Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ko smo že pri drozganju.
Zanima me zakaj se ne sme izpirati z 100 st. C. Ampakle z max 78 st.c.
Ok, lahko se uničijo encimi, sam sej takrat encimov ne rabiš, ker sladkor se pretvori že med samim drozganjem....in takrat samo še vse skupaj pobereš in daš v kuhalnik
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Gre se za to da se pri tej temperaturi zgodi razpad oz. sprememba strukture nekaterih beljkovin ki so prisotne v žitaricah in so nanje vezani tanini oz. se pri razpadu teh enovitih struktur tanini začnejo izločat iz zrnja. Zaradi spremembe strukture pa postanejo tudi same beljakovine drugače topne in se izločajo v sladico. Torej na splošno visoka temperatura izpiranja povzroči trpek okus piva (tanini) in počasnejše izpiranje oz. bolj motno pivo (več beljkovinskega mikromateriala v sladici).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Še enkrat bi prosil, če mi lahko kdo svetuje glede batch sparge:

Naredil sem 50l drozgalnik kjer bom za filter uporabil rostfrei oplet hidravlične cevi.
Po osnovnem drozganju bi naredil še batch sparge. Koliko naj v beersmith-u nastavim količino vode za mash in.
Trenutno imam tako:
- mash in 25l (60 min)
- batch sparge z 17 l (10 min)
- batch sparge z 17 l (10 min)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Koliko sladu to imaš? Ti predlagam da greš raje v dvojni batch sparge ker pomojem bi to šlo s tvojo opremo. Domnevam da imaš okoli 10kg sladu? V 50l drozgalnik bi pomojem moralo it če vodo razporediš 50:50 (30l x 2).

Kalkulacije vode za prvič na neki "nepoznani" opremi so sila nehvaležne tako da računaj vse "od oka". Ko narediš prvič pivo vse dokumentiraš in potem imaš dovolj natančne podatke za drugič.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Da, 10 kg slada imam.
Se pravi na 30l vode dodam slad in naredim drozganje (67° 60 min) in iztočim in potem dodam druge 30l vode in ponovim drozganje (67°c 60min) .
Ali bo tako prav? Na kolikšni temperaturi naredim drugo drozganje?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Prvi del se imenuje drozganje. Načeloma če ti ostane še kaj prostora v drozgalniku lahko po koncu drozganja dodaš vrelo vodo da dvigneš temperaturo na "mashout" temperaturo, to je 75C. Takrat je izkoristek največji, ampak to so detajlni v katere se lahko spuščaš kdaj drugič ko ti bo šlo za tisti % efektivnosti.

Drugo vodo za izpiranje dodaš segreto na 75C oz. lahko malce več če imaš po prvi slad segret na 67C, bistveno je da vse skupaj ne preseže 75C. Pustiš tako 10 min in potem spet izpereš.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
- Drozgaš kako dolgo na 66C in s koliko vode?
- S koliko pa potem spiraš in na kakšni temp.?
- Kuhaš 60min?

To je to?
- flaked barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-dodatki-kosmici-jecmenovi-kosmici.html)
- roasted barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html)

hvala in lp

Ne kupuj kosmičev pri moje pivo, pojdi v Žito
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
JZ ga mam. Sicer nisem še varil z njim, je pa sam vonj POPOLNOMA drugačen od ameriškega...med tem ko je ameriški zelo saden (agrumi itd) ima ta nemški tako bolj spicy tipično hmeljno aromo.
Je pa res da ne vem kako se bo obnesel v praksi, sam sm skoraj sigurn da z sadnimi aromami ne bo nič!

Je pa to za pričakovati, kajti na samo karakteristiko hmelja ogromno vplivajo tla in podnebje.
Imamo tudi slovenski cascade (težko ga dobiš, ker še ni uradno zunaj, če se ne motim, komaj kakšna tretja generacija, torej par let ne bo še nič, razn kakšna testna serija). Kot sm se pozanimal nej bi slovenski cascade imel arome po viljamovki
wink-1.gif
 

Subl

Pripravnik
14. jan 2015
86
0
6
uff viljamovka se ne sliš glih kompatibilna z pirom
smile-1.gif
. Škoda pol, sem upov da bo vsaj približno isti. Mamo pol v evropi kakšen hmelj bolj te citrus varjante?
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Citat:
Uporabnik Subl pravi:
A je kdo že probov nemški cascade, kakšna je kej razlika napram ameriškemu?
Vidim tukaj da je precej cenejši http://www.slovenianhops.si/shopping.html .

Jaz uporabljam tega nemškega za svoj pale ale in mi je všeč. Ima sadne note. Nebi mogel reči, da so to izrazito citrusi in ne zdi se mi pretirano spicy. V primerjavi z ameriškim ne vem kakšen je, ker ga še nisem probal.
 

matorius

Zelenc'
14. okt 2014
26
0
1
Rabil bi nasvet glede uravnavanja pH. V planu imam eno Black IPA in nebi rad, da mi pH uide prenizko. Naredil bi preventivno eksperiment z 10x nižjo količino drozganja (2L). Meril bi pH in postopno dodajal sodo bikarbono do optimuma. Kasneje bi pri varjenju že dodal pri eksperimentu določeno količino sode bikarbone. Moje vprašanje ali je razlika v pH med sladom pomešanim v mrzli vodi v primerjavi s pomešanim na T drozganja. OK vem. da se pri sobni slad slabše raztaplja, zato bi pustil dlje pred meritvijo pH.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Hvala. Tukaj sem že gledal, pa ne najdem nič takšnega. Rad bi tak ličen growler z ročko, pomožnosti z zamaškom na patent. Pri nas očitno dokaj redka zadeva.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
- Drozgaš kako dolgo na 66C in s koliko vode?
- S koliko pa potem spiraš in na kakšni temp.?
- Kuhaš 60min?

To je to?
- flaked barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-dodatki-kosmici-jecmenovi-kosmici.html)
- roasted barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html)

hvala in lp

Ne kupuj kosmičev pri moje pivo, pojdi v Žito

Te si mislil?

http://natura.zito.si/wp-conte...kosmici500g.png
lp
 
Nazadnje urejeno:

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
kakšne so vaše izkušnja s kvasom W34/70?, včeraj skuhal batch od 50 l, razdelil v dva fermentorja, v enem vre čisto počasi, v drugem pa nič, kar me skrbi. OG 1.050, temp. 15C, munich, wiena 50:50. Kakšna rešitev za drugi fermentor?
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.