Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Sam tale opcija bi bila res lepa, da organe lahko dobijo samo tisti, ki so tudi darovalci
wink-1.gif

Me zanima koliko bi vas piskalo, če bi se šlo enkrat za res in bi nekdo od bližnjih potreboval organ a bi se ugotovilo, da je bil sam strogo proti darovanju. Verjetno ste malce dvolični kajneda. Vsi tisti ki ste tako strogo proti darovanju, torej bi zavrnili organ, če bi ga sami slučajno potrebovali? Če ste karatker potem ga zavrnite, drugače pa gre za dvoličnost
rolleyes-1.gif

Dobro se sliši tole ja, samo lahko si proti darovanju in prejemanju, potem ti pa ledvice odpovedo, se greš pa vpisat kot darovalec in prejemnik. Se pravi, spet ni dober sistem. V tem primeru smo vsi prejemniki, tudi tisti ki niso darovalci.

Sliši se pa res dobro to je res
smile-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Dobro se sliši tole ja, samo lahko si proti darovanju in prejemanju, potem ti pa ledvice odpovedo, se greš pa vpisat kot darovalec in prejemnik. Se pravi, spet ni dober sistem.
Seveda je dober sistem. Mogoče te bo pa popoldne avto povozil, srce al pa jetra bodo pa vseeno za nadaljnjo uporabo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Ne daruješ - ne dobiš. Odličen sistem. In če kot nedarovalec vedarle želiš organ, ga moraš plačat - oz. ga mora plačat tvoja zavarovalnica. In tako bodo premije za nedarovalce višje in stvar je rešena.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Predlog je sicer dober, ampak človek se naj sam odloči in o takih zadevah na forumu ne bom pisal, jaz sem ZA jaz NE, zato pa sem tudi dal anketo.
Sam se ne bom opredelil ali sem takoj ZA ali PROTI darovanju organov, sam je pa treba nekaj vedet, mrtev človek lahko nekomu reši življenje, čemu potem proti zakonu.
Tako ali tako na koncu mrtvega človeka sežgejo ali pa pokoplejo in ga tam črvi pojejo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Te tvoje primerjave so res inteligentne. Vklopi malo možgane, preden naslednjič kaj napišeš.

Kaj si lahko svojci pomagajo z gnijočim srcem ali ledvico? Bodo kaj manj žalovali, če bodo vedeli, da so vsi organi še v njegovem trebuhu (vključno z možgani po obdukciji)?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zakaj raziskave kloniranja organov in pluripotentnih matičnih celic zaostajajo, pa vprašaj pajace v Vatikanu... oziroma patološko religiozne ljudi širom po svetu.

Oviranje napredka v imenu religije... hmm... a me ni nekdo v eni sorodni debati prepričeval, da to ne obstaja?
confused-1.gif

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Te tvoje primerjave so res inteligentne. Vklopi malo možgane, preden naslednjič kaj napišeš.

Kaj si lahko svojci pomagajo z gnijočim srcem ali ledvico? Bodo kaj manj žalovali, če bodo vedeli, da so vsi organi še v njegovem trebuhu (vključno z možgani po obdukciji)?

Ciljal sem bolj na prometne nesreče ali kaj podobnega, ko so organi še uporabni.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Sam sem mnenja, da bi vsaka polnoletna oseba lahko šla v življenju na ZZZS, kjer bi prostovoljno podpisala izjavo da je ali da ni darovalec, in da to mnenje lahko tekom življenja poljubnokrat spremeni, zabeležilo bi se pa na KZZ.

Te sedanje kartice so pa nič vredne. Noben reševalec ne bo brskal po oblačilih oz. avtomobilu ali ima oseba pri sebi kartico. Ko je oseba primerna za darovanje se pokliče sorodnike (in to se dogaja v intenzivni enoti in ne na terenu), ki imajo zadnjo besedo pri tem. In če je bila žrtev tekom življenja za darovanje, lahko to svojci danes spodbijejo.

Dobro pa je, da se o tem govori in razpravlja, da ljudje malo razmišljamo o takih stvareh...

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Hm kako pa je z organi, če recimo nekdo umre so še uporabni, kako pa je, če je nekdo imel ravno prometno nesrečeo in za silo še živi.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik garner pravi:
... kako pa je, če je nekdo imel ravno prometno nesrečeo in za silo še živi.

Nekateri tu (Jernej &co.) bi se očitno strinjali, da se mu malce (za kakšen dan) skrajša življenje, da se ga evtanazira. Še posebej priročno bi bilo to v primeru, da nima svojcev, da je v komi in se kot tak ne more opredeliti.
Kdo mu je kriv, da je imel nekaj organov, zanimivih za organočakalce...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Jaz ne dam organov iz verskih razlogov, saj nam Veliki Tubruntu ne pusti. Se bo pa leta 2020 materializiral in z ogromnim lesenim kijev potokel vase zagledane arogabntne dohtarje.

Drugače pa - dokler državo obvladujejo udbomafijske strukture, ne bom tvegal, da ne bodo kakšnemu čebinarju malce preveč zadišali moji organčki in bo treba uprizoriti mojo smert...
ne-ne-1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Hm kako pa je z organi, če recimo nekdo umre so še uporabni, kako pa je, če je nekdo imel ravno prometno nesrečeo in za silo še živi.

To so nejasna vprašanja... Če nekdo umre? Kako? Od "starosti"? Potem organ tudi pod razno ni dober... Kaj misliš za silo živ? Če je še živ, se naredi vse, da se osebo ohrani pri življenju...

Najboljši donatorji so mladi vozniki (nepripasani, motoristi brez čelad), ki si tako poškodujejo glavo, da nastopi možganska smrt (ugotavlja se jo v bolnišnici in ne na terenu), ostali organi so pa takorekoč ohranjeni...

Drugače si pa preberi tole stran:
http://www.slovenija-transplant.si/index.php?id=94

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Ko bo ukinjeno plačevanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja ali pa ne bo uvedeno vsaj plačevanje po dohodku jim podpišem za organe pa še med krvodajalce grem . Dokler pa plačam isto kot npr. katra , se pa jebte za mojo kri in rezervne dele.!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Človek ne more "za silo živet". Bodisi je nastopila nepopravljiva poškodba možganov in se ga ohranja pri življenju samo na aparatih (kot npr. nesrečni utopljenec v Mariboru) in je čas odklopa samo še vprašanje odločitve svojcev, bodisi se bodo zdravniki še naprej borili za njegovo življenje.

Za razliko od nekaterih ostalih, se zdravniki še predobro zavedajo, da je človeška "duša" v možganih in dokler je še kaj upanja, da se bodo možganske funkcije povrnile, se dela vse za preživetje bolnika.

There is no middle ground, kot si domišljajo nekdo, stieber in njima podobni, ki nimajo niti osnovnih stvari v glavi razčiščenih. Pač svojo percepcijo realnosti jemljejo iz fikcijske literature ali filmov, kjer je klasika, da zlobni doktor odklopi živega pacienta in se polasti njegovih organov.

@stibler & nekdo: Kaj če bi se vidva s svojimi infantilnimi komentarji držala spama? Saj je zanimivo brat, kakšne nivoje neumnih izjav dosegata, ampak tako zelo pa spet ne.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Citat:
Uporabnik garner pravi:

Najboljši donatorji so mladi vozniki (nepripasani, motoristi brez čelad), ki si tako poškodujejo glavo, da nastopi možganska smrt (ugotavlja se jo v bolnišnici in ne na terenu), ostali organi so pa takorekoč ohranjeni...

No to sem mislil. Nisem iz zdravstva, tako da bolj ugibam.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če ne razumeš sarkazma (kot ti recimo ni jasen srednji vek), je to tvoj problem, če pa verjameš, da ne izgine sem pa tja kakšna oseba, ki postane neprostovoljen darovalec organov, si pa skrajno naiven. Precej bolj kot raznorazni verniki. Za mafijsko trgovino s človeškimi organi pa si najbrž že slišal ali pač ne?
confused-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
There is no middle ground, kot si domišljajo nekdo, stieber in njima podobni, ki nimajo niti osnovnih stvari v glavi razčiščenih. Pač svojo percepcijo realnosti jemljejo iz fikcijske literature ali filmov, kjer je klasika, da zlobni doktor odklopi živega pacienta in se polasti njegovih organov.
Če so sposobni pjese onegavit pol ..........
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Si že slišal kdaj za padce meteoritov? Kako si vendar sploh upaš stopit iz hiše?
Si že slišal kdaj za prometne nesreče? Kako si vendar upaš iti ven iz hiše?
Si že slišal kdaj za potrese? Kako si vendar upaš živeti v hiši?

Na takšne idiotske senzacionalistične komentarje kot je slovenska trgovina z organi sploh ne trzam. A znaš ločiti relevantno od nerelevantnega? Pomembno od nepomembnega? Potrebno od nepotrebnega? Dvomim...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Nobena od naštetih stvari ni kaj dosti povezana z udbomafijsko bando...mojih organov pa rdeča svojat ne bo videla in me ne bodo dajali na takšne in drugačne sezname, pol je pa prometna nesreča in malce, malce počakajo z medicinsko pomočjo pa ima čebinski likvidator fine organčke na voljo...sicer pa, najprej naj začnejo plačevati za kri krvodajalcem, potem se bomo pa menili o organčkih...