Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Kaj ni?
confused-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kakšno zvezo pa ima to dvoje? Lahko malo bolje razložiš?
Z lahkoto.
Človeka na lastno željo nočejo ubiti, organe pa lahko ven poberejo po defoltu?
Hipoteza: Če se znajdem v takem položaju, da se mi obeta življenje rastline, bi želel, da me evtanazirajo. Potem naj poberejo vse organe, ki jih želijo. Če tega ne bodo storili in bodo čakali na "naravno" smrt, jim tudi organov ne dam. Če mene pustijo trpeti, ne ozirajoč se na moje želje, jim tudi jaz ne izpolnim njihove želje (tretja oseba = zdravniki).
Egoizem? Ne bi rekel. Prej poštena trgovina, daj-dam.

mešaš pojme, nekaj je nočejo, nekaj je ne smejo, na svetu imaš kar veliko skupino zdravnikov (a to priznajo javno ali pač ne, ker ne smejo), ki so za evtanazijo

če pa ti pričakuješ, da ti bom dal zdaj smrtno kombinacijo zdravil, ker ti to želiš (pa čeprav si na smrt bolan in boš pač še trpel tiste 2-3 meseca tvojega življenja) v zameno za to pa izgubim licenco, grem v zapor itd itd... ne hvala

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Čisto verjetno ste komu podpisali smrt. Zdravnica je zavila z očmi, ker verjetno vsaki dan gleda oči ljudi, ki čakajo na organ. Popolnoma vredu organi pa se zakopavajo in upepeljajo.

Za ene je to tako, kot da bi iz razbitega avtomobila pobral uporabne dele in jih prodal naprej, da bi se lahko avtomobili ki jih potrebujejo vozili naprej.
smirk-1.gif
Sej telo ni avto. Ne štekam, v čem je fora če organov ne daruješ....

In govorit, da zato ker se nekdo odloči nasprotno, podpiše smrt drugemu....
bonk.gif

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ja, jaz sem se namerno hotela izogniti besedam, kot so "rezervni deli". Se pa vidi iz komentarjev, kako brezčutno ljudje razmišljajo o teh stvareh. Če sploh zares razmišljajo. Ne zamerim, ker pač ne morejo vedeti, kako je, ko se ti čustveno vse sesuva, ti pa se odločaš o tem, ali naj ima kdo drug korist od smrti tvojega bližnjega. Ena zdravnica ti vbrizgava pomirjevalo, druga pa zavija z očmi......
bonk.gif

Škoda, da imaš tak nick, ker zdaj, ko sva podobnega mnenja, me bodo začeli takoj zmerjati s katolibanko....
frown-1.gif

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Bom iskren. Moj nick je namenoma tak. Gre za provokacijo. In to kar pišem po forumu, to sem jaz. Za razliko od večine. Ne želim ugajat nikomur. Samo pišem.

So pa teme, kjer mi ob branju naraste pritisk. In tam udarim z vsemi topovi. Sploh v tej temi. Večina jih po mojem mnenju, nikoli tako ali drugače ni pomagala sočloveku. Nikoli. Potem pa si upajo debatirat od darovanju organov, kot da je to nekaj vsakdanjega in samoumnevnega. Vseeno je, če si na svoji življenski poti pomagal ljudem na 101 način. Kakorkoli...glavno da podpišeš smrtno sodbo tistemu, ki potrebuje organ za transplantacijo, ti pa tega ne želiš storit....

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Ja, jaz sem se namerno hotela izogniti besedam, kot so "rezervni deli". Se pa vidi iz komentarjev, kako brezčutno ljudje razmišljajo o teh stvareh. Če sploh zares razmišljajo. Ne zamerim, ker pač ne morejo vedeti, kako je, ko se ti čustveno vse sesuva, ti pa se odločaš o tem, ali naj ima kdo drug korist od smrti tvojega bližnjega. Ena zdravnica ti vbrizgava pomirjevalo, druga pa zavija z očmi......
bonk.gif

Škoda, da imaš tak nick, ker zdaj, ko sva podobnega mnenja, me bodo začeli takoj zmerjati s katolibanko....
frown-1.gif

Torej po tvoje clovek brez ledvice ne more v nebesa?

Torej nekdo ki zivi celo zivljenje brez scitnice, z enim pljucnim krilom,eno ledvico operirano trebusno slinavko itd.... ni popoln in ne more "popolno" v miru oditi na drugi svet?

Niti ni toliko problem v besedi "ne", zanimivo postane ko se zacnejo argumenti zakaj tisti "ne".
bonk.gif

Predvsem pa je fascinantno da ti smatras brezcutno nekaj kar bi nekomu dalo novo zivljenje. Povprasaj kaksnega bolnika ki je na dializi kaksno zivljenje ima, in kaj bi za njega pomenila "nova" ledvica.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Absolutno ne. Samo predvidela sem tipične reakcije tule gor.......oglej si samo prvi Blackov stavek, hehe......
Mi pa veliko pomeni mnenje tistih, ki jih sama cenim. LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Poizkusi se postaviti še v obratno situacijo. Ti ali eden od tvojih bližnjih potrebuje novo srce. Dolgo časa ni nobenega dajalca, potem pa se končno pojavi en ponesrečen motorist s točno tvojo redko krvno skupino. Za časa življenja se je opredelil kot dajalec in zdi se, da boš po dolgem času lahko spet vstal s postelje in naredil par korakov, pestoval otroke ali vnuke in morda celo po 10 letih spet seksal z ženo. Novo srce bo ob sodobnem zdravljenju delovalo 10, 20 ali še več let.

Ampak - družina umrlega nasprotuje presaditvi. Pravijo, da želijo v miru in spokojnosti žalovati. Pravijo, kot mamca tule, da dokler živi še kateri organ, njihov bližnji še ni mrtev. Dosežejo svoje, aparate ugasnejo in čez 10 minut je srce neuporabno in se začne razkrajati. Namesto, da bi razmišljali, da bi lahko srce njihovega bližnjega živelo naprej v nekom drugem.

Razočaran greš domov, v naslednjih 2 mesecih pljučna hipertenzija naraste preko meje za presaditev, umaknejo te s seznama čakajočih in par tednov kasneje se v grozljivi agoniji počasi utopiš v lastni plazmi, ker srce ne zmore več črpati krvi ven iz pljuč.

... Well? Pa mi ti sedaj povej, ali je bolje, da nekdo žaluje ob truplu z s 15cm lepo zašito rano na prstem košu, ki je itak pokrita z obleko ali pa da par ljudi umre v agoniji odpovedi organov?

Bottom line je, da imajo ljudje patološko čustven odnos do razkrajajočega se trupla.

Če se že imaš za razmišljujočega človeka, poizkusi kdaj vsaj malo premisliti še o drugih pogledih na situacijo. Bistvo streljanja s topovi je, da klatiš vse povprek. Precej neumen pristop v neki racionalni debati.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Black ima popolnoma prav.

Pa mi ti povej en razlog "zakaj ne", ki ni povezan z vero in osebnimi prepričanji ter ima v sebi vsaj kanček razumskega.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Moje mnenje nima opraviti ničesar s kakršnokoli vero. Moje mnenje je samo odraz "patološko čustvenega odnosa do trupla". Pri čemer jaz ne vidim nič patološkega. Postavi se tudi ti enkrat še na drugo stran.
Razumsko gledano ti dam popolnoma prav in se strinjam s tabo. Razlika med nama je ta, da sem to enkrat sama že doživela, ti pa v te stvari nisi bil nikoli čustveno vpleten, zato ne moreš vedeti, kako je tistim, ki se odločajo.
Ne obsojam darovanja organov, razumem, da ti niti ne smeš gledati z drugimi očmi.
Torej nimam nobenega razumskega razloga proti darovanju, imam pa čustvene zadržke in v ponovnem podobnem primeru bi se odločila enako.
LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zato pa se mi zdi bistveno, da se ljudje za časa življenja opredelijo do teh stvari. In to je po mojem glavni plus tega zakona. Ljudje se bodo, morda tudi v družinskem krogu, pogovarjali o teh stvareh in veliko bolj jasno bo, kako kdo misli in morda bo kakšna družina manj v luči osebnega žalovanja sprejemala sebične odločitve v imenu umrlega.

V kolikor tvoje mnenje ni razumsko, je po defaultu odraz tvojega osebnega prepričanja, tvoje vere (pa s tem mislim širše).

Najbolj obsojam svojce, ki se odločijo v nasprotju z željami pokojnika (če je recimo darovalec). To je egoizem par excellence.

Svojce, ki zavračajo presaditve iz osebnih razlogov, prav tako ne razumem. Sicer toleriram, vendar pa to nobenega za silo razmišljujočega zdravnika ne bo ustavilo, da v luči zgoraj napisane zgodbice ne bi zavil z očmi.

Še enkrat - čustva (ČUSTVA!!!) žalujočih proti življenju umirajočih. You do the math.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
A pa ti resnično verjameš, da popolnoma zdravi ljudje sploh razmišljajo o smrti, o darovanju organov......sama ne verjamem. "Normalni" ljudje odrivajo misel na smrt. Poglej zgornje komentarje, večina je napisanih s tako lahkotnostjo, tako "trendovsko", tako brez resnega razmisleka.
Zavijanje z očmi pred čustveno strtimi svojci je najbrž tudi odraz zelo razmišljujočega in širokega človeka?
Rekla sem, da razumsko sprejemam darovanje organov, vendar bi bilo fajn, da tudi ti oz. tebi podobno razmišljujoči ne bi obsojali zavračanja darovanja. LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Če bi razmišljujoči ljudje požrli vse, kar nam servirajo v imenu vere in osebnih egoističnih čustev, bi bili še vedno v srednjem veku.

Jaz zavijem z očmi zaradi nečesa, nekdo drug bo pa umrl zaradi tega. Again... you do the math. Potemtakem lahko rečemo, da so ok maščevalni umori (oziroma jih, kot si čudovito napisala - ne obsojamo). Kaj pa obrezovanje deklic? Romske otroške poroke? Nekje je pač meja osebnih kapric, ki bazirajo na iracionalnem in ki jih družba še tolerira. In veseli me, da se ta meja pomika proti racionalnemu in ne obratno.

Get real... to je svet v katerem živimo.

EVOLVE YOUR BELIEFS!

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
A pa ti resnično verjameš, da popolnoma zdravi ljudje sploh razmišljajo o smrti, o darovanju organov......sama ne verjamem. "Normalni" ljudje odrivajo misel na smrt. Poglej zgornje komentarje, večina je napisanih s tako lahkotnostjo, tako "trendovsko", tako brez resnega razmisleka.

Treba je locit darovanje organov in razmisljanje o smrti. Verjamem da nihce ne razmislja o smrti, darovanje organov pa zna biti kar pogosta tema.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In ja, normalni ljudje razmišljamo o življenju, katerega pomemben del je tudi njegov konec.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Mamca, saj vem, da ni lepo, kar bom napisal, ampak vseeno:
ti si ena tistih, za katere res upam, da bodo v kratkem potrebovali kakšno ledvičko ali kaj drugega.
Ali še bolje, tvoj otrok ali mož. In za polno meru upam, da bo na sosednji postelji umiral nekdo,
ki bo imel popolne organe za prsaditev, pa jih egoistični svojci zaradi svojega duševnega miru
ne bodo pustili presaditi.
Pa da vidim tvojo reakcijo.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
A pa ti resnično verjameš, da popolnoma zdravi ljudje sploh razmišljajo o smrti, o darovanju organov......sama ne verjamem.
In ravno v tem je fora tega zakona.
Malo jih je, ki o tem premišljujejo, zato je tudi tako malo podpisanih darovalcev še v času življenja. In posledično je nemogoče dobiti organ, če ga pootrebuješ.
Zato je prav, da nam je država vrgla kost, da jo glodamo. Naj se nekaj premakne. Al vsi darovalci (z možnostjo biti proti) ali pa z obveznim izpolnjevanjem obrazca za opredelitev ob prvem obisku zdravnika.