Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Nekaj CO2 je razopljenega v pivini po primarni fermetnaciji. In ko pretakaš se ta CO2 izloča, kar hitro izpodrine kisik v posodi. Dodatno lahko fermentacija še minimalno poteka in tako tudi nastaja CO2. Ravno iz tega razloga, ki si ga opisal (prosotnost kisika) je pa tudi zaželeno, da je v sekundarni posodi čim manj zraka na pivino - vzameš tako posodo, da ravno dobiš vso pivino noter.

Drugače pa en dober nasvet za med čakanjem na pivo: Preberi si celotno tole temo. Vem, da je zamudno, vendar je ogromno uporabnih nasvetov in priporočil opisanih. Se splača.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Za pšenično ne rabiš nič hmelja ker pšenična piva (z izjemo ameriških) skorajda nimajo arome hmelja.

Za ostala piva pa spet niha odvisno od tega kaj želiš in kakšna je osnova. Če bi rad poustvaril ameriški pale ale z intenzivno aromo hmelja potem najbolje da za začetek izbereš eno nevtralno pale ale osnovo in jo samo dry hoppaš. Za 23l piva dodaš recimo 25-50g nekega aromatičnega ameriškega hmelja kar bi po mojem moralo zadostovat glede na osnovo. Za več arome je pa potrebno dvignit tudi grenkobo in pa telo piva, kar pomeni da iz samega piksna ekstrakta nima smisla tega delat.

A pred stekleničenjem precedite zaradi hmelja, ali se z kvasom uleže na dno?
Kot je nekdo omenil nekaj ga dodaš že med kuho... Se pravi cca 25g med kuho in 25g po fermentaciji?
Govorim o 1,7kg piksni in cca 22l pivine...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Se usede na dno že v fermentorju, če ga kaj pride v steklenice se pa tam spet usede na dno. Torej ni problema.
 

sazihno

Pripravnik
6. mar 2015
56
0
6
Živjo - se opravičujem vnaprej, če je bilo na podobno vprašanje že odgovorjeno v forumu, vendar je res obsežen in mi ni uspelo se prebiti še skozi celega:

uglavnem - čisto na začtku foruma si omenil, naj ne delamo lager/pilsner piv z uporabo celovitih ekstraktov iz pločevink, saj le-ti vsebujejo ale kvasovke in bo okus zanič.

En drug mojster pa mi je rekel, da sploh ni panike in da bo okus v redu. želim pripraviti eno svetlo in pitno pivo - nimam pa opreme za lagering pa tudi temperature so vse višje. kaj svetuješ?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Sej je še kakšen podoben programček.
Za na hitro je recimo ok tudi zastonj Brewtarget
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
A Beersmith-a ste vsi kupili ali obstaja kje kakšna crack verzija?

Sam ne uporabljam beersmitha ker (do pred kratkim) ni delal na linux. Obstaja dober online urejevalnik receptov Brewtarget ki je enako soliden.

Ja sicer se dobi pa tudi pašniške verzije beeršmita!
grin1.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Pivo bo
grin1.gif

Samo ne boš imel lager, ampak en bolj švoh sorte ale.

Btw, za pitno pivo iz piksne lahko probaš coopers canadian blonde, 1kg svetli DME, us-05 ter 30g hmelja za dry hoop
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik sazihno pravi:
Živjo - se opravičujem vnaprej, če je bilo na podobno vprašanje že odgovorjeno v forumu, vendar je res obsežen in mi ni uspelo se prebiti še skozi celega:

uglavnem - čisto na začtku foruma si omenil, naj ne delamo lager/pilsner piv z uporabo celovitih ekstraktov iz pločevink, saj le-ti vsebujejo ale kvasovke in bo okus zanič.

En drug mojster pa mi je rekel, da sploh ni panike in da bo okus v redu. želim pripraviti eno svetlo in pitno pivo - nimam pa opreme za lagering pa tudi temperature so vse višje. kaj svetuješ?

Se dobi tudi piksne z lager kvasom, ampak so redke. Ni fora samo v tisti vrečici in različnem kvasu ampak tudi v tem da rabiš precej več kvasa in dobro pripravljenega in za začetnike za katere so namenjene piksne se nekako tega ne dela.

Koliko pa imaš temperature na voljo? Če imaš tam 14-18C lahko uporabiš lager piksno + dokupiš safale US-05 kvas. Ta kvas da v spodnjem temperaturnem območju relativno malo estrov in pa naredi dokaj čisto pivo. Po definicij ne bo lager, bo pa recimo da "light ale".
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Mogoče kdo ve približen recept za nekaj, kar bi bilo podobno Unionu? Kolegi se ne morejo navaditi na dobro pivo, pa mi stalno težijo, naj zakuham Uniona
smile-1.gif
Pa lagerja še nisem delal, bi bilo mogoče zanimivo probat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ma veš kaj, da bi se matral z lagerjem samo na čast ljudem, ki jim je Union cel svet je brez veze, ker tok brez okusa težko narediš. Nej si pijejo Union kjer hočejo.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Gre bolj za moje zadovoljstvo in izkušnjo. Jaz sicer ful rad eksperimentiram z lastnimi recepti itd, ampak IMHO mora dober pivovar znat zvarit vse vrste piv.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Naredil sem 50l drozgalnik kjer bom za filter uporabil rostfrei oplet hidravlične cevi.
Po osnovnem drozganju bi naredil še batch sparge. Koliko naj v beersmith-u nastavim količino vode za mash in.
Trenutno imam tako:
- mash in 25l (60 min)
- batch sparge z 17 l (10 min)
- batch sparge z 17 l (10 min)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
V fermentorju imam trenutno dark ale coopersov ekstrakt, 22l pivine. Notri bo 14 dni potem bi dodal hmelj za cca. 5 dni.
Kaj priporocate?
Lahko poizkusim z Casade 50g?
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Če delaš prvič, ti priporočam, da narediš brez dry hopanja. Tale coopers dark ale naj ne bi bil posebno hmeljen. BJCP pravi zelo malo ali nič hmeljne arome in okusa. Prirporočam, da se najprej naučiš narediti nek stil znotraj predpisanih smernic. Šele, ko dobro poznaš stil in vse komponente, ki naredijo bistvene značilnosti, se lahko začneš igrati s sestavinami, drugače nima smisla.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Sam se pa ne strinjam s tem. Ajde, če delaš pivo in res hočeš, da ustreza nekemu BJCP stilu, potem je OK, sam tud če obvladaš BJCP je potrebno eksperimentirat s sestavinami, drugače rata dolgčas. Zakaj za vraga pa nebi totalno nahmeljil stouta, al pa fermentirali dark ale s kvasovkami za pšenično pivo. V tem je ves čar homebrewinga, da laho narediš, glih kar se ti sprdne. Kako pa misliš, da je ratal black IPA? Zagotovo ne tako, da se je nekdo držal smernic kot pijanec plota.

Res pa je, da naj prvič proba kit brez dodatkov, potem isti kit z dodatki, potem dray hop in podobno.
 

ikst

Pripravnik
26. jul 2008
228
0
16
Obišči stran
Se 100% strinjam, da je treba eksperimentirat. Ampak dobro je, če najprej veš kaj vsaka sestavina in vsak postopek prinese h končnemu rezulatu. Če ne veš kakšen okus ima "by the book" brown ale, sploh ne boš vedel kakšen učinek ima suho hmeljenje.

Sicer pa, ko govorimo o eksperimentiranju. Jaz sem ravno danes zaključil produktiven pivovarski vikend. Včeraj 23 litrov APA, ki je hmeljen izključno s Cascade. Uporabil sem ga tudi za grenkobo.

Danes sem pa na hitro zvaril en mini 5l batch. IIPA, ki je hmeljen skoraj izključno z Magnumom, tudi na koncu vretja za aromo. IBU nekaj čez 90.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Polovico sflašira, drugo polovico pa dry hoppa. Dobi dve različni pivi, vsi srečni...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.