Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Jernej. Pač dodal bom nek svoj pomislek, čeprav jih imam več, ker vem kako je v zdravstvu.

Npr, hipotetično, jaz čakam na primerno ledvico ne vem 2, 4, 10+ mesecev in nato se pojavi primeren 'darovalec'. Vendar se tisti dan pojavi nujni primer, ki potrebuje točno to ledvico in jo seveda dobi. Kasneje se razjasni, da je to ledvico dobil nekdo, ki je v sorodu z enim od dohtarjev v npr UKC (ali pa vplivnih politikov,....). V zdravstvu je nadzor že tako zanič, da je tak sistem darovanja organov (s namenom, da se reši slehernikovo življenje, se načeloma strinjam) skrajno vprašljiv. Kot da bi si eni radi zagotovili 'banko' organov, kar pa pač ne bodo 'ponucali', bo pa raja dobila.

Pač moj pomislek, ne mi zamerit.

Franci

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Upam, da je to samo prepotentni "internet ego talking". Ker takšne blodnjave sicer že precej spominjajo na kakšno blago shizofrenijo (pa to mislim povsem resno).

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Upam, da je to samo prepotentni "internet ego talking". Ker takšne blodnjave sicer že precej spominjajo na kakšno blago shizofrenijo (pa to mislim povsem resno).
ja pol je pa skor tretjino Slovencev blago shizofreničnih.
grims-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Povsem razumljiv pomislek, odgovorim ti pa lahko s skrajno enostavnim argumentom. NIHČE nujno ne potrebuje ledvice. Brez ledvic se mirno živi 20, 30, 40 let. Seveda ob primernem dializnem zdravljenju.

Lahko pa tvoj pomislek razširiva npr. na jetra, kjer nadomestno zdravljenje ne obstaja. Transplantacije pri nas koordinira slovenija-transplant. Žal detajlnega postopka ne poznam in ti ne morem točno odgovoriti. Je pa zadaj še precej drugih stvari kot samo "organ". Potrebna je še dovolj dobra genetska kompatibilnost. Poleg tega tudi ni nobene ovire, da ena jetra razdelijo na dva kosa in jih presadijo dvema prejemnikoma (če se recimo mudi).

Je zanimiv argument... ampak močno dvomim, da se takšne zlorabe dogajajo. Je pa človeški faktor, tako da se tega povsem izključiti verjetno ne da. Pač cost / benefit. In v tem primeru račun ni prav težak. Alternativa je, da ukinemo celotno zdravstvo.
confused-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

No, k sreči se nisi usmeril v psihiatrijo, kaj ti na tem področju bi sodeč po 'diagnozi' povsem pogorel (pa to mislim povsem resno).
evil.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
No, lej, jaz ne vem kako je z posameznimi organi in koliko časa se da čakati za transplantacijo. Podal sem zgolj primer.

Vem pa, da je že zgolj pogled zdravnika ali sestre na zdravstveno kartico (ko zagleda priimek) dovolj, da si na prednostni listi. Če je bil pa pred tem še kakšen telefonski klic, ti je jasno, o čem govorim.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
svetovna pač ne...kakor vem, eurotransplant funkcionira kar v redu, tudi v slo (pa to ni ravno na svetovni ravni), pri naših rdečkarjih pa človek nikoli ni dovolj nezaupljiv, se zbudiš kje ob cesti pa brez ledvičk...pasje življenje pač. get the pun?
grin1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vsi nekaj nakladate, vam povem da vem za najmanj 10 prejemnikov organov (večinoma so to ledvice, vmes sta tudi 2 kostna mozga) pa vam povem da so vsi navadni delavci, od teh je ena celo samo z osnovno šolo. Tako da tukaj mislim da je kar dobra disciplina glede dodeljevanja organov.

V končni fazi, morajo vse skupine in rh faktorji klapati, da lahko sploh dobiš organ, tako da se tega neda kar tako kupiti kot nekateri mislite.

Če pa še vedno dvomite o tem, si pa prosim preberite kje kakšen forum prejemnikov organov, ali pa kakšnega vprašajte v živo, kako mu je bilo in kako mu je, ko je dobil podarjeno življenje.

LP

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Ne mislim tunkat vendar, petičneži ne obiskujejo ravno javnih forumov in tudi ne hodijo v 'klinike za rajo'. Torej, katerim petičnežem so transplantiral kak organ in koliko časa je nanj čakal verjetno ne bomo izvedeli. Ali pač? Beseda je tvoja
wink-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Drži, vendar pa bi bilo ob tovrsten darovanju organov, na razpolago mnogo več organov, kar bi v praksi pomenilo, da ima "raja" mnogo več možnosti, da pravočasno pride do organa
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kakšna neumna vprašanja postavljaš
bonk.gif

Poznam pet petičnežev katerim so doma v spalnici kirurgi iz ZDA presadili srce in jetra v roku 24 ur
bonk.gif

Pravim da poznam dosti ljudi ki imajo presajene organe pa ni nhče od njih bogat ali karkoli temu podobnega. Kako dolgo so pa čakali pa nevem, očitno ne prav dolgo glede na to da so vsi še dolgo živeli ali pa še živijo.

LP

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Nobena od naštetih stvari ni kaj dosti povezana z udbomafijsko bando...mojih organov pa rdeča svojat ne bo videla in me ne bodo dajali na takšne in drugačne sezname, pol je pa prometna nesreča in malce, malce počakajo z medicinsko pomočjo pa ima čebinski likvidator fine organčke na voljo...sicer pa, najprej naj začnejo plačevati za kri krvodajalcem, potem se bomo pa menili o organčkih...
Daj vzemi že tablete...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
KSZ
sem še eden od tistih "proti". Zakaj? Ker bom ob smrti star kakšnih 120 let in dvomim, da bi si kdorkoli lahko pomagal z mojimi ostanki.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Probaj, zelo verjetno ti bodo pomagale, glede na to, da stalno bevskaš debilizme

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če se ne spustim na tvoj nivo, me itak ne razumeš, tko da mal ugleda sicer žrtvujem, ti pa vsaj približno dojemaš. Recimo.
wink-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
-Nisem vedel, da samo komunistom odpovedujejo organi. Kot kaže gredo vsi organi njim. Očitno jih je v SLO res ogromno, ker potreba po organih je velika...

-Zaenkrat je donatorjev zelo malo, zato je večja verjetnost da na vrsto pridejo samo pomembni ljudje, tajkuni, politiki, komunisti... Če bo zakon sprejet, bo mogoče ostal kak organ tudi še za kakega klerofašista...

-Naj ta vlada sprejme zakon o darovanju za "leve", ko bo desna opcija zmagala na volitvah, pa naj sprejmejo še zakon o darovanju za "desne".
Mislim da se nihče več ne bo pritoževal o nepravičnem zakonu. Enim bodo kradli organe "pasjeljubci", drugim pa "orožarji".

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Paradoksno je to da je najvecja skepsa na prostorih bivse SFRJ, pa ceprav je ravno v takratni jugoslaviji bila transplantacija nasplosno med prvimi v evropi in je, strokovno na najvisjem moznem nivoju.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
ksz
Imela sem nekoga, ki se je ponesrečil, bil v komi, zdravniki so po protokolu 2x (z EEC?) ugotovili možgansko smrt. Totalen šok. Ko sem vprašala, če so ga že odklopili, smo dobili odgovor da ne, ker bi želeli vzeti organe. V 5 minutah smo se morali odločiti in nismo dovolili. Zdravnica (z oddelka za presaditve?) je pred nami zavila z očmi. Nekateri tega k sreči niso opazili, jaz sem.
Nato sem brala še Rdečo zanko, ki jo je napisala mati, katere sinu so vzeli organe.
Bilo me je groza.
Zanima me: ali je res, da pri presaditvi možgansko mrtvemu človeku dajo narkozo? Če je res, čemu?
Ali se pri nas dosledno spoštuje volja svojcev, če ne dovolijo odvzema?
Če pač kdo to ve, naj mi, prosim, odgovori.