nasvet za začetnika

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Npr pri čiščenju...
Jaz čistim flaškone tako da vanj natresem sol za pomivalni stroj ali pesek in stresam. Obvezno pustiti zaščitni oplet na flaškonu, ker ga lažje držiš in v primeru nesreče bo oplet držal črepinje skupaj.
Kolegu je zdrsnu iz rok, so šle kite in živci na roki, vprašanje če bo kdaj enaka roka.
To se mi zdi edini velik minus flaškona.
Tisti z širšim vratom, ki ga lahko očistiš z roko, pa ne dihtajo dobro pri zamašku...
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Aha, sem mislil, da se lahko pri fermentaciji zgodi, da jih raznese zaradi pritiska.
Jaz sem naredil mešanico mlačne vode z oxijem, pa lepo razgrize vse not, samo treba pustit en čas. Vroče/mrzla kombinacija pa je strup za steklo, to je treba pazit povsod, ne samo v pivovarstvu.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
jaz bi rad imel steklenega iz več razlogov. prvič, zdi se mi zelo nobel, da bi videl kaj se dogaja v fermentorju. v plastičnega ne vidim (skoraj) nič. poleg tega je steklo nekako bolj higienično, površina je lažja za čiščenje in 100% vem, da nič ne uhaja iz steklene posode v pivo ne glede na to koliko časa zorim pivo v njem. po drugi strani spodaj nimajo pipice in moraš obvezno uporabiti sifon in steklen ni preveč primeren za prenašanje in je nevaren v primeru poškodbe/razbitja. in čistiti je potrebno steklenega po navadi skozi ozko grlo kar tudi ni ne vem kako praktično. ne vem tudi ali moji plastični fermentorji prepuščajo kaj zraka (oz. kisika, co2) skozi stene, za steklo vem, da ne prepušča ničesar. za dolgo zorenje bi zato osebno raje izbral steklenega, pravzaprav ga bom šel kar danes kupit.

Zanima me pa kako kadar pretakate s sifonom zagotovite, da ne zajemate oz ne razburkate usedline? Uporaba pipice na plastičnem fermentorju mi je všeč tudi zato, ker je pipica dvignjena toliko, da usedlina pri iztekanju ne sili ven.
Če se kaj zelo motim v svojih razmišljanjih bom vesel, če me kdo opozori kje se motim in seveda sem hvaležen za vsa mnenja in nasvete.

Našel sem tudi vir, ki priporoča dry hoppanje v več fazah, če bi koga zanimalo. So pa mnenja glede smotrnosti tega početja zelo različna.
http://www.homebrewtalk.com/10-tips-to-optimize-dry-hop-aroma.html
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.906
9.481
113
Tud sam jih imam nekaj steklenih. Me pa mal trese od zgoraj omenjene nesreče kolega, ki mu je res konkretno razparalo pol roke.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
V steklenega, ko imaš oplet okoli tudi težko kaj vidiš. V plastičnem vidiš več.

Avtosifon ima spodaj bunkico, tako da ne vleče pod njim. Drugače pa ga držiš na neki višini, da je nad usedlinami. Lahko uporabiš tudi kaj takega.

Meni tudi več ni vseeno, ko sem zdaj to prebral kaj se lahko zgodi z roko...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz imam en steklen flaškon z širokim vratom. Sem kupil takega zaradi enostavnejšega čiščenja. Je pa problem z tesnenjem. Če kdo to uporablja, ima kakšno pametno rešitev? Tako velikih čepov (cca 115-120) mm) pa zaenkrat še nisem zasledil.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Zadost je že en majhen trk v umivalnik, pa se razleti.

... lahko tudi umivalnik, kar je še slabše ...Plastični so čisto uporabni, lahko pa greš na inox sodčke in jih zadihtaš z namensko gumo ali pa s folijo. Sem bil na istem kot ti pred pol leta. Zdaj imam eno plastiko in dva inoxa in je inox ves čas v igri, plastika pa od novega leta samo 2krat ....
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Takšnega. 50 litrov volumna namembnosti za vino, sok, ...

Na vrhu zadihtan s folijo, ki jo dobiš v vinarskih štacunah za ta namen.
2460246-2016-07-2918.26.46_res.jpg
 

Priponke

  • 2460246-2016-07-2918.26.46_res.jpg
    2460246-2016-07-2918.26.46_res.jpg
    350,6 KB · Ogledi: 482
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Poglej malo po bolhi. Vedno je kak na razpolago. Na zgornji sliki je 50 litrški, notri imam pa 20-30 litrov piva, ki vre ...
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Poglej malo po bolhi. Vedno je kak na razpolago. Na zgornji sliki je 50 litrški, notri imam pa 20-30 litrov piva, ki vre ...

Taksni vinski sodi znajo bit problematicni zaradi grobih svasov na notranji strani. Zato je taksen sod tezko ocistit, sploh ce je bil prej noter kis ali vino. Jaz sem enkrat poizkusil pa ni bilo ok.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
@kadunnc ima prav. Tezko jih je scistiti. Sam ga uporabljam samo za mash tun. je pa fajn, ker je 70l in lahko fajn mesam, ker pol pa kuham v predelanih 50l pivskih sodih.
Fermentiram pa lahko v 60l sodu od Plane, 54l in 25l flaskonoma, 27l fastfermentorju. Pac odvisno od potrebe.
Najlazje in najbolj ziher mi je pa se vedno steklo. Kaj pa vem, navada. ;-)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Do zdaj nisem imel nobenih težav iz tega naslova. Čistim s kristalno sodo, ga pa po vsaki uporabi splaknem in potem še sodo čez noč ali dve namočim. Sem naredil cca 10 rund v njem, pa se ni nobena sfižila. Edino kar preverim je, da je od znotraj spodnji rob/var spucan. To je pa tudi vse.