Konec premikanja ure

I

Izbrisan uporabnik #9334

gr69 pravi, da sem menda ozkogled.

Prav. Lahko sem še bolj in bi vprašal, zakaj pa nimamo kar enotnega svetovnega časa GMT? Verjetno zato, ker ima 12. ura oz. poldne svojo funkcijo. Glede na to da delamo z energijo opolnoči in opoldne popolnoma enako (nihče ne ugaša luči na delovnih mestih, kako imate pa doma - pa ne vem ... tudi stroji se vrtijo opoldne in opolnoči z isto hitrostjo če si vsaj malo podjeten), - torej ima premikanje ure sploh kakšen smisel na tem svetu? Razen za zajebavanje naroda?

V razmislek.

Aja, francozi bodo avtomatsko proti ker oni pa že ne bodo špilali istega časovnega pasu kot smotani angleži :p . Torej GMT+1.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Pri nas bomo pa verjetno imeli na pokrajine razdeljeno pa na 10 minut ? Al damo na pol ure ? GMT +0.1. GMT +0.2....

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
In spet kažeš svoji ozkoglednost in nepripravljenost poskušati razumeti.
Kdo pa pravi, da je osnovni namen DST privarčevati energijo?
In tudi razlog zakaj so Francozi in Španci v “napačnem” pasu ni nasprotovanju Angležem ampak je razlog v Dolfetu in ajzenponu.

I

Izbrisan uporabnik #9334

... in angležih.

Zakaj torej prestavljamo uro 2x na leto? Zaradi moje ozkoglednosti?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če se slučajno države odločijo vsake po svoje... kakšno jamranje bo šele potem, ko boš moral prestaviti uro če greš v sosednjo državo :evil:

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: gr69, sandra in sad
I

Izbrisan uporabnik #9334

Še enkrat : kje je funkcionalna vrednost tega prestavljanja?

Meni je čisto vseeno, če mi točno zdajle kaže na cagrih 9:49, ali pa 15:49. Le da naj jo pustijo pri miru.

Kje je torej funkcionalna vrednost tega prestavljanja ure? Če je obstajala takrat v vojnih časih in kakih 10 let za tem .. kje je pa danes?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Veš kje? V tem, da imamo poleti do 22.00 svetlo in lahko uživamo zunaj.
Sem precej zgoden človek, ampak ne vem, kdaj sem bil nazadnje ob 4.00 zjutraj zunaj, da bi lahko užival v svetlobi.

Sicer pa je to še ena tema s katero politiki mešajo drek in se ''zaposlujejo'', medtem pa na suho nategujejo folk. Jaz bi tudi debatiral o tem, če bi dobival 5 jurjev plače za to.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
gr69 pravi, da sem menda ozkogled.

Prav. Lahko sem še bolj in bi vprašal, zakaj pa nimamo kar enotnega svetovnega časa GMT? Verjetno zato, ker ima 12. ura oz. poldne svojo funkcijo. Glede na to da delamo z energijo opolnoči in opoldne popolnoma enako (nihče ne ugaša luči na delovnih mestih, kako imate pa doma - pa ne vem ... tudi stroji se vrtijo opoldne in opolnoči z isto hitrostjo če si vsaj malo podjeten), - torej ima premikanje ure sploh kakšen smisel na tem svetu? Razen za zajebavanje naroda?

V razmislek.

Aja, francozi bodo avtomatsko proti ker oni pa že ne bodo špilali istega časovnega pasu kot smotani angleži :p . Torej GMT+1.

To je zaradi vojske. Če bi naprimer Francija napadla Anglijo imajo zdaj eno uro prednosti. Recimo če Francozi napadejo ob 5-ih morajo Angleži počakat eno uro da se začnejo branit, ker se nemorejo branit ob pol 5-ih, ko še niso bili napadeni.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ce bo obveljal zimski cas, mi nikakor ne bo potegnilo, da bo poleti dan ze ob 4.00 zjutraj, oz. sonce ze ob 4.20. Ce ze, raje vidim, da bo poletni cas, pa potem pozimi potrpimo dopoldne, ko bo tema malce dlje. Itak so ljudje v sluzbi in izkoristijo temo pac za suznjelastnistvo in imajo popoldne 1 uro dlje dan zase, ko bo tema ob 18.00, namesto ob 17.00. Samo je treba jebat suznje...

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
To je že Matija Gubec rekel ko je šel mrvo kosit ob 4ih in poglej kakšno štalo je delal.
ste se zapalili za tole premikanje ure kot da bo tole razlog za 3 ww.

Kako bo šele če bo obveljalo po 3 pociji mi v drugem časovnem pasu kot hrvatje. To vam bo cel dopust poklvarilo al kako ?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kwa pa pol. Angleži tudi hodijo v Francijo na morje pa jih nič ne moti. Hrčki naj kar suvereno ostanejo na balkanu, jaz bi še ježkov zid naredil. Brez line za "kjurtz vas gleda" :evil: .

Sicer pa - če greš na dopust, je že dobro da je malce drugače vse skup, sicer dobiš prehitro prazen občutek, kot da si še kar doma. :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Gavran
13. jul 2011
2.677
626
113
Včasih pomaga biti trmast, spet drugič pač ne. :nazdravje:

No, naj ti bo: glej fora je v tem, da so stari oča Demz in njega stari oča ter njega predniki poleti vedno vstajali prej kot pozimi. Le da oni niso gledali na uro, ker jim ni bilo treba, ker niso imeli urnikov (blagor njim) in so sledili ciklu svetlobe in teme ter tako poleti vstajali prej.
Mi žal nimamo tega privilegija, da ne bi bilo treba gledati na uro in slediti urnikom in tako je edini način da se vrnemo v te logične stare navade ta, da pač pred poletjem in pred zimo premaknemo urnike in režim vstajanja.
Je pa ta efekt odvisen od zemljepisne širine. Na ekvatorju, jasno ni smiseln. Pri nas na srednjih zemljepisnih širinah je zelo smiseln, na višjih zemljepisnih širinah pa spet manj, ker tam je pozimi vseeno treba vstajati v temo, poleti pa je obilo svetlobe, ne glede na to kako obračaš cagre.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Nisi pa prebral moje osnovne teze, ki dokazano drži. Namreč - da lahko premakneš uro tudi za 10 ur naprej, pa bodo delodajalci posledično premaknili delovne čase na 12 ur naprej. Z osnovnim namenom, da ti zjahajo tvoj prosti čas.

Zakaj delovni čas od 8h do 17h? Zjutraj ne veš kaj bi s tistima dvema urama .. zvečer pa prav tako.

Nima smisla. Preberi še enkrat kar sem zgoraj pisal. Drži stoprocentno in dam desno roko na tnalo, da res drži. Pa sem delodajalec!

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in kajpace
I

Izbrisan uporabnik #9334

Je. Ampak pojdi svojega direktorja vprašat. Najprej mu pa vlij liter viskija po grlu, da bo povedal.