plača?

mick

Pripravnik
3. avg 2007
101
0
16
53
www.aquariumwild-team.com
KSZ

No, moja dela v Šparu v Mariboru (sicer še samo do konca meseca, pol pa na boljše iz trgovske branže ven) in izgleda nekako takole

- plača 442 € neto (če je brez dneva dopusta, bolniške,...)
- prevoz na delo manj od minimuma, malica tudi minimalno plačana
- greš na WC - se treba štemplat (ne spada v delovni čas)
- dovoljena ena kava dnevno - se treba štempalt (da ne bi tam predolgo sedel
smile-1.gif
)
- malica 20 minutk - pa ne se pozabit štemplat
- inventure in podobno ne spadajo pod delovni čas, tam se za ure lahko obrišeš pod nosom

Vsega podjebavanja iz strani nadrejenih in podobno ne bom niti našteval, preveč se tega nabere. Če bi primerjal, bi za tak denar raje bil smetar in v miru opravil delavnik, brez stresov in podobno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
komunizem je daleč kaj drugega kot pa si predstavljaš ti..če je komunizem edina oblika diktature, ki jo poznaš, mi je prav žal, da o njem ne veš več- vsaj to, da so v času komunizma (pri nas) ljudje imeli veliko več pravic, kot jih imajo danes, pa da o plačah in človeka vrednem življenju niti ne govorim..

Saj zato pa je šel komunizem k vragu.
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
V mojem zadnjem študentskem delu je bil recimo šolski primer tega - redno zaposleni in študenti smo opravljali popolnoma isto delo (vsebinsko in količinsko), redno zaposleni so dobivali okol 1000 eur plače na mesec (všteta maica in prevoz na delo) študenti pa smo dobivali 750-800eur, kar je po izračunih pomenilo da smo bili isto plačani, samo brez bonitet redne zaposlitve.
confused-1.gif

Če je redno zaposleni dobil 1000 neto, je delodajalca stal 2000. Študent ga je stal pa okoli jurja. Torej je delodajalec redno zaposlenega plačavel dvakrat bolje kot študenta.
Kaj ti zdaj ni jasno - itak si ti napisal, da študentje dobijo več kot redno zaposleni.
In to ni res. Res je le, da redno zaposlenim država veliko več pobere. To pa nima nikakršne zveze z delodajalcem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
KSZ

1210 eur bruto ... kok to znese ven neto? služba v lj, ti prijavljen v lj.... kok dajo firme za prevoz, mesečno karto?

http://www.src.si/storitve/opla/izracun.asp

NETO: 820,60 €

V lj za prevoz večinoma cena mesečne karte.
In tu ne gre pozabit, da je realen bruto, torej strošek delodajalca (bruto bruto), v resnici 1420 EUR ... Skoraj 2x več.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In tu ne gre pozabit, da je realen bruto, torej strošek delodajalca (bruto bruto), v resnici 1420 EUR ... Skoraj 2x več.
ne skoraj, bo kar 2x več...
uf-1.gif

hondas

Pripravnik
4. dec 2007
131
0
16
cheer.gif
tukaj je ta zanka, država je preveč požrešna, jaz menim, da so delodajalci OK, kar se tiče plačevanja plač, saj oni gledajo na Bruto, to pa že tako vsi vemo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik hondas pravi:
cheer.gif
tukaj je ta zanka, država je preveč požrešna, jaz menim, da so delodajalci OK, kar se tiče plačevanja plač, saj oni gledajo na Bruto, to pa že tako vsi vemo.

sam hudič je k moramo živet pa z netom, ki pa je presneto nizek
Ampak za to ni kriv delodajalec, ampak država. A je to tako težko doumet? Očitno, če imbecili tipa Semolič & prijatelji organizirajo delavske demonstarcije, ampak ne težijo državi, naj obremenitve dohodkov zniža vsaj za po, ampak delodajalcem, naj dvgnejo plače (od česar imajo delavci na koncu manj kot pol dviga).

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
1420 ni ravno 2x 820. Pri nižjih plačah je ramerje nižje, pri višjih pa krepko čez 2 ...

ja, samo pol hudički še prištejejo stroške kot so malca, vožnja itd, pa si na 2x pri vsaki.
tudi malca in vožnja sta strošek za delodajalca
wink-1.gif

da greš pa res v detalje gledat stroške enega delavca, pa zraven še vzameš najemnino prostora, elektirko,.... bla bla bla...tako dobiš celoviti strošek enega zaposlenega. sam o temu tle ni govora, ampak samo kar plača delodajalec delojemalcu.

Nazadnje urejeno:

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Akrapovič bi imel dosti za povedati v tej temi.
grin1.gif

Tudi če bi imel delodajalec za lahko zamenljivega delavca izdatek samo neto znesek se nebi nič spremenilo. Vprašajte kakšnega direktorja tole pa vas bo z resnim obrazom vprašal zakaj. Profit je alfa in omega.

Za bolj iskani kader pa se tudi pri nas vedno bolj ugaja njegovim potrebam in ne mislim samo denar. Čeprav se mi (včasih) zdi, da smo še vedno par desetletij pred najbolj razvitimi kar se tiče razumevanja pomembnosti zadovoljnega kadra.

Za "fizične radnike" pa se nebo nič spremenilo dokler bo dovolj Kitajcev.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.206
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:

Tudi če bi imel delodajalec za lahko zamenljivega delavca izdatek samo neto znesek se nebi nič spremenilo. Vprašajte kakšnega direktorja tole pa vas bo z resnim obrazom vprašal zakaj. Profit je alfa in omega.
Kaj je lahko zamenljiv delavec? Takih ni tako veliko, kot bi si mislil. Ker tudi dosti preprosta delovna mesta zahtevajo določen čas, da se novinec nauči najbolj optimalnega načina dela. Vmes je njegova storilnost seveda precej nižja kot pri nekom, ki tam že dolgo dela in to obvlada. Pa gre lahko za dokaj preproste servisne dejavnosti, proizvodnjo, skladišča ...
In potem se da hitro izračunati, da je bolje dat že usposobljenemu par evrov več, kot učiti novega ki bo malo cenejši. Ker ko se bo naučil, bo hotel več. In se krog ponavlja.
Vprašanje je le, kakšno razmerje je med zahtevanim povišanjem plače in stroškom priučitve novinca ...

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Saj jih ne boš rabil nikoli menjati. Lahko zamenljivi delavec ve, da je lahko zamenljiv. Zato se bo samo pritoževal in nadaljeval z delom. Če je kakšen ambiciozen bo šel stran ampak ambiciozni ljudje se sploh ne znajdejo v takšnih službah. Tako vsaj jaz vidim situacijo.

Koliko takšnih ljudi poznam iz (bolj) mladih dni, skupaj smo ga pili ampak jaz sem delal še kaj drugega kot samo pil. Nekateri so kljub temu čez leta postali kar izkušeni in vešči svojega dela, ki ga imajo kljub smešni plači in slabim pogojem radi, ker jih pač zanima, pa vseeno nebi zmigali riti in pogledali kaj lahko naredijo. V svoji službi so napredovali samo po odgovornosti in ne po plači. Mislijo, da službe obstajajo samo tam, kjer je javni razpis, da nekoga rabijo. Samo enega mi je uspelo prepričati, da pusti svojo službo in začne iskati novo. Po treh tednih je dobil razgovor in službo dobil, pravi da jih je na razgovoru navdušil, res ljubi svoje delo. Sedaj ima boljšo službo z več plače. Sploh se ni zavedal svoje vrednosti.

Za tiste, ki pa niso ambiciozni, ne ljubijo svojega dela...tisti se pa nimajo kaj pritoževat. Kot bi gledal pasivnega človeka kako se utaplja in kriči na pomoč. Kaj če bi začel migat z rokami?! Nekaterim pa takšno življenje ugaja, ima tudi svoje prednosti. Manj odgovornosti, več prostega časa, veš kdo je tvoj prijatelj in ni prijazen samo zaradi tvojih zmožnosti,...ni vse črno belo. Ampak če ne veš kaj hočeš ali pa hočeš vse ne boš ničesar dobil.

Ko pa bo res kriza, bo pa skupinski štrajk kjer si bodo v par mesecih izpogajali +1% in nov kavomat.

Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Čeprav se mi (včasih) zdi, da smo še vedno par desetletij pred najbolj razvitimi
misliš rečt ZA razvitimi...

He he, ja, tako sem mislil.
redface-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.399
6.174
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Ravnokar sem izvedel da v Sparu ob redno zaposlenih blagajničarkah z leti delovne dobe, ki garajo ob blagajnah za 500 eurov na mesec, študenti sedaj med počitnicami furajo vozičke za 4€/uro, kar mesečno znese 650-700 eur... (na kar lahko prodajalka reče f. off)
4€/uro je veliko. Mercator za poletno delo plačuje 2,30€/uro (skladišče, zlaganje na police) do 3,50€/uro (blagajna). Prednost imajo otroci zaposlenih in tisti, ki so že prejšnja leta delali pri njih.

Paco

Pripravnik
6. okt 2007
62
4
8
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Ravnokar sem izvedel da v Sparu ob redno zaposlenih blagajničarkah z leti delovne dobe, ki garajo ob blagajnah za 500 eurov na mesec, študenti sedaj med počitnicami furajo vozičke za 4€/uro, kar mesečno znese 650-700 eur... (na kar lahko prodajalka reče f. off)
4€/uro je veliko. Mercator za poletno delo plačuje 2,30€/uro (skladišče, zlaganje na police) do 3,50€/uro (blagajna). Prednost imajo otroci zaposlenih in tisti, ki so že prejšnja leta delali pri njih.

Katastrofa... Nisem vedel, da so take plače v Merkatorju. In pol imajo prednost otroci zaposlenih. Oh bravo merkator, to je res človeku prijazno podjetje.
Čist prevelike razlika nastajajo med različnimi sloji prebivalstva. Omejitev zasebnega premoženja (premoženja s katerim oseba ne nudi služb in ne vrača družbi) bi morala biti za bogate ne pa da nekateri ljudje živijo iz dneva v dan ostali imajo pa 5 hiš, tri stanovanja in 10 avtov.