K: robotska kosilnica

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Najbrž odvisno od modela. Nekaj sem jih pogledal na internetu in ni videti, da bi imeli kaj extra več prostora.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Izgleda dovolj, da naredi razliko. Lahko tudi dopsuti več navora, pred javi napako. Lahko odvisno tudi od vejice, čeprav meni se vejice akacija, oljke, hrasta in oreha zdijo kar trdožive. Pri lubi ne vidim spredaj nobenih rešetk, ki bi tudi prečno postavljene tanke predmete odmaknilo.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Tudi Gardena z takimi zadevami nima problemov, zgleda, je pa ta Luba res zadeva, za tiste, ki se jim nič ne dogaja in iščejo nov hoby, s katerim bodo dnevno zaposleni, za nekaj ur.

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
dečki negativizem za tale projekt ni primeren... ;)

ker je tole neke vrste revolucija, ne potrebuješ kablov, laufa na GPS in svojo pamet...
dodelana pamet in kakšne tehnične pomanjkljivosti bodo že odpravljene, saj je te vrste znanja pri drugih polno, bodo pa prisiljeni tudi drugi zajadrati na trg brez žice, na GPS logiko... in šele takrat bodo ti zunanji stroji res uporabni... jih daš v prostor - in delajo

vsaka čast takemu projektu

poglejte si samo svojo Roombo ali Roborock, pa si zamislite, da bi tam kabel vlekli... koliko enostavneje je če se orientira v prostoru sama..

jaz pa prav čakam verzijo next-gen kjer ne bo potrebno žice

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Ok, ne rečem da je prihodnost brez žice ampak pišete kot da je to sedaj neka ogromna težava.
Jaz sem jo postavil v dveh urah, je pa tudi 100% zanesljiva in zelo natančna do kam potem kosi.

• Všeč mi je
Reactions: matofill in AvtoFun

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
dečki negativizem za tale projekt ni primeren... ;)

ker je tole neke vrste revolucija, ne potrebuješ kablov, laufa na GPS in svojo pamet...
dodelana pamet in kakšne tehnične pomanjkljivosti bodo že odpravljene, saj je te vrste znanja pri drugih polno, bodo pa prisiljeni tudi drugi zajadrati na trg brez žice, na GPS logiko... in šele takrat bodo ti zunanji stroji res uporabni... jih daš v prostor - in delajo

vsaka čast takemu projektu

poglejte si samo svojo Roombo ali Roborock, pa si zamislite, da bi tam kabel vlekli... koliko enostavneje je če se orientira v prostoru sama..

jaz pa prav čakam verzijo next-gen kjer ne bo potrebno žice
Saj Luba ni edina, ki to zna. Jih je že precej, ki to obvladajo.

• Všeč mi je
Reactions: matofill in kajote

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Nekaj razlik vseeno je v navigaciji robota v sobah ali po vrtu. Sesalec po sobah načeloma hočeš, da posesa vse kar mu je dosegljivo, kosilnici na vrtu pa verjetno ne pustiš, da pokosi vse kar najde. Lahko bi sicer vse ogradil z robniki, to bi šlo, ampak je precej bolj enostavno to početi z žico.

Me pa zanima koliko so v praksi natačne te kosilnice brez omejitvene žice.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Natančnost lahko dosežeš ranga 2-3 cm z dodano enoto za RTK. Torej ja, še bolj enostavno kot z žico. Poleg tega lahko tudi kosi sistematično in ne kot zmešana kura.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
in brez RTK? Strošek le-te? sistematično košnjo pa lahko komot urediš že samo z žiroskopom. Worx ga ima, ampak ne beleži pretirano poti košnje. Kolikor sem videl, ga uporablja samo za smer košnje, enkrat ko si izbere smer košnje, potem je od nje ne moreš ravno odmakniti, se vedno vrne v isto smer.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
RTK je vključen zraven, če kupiš napravo, ki to podpira. Rešiš lahko marsikaj z marsičim... samo z žiroskopom boš zelo težko rešil sistematično košnjo. Morda na pravokotni, ravni zelenici, sicer pa ni šans. Če bi bilo tako enostavno, bi že bilo na voljo.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Glede na to, da je Bosch imel v Indego to že vgrajeno in to brez nekih RTK modulov ipd, pač pa samo žiroskop, je to precej enostavno opravilo. Lahko si pa tudi na papir skiciraš, kako bi to zgledalo in boš videl da ni neki bavbav. Ti pa lahko naštejem tudi ene par modelov robotskih kosilnic, ki znajo sistematsko košnjo tudi brez žiroskopa :)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Kaj mislite s tem "sistematičnim" košenjen? Da kosi tako kot ti s kosilnico? Linija gor, linija dol, linija gor... ali? Ne vidim smisel tega. Meni Husqa kosi kot zmešana kura, v enem dnevu uredi v piko, ima GPS support torej ne spušča ven predelov, vse zajema. Edino kar pogrešam je to, da na skici ozačim kaj točno naj pokosi in gre nato spat. To pa ne bi bilo slabo čeprav tega ne rabiš.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Saj si si sam odgovoril, tvoja s pomočjo GPS podpore poskrbi, da v redu pokosi. Druge se pa zaganjajo kot zmešane kure. Tvoja malo manj zmešana. Kje je smisel? Da jo ne gledaš cel dan na zelenici ampak pokosi in gre spat. In potem lahko še kaj narediš na travi brez, da bi jo moral posebej ustavljati in podobno.

Če tako v redu pokosi, zakaj pogrešaš možnost košnje določenega dela?

• Všeč mi je
Reactions: matej1990

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Za mene je deal braker sistematicno kosenje. Ker roko na srce ne bom gledal kosilnice vsak dan, kako tava po travniku.

ales85 katere se imajo to funkcijo?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Ja, ampak na kakšnem terenu? Saj sem napisal predpostavko za katero verjamem, da gre. Ampak večina nima takšne "zelenice".
Na normalnem terenu, ki ima naklonine več kot predpisano, polno nekih grmov, igral in podobnih bedarij. Daleč od idealne zelenice. In boschev logicut je super zadeva. Kosilnico sem mel zunaj polovico časa napram večji husqvarni. Prvih par košenj je trajalo, da se je naučil terena potem je pa tako dobro vedel kje je, da je pri iskanju točke kjer je kosil brez problema poslalomiral med ovirami. Ko je kosil je pa teral vzporedne linije po sektorjih. Vsako nasledne košenje je bilo 90° napram prejšnjemu.

Kot sem že napisal malo ti manjka izkušen pri tej tematiki...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.112
3.173
113
in brez RTK? Strošek le-te? sistematično košnjo pa lahko komot urediš že samo z žiroskopom. Worx ga ima, ampak ne beleži pretirano poti košnje. Kolikor sem videl, ga uporablja samo za smer košnje, enkrat ko si izbere smer košnje, potem je od nje ne moreš ravno odmakniti, se vedno vrne v isto smer.

Če ne bi konec 90 američani grozili s sestrelitvijo satelitov če bo EU pustila cm natančnost vsem s tem danes ne bi imeli težav :evil: . Tako moraš pa drago plačevati RTK če ga želiš v cm natančnost.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Saj si si sam odgovoril, tvoja s pomočjo GPS podpore poskrbi, da v redu pokosi. Druge se pa zaganjajo kot zmešane kure. Tvoja malo manj zmešana. Kje je smisel? Da jo ne gledaš cel dan na zelenici ampak pokosi in gre spat. In potem lahko še kaj narediš na travi brez, da bi jo moral posebej ustavljati in podobno.

Če tako v redu pokosi, zakaj pogrešaš možnost košnje določenega dela?

No ne rabiš biti agresiven, samo vprašam kje je fora. Zakaj pogrešam to možnost? Čist simpl, če na kakšnen območju dosadim travo na novo, mi npr. ne paše da tam kosi. Prav tako če bi kateri sektor trave škropil (takrat travo pustiš višje), bi ga lepo odznačil in ostalo bi lahko okoli normalno kosilo. Ampak to so bombončki.