smile-1.gif

A bi blo smiselno dodati še eno ali dve vrečki suhega kvasa, ravno tako S-04? tko za rezervo
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma tista vrečka nima nekega pomena pri tako veliki količini, tako da je vseeno če je ne dodaš.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.995
405
83
Okej, sam pačnebi rad da bi blo premalo.
Kako je pa z zmrzovanjem, pri hrvatih sem bral da se tud to dela, pa eni dodajo not glicerol al neki podobnega.
Kakšna bi tam bla obstojnost?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Načeloma kvas lahko tudi zmrzneš, s tem da je potem priporočljivo delat štarter ker rabi kvas nekaj časa da se opomore. Smisel bi imelo če bi kvas shranjeval dalj časa, za en mesec ni tak problem tudi če ga imaš v hladilniku.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Živijo

Imam eno vprašanje. Delal sem pivo z ekstratom in mi čez veho meče peno. Kaj naj bi to pomenilo?
Temperatura pivine je 19 stopinj, vre pa 2 dni,... Fermentator kupljen Mr. Malt.... Sem delal že večkrat in je bilo ok...
V drugem fermentatorju imam pa Pale Ale po načinu ALL GRAIN, mi pa vodo meče iz vehe. Res pa je, da je ta doma narejen fermentator in je 50 literski, ima pa veho od kupljenega 28 literskega Mr. Malt-a. Mogoče veha premajhna za 50 literski fermentator?

Hvala za odgovor in Lp
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Če meče peno ven pomeni da je fermentacija dokaj burna kar ni nič narobe oz. je celo dobro. Penjenje je pa odvisno tudi od tipa kvasa in pa gostote samega piva oz. ostalih snovi v pivu. Ko bo prenehalo s penjenjem odstrani veho pa vse skupaj dobro operi/razkuži in namesti nazaj čisto veho.

Glede tistega da meče vodo ven pa verjetno pomeni spet to da kvas proizvaja precej CO2ja in posledično je tak pritisk da se ne morejo tvorit mehurčki v vehi ampak porine kar vse ven. Lahko poskusiš vlit noter kakšen močan alkohola (vodko) ker ima malce drugačno površinsko napetost in gostoto in je manj možnosti da bi pritisk porinil vse skupaj ven iz vehe.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
V soboto zvečer sem uporabil tekoče kvasovke Wyeast california lager. Star je bil dobrih 5 mesecev. Vrečko sem stisnil, da sem aktiviral vsebino, počakal 5 ur. Vrečka se je malo napihnila v tem času, potem sem kvas samo vlil v pivino. Pivino imam v dveh fermentorjih.
V enem je danes zjutraj videti malo aktivnosti (mehurček na minuto) in pena na vrhu v drugem pa prav nič tudi pene ni.
Ali lahko dam v oba kvas Safale S-04, ki ga imam doma, da vsaj nekaj dobim ven iz batcha-a?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.