Letos bom pa kar zimske zvozil

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
2 metra razlike pri 100 kmh, to pa je nekaj. Upam da imaš najboljše letne gume na avtu ko si tako pameten. S tem ne mislim teh SAVA INTENSA ki si jih prilepil gor.

kaj ti mas tezave z branjem?

pri 50km/h je 2m oziroma 18,90%
pri 100km/h je 5,8m oziroma 13,50%

in teh 20% lahko odloca o tem kaj se bo z drugim zgodilo ne glede na to kolko ti opravicujes sebe kot super voznika!

predlagam tudi, da se 1x preberes ali je tema o "divjaki na cesti" ali pa "Letos bom pa kar zimske zvozil", ker zgleda tudi tega ne razumes

ps: pa to so rezultati pri 12°C, pri 35°C so verjetno mnogo bolj kriticni rezultati!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
zakaj vedno tisti, ki ste v poziciji ko ste glupi, iščete druge, ki so še bolj glupi, da dobite občutek in tolažbo da obstajajo še večja teleta od vas?
kaj mene briga en z amg kak se je tebi v plot napikiral, pa pijani pilot ki je pristal na polju, pa tvoj stric branko ko se že 15 let vozi z 3 kolami,...? govorimo trenutno o kalibrih kot si sam, ko imaš poleti zavorno pot kot vlak. aja tebi ne more pešec pred avto skočit, ker si ful zbran pa to, pa 15 že nisi imel prometne nesreče,...
bonk.gif

Presneto...če nimaš za gume, pa si nebi kupil avta izven svojega dometa. samo to je itak klasika pri janezih, za avto max, 2 razreda nad zmožnostmi, pol pa zmanjka za gume in servise. jaooooo seljačine jedne siromaške ko nimate niti za 4 rabljene gume, važno samo da se kola svetijo pred blokom
bonk.gif

Nevem od kod tebi sedaj ideja, da nekdo nima denarja hahahaha
bonk.gif

LP

točno tak. 3/4 pacientov tvojega kalibra nima denarja, ker so se preveč stegnili pri nakupu avta, zdaj pa jih jebe mesečni obrok. Klasika v 90% slovenskih gospodinjstev.
Tolažijo pa se potem točno z enakim bul krepom kot si ga dalje ti naflancal (in se ga meni ne da brat)

Aja pa nebi imel take pike na bolnike tvojega tipa, če nebi sam enega pretoplega pomladanskega dne sam izkusil kaj pomeni huba buba na vročem asfaltu. Izvoz iz hc, ki ga na letnih pevozim z zaprtimi očmi, sem zaradi kilometerske zavorne poti letel skoraj preko semaforja. če bi kdo stal na semaforju, bi ga nabil v šupak. pa sem tudi ultra previden, pa zbran, pa bla bla bla običajno nakladanje siromakov

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če bi bile zimske gume poleti res tako nevarne bi jih gotovo z zakonom prepovedali pa jih ne.
Imel sem 4 leta stare gume oboje s 5+mm profila in je ABS z letnimi na mokrem veliko prej posredoval kot pri zimskih. Kaj naj sedaj sklepam iz tega? Morda je bi vzrok to da so bile letne ene non premium (kumho ali pa hankook) ali pa to, da z leti zimska toliko ne otrdi kot letna. Samo potem bi bilo varneje,da bi prepovedali no name proizvajalce gum, ker tam je tudi velika razlika pri zmogljivostih.
Je pa sigurno, da je prvih nekaj let letna poleti bolj primerna kot zimska saj je zato tudi narejena.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako je pa potem s "celoletnimi" ? V debati na to temo, ki je bila par mesecev nazaj so (ste) se strinjali, da so najslabse od vsega moznega. Zakaj so potem sploh dovoljene, se posebej ce gre drzavi res samo za polnjenje proracuna ? (s prepovedjo bi dobili 2x DDV za gume, dodaten DDV od menjave, dodatne kazi zaradi neprimernega tipa obutve avtomobila ...)

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Tukaj se kaže vsa omejenost naših zakonodajalcev in izprijenost lobijev. Kar sam trdim že vseskozi in potrjujejo tudi takšni testi, je dobra letna guma tudi pozimi vsaj tako dobra kot zimska. Razen seveda v snegu. Ker je zakonsko relevantna le globina profila, imaš lahko namesto gum tudi kitajsko plastiko in se od 50 km/h ustaviš čez 50 m, pa bo vse po zakonu. Sicer pa je dovoljeno tudi pozimi z letnimi s 3mm profila in ketnami. Tako da ja, tvoj zadnji stavek kar dobro povzame najboljšo taktiko.

Nazadnje urejeno:

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Sicer ,če veš ,da imaš takšne gume se boš zavestno prilagodil gumam ne pa ,da boš TIŠAL kot gre .Pa potem jokal ,ko boš sesul avto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Sicer ,če veš ,da imaš takšne gume se boš zavestno prilagodil gumam ne pa ,da boš TIŠAL kot gre .Pa potem jokal ,ko boš sesul avto.

Problem je, da otrok ki bo skočil na cesto, podatka o tem kakšno gumo imaš ti, ne bo prej vedel. Nekdo z zimsko bo otroka umoril, nekdo z letno pa bo ustavil 1m od njega!
rolleyes-1.gif

Sicer pa ko vidim kako se lastniki raznih terenskih vozil prevažajo z gumami starimi 10 let+, AT ali MT oblike, zadnjim pogonom in zanič amortizerji sam še na prehod za pešce ne stopim pa če vozijo 20km/h! Doživel že precej zanimivih izkušenj s takimi osebami in vozili.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Predpostavljam ,da imajo pozimi kot zahteva zakon vsi zimske gume ,pa se ravno tako dogajajo nesreče ,pa naj bo zasnežena cesta ali pa suha,torej če nimaš v glavi vse pošlihtano in se ne prelagodiš razmeram na cesti ti tudi gume za 150 € po komadu nič ne pomagajo.

Sicer pa kdor uporablja zimske gume se verejtno tega zaveda ,pa tudi predvidevam da bo zaradi finančne situacije takšnih kar nekaj na cesti.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Ker sem ravno vozil v soboto avto na zimskih, sem se oglasil. Dan je bil lep sončen, prvi občutki za volanom takoj katastrofa in probam izvozit en daljši ovinek z izpravnim čeških puhalom 70-80km/h, za začetek, da vidim kje sem. Ajaj jaaaaaj. Dodal malo volana, ampak reakcije spredaj pa nobene. Že en kup škripanja
bonk.gif
Super, sem si rekel, danes se bomo spet šli igrico Sie fahren. Isti ovinek gre v dežju z neizpravno dvojko 100.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
To se tudi jaz sprašujem že celi čas. Na C5 imam še zimske gume Kleberce pa še nisem opazil, da bi me zanašalo ali kakor koli slabo vplivalo na vožnjo. Jih bom pa zamenjal samo zato, da mi jih prek poletja ne pobere preveč.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Se mi zdi ,da je na Alterju veliko dirkačev zato imajo takšne probleme z gumami..
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.075
113
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Predpostavljam ,da imajo pozimi kot zahteva zakon vsi zimske gume ,pa se ravno tako dogajajo nesreče ,pa naj bo zasnežena cesta ali pa suha,torej če nimaš v glavi vse pošlihtano in se ne prelagodiš razmeram na cesti ti tudi gume za 150 € po komadu nič ne pomagajo.

Sicer pa kdor uporablja zimske gume se verejtno tega zaveda ,pa tudi predvidevam da bo zaradi finančne situacije takšnih kar nekaj na cesti.

Zakon ne obvezuje uporabe zimskih gum! Zimska oprema je čisto legalno lahko tudi letna guma in dokler nimaš snega/ledu na cesti je guma čisto ok oz. lahko celo boljša kot pa zimska guma. (prosim ne primerjat spet ene savine katastrofe s še večjo katastrofo, ker sta obe gumi poden in zanič in zame kakršenkoli test ni ravno verodostojen pa četudi ima prave zaključke)

Zase vem da pozimi brez zimske gume lahko avto samo deponiram in hodim naokoli peš! Če bi živel nekje kjer so ceste pozimi suhe in sneži 3x letno potem bi verjetno imel sam na avtu letne gume, tako pa pač vozim zimske ki mi omogočajo da sploh pridem kam (so torej kompromis).

Zimske poleti pa niso kompromis ampak so bedarija, niti šparanje niso ker nove dobre zimske (mehke) bo pobralo v manj kot 10k km (s tem da zaradi mehkobe bodo robovi precej hitreje pobrani), če so pa trde pa niso več za vožnjo ampak za v smeti!
zmaga.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Problem je, da otrok ki bo skočil na cesto, podatka o tem kakšno gumo imaš ti, ne bo prej vedel. Nekdo z zimsko bo otroka umoril, nekdo z letno pa bo ustavil 1m od njega!
rolleyes-1.gif

Drži! Problem so take situacije.
Vendar pa nobeden od pristojnih ne bo priznal, da je to možno. Važno da imaš 3 milimetre profila. Ali pa da bi bila, nepredstavljivo, kriva drsnost cestišča.
Kot vzrok bo kot vedno v takih primerih tista zelo prikladna neprilagojena hitrost.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Potemtakem bi tudi vsi morali imeti tip top gume, zavorne sisteme in zavorne tekočine v nulo, da bi se potem ustavili 1m prej, kot s "stock" specifikacijami.

Dajmo naredit tak zakon, to, da pa največ na vožnjo vpliva sam voznik, pa zanemarimo.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Lahko boš 1x nekaj spregledal. Ne rabiš noret 150+, da te dobra gume reši. Včasih je dovolj tudi 30-40, da te reši tistega cm. Vidiš, tukaj je mene najebalo. Ma je poznavalca tekočih trakov rešila dobra guma, da ni bilo komplikacij z eno praskico ali pa še to ne, prerekanje s starejšim gospodom, klicanje policije in kar neko pisanje kazni samo da so srečni in še in še. Tako pa sem vžgal bosanca in gremo dalje.

Ne da bi vam usiljeval nove gume, pač en primer iz prakse. Odločitev je vaša in vsekakor se strinjam, da marsikdo nima in bo tako primoran storiti.

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
Mi na zimskih bomo prilagodili hitrost razmeram (jaz in še kdo, vsi ne), ti je ne znaš, zato obvezno letne ja. In pa tisti na prvi strani, ki ne zna spelat v tem vremenu z zimskimi, jaz se te kot pešca bojim srečat na pločniku.
crazy1.gif
Se pa seveda strinjam s tem, da so letne bolj varne zdajle.

Kako, da si ravno takrat snemal to, al se skos snemaš med vožnjo? Taki posnetki mi nikol niso bli jasni.
smile-1.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Ni treba da imajo vsi uibr bremze. Preiskovalci nesreč pa bi lahko kdaj pod vzrok napisali kaj drugega kot "neprilagojena hitrost". Saj včasih je, včasih pa tudi ne. Predvsem pa jim ni treba lagati, da so pozimi zimske gume tako superiorne.

Nazadnje urejeno: