Po dizla raje še letos

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Svinjajo okolje.

Torej novi dizli z EURO 5 bolj svinjajo kot avti, katere nadomeščajo?
Tipična slovenska fovšija, če sam ne morem, naj jih pa drugim še podražijo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Ehm - za koliko pa je trošarina manjša? So kakšni posebni pogoji?
17758-icon_confused.gif

Trenutno je trošarina za dizel manjša za 13 centov na liter. Višino pa določa vlada.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Torej novi dizli z EURO 5 bolj svinjajo kot avti, katere nadomeščajo?
Tipična slovenska fovšija, če sam ne morem, naj jih pa drugim še podražijo.

Svinjajo bolj kot novi bencinarji, ki so ravno tako obdavčeni. Torej je pravilno, da so dizli obdavčeni bolj. Ne vem kakšno vezo s foušijo ima to.

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
Ampak v tej lestvici se prav vidi svinjarijo prašičevca, najbolj se podraži razred z največ prodaje!
Zakaj se recimo avto do 190g podraži za 6%, [censored] požrešna nad 250g pa samo za 3%???

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ker je prvih bistveno več kot drugih in ker tistih, ki kupijo "požrešen" avto, takšna obdavčitev najbrž ne bo ravno prizadela.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Ehm - za koliko pa je trošarina manjša? So kakšni posebni pogoji?
17758-icon_confused.gif

Trenutno je trošarina za dizel manjša za 13 centov na liter. Višino pa določa vlada.

wink-1.gif
Jaz pa mislil, da te moti, ker prevozniki dobijo vrnjen del trošarine.

BTW - Minimalne trošarine za posamezna goriva so določena na EU ravni - in tudi tu ni neke pretirane logike, da je za dizel le-ta nižja kot za bencin.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
BTW - Minimalne trošarine za posamezna goriva so določena na EU ravni - in tudi tu ni neke pretirane logike, da je za dizel le-ta nižja kot za bencin.

I seveda je logika - umetno nižja cena dizeljskega goriva, da so transportarji, ribiči in podobni mirni. Seveda so prašičevci končno pogruntali, da se vsakdanji vozniki dizel osebnih vozil na to šlepajo in evo nam višji dmv za dizle...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Svašta. To, da je za "poslovne subjekte" (beri: "transportarji", ribiči) itak predvidena posebna, zelo nizka, stopnja trošarine pa ne veš.
wink-1.gif

In tu se navadni folk nima kaj šlepati zraven.

Zato pa pravim, da, če pogledamo iz današnjega zornega kota, nekako ni logično zakaj je bila za dizel določena nižja trošarina.

Karkoli že - ostajam pri mojem stališču, da je samo dvig DMVja za "smrdljivce" (še enkrat - vseeno ali bencin ali dizel) zgrešena pot. Bolje bi bilo uvesti zelene cone in letno pristojbino vezano na stopnjo onesnaževanja. Le to bi mogoče spremenilo nabavne navade slovenceljev.

mojmorabitivečjikotsosedov.press

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Se strinjam, ponekod v tujini imajo tako, kolikor vem ima letno dajatev na podlagi onesnaževanja Nizozemska, vsaj tako sem razumel enega Nizozemca, ko smo malo klepetali pred časom. Rekel je, da on za dizla plačuje bistveno več kot za ženinega manjšega bencinca.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ok lej nimam pojma in ugibam, ampak sem prepričan, da sem blizu
smile-1.gif
Če prav razumem imajo 100% povrnitev trošarine za tovornjake nad 7,5t in pa 50% povračilo za statične delovne stroje. Kaj pa ostalo?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Da ne bo pomot: DMV se ne dviga in tole ni podražitev. Ta stopnja DMVje je bila določena že zdavnaj, le da je bilo za do konca letišnjega leta predvideno prehodno obdobje, v katerm so bile stopnje za dizle znižane. Zakaj točno tako, ne vem, mislim pa da zato, ker bi bil sicer skok prvič prevelik.
Skratka, ne gre za podražitev, amapk za konec "promocijskega" popusta.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
je pa tudi res da Euro6 dizli porabijo več goriva, so pa bolj čisti.. vsaj pri šleperjih je tako

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
je pa tudi res da Euro6 dizli porabijo več goriva, so pa bolj čisti.. vsaj pri šleperjih je tako

Pri katerih šleperjih pa je tako?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Ok lej nimam pojma in ugibam, ampak sem prepričan, da sem blizu
smile-1.gif
Če prav razumem imajo 100% povrnitev trošarine za tovornjake nad 7,5t in pa 50% povračilo za statične delovne stroje. Kaj pa ostalo?

Napača.
smile-1.gif

Vrača se razlika povprečne trošarine (za oktober je bila le ta 367,34 EUR za 1.000 l) do "minimalne" - le-ta pa je 330,- EUR za 1.000 l - torej vračila je 37,34 EUR za 1.000 l oz. 0,03734 EUR na liter. Seveda je potrebno izpolniti tudi določene druge pogoje (nad 7,5 to je eden od njih), da si upravičen do vračila. Je bilo pa, zaradi nižanja trošarine s strani vlade, v preteklih mesecih tega vračila še manj.

Glede trošarine za delovne stroje in kmetijstvo pa nisem na tekočem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Kmetijstvo dobi polovico nazaj, se mi zdi. Je pa kolicina upravicene nafte dolocena glede na obdelovalno povrsino.
Itak pa baje avto vecino co2 spusti v luft pred prihodom v salon(proizvodnja). Vendar ce bi politika stimulirala popravila starih jajc, bi BDP padel in....