Kmetijska politika in Prekmurje

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No no, s takimi si v istem rangu z retrom. Torej valita nebuloze in puhlice v duetu.
Tudi zate velja isto vabilo kot zanj; povej konkretno kaj te teži, pa ti povem zakaj je tako.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Samosvoj: kaj ko bi dala država, ali EU kaka sredstva za komasacije, menjavo parcel med kmeti in podobno. Dokler pa bo strošek birokracije več kot je vrednost parcele pa dvomim da bo veliko geometrov po travnikih.

Komasacije (in na splošno melioracije) so predvsem odvisne od dogovorov med kmeti. To pomeni, da se na privat zemlji ne more zgoditi nič brez privoljenja vseh lastnikov. In prav je tako. Žal pa to pri nas pomeni, da ne boš v nobeni vasi našel več kot dva ali tri kmete, ki bi bili pripravljeni na take podvige. Saj veš, moja zemlja je več vredna od tvoje ...
Sredstva za te namene pa so na razpolago v PRP ali pa preko kohezije.

Nekaj birokracije seveda je tukaj (projekt, razmejitve in podobno), vendar je dolgoročni učinek vreden več kot so stroški. Primerjaj to z energetsko sanacijo stavbe ...

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
tisti, ki se ne ukvarjate s kmetijstvom bodite lepo tiho
mađari, poljaki, francozi itd vsi dobivajo subvencije. brez subvencij bi bile cene hrane precej višje. Ne moreš kar tako pridelovati korenja, pese ali pa buč. potrebuješ odkup, primerno mehanizacijo itd Kmerijska politika v EU je dogovorna ekonomija. nima kaj dosti s prostim trgom
to je enako, kot če bi rekli, ja če gradbincem ne gre, pa naj začnejo proizvajati železo,. ali pa polagati vodovod itd

Vse našteto drži oziroma je držalo.
Originalni namen subvencij je bil zagotavljanje minimalnega prihodka na kmetijah v primeru nepredvidenih dogodkov na na širšem področju (naravne ujme, hitro gibanje cen na trgih). Potem se je to preimenovalo v izravnalno plačilo za kmeta. V obeh fazah so bile subvencije vezane na nek proizvod (žita, mleko, goveje meso) in tekom obeh faz so se odkupovalci prilagodili in v odkupno ceno vkalkulirali subvencijo (vem iz prve roke, ker sem svoj čas delal take kalkulacije). To z drugimi besedami pomeni, da ja, če sedaj izginejo subvencije, bo sledil dvig cen najmanj za ta delež. In ja, v času teh dveh faz lahko SKP-ju rečemo dogovorna ekonomija. Zdaj pa prehajamo v tretjo fazo, ko ima država na razpolago dve poti; ena je enostavno plačilo na ha, za vse enako ne glede na to kar kmetija prideluje (temu težko rečeš dogovorna ekonomija) in to takoj od 2015 naprej, druga pot pa je postopno približevanje temu "idealu" do leta 2019. Kateri model je izbrala naša država najbrž ni treba posebej poudarjati. Je pa v obeh sistemih še vedno določen delež (do 15 %) skupnih sredstev za neposredna plačila na razplago za t. i. proizvodna plačila. Torej država se lahko odloči (in naša se je), da recimo par % nameni za pridelavo pšenice, ali pa pitancev. To ima za posledico, da tisti ki ne pridelujejo nič od tega kar se "proizvodno" veže, dobijo nekaj nižje subvencije, tisti ki pa recimo redijo bike pa dobijo nekaj več, odvisno pač koliko glav imajo. V naslednji inkarnaciji SKP tega verjeno ne bo več.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Našega malega kmeta je uničil vstop v EU, odprtje mej in SKP. Zdaj država (pod vplivom določenih interesov, tudi prekmurcev) ne more več samostojno dodeljevati podpor kakor se ji zdi (kot je to delala recimo prej) in nabijati carin konkurenčnim proizvodom iz drugih držav.
Sem pa opazil še en pojav; veliki kmetje bi radi dosegli, da se malim sploh ne daje več subvencij (ne prispevajo k samooskrbi države, ker ne pridelujejo za trg, vsaj večina malih je takih). In to se bo prej ali kasneje zgodilo.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.782
11.050
113
Zanimiva tema.

Morda se bo stanje malce popravilo, ko bodo naredili dober kombajn za žetev konoplje in bodo znali vse prodat naprej in ko kmet ne bo več za 2 centa višjo ceno prodajal avstrijcu... (ker avstrijec ne bo kupil od slovenca za 2 centa višjo ceno).

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik mojamura pravi:
kako je lahko v isti državi:

cena kg koruze okolica mb 0,23 - 0,27 €
cena kg koruze v prekmurju pa 0,17 - 0,21 €

Ajoj, tebe sem pa zgrešil. Ne namenoma.
Žal pa nimam pametnega odgovora, lahko samo ugibam. Zagotovo pa vem, da ta razlika nima veze s kmetijsko politiko. Očitno je nekdo v Mariboru pripravljen dati nekaj več za koruzo. Ugibam da je to povezano z dejstvom, da je v podravju več živinorejcev (govedorejcev) kot v Prekmurju ... To pa je povezano s slabo letino krme lani in letos spomladi.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ja, menda je strojna žetev konoplje problematična. Kolikor vem je že kar precej narejenega na tem področju. Glede tega kam grejo pridelki pa jaz osebno nimam nobenih zadržkov. Če se gremo tržno gospodarstvo, naj to velja tudi za kmete. Naj pač svoje delo prodajo tistemu, ki je zanj pripravljen dati več. Da to slabo vpliva na našo samooskrbo je pa dejstvo. In da so za temi odkupi avstrijcev zadaj teorije zarote tudi. Obstaja (upravičen) strah, da bo bo šlo naše kmetijstvo po poti gozdarstva.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.229
7.011
113
pri taščici
http://kmetijanasraj.net/2014/07/23/odprto-pismo-ga-bratusek-in-g-zidanu/
Posredujem težave znanke.
Meni pa na zs napiši tvoj mejl pa ti pošljem nekaj strani ki sem jih spisal kako slovenija ščiti najboljša kmetijska zemljišča. Sem predlani poslal xy politikom in drugim odgovornim pa sem mislim da dobil samo en ali dva odgovora, pa še to sam v stilu, hvala za poslano, res ne moremo verjeti da se vam to dogaja.....

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:Nisem politik (hvala bogu), delam pa za politiko, to drži (in se ne strinjam vedno z njo).
Sklepam, da si verjetno torej parazit iz javnega sektorja? Povej denimo, če so Hrvati in Madžari začeli isto leto z enakimi ukrepi (kolobar) proti koruznemu hrošču?
Kdaj "prej" je kmetijska politika samostojno dodeljevala neke "podpore" kakor se ji zdi? Denimo v časih Jugoslavije in da so bile te podpore primerljive z denimo avstrijskimi? Kako se je takrat tako dolgoročna panoga kot je zasebno kmetijstvo lahko konkurenčno razvijala?
Mislim, da bi bil slovenski kmet na boljšem, če se ukinejo subvencije po vsej EU, uvoz izven EU pa se ustrezno carini, če ni pridelan pod enakimi pogoji v skrbi za okolje, kot je v EU. To bi EU morala doseči v WTO. S tem reguliraš denimo pridelavo gensko spremenjenih organizmov, če jih EU politika ne dovoli. Oziroma carine tudi znotraj EU, če lastna država neke pridelave ne dovoli. Potem rabimo še realne cestnine, kjer ceste prinašajo lastniku (običajno država) nek primeren dobiček kot je v navadi za vložen kapital in se bo trg uravnal sam.
O industrijski konoplji smo pred leti brali o primeru, ko je kmet dobil dodatne vzpodbude za setev od kmetijskega ministrstva, ministrstvo za zdravje pa je dalo njivco požeti. Samo v Sloveniji...

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Kaj praviš pa na moj predlog?....vemo za problem s čebelami in posledice in ukrepat bi morali takoj, ne šele ko bo prepozno.....
V Sloveniji imamo idealne pogoje za tak projekt, ker imamo dossti individualnih hiš, dosti vitalnih penzijonistov.....
Država vzame kak % od kmetijskih subvencij in nabavi panje, čebelje družine ter nekaj denarja za honorarce al pa celo redno zaposlijo strokovnjake, ki obvladajo v praksi.....
....potem dajo vsakemu možnost (ki ima pogoje) da začasno vzame domov dva-tri panje , organizira se skupinsko poučevanje po krajih, na domu pa jih obiskujejo ti plačani strokovnjaki zaradi pomoči, nasvetov in nenazadnje kontrole, da ni ker slučajno panje prodal, ali enostavno zanemaril.
Pa še organizirana nabava zdravil, sladkorja in izposoja pripomočkov po krajih...in vse pač...ne vem kaj vse.....
Verjetno bi prvo leto nekaj % družin pomrlo zaradi neznanja in to, večina bi panje vrnila, ker bi izgubili veselje, ampak nekaj bi pa ostalo in eni ki imajo smisel za to, bi se verjetno še malo razširili....
Mislim da bi se denar v takšno akcijo čez leta kmetijstvu bogato obrestoval.

Ko bo enkrat pridelek začel upadat zaradi neoprašenosti, bo prepozno za ukrepe , treba je zdaj , takoj , drugo leto bi že morali dostavljat panje.....

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Kaj bi vi radi tu? Ali bo država naredila nekaj za prekmurje in jim bo zgradila neke tovarne oz. proizvodnje ipd, da bodo ljudje imeli službe, in se ne bodo rabili voziti najmanj 60, 70km v MB ... ali pa se jim nakazuje nekaj za kmetijstvo, da bodo preživeli. Uličarji in tisti, ki živijo tam blizu, tega nikoli ne bodo razumeli. V prekmurju ni tovarn in ostalega toliko, kot v mariboru ali v lj ali še kje drugje. Tam je samo par tovarn pa je to to ... še Muro je država raje prodala.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.557
5.120
113
Bog ne daj, da se gre država še take igrice. Če se bo res šla, smo lahko prepričani, da je zadaj dober zaslužek nekoga v verigi, ki bo priskrbel panje. Če bi državljani želeli kaj narediti za čebele, naj nehajo vzgajati angleško travo in imajo zelenice z raznimi rastlinami, med njimi tudi cvetočimi (npr. bela detelja). To lahko vsak naredi. Čebelar pa ne more biti vsak. Vložek v opremo za nekaj panjev ni ekonomsko upravičen in dejansko neumen, razen če se gremo hobi. Hobiji pač stanejo.
Marsikaj od kmetijskih rastlin ne oprašijo čebele. Sploh rastline, ki cvetijo bolj zgodaj. Tudi denimo jablane v neugodnih letih. Veliko zaslug za opraševalce imajo čmrlji, ki lahko letijo v hladnejšem vremenu. Res pa je, da obstaja čebelarska zveza, čmrlja zveza pa ne, zato se o tem pač ne govori in ne vpije.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.567
478
83
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Našega malega kmeta je uničil vstop v EU, odprtje mej in SKP. Zdaj država (pod vplivom določenih interesov, tudi prekmurcev) ne more več samostojno dodeljevati podpor kakor se ji zdi (kot je to delala recimo prej) in nabijati carin konkurenčnim proizvodom iz drugih držav.
Sem pa opazil še en pojav; veliki kmetje bi radi dosegli, da se malim sploh ne daje več subvencij (ne prispevajo k samooskrbi države, ker ne pridelujejo za trg, vsaj večina malih je takih). In to se bo prej ali kasneje zgodilo.
Vstop v EU je en od fakoterjev. A SLO je zadeve zakomplicirala do skrajnosti. Marsikaj kar je SLO sprejela ni nujno, da je tako. Če gredo Poljaki skozi bi šla komot tudi SLO na drug veliko manj kompliciran in ostalim državam konkurenčen način. A v SLO ni interesa. Na ministrstvu recimo za področje zelenjave vsa leta ni enega samega kompetentnega sogovornika. Bilo je nekaj poskusov- tudi zelo solidni/motivirani ljudje z dobrimi idejami. A so mimgrede neznano mi kam poniknili.
Da se na gradbena/vodna dovoljenja čaka po 5 let je stvar države in ne EU. Da so PUP-i nad državnimi zakoni je absurd! Voda je v SLO sveta dobrina, kot v indiji krave, ki mora odteči namesto, da bi jo porabili...
...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
@SamSvoj ima prav, ko piše, da kmetje sejejo tisto, kar so pred njimi sejali njihovi očetje in dedi. V tem času se je pa podnebje spremenilo, od desetih let je osem let sušnih, koruza ne raste, kmetje pa jokajo in kličejo na pomoč državo.
Že pred nekaj desetletji sem hodil s hčerko nekega kmete iz okolice Brežic. V tistih časih, ko so kmetje mislili, da se razen koruze in pšenice ne da nič drugega sejati za prodajo, je možakar zasadil nekaj hektarov z ribezom. Nekaj let je z njim krasno služil, ko pa ni šel več v prodajo, ga je čez noč zmetal ven in zasadil jagode, Lahko mi verjamete, da je imel možak več denarja, kot nekaj novodobnih podjetnikov skupaj.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.567
478
83
Nišne usmeritve so tudi v kmetijstvu. A se ni enostavno prilagajati ker je trg (kolikor ga mimo molitičnih dogovorov sploh je) v EU je zelo kompleksen za male strelce kot smo SLO. Velik vpliv ima tudi vreme.
Vprašaj ga kako je z jagodo letos? Špance sicer obtožujejo da imajo GSO kultivarje, rezultata ne vem. Dejstvo pa je, da so letos preplavili južno polovico EU z cenami, ki so cca. 30% karkulacijske pri nas.

Glede vodnih dovoljenj pa je bilo v preteklosti skorajda misija nemogoče. 5-7 let za male površine se je vleklo. Za večje zadeve pa je zakonodaja tako zakompleksana da je praktično misija nemogoče. Nikjer nimajo na istem območju vsi enakega interesa. Že tu se zalomi...

koliko

Guru
21. avg 2007
4.423
2.511
113
SV SLO
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Kaj ima kmetijska politika s sajenjem koruze v Prekmurju?

Res ne razumem jamranja prekmurcev nad zapostavljenostjo s strani države. Že res, da je to ruralno področje, ampak vseeno, kaj se pričakuje od države? Da se jim plačuje že to da so tam? Prašičerejci so pa sploh zgodba zase ...

(da ne smetim v temi, ki temu ni namenjena, že drugič)

Ja po moje je res brezveze, da se prekmurci sploh j..... s kmetovanjem. Saj je uvožena hrana cenejša, j.... ti domačo hrano če je ta draga. najboljše je, da se vse skupaj zapusti in začne rasti gmovje .....

Kako le se splača severni sosedi podpirat kmetovanje??? Morajo biti ti avstrijci malo čez les, ker hočejo jesti doma pridelano hrano.

Sicer pa pojdi v kak super market in si kupi paradižnik, nato pa ridi k meni, da ti podarim kg domačega paradižnika. Pa ugotavljaj kaj je boljše. Za moj okus, tisiti iz supermarketa ni vreden centa, kaj šele euro in več. Ampak ne splača se to je bistvo vsega.
Ja pa belgijski in nizozemski prašiči so itak boljši kot slovenski.... Pred leti ko sem delal v mesnici pa so začuda vsi kupci želeli meso slovenskega porekla in ne uvoženo. Zakaj le? Kolikor spremljam oziroma sem spremljal zadevo glede cene kg svonjskega mesa se le ta ni bistveno spremenila že vsaj 20 let. Koliko se je v tem času podražila nafta lahko samo ugibamo........ in vi o mafiji!!! LOL....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.229
7.011
113
pri taščici
Pa saj prašiči ne jejo nafte. Kaj ima nafte veze s prašiči? Daš tisto vedro krmil, malo vode, injekcije in šteješ peneze

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.645
3.108
113
v lokalni ostariji
dokler bo POLITIKA urejala kmetijstvo (Slovenska) s milionom raznih predpisov, uredb in podobnega sranja bo tako kot je! in to lahko slo spremeni1 ampak lažje je rečt da kmetje niso "podjetni".

dej samosvoj vzemi 100ha v najem pa bodi "podjeten"... da te vidim.... tvoje kalkulacije... aja boš hitr skalkuliru da se nič ne splača in je boljš uvažat! zakaj? ker politika UNIČUJE malega kmeta!

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.631
2.409
113
Pomurje
Kdo ima malo v glavi ne kupuje prekmurskih prašičev, predvsem tistih ob madžarski meji. Samsvojveterinar.press. Kemija, ki je pri nas prepovedana, je na madžarskem lahko dostopna.
Malo potuhtajte zakaj je prekmurski kralj živali tako "lepo" rejen.

Ker sem veliko po avstriji lahko samo povem, da je naš kmet s strojno opremo vsaj vštric z avstrijci, po urejenosti polj in domačij pa 20 let za avstrijci. Raste v avstriji tudi ogromno koruze, se pa najde polno fižola, jagod, malin, jabolk, črnega ribeza(baje bajno služijo z njim), cuker repe, pese, česna itd.

@Samsvoj vidim, da si kompetenten za te stvari in da imaš realno sliko. Ne pusti se provocirati.

Sicer pa tudi jaz tudi zahtevam subvencijo, ker je skoraj nemogoče dobiti svežo hlodovino lepe smreke.