plača?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Bom poizkusil se enkrat razloziti moj pogled, potem se pa vdam.

@Steve:
"ma ti si počen...kaj pa en smetar ki vrti metlo, ali vratar, ki odpira vrata naj imata 300€ plače?? Gre se za osnovno človeško dostojanstvo in preživetje. In 500€ se tebi lahko zdi luxus ko te mami hrani in imaš svojo sobico. Probaj ti z 2x500€ futrat otroke, plačevat najmenino, kredite, jest, pa še na dopust it "

Hvala, ne, mam svojo sobico. Oci pa mami nic ne data. 500 EUR je dalec od luksuza, vendar pa je za trg (ki, neglede na "kartelne dogovore" in "tajkunizacijo" se vedno uravnava ceno) to ocitno tista cena, kjer se jim se splaca zaposlovati in placevati blagajnicarke. Ni "dovolj", je pa toliko, da ne sedis pred Hoferjem (ampak v) in prosis za denar.

Kot si sam rekel, poanta ni v tem, da je treba povisati place - za zacetek bi bilo bolje znizati davke. 20% EDS, pa razliko med bruto-bruto in bruto dati zaposlenemu, pa bo takoj bolje. Ampak potem bojo spet "menendzerji" spet dobili vec kot prodajalke, pa bo spet stala, ane?

@lost:
"Jst nevem od kje cloveku ideja da je 500€ OK plača zato ker pač dela na blagajni.
A zenske na blagajni nimajo otrok ? Pa stroškov z njimi?"

THINK OF THE CHILDREN! Slej ko prej vedno pridemo do otrok.
aplauz.gif

Kot receno zgoraj, ce je 500 EUR trzna vrednost dela za blagajno nima nikakrsno razpredanje o tem, da je 500 EUR premalo nikakrsnega vpliva. Jaz bi tud mel 10.000 EUR na mesec za moje delo, pa mi noben ne da! Prasci. Dodana vrednost blagajnicarje je tako majhna, da nisem ziher da se jo da izracunat izven meja statisticne napake.

"Plača pod 800€ je enostavno prejmajhna....nekak 800-1000€ je ravno OK za take kot imamo."

Naj mi nekdo pove od kje dobiti denar za visje place? Recimo, da dobi sto zaposlenih 300 EUR vec bruto na mescec - 30k, plus 6k za za bruto-bruto je 36k, krat 13 (jasno, bozicnica in regres se morata tudi povisat) = 468.000 EUR na leto. Kul. No, zdaj vemo, koliko firmo stane taka povisica.

Malo manj kot pol miljona evrov za enkratno investicijo kupi (pa ce so ZELO drage) 10 (ampak raje 20) Meckatorevih avtomaticnih "postrezi si sam" blagajn.
Kaj se bolj splaca? Vsak, ki zna uporabljat excel bo pogruntal, da se bolj splaca dodat se 10 avtomatskih blagajn, kot pa dvigniti placo 100 blagajnicarkam. Pravzaprav, ce smo tocni, jih lahko se 6 odpustis, glede na to, da potrebujes eno na 4 blagajne.
No, roko na srce, itak ne znajo racunalnikov uporabljat, tako da je ceneje ce enega studenta vzames, ki vsaj ve kaj tisti PC ki je skrit v blagajni dela.

Se pravi, z denarjem, ki bi ga v enem letu ponucal za dvignjene place v bistvu rabis, recimo, 10 blagajnicark manj, kar ti prispara se nadalnjih 100k EUR (z vsemi stroski, ki jih imas z njimi) na leto. Kar pomeni, da je tvoja investicija v 10 novih blagajn, recimo, 350k EUR.

Kdo nam zna racunati "return on investment"?
smile-1.gif

Sorry, vem da je grdo, ampak nekatere "low level" poklice se preprosto ne izplaca placati vec kot je nujno potrebno. Zdaj pa pocakaj se 5 let, da cene RFID cipov padejo na, recimo, 0.5 centa/kos. Potem se bos pa s polnim vozickom odpeljal momo senzorja, in vraknil kartico v rezo za placilo. Kje tukaj rabis blagajnicarko?

Disclaimer: Nisem ekonomist, pa tudi ne privoscim nikomur, da mora ziveti s 500 EUR/mesec. Je pa res, da sem jaz tisti, ki menendzerjem in takjunom v resnicnem zivljenju pomaga ko se morajo znebiti folka. (Pa ne blagajnicark, ampak malo visje kvalificiranega.)

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ja, in?

Mercator dela dobicek za delnicarje, ne pa zato, da bi lahko dal blagajnicarkam visjo placo.

Kapitalizem - zeleli ste ga, zdaj bodite pa tiho.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Kapitalizem - zeleli ste ga, zdaj bodite pa tiho.

Kapitalizem zamenjaj s komunizem, pa dobiš to.

S tem da je komunizem diktatura (s katerim se naše pravosodje ukvarja bolj kot s sedanjostjo), mi pa živimo v demokraciji.
Kakšna demokracija pa je to, da mora človek biti tiho?
confused-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Seveda, treba je vsako leto višat dobiček, keep the shareholders happy... Welcome to the wonderful world of gnili kapitalizem.

Demokracija - želeli ste si povedati, zdaj pa kar povejte.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Oh, ne dobesedno vzet prosim - naj se folk kar *****, kapitalizem ni politicni sistem, ampak demokracija, v kateri je to jasno dovoljeno...

Samo spremenilo se ne bo nic, ker bo se vedno profit/loss upravljal s cenami in plačami. Ne pa tako kot v komunizmu, kjer je bil denar po sistemu "bomo ze natiskali, ko ga bo zmanjkalo", delavec pa po sistemu "čast, oblast, pa ko jebe koliko v resnici naredi". Res je, za lenivce je bilo krasno. Za vse ostale pa zal ne.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Vem da ne vzet dobesedno, bi pa vsi novodobni kapitalisti radi imeli ta del komunizma. To je vsem jsno.

dasimitiho.press

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
komunizem je daleč kaj drugega kot pa si predstavljaš ti..če je komunizem edina oblika diktature, ki jo poznaš, mi je prav žal, da o njem ne veš več- vsaj to, da so v času komunizma (pri nas) ljudje imeli veliko več pravic, kot jih imajo danes, pa da o plačah in človeka vrednem življenju niti ne govorim..

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Pediater, se strinjam. Za nekatere bi bilo to res lazje. Jasno, da tega noben zdrav clovek ne bo sel zagovarjat - naslednji korak je Veliki Brat. Ampak tezava je v tem, da celotna "struktura" zahodnega sveta sedi na tem. In da, ceprav ni najboljsi, je ocitno eden od redkih sistemov, ki vsaj nekako funkcionira. Niti Kuba niti Severna Koreja niti Zimbabwe, itd., nisto ravno sijoce lucke v temi kapitalizma. :S

Place so taksne kot jih doloca trg. Trg deluje pa na sistemu profitov in izgub...
frown-1.gif
In v Sloveniji so blagajnicarke ocitno vredne 450-650 EUR...

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Misliš, da bi kdo trgovcem ponudil višjo plačo kot 500 evrov, če bi bila možnost (ker menda je ni)? Ah, seveda.
smirk-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Jasno da ne - zakaj pa bi?
evil.gif

Jaz ne vidim blagajnicark, ki mecejo cokle v svojo blagajno, pa ti? Se pravi se ni tolk grozno, da bi sle na ceste.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Jasno da ne - zakaj pa bi?
evil.gif

Jaz ne vidim blagajnicark, ki mecejo cokle v svojo blagajno, pa ti? Se pravi se ni tolk grozno, da bi sle na ceste.

ne, ni. to pa zato, ker lahko ostanejo še brez tega kar imajo in kdo bo potem futral otroke? jih bo futrala s cvetnim prahom?
rolleyes-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No torej? Ali bodi tiho in delaj za tisto številko za katero te trg plača, ali pa imej jajca in se spravi delat revolucijo/zamenjaj službo/pojdi v ljudsko univerzo/ne imej otrok.

Da bodo pa drugi zate kaj naredili pa ni za pricakovat, kajne?

( THINK OF THE CHILDREN! )

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Citat:
Uporabnik nadi pravi:
komunizem je daleč kaj drugega kot pa si predstavljaš ti..če je komunizem edina oblika diktature, ki jo poznaš, mi je prav žal, da o njem ne veš več- vsaj to, da so v času komunizma (pri nas) ljudje imeli veliko več pravic, kot jih imajo danes, pa da o plačah in človeka vrednem življenju niti ne govorim..

se ena lenoba z rdecimi plasnicami

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Saj zato pa imajo dobičke, čene pa dobičkov ne bi imeli in bi se managementu samo jebalo
smirk-1.gif

Pomoje so oni stimulirani po dobičku.

Stimulirani glede na nižje stroške .Stroški pa so tudi delavske plače.Če imajo nizje več kvazi managerjem ostane.
evil.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
A lahko samo eno ekonomisticno prijavim?

Delavci NISO (vec, komunizem sel papa) lastniki podjetja.
Lastniki podjetja so delnicarji, ki zelijo dobiti ven kolikor se le da veliko za svoj vlozeni denar.
Uprave ter vodstva podjetij (lahko tudi managerji - BTW, od kdaj je to psovka?) j ne delajo za delavce, temvec za delnicarje.
Ce je delavec prevelik strosek je potrebno ta strosek nekako znizati. Kar sicer ni zelo clovesko, je pa dejstvo.

Kaj komu tukaj ni jasno? Life is a bitch and then you die.
uf-1.gif