plača?

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Odličen delavec lahko dobi delo kjerkoli. Če pa ga ne dobi, pa odpre SP. Jaz bi tako naredil, vendar sem se sporazumel s firmo, da jim prodajam moje znanje, oni pa meni dajo plačo. Čisto fer. Tudi blagajnik prodaja svojo storitev firmi in če je dober, lahko izbira firme ter se navsezadnje prešola v perspektivnega magistra. Če pa je povprečen, slab, potem pa bo taka tudi plača. IMHO.

Na koncu koncev pa ti je cel trg EU odprt za delat. Ne bom rekel, da je enostavno, vendar s trudom se vse da.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Podpis.
smile-1.gif

Sarkazem ON.

Ampak na otroke nisi pomislil! THINK OF THE CHILDREN! Ne morata mami in ati kar it od svojega ognjisca, ter zraven vlect svoje drage male bisercke! Tu so ze njiju dedje gojili krave, inu zlobnemu grofu tlako delali, tako kot morata zdaj onadva tajkunu in menendzerju! Kaj bojo pa delali tam v oddaljenih dezelah, kjer nikogar ne poznajo! To pa ja ne gre! Ne, ne, kar tu ostanimo. Bo ze Semolic poskrbel, da bo bolje.

Aja, a S.P.? Ne, to je pa predrago! Pa itak je danes vse sam po vezah, onadva pa nobenega ne poznata. Pa tud, saj ves, delat je treba, kako naj bo potem ob dveh doma? TUkaj je vsaj izmena, da vem kdaj lahko otroke vahtam, tam bi mogli pa skoz delat, jim je Jouze tako povedal. Ne, ne, to ni za nas.

Sarkazem OFF.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Mislim da predvsem tebi tukaj veliko ni jasno.

To tvoje drži, ampak drži v sloveniji, predvsem pa južno od nas. Zahodno pa veljajo besede, kot so: vlaganje v delavca, stimuliranje, prilagajanje, družini prijazno podjetje, podjetje ki se trudi imet zadovoljne delavce,...

Zdaj pa nagradno vprašanje: kateri delavec bo več prinesel podjetju?

a. delavec ki ga šel cuza na vsakem koraku, dela zastojn nadure, na koncu dobi 500€
b. delavec, ki je motiviran, nagrajen za svoj trud, mu podjetje ustreže kjer se le da, dobi večjo plačo

kdo bo ustvaril večjo dodano vrednost?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
"kdo bo ustvaril večjo dodano vrednost? "

A se vedno govorimo o blagajnicarkah? Kaksno dodano vrednost ze? Kaj je lazje in cenejse, "40 artiklov na minuto, sicer letis" ali "prosim, ce se le da, daj, naredi 40 artiklov na minuto, ker bi nam to najbolj ustrezalo, pa dobis 100 evrov vec pri placi"?
smile-1.gif

Sorry, zahod (ki ga gledam skozi okno) se prilagaja, stimulira, ujcka in vse ostalo ljudi, ki:

1) prinesejo nekaj vrednosti k podjetju,
2) jih ni mogoce nadomestiti z enim PCjem in dvema citalcema crtne kode in
3) rabijo za svoje delo malo vec kot sposobnost sedenja in vlecenja artiklov cez citalec

(pa da ne boste mislili, da se spravljam na blagajnicarke, samo kot lajtmotiv jih naprej vlecem)

Sorry, res je grdo. Ampak tako je. Tako doma, kot na "zahodu".
smile-1.gif
"Fizicki radnik"? Boli jih [censored]. Saj je dovolj poljakov, slovakov, romunov in bolgarov ki bojo delali za male pare. Blagajna + delovna slovakinja iz treh PM na Slovaskem + 14 dni tecaja slovenscine +450 EUR/mesec = success!

Ce si - recimo - dober zidar te bojo verjetno res bolj ujckali kot te v sloveniji. Ampak, hej, ce si tolk dober da vsi to vejo pojdi pa na svoje, in bodi sam svoj gospod?
Aja, ne, to je pa ze prevec rizika. Bolje met sluzbo za 500 EUR, ampak je vsaj placa vsak mesec ziher, ane?

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Pri nas se res gleda na zaposlene v veliki meri kot na strošek, ne pa na vir znanja in prihodka. Slednji bi lahko morebiti bil še višji, če bi bili zaposleni motivirani s primernim odnosom ter seveda plačilom. Višje plačilo pa ne potegne za seboj samo boljše motivacije, ampak lahko tudi delodajalec zastavi politiko v smislu 'jaz tebi mastne denarce, ti meni trdo delo'. Pa bi bli vsi srečni. A do tega ne bo prišlo čez noč. Druga zadeva je masovno zaposlovanje študentov, ki nimajo ne primernega know-howa, ne občutka pripadnosti podjetju, ki pa seveda ponovno gleda le na stroške.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
A lahko samo eno ekonomisticno prijavim?

Delavci NISO (vec, komunizem sel papa) lastniki podjetja.
Lastniki podjetja so delnicarji, ki zelijo dobiti ven kolikor se le da veliko za svoj vlozeni denar.
Uprave ter vodstva podjetij (lahko tudi managerji - BTW, od kdaj je to psovka?) j ne delajo za delavce, temvec za delnicarje.
Ce je delavec prevelik strosek je potrebno ta strosek nekako znizati. Kar sicer ni zelo clovesko, je pa dejstvo.

Kaj komu tukaj ni jasno? Life is a bitch and then you die.
uf-1.gif

Imam eno poitivno izkušnjo kot delničar in obenem lastnik d.d. ja ,ki ga je vodil po nacijonalnosti Srb ali pa Črnogorec v glavnem ne Slovenev.
Direktor si je odtrgal kos pogače ampak tudi na ugodnosti zaposlenih ,bonitete in plače ni pozabil.
Ko pa je prišel na oblast direktor ,ki je bil Slovenec so se pa zadeve začele zaostrevati.Tako ,da sem prišel do zaključka ,da so Slovenci (kvazi managerji ) do svojih podrejenih oz zaposlenih ene navadne pizde .Samo gledajo kako bodo nekoga nategnili in manj plačali .
evil.gif

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.081
137
63
okolica mesta
Sam sem tudi videl kaj je v tujini trdo delo, je pa tudi plača zaradi tega dosti višja(za isto delo), se pa neprimerno več naredi oz. proda.

lp

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.461
3.784
113
Ravnokar sem izvedel da v Sparu ob redno zaposlenih blagajničarkah z leti delovne dobe, ki garajo ob blagajnah za 500 eurov na mesec, študenti sedaj med počitnicami furajo vozičke za 4€/uro, kar mesečno znese 650-700 eur... (na kar lahko prodajalka reče f. off)

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
A lahko samo eno ekonomisticno prijavim?

Delavci NISO (vec, komunizem sel papa) lastniki podjetja.
Lastniki podjetja so delnicarji, ki zelijo dobiti ven kolikor se le da veliko za svoj vlozeni denar.
Uprave ter vodstva podjetij (lahko tudi managerji - BTW, od kdaj je to psovka?) j ne delajo za delavce, temvec za delnicarje.
Ce je delavec prevelik strosek je potrebno ta strosek nekako znizati. Kar sicer ni zelo clovesko, je pa dejstvo.

Kaj komu tukaj ni jasno? Life is a bitch and then you die.
uf-1.gif

Imam eno poitivno izkušnjo kot delničar in obenem lastnik d.d. ja ,ki ga je vodil po nacijonalnosti Srb ali pa Črnogorec v glavnem ne Slovenev.
Direktor si je odtrgal kos pogače ampak tudi na ugodnosti zaposlenih ,bonitete in plače ni pozabil.
Ko pa je prišel na oblast direktor ,ki je bil Slovenec so se pa zadeve začele zaostrevati.Tako ,da sem prišel do zaključka ,da so Slovenci (kvazi managerji ) do svojih podrejenih oz zaposlenih ene navadne pizde .Samo gledajo kako bodo nekoga nategnili in manj plačali .
evil.gif

Poznam enega srba, ki je pobil 8000 muslimanov. Ko je prišel UN, so se stvari umirile. Tako ,da sem prišel do zaključka ,da so srbi navadni morilci.
evil.gif

cepec
bonk.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
'jaz tebi mastne denarce, ti meni trdo delo'.

bols bi blo tak :
ti meni zadovoljivo dodano vrednost, jaz tebi primerno/stimulativno placilo

trdo lahko dela vsak, sam kaj, ko ni od nekaterih nobenga ucinka

no ti iz lastnih izkušenj povem da v recimo naši firmi velja ravno obratno od tvoje teorije in tako je tudi v večini uspešnih podjetij. Stlačijo ti vse v rit, zato se vsi že sami po sebi počutimo dolžni izpolnit pričakovanja. Seveda se najde tudi par lenih izjem, ki to dobroto v veliki meri izkoriščajo. In če govorim o firmi, ki ima 60k zaposlenih, obrne na leto 4-5x več denarja kot ima slovenija proračuna, potem sistem nekak more funkcionirat, se ti ne zdi?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Ravnokar sem izvedel da v Sparu ob redno zaposlenih blagajničarkah z leti delovne dobe, ki garajo ob blagajnah za 500 eurov na mesec, študenti sedaj med počitnicami furajo vozičke za 4€/uro, kar mesečno znese 650-700 eur... (na kar lahko prodajalka reče f. off)
Ni res. Prodajalke to delajo za 1000 na mesec (strošek delodajalca), študentje pa za 650 (strošek delodajalca) ...
In imajo neko zaščito (zakonsko), študent je nima (nekateri se obnašajo, kot da to ni nič vredno). Imajo ZZ in PZ (študent ga nima). Nekateri se obnašajo, kot da to ni nič vredno. In tako naprej ...

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.461
3.784
113
to seveda lahko mirno napišeš ampak kjerkoli sem delal jaz ali kdo od mojih znancev je bilo vedno tako da je študent dobil na koncu za isto časovno količino dela na koncu meseca enako ali manj ven kot redno zaposleni, ne glede na PZ in ZZ, poleg tega moraš vzeti v obzir da imajo redno zaposleni v tistih 500 evrih že všteto malico in prevoz na delo - pri študentih ni obveze da se malica plačuje, samo prosti čas mora biti zagotovljen, isto je s prevozom na delo.

izkušnje imam iz več podjetji, prijateljev in znancev z izkušnjami pa imam tudi dovolj.

V mojem zadnjem študentskem delu je bil recimo šolski primer tega - redno zaposleni in študenti smo opravljali popolnoma isto delo (vsebinsko in količinsko), redno zaposleni so dobivali okol 1000 eur plače na mesec (všteta maica in prevoz na delo) študenti pa smo dobivali 750-800eur, kar je po izračunih pomenilo da smo bili isto plačani, samo brez bonitet redne zaposlitve.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.340
303
83
39
Ljubljana
KSZ

1210 eur bruto ... kok to znese ven neto? služba v lj, ti prijavljen v lj.... kok dajo firme za prevoz, mesečno karto?