Konec premikanja ure

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
tole sem zasledil glede premikanja ure pa naj kdo popravi če kaj ni prav.
bruselj se leta 2019 dogovori da od leta 2021 ne premikamo več ure

pride leto 2021 in.... čričričri :)
Če sem si prav zapomnil, manjka izvedbeni akt - uskladitev med državami, kar pa je zaradi korone na stranskem tiru.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Matr si trd ....

90% folka dela v ustaljenih urnikih (ja - tudi čistilka popoldan ima ustaljen urnik) in so temu primerno organizirani javni prevoz, varstvo otrok, včasih so bile še banke in pošte, ter seveda celotna storitvena in trgovinska dejavnost.
Ti bi pa pustil, da se vsak dogovarja s delodajalecem ...
Kar je seveda tudi ob ustaljenih urnikih možno - a le spet za peščico poklicev in še tam imamo samo nekateri ta privilegij. Jaz imam drsni delovni čas z obvezo, da sem med 9:00 in 15:00 vsaj 4 na razpolago v “pisarni” - ostale 4, no 3,5 ure pa si lahko razporedim kot si želim. In kljub temu imam raje prestvaljenje ure, ker se mi “ura” bolj približa dnevnemu ritmu (zora - mrak), kot “stalna ura”.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Mater si trd.

Kako narava dela? Zakaj ima ptič aerodinamično oblikovano krilo? Zato ker organizem čuti, kje se mu na krilu pojavlja nadtlak ali podtlak, celo turbulenca. Torej se je krilo oblikovalo v krivuljo, ki teh anomalij ne povzroča, v aerodinamično obliko.

Isto je s to trapasto poletno - zimsko uro. NE, mi pa ne bi bili učinkoviti kakor je praksa v naravi, mi bomo raje zakomplicirali življenje. Čeprav niti en argument ne opraviči zadeve - samo da bomo zakomplicirali.

Mater si trd! Zakaj prestavljati uro, če je nepotrebno?

19. jul 2007
2.843
1.566
113

Bruselj je sprejel deklaracijo, da naj bi.... (ta deklaracija pa je na nivoju misic, ki se zavzemajo za svetovni mir).

Nič ni bilo zavezujočega sprejeto. Začelo se pa je z neumnostjo imenovana spletna anketa, ki naj bi dorekla to tematiko. :bonk: :bonk: :bonk:

Če smo natančni:
The proposal will form the basis of discussions between the EU Ministers to produce a final law repealing Directive 2000/84/EC, the EU's existing DST legislation, also known as the Summer Time Directive.
No, ta proposal je bil izglasovan.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113

Ja zato ker so se razni politiki kot so Fajonka pa Novakova i ostali odločili da morajo najti ”problem” ki ga bodo reševali naslednjih 20 let za mesečno plačo 15 jurjev. Tako kot pri nas politiki že 80 let ”iščejo“ spravo, namesto rešujejo realne probleme. Merjenje časa kot dosežek civilizacije je mnogo starejši kot politika in ima pravzaprav samo praktičen namen. Imamo pa zelo omejen nabor rešitev

1. Vsaka drzava v EU se sama odloci o casu ? Rezultat : kaos v logistiki
2. Vse države isti čas ? Rezultat : nekateri užaljeni ker ne bo po njihovo, blokada
3 Zimski ali letni čas ? Ja glejte, naredimo poizkus! Eno leto naj bo celo leto zimski, eno poletni. Poizkus bo zastonj, samo avtomatske ure bo treba nastavit. Pa bomo videli v praksi kaj to pomeni. A bi bilo to tako težko?

Ampak kot sem rekel, dejmo se ukvarjat z eno uro ene 30 let ... in potem bodo kar naenkrat čas prestavili cas za 578 let nazaj ....

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in sad

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Seveda ti 1. že sedaj ne štima, ker pri vseh časovnih pasovih že znotraj Evrope (kontinenta), ni prav nobene zmešnjave v logistiki.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja zato ker so se razni politiki kot so Fajonka pa Novakova i ostali odločili da morajo najti ”problem” ki ga bodo reševali naslednjih 20 let za mesečno plačo 15 jurjev. Tako kot pri nas politiki že 80 let ”iščejo“ spravo, namesto rešujejo realne probleme. Merjenje časa kot dosežek civilizacije je mnogo starejši kot politika in ima pravzaprav samo praktičen namen. Imamo pa zelo omejen nabor rešitev

1. Vsaka drzava v EU se sama odloci o casu ? Rezultat : kaos v logistiki
2. Vse države isti čas ? Rezultat : nekateri užaljeni ker ne bo po njihovo, blokada
3 Zimski ali letni čas ? Ja glejte, naredimo poizkus! Eno leto naj bo celo leto zimski, eno poletni. Poizkus bo zastonj, samo avtomatske ure bo treba nastavit. Pa bomo videli v praksi kaj to pomeni. A bi bilo to tako težko?

Ampak kot sem rekel, dejmo se ukvarjat z eno uro ene 30 let ... in potem bodo kar naenkrat čas prestavili cas za 578 let nazaj ....

Tretja točka, torej naredimo poizkus?

:valjamse: , saj smo ga že. Prvo leto, torej 1983 so naši bukovžlaki vpeljali sistem zimsko - poletnega časa. In zayebali že v prvo :valjamse: . Namesto eno uro naprej smo takrat morali pomakniti eno uro nazaj !

CELO leto in tudi kasneje do danes, ni nihče (!!! :valjamse:) , prav nihče, komentiral niti z eno besedico o tem spodrsljaju.

Smejurija do plafona. Rezultat - ga ni bilo oz. samo kolikor se je narod muzal nad našimi velecenjenimi biseri, ki si lastijo krmiljenje države :valjamse::valjamse::valjamse: .

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Zanima me, če ste nasprotniki premikanja ure že kdaj potovali kam dlje, z letalom naprimer. Amerika, Tajska, Maldivi ? Verjetno ne, ker očitno ne bi preživeli, če vas premik za eno uro skoraj ubije.
Ja, ampak je to bil vedno dopust, ko se nismo na uro ozirali in smo ponoči žurali, podnevi pa spali. In ja, tak teden nam je konkretno zjebal bioritem in organe.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Ja, ampak je to bil vedno dopust, ko se nismo na uro ozirali in smo ponoči žurali, podnevi pa spali. In ja, tak teden nam je konkretno zjebal bioritem in organe.

Ok, pejva počasi ... Prišli ste tja in bili tko zjebani od časovne razlike da niste mogli ne jest ne pit ne žurat ... Šit, ne ni tko ... Prišli ste tja, bili polni energije in žural in pil k krave in pol ste bli zjeban. Kot bi bli zjeban v zgornjih fukovcih če bi delal isto. Tko bo bl prav.

Jest sem šel na izobraževanje, imel predavanja v tujem jeziku, se popoldne učil, na koncu naredil test in se zjutraj vrnil domov iz +6. Naslednji dan pa v službo. Preživel.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Seveda ti 1. že sedaj ne štima, ker pri vseh časovnih pasovih že znotraj Evrope (kontinenta), ni prav nobene zmešnjave v logistiki.

Chaosa sicer res ni - so pa seveda stroški s “preračunavanjem” pravega časa.
To je eden od razlogov zakaj je celotna Kitajska v eni časovni coni, čeprav se razteza preko štirih.
Potegne pa za sabo, da se enim recimo šola začne ob 7.00, onim na drugem koncu države pa “šele” ob 10:00/11:00, da pač ne hodijo sredi noči k pouku.
Pa poznajo tudi zimski in letni delovni čas za kar precej dejavnosti - je pač drugačen način prilagajanja življenja na različne dolžine svetlega in temnega dela dneva skozi leto.

Mimogrede - odločitev o spremembi DST ozr. ukinitvi le-tega je bila sprejeta na odločitvi ankete, ki je mimogrede večino časa bilo nedostopna, kjer velika večina sodelujočih glasovala proti prestavljanju ure. Sodelovalo pa je 4,6 mio ljudi - kar predstavlja malo več kot 1% vse državljanov EU.
Toliko o demokraciji, EU in bruseljskih brezjajčnih nevretenčarskih politikih.
Na koncu bo še GB odločitev, da ****** izpadla kot pravilna.

• Všeč mi je
Reactions: sad

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Koliko krat na leto? Vem za primere, ko niso preživeli.
Vsakokrat ko se VanZ oglasi na forumu sem vesel - da ga še ni pobralo. :bonk:

Daj ga no srat - potrebna je disciplina - na letalu čim več spat/meditirat/počivat. Ko letim na zahod nikoli nobene težave, dan/noč se podaljša, če nisi nič vmes spal se seveda naslednji dan mučiš, ampak ko prespiš si spet večinoma OK. Ko letiš proti vzhodu pa se ti dan/noč skrajša in si do prvega spanja "malo munjen" pol pa spet OK.

Če pa na letalu piješ "vse po spisku", pol pa še na destinacijo od veselja, da si prispel ena ornk žurka, ja pol pa verjamem - vsaj jaz bi bil dva dni "mrtev".

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Tu ne more biti nekega splošnega družbenega dogovora. So službe ki pač zahtevajo delovni čas takrat ko je delo. Npr. čistilke so že takšen primer, ko so največkrat popoldne, ker so pisarne takrat prazne. Župnik ga ima od 6h zjutraj do 8h zvečer ...

Toda - osnovno vprašanje : kaj pa sploh spremenimo s premikanjem ure, razen 14 dni zjebanega bioritma? Ker prav noben argument ne zdrži. Leta 1983 smo zadevo dobili, predstavili so nam jo kao da se bo prišparalo na elektriki (bullšit :nigladek:, dokazano ni učinka), da se moramo prilagoditi sosedam ki zadevo peljejo že iz hitlerjevih časov, že zaradi težav z usklajevanji voznih redov vlaka, avtobusa, letal itd (bullšit, prav tako nima vpliva, kaj pa letalske povezave skozi cel planet in časovne pasove), zaradi poenostavitve poslovanja ker avstrijci in italijani začnejo delat ob tej in tej uri (zopet bullšit :nigladek:), bla bla bla. Da bomo imeli dan daljši itd (me prav zanima koliko vas vstane ob 4h zjutraj in izkorišča tiste 3 ure dneva preden greste na šiht) ... Ker povprečen šiht se še vedno začne ob 7h, 8h, 9h, pa če uro premakneš na strop bajte in ne samo eno uro sem ali tja.

Niti en argument ne zdrži pomisleku o smiselnosti premikanja ure. Smisel je bil pred sto leti, med vojnama, pa med drugo svetovno in kakih 10 let po vojni, da, ker takrat pač nismo bili dovolj preskrbljeni z energijo. Po letu 1960 pa zagotovo teh težav ni bilo več, mi kot država smo se pa pridružili tej trapariji šele 1983, ko je pa zares bilo splošno ekonomsko blagostanje.

Gre za čisto zezanje ljudi, da se ukvarjamo sami s seboj. Praktične vrednosti pa nima nobene in točno to dopovedujem tule ves čas. Neka elita si izmisli svinjarijo in jo izpelje skozi zakonodajo - potem pa traja desetletja, da narod ki to pokvarjeno elito živi in preživlja, torej uspe popraviti svinjarijo (če uspe :nigladek:)
Večina teh argumentov je 1983 (z)držala. Za porabo energije so zahodnjaki trdili, bo že res, če čvaba tako reče - oni pa so tudi imeli podatke bolj na veliko. Danes, ko merimo vse in povsod, lahko razmislimo drugače.
Usklajevanje voznih redov, ko so vsi natisnjeni in drugega nič, je določen logistični zalogaj. Danes, ko na tiskan vozni red nihče več ne gleda, ne več tako. Pa še ta tisk je poceni, v primerjavi s takrat. Morda pa je zato Adria šla cugrunt (namig: ne), ker je imela poseben vozni red za pozimi in enega za poleti.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Ne vem kje Demzu sploh ideja o začetku šihta ob 5ih. Ker če hočeš začet delat ob 5ih moraš vstati ob 4ih, pol 5ih če stanuješ za vogalom. Se pravi sredi noči pa naj bo poleti ali pozimi. Kar je povsem skregano z bioritmom 99.9% ljudi. Nikoli, ampak nikoli, ne v komunizmu ne v kapitalizmu se ni začelo delat ob 5 ih, ker biološko nima smisla. Me prav zanima koliko ljudi vstaja čez vikend ob 5ih z normalnim spalnim ciklom.

Drugače je pa vsa tale problematika glede premikanja ure predvsem umetno ustvarjena s strani ljudi ki v življenju nimajo resnejših problemov. Ure se danes več ali manj avtomatsko premaknejo, tisto kar ostane prestaviš na roke in to je to. Greš na avion, ko pristaneš daš uro na lokalni čas in živiš dalje. To je vsa umetnost. Greš domov, ponoviš vajo in to je to.
Vsak dan grem ob 5:00 s psom na sprehod. In nisem nikoli sam zunaj (no, gneče ni), vedno srečam kakega drugega sprehajalca, pa neka dva kolesarja in par vozil. Ob 6h, ko se vračam, je pa že skoraj živahtno.

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Mimogrede - odločitev o spremembi DST ozr. ukinitvi le-tega je bila sprejeta na odločitvi ankete, ki je mimogrede večino časa bilo nedostopna, kjer velika večina sodelujočih glasovala proti prestavljanju ure. Sodelovalo pa je 4,6 mio ljudi - kar predstavlja malo več kot 1% vse državljanov EU.
Toliko o demokraciji, EU in bruseljskih brezjajčnih nevretenčarskih politikih.
Na koncu bo še GB odločitev, da ****** izpadla kot pravilna.
Ta "anketa" je tudi sramota od sramote. Mogoče ni naključje, da je Junkers na veliko zagovarjal "demokratični postopek in voljo ljudstva", ravno takrat ko se je veliko govorilo o njegovih "težavah z išiasom".

Mogoče bi bilo smiselno poskusiti s kakšnimi spletnimi anketami, ko bo šlo za tematike, ki so neljube bruseljski birokraciji.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Samo primer: današnji dan. Ura je 19.05, zunaj še sonce. Pred menjavo ure, bi bila že tema. Zjutraj me pa boli patak, če grem po temi v službo.
PS: kakšne imate probleme pri menjavi ure? Jaz namreč nisem čutil nič, razen da sem zjutraj na petih neumnih napravah prestavil uro.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
No - mene načeloma tudi. Me bo pa jutri jahalo, ker se bo, zaradi pravočasnega odhoda, vstati pred 4:00 in žal še nimam pošlihtane notranje ure. Kriv pa, ker je blo treba v soboto čez dan požreti vse kar sem dobil predse. V nedeljo se pa potem na kavču cel dan z mačkom ukvarjal in vmes kinkal ...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Samo zdaj ali jaz ne znam računat ali si nekaj narobe predstavljam al pa Demz in še kdo drug ne zna računat. Če bi ostali na zimskem času bi bil rezultat takšen, da bi od aprila naprej imeli dan zjutraj okrog 4.00, svitalo pa bi se še malo prej. Noč pa posledično okrog 19 do 20.00.
Ker marca prestavimo uro naprej imamo, tako dokaj normalno, dan okrog 5 ure zjutraj, noč pa okrog 21.00 do 22.00 pač odvnisno kateri mesec je.
No in zdaj mi naj nekdo razloži, zakaj bi imel v SLO poleti zimski čas in dan že ob 4 zjutraj ali še prej ko veselo spim. Meni je cool če bi bili vedno na t.i. poletnem času in bi na zimskega kar pozabili. Bi pač v decembru imeli noč malo dlje in bi na delo ob 8 prišel še po temi, bi pa posledično imeli tudi nemesto noči ob 16.30 dan nekoliko dlje.