Kmalu vsi darovalci organov?

Boste darovalec organov?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Pediater je lepo napisal. Vzajemnost. Kdor podpiše izjavo, se tudi odpoveduje prejetju organov. Za vedno. To ti je všeč? Ali si samo še eden izmed tistih, ki bi samo jemali?

Tole je SUPER predlog!

Ki ga bo seveda podpisal vsak ki ima itak svoje organe neuporabne, bi pa mel nove.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Jaz sem se premislil. Nočem biti darovalec organov!

Sem zdajle šel brat komentarje na 24kur in od dobrih 100 komentarjev jih je recimo 5 normalnih. Za take pacijente je pa res škoda da bi dobri organi šli njim.
uf-1.gif

Hecam se. Je pa žalostno kakšna je mentaliteta večine mladih ljudi, kar ktisti omentatorji tudi so. Na facebooku je zihr že kaka aplikacija: "Ne darovanju organov!" Članov pa par tisoč.
bonk.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Pediater je lepo napisal. Vzajemnost. Kdor podpiše izjavo, se tudi odpoveduje prejetju organov. Za vedno. To ti je všeč? Ali si samo še eden izmed tistih, ki bi samo jemali?

Tole je SUPER predlog!

Ki ga bo seveda podpisal vsak ki ima itak svoje organe neuporabne, bi pa mel nove.

Npr.? Organov je več veš, in če imaš slaba ledvica še ne pomeni da ne boš mogel po smrti darovat česa drugega. Če imaš pa organizem čisto zanič (vsi organi slabi) potem ti pa itak ni pomoči.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Ja in? A zdaj pa zdravo ledvico dobi nekdo, ki že ima zdravo ledvico?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Kaj pa pieteta do umrlega, Jernej? Ce je kdo krvolocen, ste to vi, na drugi strani. Jaz sem clovek in kot tak hocem biti tudi pokopan. Komplet, ce bom taksen umrl.

Ti pa govoris o kupu neuporabnega mesa. Zgrozil sem se nad tem stavkom, in to iz ust zdravstvenega delavca. Dohtarja ali kako ze?
frown-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Za tiste, ki ves je strašno strah, da vam vzamejo kakšen organ je preprosta rešitev.
Okužite se s HIV
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Kaj pa pieteta do umrlega, Jernej? Ce je kdo krvolocen, ste to vi, na drugi strani. Jaz sem clovek in kot tak hocem biti tudi pokopan. Komplet, ce bom taksen umrl.

Ti pa govoris o kupu neuporabnega mesa. Zgrozil sem se nad tem stavkom, in to iz ust zdravstvenega delavca. Dohtarja ali kako ze?
frown-1.gif
Ja kaj pa je mrtvec drugega, kot kup mesa?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Govorim o kodeksu, ki bi ga Jernej moral zdrdrati na pamet! Poglej ti se ne srecujes vsak dan z mrtvimi kot midva, da je jasno.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Se pravi, hočeš biti pokopan komplet. Samo iz svojih delov. Brez srca donatorja, ki bi ti lahko rešilo življenje?
Naj že nekdo prosim odgovori na to vprašanje!!!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pieteta do umrlih je pogojena izključno z vero v posmrtno življenje. Vsakemu logično razmišljujočemu človeku je jasno, da je umrli samo kup gnijočega mesa. Pa se ti lahko to mnenje zdi še tako grozljivo. Naša osebnost (duša) so elektroni, ki šibajo med milijardami nevronov v možganih. Ko to utihne, je vsega konec. Ostalo je samo še prazna lutka. Vse ostalo so religiozne blodnje.

Jaz imam pieteto do živih.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Na to vprašanje ti ne bo nihče odgovoril, ker predstavlja paradoks v njihovem sistemu razmišljanja.

Po eni strani se imajo za "Robin Hoode", ker razkrivajo veliko, veliko prevaro in trgovino s človeškimi organi, po drugi strani pa se dobro zavedajo da bi v life-death situaciji zase VEDNO izbrali transplantacijo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Pa a ti čisto vse informacije črpaš iz trač časopisov? Oziroma misliš, da je celoten svet takšen, kot je v Lady?
Ne, niso še našli beguncev brez ledvic, med njimi tudi otrok. Potem pa pač niso našli. In če so jih našli, ga ni zdravnika na svetu, ki je pri tem sodeloval.
Jaz se ne bom opredelil proti. Tudi verejtno noben iz moje družine ne. Ampak me ne zanima kakšen razlog ima nekdo, ki se bo opredelil proti. Kar pa tebe zanima in pravilom zmeraj odrekaš drugim pravico, da os sebi odločajo sami. In to pravico jim po sodeč po tvojem pisanju odrekaš praktično na vsakem področju, čim je malo iz tvojega pogleda na svet. Briga me, če se nekdo temu odreče zaradi religioznih razlogov. Mislim, da takih ljudi ne moti, da sami ne bodo mogli dobiti organa. Če prav vem, obstaja skupina ljudi, ki nočejo niti transfuzije krvi. Pač nočejo. Imajo PRAVICO, da o svojem življenju odločajo sami, tudi če se meni ali tebi zdi to butasto. Dobro, država nam jemlje pravico, da se poljubno peljemo z avtomobilom, da poljubno porabimo svoj zaslužek itd. Nam seveda tudi marsikaj daje.
Ampak ne more pa nam brezpogojno vzeti še mesa in misli. Potem pa zapri primerne darovalce v en geto in čakaj na organe.
Jernej, tvoj problem je, da si preveč fokusiran v svoj prav...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Seveda ima vsak pravico, da odloča o svojem življenju. Nikomu ne odrekam tega. To je v domeni kakšne religije (kot je že pediater namignil). Ampak to še ne pomeni, da bom imel o določenih ljudeh z določenimi pogledi na svet pozitivno mnenje. So pač brainwashed idi0ti, ki ne vidijo dlje kot do konice svojega nosu. Ne znajo gledati objektivno na svet in se obraniti subjektivnega senzacionalizma.

Kdor pa dovoli, da njegovo življenje diktira nekaj tako neumnega, kot je privzgojena vera (kot npr. Jehove priče in njihove nebuloze o transfuzijah krvi). Well... takim ljudem pa lahko objektivno rečem, da so neumni. Zaradi tradicije je namreč okrnjeno njihovo funkcioniranje v svetu. Kaj pozitivnega je pri tem?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:Vsak ima pravico se odločiti za to, da ne bo darovalec. V vsakem ZD naj bo preprost obrazec za to, pa je stvar rešena. Al pa naj se to odloči pri prvem obisku svojega zdravnika.
Vendar potemtakem naj se to osebo tudi črta iz seznama čakajočih na organe nekoga drugega.
Torej bi lahko bilo že sedaj rešeno tako, da samo kdor se opredeli za darovalca, je lahko sam prejemnik. Mislim, da bi naenkrat kar vsak našel, kje in kako se to opredeli... Jaz zaenkrat še nisem imel časa to najti. Ampak potem bi pa hitro našel čas. Lahko bi se ministrstvo za zdravje in DURS povezala. DURS te zmeraj kaj rabi in moraš odgovoriti. Bi še pa na to odgovoril...
Še zmeraj pa bi bila bistvena razlika med tem, da država reče si, ti pa moraš dokazovati, da nisi, ali pa da si prostovoljno zaradi vzajemnosti. Ampak lažje je narediti v stilu RTV naročnine, pa kakorkoli je primerjava zgrešena.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Ampak ne more pa nam brezpogojno vzeti še mesa in misli.
Ja potem pa pojdi do svojega zdravnika, pa podpiši, da ne želiš biti darovalec.
Ali si mogoče prelen tudi za to?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ti se res ne trudiš, da bi vsaj približno videl celotno sliko.

Torej podpišeš, da boš darovalec, ko si v fazi kronične bolezni in ko veš, da tvoji "svetih" organov ne more več nihče odvzeti. Ljudje, ki potrebujejo organe, jih redko potrebujejo "čez noč" (razen recimo v primeru jeter). Donorji pa ljudje postanejo iz ene sekunde v drugo (prometna nesreča).

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Sem takoj za, da tisti, ki nočejo biti darovalci ne smejo biti niti prejemniki. Kje podpišem?
467716-post_slo.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Pa a ti čisto vse informacije črpaš iz trač časopisov? Oziroma misliš, da je celoten svet takšen, kot je v Lady?
Ne, niso še našli beguncev brez ledvic, med njimi tudi otrok. Potem pa pač niso našli. In če so jih našli, ga ni zdravnika na svetu, ki je pri tem sodeloval.
Jaz se ne bom opredelil proti. Tudi verejtno noben iz moje družine ne. Ampak me ne zanima kakšen razlog ima nekdo, ki se bo opredelil proti. Kar pa tebe zanima in pravilom zmeraj odrekaš drugim pravico, da os sebi odločajo sami. In to pravico jim po sodeč po tvojem pisanju odrekaš praktično na vsakem področju, čim je malo iz tvojega pogleda na svet. Briga me, če se nekdo temu odreče zaradi religioznih razlogov. Mislim, da takih ljudi ne moti, da sami ne bodo mogli dobiti organa. Če prav vem, obstaja skupina ljudi, ki nočejo niti transfuzije krvi. Pač nočejo. Imajo PRAVICO, da o svojem življenju odločajo sami, tudi če se meni ali tebi zdi to butasto. Dobro, država nam jemlje pravico, da se poljubno peljemo z avtomobilom, da poljubno porabimo svoj zaslužek itd. Nam seveda tudi marsikaj daje.
Ampak ne more pa nam brezpogojno vzeti še mesa in misli. Potem pa zapri primerne darovalce v en geto in čakaj na organe.
Jernej, tvoj problem je, da si preveč fokusiran v svoj prav...

A so bili begunci darovalci? Ne, torej ne nakladaj o nečem drugem, ki se res dogaja, ampak nima veze s to temo. So ti že povedali, da bogati že sedaj lahko kupijo organe na črnem trgu in si jih tam tudi presadijo.

In nihče ne odreka pravico do tvoje želje ... preberi si: vsak je darovalec dokler se ne izreče nasprotno (imaš pravido da se izrečeš za NE).

In če nisi darovalec (pogojno odrekaš pravico do živlenja drugemu) tudi sam nimaš pravice biti "gostitelj" organov - ampak jasno trenutno temu ni tako; zelo fer sistem, ti nikoli nebi dal organa (niti mrtev ne) nekdo drug ti bo pa to PROSTOVOLJNO daroval. Če že iz tega aspekta pogledaš se malo zamisli kako si lahko sebičen ... (kje je tu etika - podariti življenje ali sebično a enotno gniti po smrti)

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
ksz

Nisem bral cele klobase, sem pa ujel prispevek včeraj na tv.

In se mi je porodila ena misel - pravilno, ampak ne bi dal možnosti prepovedi darovanja samo s tem, da se javiš in izpolniš kos papirja. Darovalec v našem solidarnem sistemu naj bo vsak. Kdor tega ne želi naj to plača s pribitkom na ceno zdravstvenega zavarovanja.

Dokler pa ne bo sprememb pa takole: za sebe lahko rečem, da nisem registriran kot organodajalec. Ker ne poznam postopka, niti ga v običajnih okoliščinah nisem pripravljen speljat, če stvar zahteva od mene več kot 5min. Ako bi dodali link na eupravo, kjer se registriraš z enim klikom - Im in.