Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

carty

Pripravnik
7. okt 2014
145
0
16
hmeljišče
Citat:
Uporabnik carty pravi:
Prodam nove mash vreče za drozganje, širine za sod premera 38 cm, vanjo gre tudi do 6-7 kg slada, globina vrece cca 40 cm. Cena ene je 10 eur. Info na ZS. Hvala

Tukaj še slike te mashing vreče.. še na zalogi..ojačan zgornji in spodnji rob.

imag0788.jpg
[/URL][/img]



 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Tako, pilsner je v sekundarcu in čaka sode s co2-jem, v primarcu čiča in čaka ameriški pale ale, ... rabim kak preverjen/low budget recept za guinness klona.
Kakšen nasvet, ideja?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Guinnes klon je po principu 80/10/10, ali celo 70/10/20. po procentih pale ale slad, roasted barley in ječmenovi kosmiči. OG okol 1042. mash 64-66 stopinj 90 minut.
 
Nazadnje urejeno:

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Guinnes klon je po principu 80/10/10, ali celo 70/10/20. po procentih pale ale slad, roasted barley in ječmenovi kosmiči. OG okol 1042. mash 64-66 stopinj 90 minut.
Oj, kakšno barvo pa dobiš? Bolj svetlo od Guinessa ali je primerljivo temna?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Oboje bo OK, s tem. da z naravno karbonizacijo dobiš manjše mehurčke in bolj kremasto peno. Za peno je v guinnes receptu izdatna količina ječmenovih kosmičev. Zavedaj pa se, da boš dobil ven nekaj v stilu Guinnes exstra stouta in ne Guinness drought, kjer je pena pogoljufana z dušikom.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Guinnes klon je malce dvomljiv izraz, večina receptov ki se dobijo na internetu dejansko pod to oznako ponuja klasični "dry stout".

Sestavine so kot je bilo napisano v tej temi 3: osnovni ječmenov slad, žgan ječmen in pa ječmenovi kosmiči (ali tudi alternativno pšenični slad). Razmerja variirajo saj tudi Guinnes nima samo ene verzije piva, imaš od klasike ki ima 4% alkohola do export verzij z 5 ali celo 6% alkohola. Hmelj se dodaja samo na začetku kuhanja, ponavadi neko nevtralno angleško varianto.

Glede Guinnesa (pa še veliko drugih komercialnih dry stroutov) je za pravi klon potrebno pivo poklislit, tradicionalno Guinnes (baje) dodaja 1 leto postaran in skisan Guinnes v določeni količini pred stekleničenjem. Za homebrewerje pride v poštev kisanje original gunnesa ali lastnega stouta kar bo trajalo par tednov (preden ga daš v svoje pivo ga prevreš), alternativno se lahko uporabi acid slad v glavnem mashu (vendar je potrebno pazit na pH) ali pa ločeno po fermentaciji.

Sicer pa že omenjeno Guinnes-a dela v glavnem pena ki jo iz steklenic 100% ne boš dosegel, pri kegu pa tudi ni dovolj samo dušik (za karbozizacijo se še vedno uporablja CO2, dušik se namreč ne topi dobro v vodi/pivu) ampak rabiš tudi posebno pipo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Moj recept za keg količino (cca. 22l po kuhanju, 27l iz mashtuna).

2.8kg pilsner (oz. pale ale)
0.8kg ječmenovi kosmiči (flaked barley)
0.4kg žgan ječmen (roasted barely)

Hmelj na začetku vretja za tam 35-40 IBUja, nevtralen angleški ali evropski hmelj. Recimo 30g magnuma (10AA).

Drozganje na 66C, kvas S-04, fermentacija na 16-18C (za višje temperature raje izbrat US-05 kvas, čeprav se potem zgubi nekaj estrov ki dajejo vsaj malo kontra arome žganemu).

Ven pride piten voden grenak in zažgan stout, zaradi večjega deleža ječmenovih kosmičev je pena solidna oz. presežna. Karbonizacija mora bit minimalna (tam okoli 2 vol ali še manj) in pa pivo mora bit "ogreto" na okoli 10-12C da potegne še malce arome preden ga srkaš.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Če boš naredil po tem principu bo definitivno dober stout, ne bo pa Guinness, to je pa res.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
- Drozgaš kako dolgo na 66C in s koliko vode?
- S koliko pa potem spiraš in na kakšni temp.?
- Kuhaš 60min?

To je to?
- flaked barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-dodatki-kosmici-jecmenovi-kosmici.html)
- roasted barley (http://www.mojepivo.si/mojepivo-slad-malt-dingemans-mouterij-pealed-roasted-barley.html)

hvala in lp
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Drozgaš 75-90 min ker je dokaj nizka temperatura in rabijo encimi več časa.

Izpiranje je za vse vrste piva enako, 77C oz. 75C za "varnost". Količina vode glede na potrebe ki jih imaš in načina ki ga izvajaš (skratka vse enako kot si delal do sedaj).

Kuhanje je 60 min ja.

Glede sestavin je to to, ječmenove kosmiče dobiš tudi v vseh živilskih trgovinah in so enako dobri. Aja ječmenovih kosmičev ni potrebno mlet, dodaš cele.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.