Čisto resno: kaj pa narediš če slučajno zadeva crkne v garanciji?
Jaz sem par let nazaj kupil BEKO pomivalni stroj preko ene "nategunske" SLO/HR internetne strani (Oskar neki). Sem ob prevzemu ugotovil, da ima samo enoletno (mogoče dvoletno, sem pozabil) nemško garancijo, ki je ne morem uveljavljat v SLO. Ko sem čekiral SLO zastopnika Beko so mi rekli, da oni s tem nimajo nič, da pa naj serviserja vprašam ampak bo problem z deli (model za D tržišče) in seveda moje plačilo.
Ko sem s tem seznanil "Oskarja" mi je "direktor osebno" zagotovil 5 letno garancijo.
No po enem letu jih je FURS raztrgal, ker niso plačevali DDV.
Zdaj je "5 letna garancija" mimo - zaenkrat nok, nok on heaven door.
Nič ne moreš naredit. Zavestno se garanciji odpoveš. Itak je to roba nižjih vrednosti, npr. do 1000 Ejev, ter vsekakor višjega kvalitetnega razreda, če si jo pripravljen hoditi iskat v Dizeldorf itd.
Štos je v tem, da zaradi teh marketinških potez nimamo kompletne ponudbe - naši trgovci bi pač prodajali samo najcenejša jajca, ker vedo da nimamo kaj posebno visoke kupne moči. Za kakšno bolj specifično, kvalitetnejšo (in hkrati dražjo) stvar pa jim takoj zmanjka volje
.
Bom dal konkreten primer - neka Boscheva mašina vrednosti okoli jurja, v nemškem katalogu je, Bosch Slovenija je pa noče distribuirat, ker spadamo v grupo vzhodnih držav (Madžarska, Slovenija, Hrvaška) z enotnim distributerjem.
- "Dejte mi to mašino nabavit, prosim ! "
- "Ne moremo, ker je nimamo v ponudbi."
- "Pa - tristo hudičev, nabavite mi jo če se vam ljubi (
grrr !
) , če ne naj vas Bobi polula itd, grem pa sam v nemčijo po njo !
"
- "Ja Ok, se bom potrudil ... "
Čez par dni me kliče : " Živjo, sem dobil mašino, ampak mi povejte, a bo to morda ležalo na kaki polici itd ... ? "
- "Kakšni polici? Ja, tudi na polici bo ležala vmes, v glavnem gre pa direkt na ponk, ko jo nujno nucamo !!! "
- "Aja ... sem mislil na kakšni trgovski polici, veste, Slo navodila in certifikati pa to. "
Vem, ja. Sedaj mi je jasno zakaj je bil v zadregi. Namesto da bi zakonodaja olajšala delo, nam ga samo vozlja!