nasvet za začetnika

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ni panike. Glej, nimajo vsi sosedov, ki imajo metalske izkušnje in orodje .... Eni pač naročijo lonec s termometrom in pipco in se ne zafrkavajo doma.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
pojavila se je tašča s črnim emajliranim 30L (na dnu pa piše s spodnje strani ime firme in zraven 36, ampak s 30l not je bil poln do 1cm pod robom) loncem. lonec je precej težek in brez pokrova.
moj namen je zdaj zvariti pivo iz ekstraktov LME in DME z dodatkom posebnih sladov in hmeljev.
našel sem dosti receptov, ampak je problem s sestavinami. na mojepivo izgleda velika izbira, ko hočeš sestaviti sestavine recepta pa nikoli ni vsega. imate kakšne recepte, ki vsebujejo pri nas dobavljive sestavine?
Stil mi niti ni najpomembnejša stvar, lahko je stout, porter, ale...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Termometri na loncih so za mash precej neuporabni, sploh ce vodo grejes v tem loncu. Grelec segreva lonec bolj kot pivino in termometer kaza narobe. Za nek priblizek je, za kaj vec pa...
Kar pa se tice loncev, saj hotbreak in prvo hmeljenje lahko delate z manjsimi kolicinami, koncno kolicino vode dodas pa 15 min pred koncem in takrat lahko dolijes do roba. Tudi direkt v fermentor smo ze dodajali pa ni bilo problema. Samo kolicine je treba upostevat v receptu.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če boš dodajal specialne slade potem lahko ustvariš s tem kar imaš na našem trgu več ali manj vse za osnovne recepte. Če delaš s specialnimi sladi itak za osnovo vzameš svetel ali jantrni (amber) DME in potem "popravljaš" z namakanjem specialnih sladov. Hmelj mislim da tudi ni problem dobit.

Lahko pa tukaj nalepiš kakšnega od teh receptov pa ti ga bomo približno prilagoditi za naše "surovine".
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Recimo ta dva recepta:

Ingredients:
4 lbs. Alexander's amber malt extract
4 lbs. Alexander's pale malt extract
1 lb. Munich malt
2 oz. Northern Brewer hops (8% alpha acid), for 45 min.
1 tbsp. Crosby & Baker water crystals
1 oz. Perle or Northern Brewer hops (8% alpha acid), for 5 min.
2 packages Cooper's yeast
1 cup dextrose for priming

... in drugi...

Port O' Palmer - Porter
Malts Gravity
Contribution
6 lbs. of Pale Malt Extract (syrup) 72
1/2 lb. of Chocolate Malt 3
1/2 lb. of Crystal 60L Malt 3
1/4 lb. of Black Patent Malt 1
BG for 3 Gallons 1.079
OG for 5 Gallons 1.048
Hops IBU Contribution
1 oz of Nugget (10%) at 60 minutes 26
3/4 oz of Willamette (5%) at 40 minutes 9
1/2 oz of Willamette (5%) at 20 minutes 4
Total IBUs 39
Yeast(s) Fermentation
Schedule
American Ale (liquid)
Primary Ferment at
65°F for 2 weeks, or
1 wk Primary and 2
wk Secondary.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za prvega:
Alexander's pale malt extract = svetli DME
Alexander's amber malt extract = jantrni (amber) DME
Munich slad dobiš pri mojepivo
Northern Brewer dobiš tudi pri mojepivo
Neki kristali so očitno za spremembo kemije vode, ne rabiš
Kvas uporabiš fermentis S-04 (angleški) ali US-05 (ameriški) ... ne vem za kateri točno recept naj bi bil
Pa če je to recept za 22l bo ratalo malo močno pivo (6%+), raje pri DMEju dodaj 2kg jantrnega (amber) in 1kg svetlega DMEja, ostalo po receptu. DME se vedno splača porabit cel ker zelo hitro veže vlago in imaš potem v vrečki packarijo oz. kmalu tudi "kamen".


Drugi recept (za 22l) namesto pale malt syrupa (ki je domnevam LME) lahko uporabiš tudi DME (svetli) cca 3kg. Chocolate (200g) dobiš pri mojepivo. Crystal 60 (200g) uporabi cara 120 (ali cara 200). Black imaš pri mojepivo de-bittered black, čisto ok za kar rabiš, uporabiš 100g. Hmelji so vsi na mojepivo. Kvas uporabi US-05.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Hvala! odločil sem se za drugi recept. sicer mojepivo ima tudi tekoči kvas american ale, vendar je nekam drag in če praviš da je suhi ok, bom probal kar s suhim. bo ena vrečka kvasa dovolj za 22L ali raje dve?
imam še 1kg amber DME, bo kaj narobe če ga uporabim za drugi recept in dokupim še 2kg svetlega?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Lažje bo rokovat s suhim kvasom, tako da lahko uporabiš suhega ni noben problem. Tudi amber DME lahko uporabiš, gre itak za temnejše pivo tako da sama osnova ne bo veliko vplivala na barvo (večino barve ti data oba temna slada).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glede na trenutno vreme boš najbrž fermentiral na 20C+, tako da bo tudi ene vrečka dovolj za solidno fermentacijo. Na splošno je "idealna" doza 2 vrečki, ampak kot rečeno tudi z eno, sploh pri višjih temperaturah, bo šlo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Slad je potrebno pred steepingom zmleti. rabim vsega cca 500g zmletega sladu. glede na to, da svojega mlina (še) nimam, bi lahko zmlel pri mojepivo, vidm da ponujajo to uslugo. ali je kakšen drugačen/boljši način? v možnarju bi najbrž trajalo, mlinček za kavo (z vrtljivimi noži) pa ni primeren, kajne?
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Za prvo silo slad zmelji v blenderju ali s paličnim mešalnikom, pa tudi s kavnim mlinčkom lahko poskusiš. Bo bolje kot pa plačati "mojepivo" da si lahko prideš sam zmleti slad.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik Chuck pravi:
Za prvo silo slad zmelji v blenderju ali s paličnim mešalnikom, pa tudi s kavnim mlinčkom lahko poskusiš. Bo bolje kot pa plačati "mojepivo" da si lahko prideš sam zmleti slad.

nekje v forumu sem bral, da noži teh mlinčkov razrežejo ovojnice in da se potem izločajo tanini. temu bi se raje izognil, razen če v primeru steepanja to ni problem?
najem mlinčka me pride 1€, ni ravno nek strošek...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pri namakanju tiste pol kg zrnja se ne sekirat. Lahko zmelješ v blenderju, mikserju ali pa s paličnim mešalnikom. Glej da bo mleta tako da zrnja ne bodo cela in hkrati da ne bo samo moka. Pri partial mashu oz. namakanju specialnih sladov mletje ne vpliva na efektivnost, pa tudi ostalih problemov nimaš. Tako da ti kar zmelji s čim kar imaš doma.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Koliko časa pa se lahko špara zmleti slad do uporabe? domnevam da ne dolgo, glede na to da nisem zasledil, da bi kje prodajali namletega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če ga imaš na suhem (dobro zaprtega) in na sobni temperaturi par mesecev brez problema.
 

markolinux

Zelenc'
23. maj 2012
26
0
1
Goriška
Zdravo,
Prosim za vaš nasvet.- Sem popoln začetnik. Prebral sem veliko, vendar vseeno vas prosim za nasvet, pomoč. Pred natanko enim mesecem sem začel variti stout iz celovitega ekstrakta (Better brew). Ker varim drugje, ne doma, sem se moral prilagajati njihovim prostorom in temperaturi n(čeprav sem jih opozarjal in prosil, da naj držijo zaprta vrata, le ta večkrat niso bila...). Da skrajšam... Zadnje dni sem dal v prostor (klet) grelnik zraka (kalolofer) in dvignil temperaturo prostora iz 16-17 na 23 stopinj, pivina ima 20 stopinj. Večkrat sem meril. Današnja meritev je bila 1009, pivina pa je imela vonj in priokus po kvasu. V vehi še vedno brbota (počasi, občasno, a še vedno).

Kaj naj naredim? Ali naj grem v flaširanje ali naj še čakam? Ko berem navodila naj bi se flaširalo... Sem v dilemi kaj narediti.
Pa ne me "šolat" zakaj varim pri nekomu drugemu... Sem se tudi iz tega marsikaj že naučil...
Hvala za pomoč in lep dan.

navodila: http://www.hambletonbard.com/assets/docs/2-beer-kits/200-bb-beer-kits-instruction.pdf
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Če je več kot 3 tedne v fermentorju, potem si lahko 99% brez skrbi in flaširaš.
To počasno brbotanje je najverjetneje samo izhajanje odvečnega CO2 iz pivine, še posebno, ker si dvignil temperaturo
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Vsi ti kiti so katastrofa za pivovarstvo s temi iber nasveti. Temperatura okolice je med 16 in 18 idealna 25 pa že katastrofalna, tko da so kar OK naredili, da so pustili vrata odprta. Samo v flaše s pivom in to bo to.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Če si pustil v fermentorju vsaj 18 dni potem lahko mirno pretočiš v steklenice. Brbotanje po recimo 3 tednih ni normalno pri pivih brez okužbe. Ti samo v steklenice pretvori pa bo kar bo.
BIAB je meni kot začetniku več kot užitek. BTW piva celovitega extrakta nisem skuhal niti enega, pivo iz extrakta samo enega vse ostalo BIAB. Pusti extrakt pri miru, preskoči na celo zrnje;)).