Kazen mestnega redarstva

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Dobil prijazno pošto mestnega redarstva za prehitro vožnjo (pustimo, ali sem kriv ali ne) iz septembra 2010. Vidim tri možnosti:
1. Rečem jebat ga in plačam
2. Zahtevek za sodno varstvo, ker je na sliki še eno vozilo. Je to sploh realana opcija?
3. Zahtevek za sodno varstvo, ker lahko dokažem, da vozila nisem vozil jaz. Kako je v tem primeru z izjasnitvijo, kdo je vozil?
4. Je še kakšna opcija, ki je jaz ne vem

Hvala za pomoč in predloge.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Če lahko dokažeš, potem vsekakor 3.
2 je sicer opcija, ampak ne tako ziher. Bi bilo trba videt, kje je drugo vozilo, v katero smer vozi, pa kaj zna radar od mestnega redarstva.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Žal pri teh prekrških obstaja obrnjen dokazni sistem, torej če ne dokažeš oz poveš kdo je vozil, plačaš kazen sam.... Če sta na sliki dva avtomobila morš pa kerga druzga prašat..

bi rabil tak zakon tudi za naše poslance in gospodarstvenike...

tam pa tega nočejo...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Najhitreje in najceneje bo, če plačaš polovičko.
zahteva za sodno varstvo > celotna globa + sodna taksa

Tako, kot je nekdo napisal
Citat:
V prihodnje torej vem, da ceneje pridem skozi, če v takšnem primeru priznam krivdo, kot pa da grem k uradniku (=sodniku) poštempljat odločitev policije.
http://slo-tech.com/forum/t410851/p2700068#p2700068

Razen, če je bila napaka v postopku. A to je spet stvar, ki je kot laik ne veš.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Verjetno imajo kje boljšo high res sliko - na desni je potem lepša slika registrske.

Dobim pa v službi potrdilo o prisotnosti in sem očitno pokrit.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Čestitam... na istem mestu so te ujeli kot mene (sam da maš boljši avto
grin1.gif

Sicer pa tema že v čveku:
klik

Lp
Peter

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Kaj to so na pločniku ustavili/parkirali avto?
Ker tole nadzorovanje ni ravno izjema pri delu.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
No točno pred našim blokom.

Tole je ena REDKIH izjem, ko redarstvo postavi radar tam, kjer je ogromno šolarjev. Namreč ta prehod je pešpot do osnovne šole in ga dnevno prečka veliko otrok.

Še mene je na tem prehodu pred 25 leti na prvi šolski dan sploh zbil kolesar, prletu sem pa pod en parkiran avtobus
grin1.gif

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Žal pri teh prekrških obstaja obrnjen dokazni sistem, torej če ne dokažeš oz poveš kdo je vozil, plačaš kazen sam.... Če sta na sliki dva avtomobila morš pa kerga druzga prašat..

tam pa tega nočejo...

Rahli popravek:

Odgovornost lastnika vozila
233. člen

(1) Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.

(2) Če je lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba.

Ni ti treba povedat kdo je vozil, dovolj, da dokažeš, da ti nisi vozil.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik reality pravi:

tam pa tega nočejo...

Malo šolanja.
http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/96DE6DBFC0EAE0A0C125748A00289B8D

Citat:

24. Težo posega je treba ovrednotiti tudi z vidika teže dokaznega bremena. Iz zakonskega besedila izhaja, da obdolženec ovrže domnevo, če dokaže, da prekrška ni storil. Praviloma se bo skliceval na alibi, vendar zgolj zatrjevanje alibija ne zadošča. Če bo želel v postopku uspeti, bo moral za svoje trditve predlagati dokaze. Izpodbijana določba ne določa, da mora obdolženec z dokazi prepričati sodišče o tem, da ni storilec prekrška, temveč lastniku oziroma imetniku pravice uporabe vozila nalaga, da predloži razbremenilne dokaze. Ko take dokaze predloži, mora sodišče v skladu z načelom proste presoje dokazov oceniti, ali z njimi izkazuje razumen dvom glede domnevanega dejstva. Če tak dvom izkaže, izda sodišče sodbo, s katero postopek zoper lastnika oziroma imetnika pravice uporabe vozila ustavi (5. točka prvega odstavka 136. člena ZP-1). Izpodbijane določbe ni mogoče razlagati tako, da se obdolženec razbremeni zgolj v primeru, ko z dokazi prepriča sodišče, da ni storilec prekrška. Težo dokaznega bremena je treba razlagati v povezavi z domnevo nedolžnosti, ki med drugim zahteva, da mora sodišče v dvomu, ko krivda ni dokazana, obdolženca oprostiti (načelo in dubio pro reo).[11] Predložitev dokazov, s katerimi se izkaže razumen dvom glede domnevanega dejstva, je v primerjavi z obrnjenim dokaznim bremenom milejše sredstvo. Prenos dokaznega bremena na obdolženca v navedenem obsegu po presoji Ustavnega sodišča zato ne pomeni prekomernega ukrepa.

Skratka ni se potrebno raztrgati...
Gre samo za to, da ne gre za "čisto" obratno dokazno breme obdolženca/lastnika, ampak da je že dovolj, če sodišču predloži/predlaga dokaze, katere sodišče v skladu z načelom PROSTE presoje dokazov oceni, ali so v dvomu v njegovo korist.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Ja, je bila Jamova, nisem pa jaz vozil.
Iz kadrovske sem že dobil potrdilo o prisotnosti, tako da jutri spišem in pošljem.
Poročam.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Kolega, ki je napačno parkiral, se je v roku pritožil da ni parkiral on... dal je potrdilo, da je bil prisoten v službi, navedel pa ni kršitelja... Ugovor je bil zavrnjen kot neutemeljen.......

A ti v tem primeru ostane le tožba? Oz kakšna je praksa okol tega.....

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, podvomili so v njegove nadvedbe. Moral bi še navesti, da vozila ne uporablja samo on in povedati kdo vse ga še uporablja = to ne pomeni, da je povedal kdo je kršitelj, ampak dokazal, da je dvom upravičen, saj je poleg potrdila da je bil v službi navedel še druge uporabnike...