K: robotska kosilnica

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Zakaj bi moral pa ves čas ravnati in zakaj pesek? Ko enkrat poravnaš, povaljaš in poseješ travo, bi moralo ostati kar precej ravno. Nekaj malega se seveda posede, ampak to lahko tudi kompenziraš tako, da daš več zemlje, ko ravnaš.
Vidim, da nimaš trave ne, al jo maš pa za gledat... Ko zemla zmrzuje naredi svoje. Krti naredijo svoje. Pustimo zaj razne traktorje ko prek peljejo al pa avto.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
al jo maš pa za gledat
Itak predvsem tole, ne rabim še ene zadeve, s katero se bom ukvarjal :D Nimam utvar, da ostane 100% ravno, pa krtine so itak nekaj "izrednega". Sicer imam srečo in pri nas krta ni blizu, zaenkrat. Ampak, da bi se pa kar pojavljale neke "hude jame" mi je pa hecno.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Nerabi bit huda jama. Za tako malo kolico brez profila je par cm dovolj. Dodaj roso in stoji na mestu ko nasede. pol pa bolj kople večja lukna je pod kolo. Take neravnine maš pa brez problema spomladi na naravnem ne umetno utrjenem in ne speglanem travniku, ki ni zaprt z betonom iz vseh strani.
Drugač pa glej zaj bo 7 al 8 let odkar mi robot kosi 1300m2 oziroma tu neki, tak da neke izkušnje mam kaj se obnese in kje so problemi oziroma kaj ga zjebe.
Neka trata okoli nove hiše z speglanim in zvoženim terenom ni nek problem. Nek teren, ki ni bil umetno ustvarjen, nasut,nzbit itd pač vsaka zima naredi svoje.

• Všeč mi je
Reactions: uuuu123

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
444
83
Nerabi bit huda jama. Za tako malo kolico brez profila je par cm dovolj. Dodaj roso in stoji na mestu ko nasede. pol pa bolj kople večja lukna je pod kolo. Take neravnine maš pa brez problema spomladi na naravnem ne umetno utrjenem in ne speglanem travniku, ki ni zaprt z betonom iz vseh strani.
Drugač pa glej zaj bo 7 al 8 let odkar mi robot kosi 1300m2 oziroma tu neki, tak da neke izkušnje mam kaj se obnese in kje so problemi oziroma kaj ga zjebe.
Neka trata okoli nove hiše z speglanim in zvoženim terenom ni nek problem. Nek teren, ki ni bil umetno ustvarjen, nasut,nzbit itd pač vsaka zima naredi svoje.
luka51 , pa imaš AWD? Sam sem imel nekaj časa 2 robota (velika parcela, nekje 6500m2 za kosit), in sicer husqvarva 435x AWD (tega imamo še sedaj) in husqvarna 430x (samo zadnji pogon, tega smo prodali). In 430X je delala ravno to, kar govoriš - ko je naletela na kako luknjo ali kaj podobnega, se je hotela obrnit in ji je kopalo in je delala dodatne luknje v terenu, je pa res, da je kosila večji naklon, kot ima po specifikacijah... In pri AWD je to čisto druga zgodba...

Zato sem mnenja, da AWD naredi veliko razliko pri teh malenkostih... In tudi Luba AWD kljub manjšim kolesom bo verjetno kos marsikaterim preprekam...

P.S.: če prav razumem, bo očitno tudi husqvarna v kratkem ponujala sistem brez polaganja žic: https://www.husqvarna.com/si/robotske-kosilnice/

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Super, torej Husqvarna miga in ne spi na lovorikah stare slave. Samo še vzporedna/sistematična košenja jim manjka, pa so spet konkurenčni. :)

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Zato sem mnenja, da AWD naredi veliko razliko pri teh malenkostih... In tudi Luba AWD kljub manjšim kolesom bo verjetno kos marsikaterim preprekam...
Bo kos naklonom definitivno. To me ne skrbi. Ampak ko kola pade v kukno in trebuh nasede bo vrtelo v prazno. Ta ji bojo pa samo večje kole pomagale. Bo realno okolje pokazalo in bojonziher dizaj spremenili. Če si svojega automowerja pogledaš ima tote male rolka kolice al vlko kolo? Ziher bi jim blo lažje nardit male kole in manjšo ohišje. Tudi ročne kosilnice poglej. Kero je lažje tišat. Ono ko ma vlke kole almone stra z mlimi kolicami.

Drugač pa sem mel indego 1200 zdaj imam mower 420.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ampak ko kola pade v kukno in trebuh nasede bo vrtelo v prazno. Ta ji bojo pa samo večje kole pomagale.
Tukaj potem pomaga večji odmik od tal, kar ni nujno, da bo, pri večjih kolesih. Vsekakor pa je večja verjetnost kot pri malih. V bistvu je za takšen teren potem bolj pomembno, da ima čim višjo možno košnjo, ker bo s tem imel večji maksimalen odmik od tal.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.286
2.402
113
Majhna kolesa se prej zataknejo v luknje. Ti lahko pove kakšen uporabnik skuterja, da znajo bit luknje na cesti precej bolj moteče, kot z motorjem.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Zato pa model, ki ima AWD, da porine naprej in ven. Bo pa lažje z večjimi kolesi, da, sem se tudi sam že strinjal s tem.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ta review od lube je awd. Poglej kje se je zataknil. Prakticno na ravnini
Sem šel na hitro čez posnetek in sem našel le tale timestamp
ampak reče, da je zopet, ali se spomniš kje se je prej zataknil? Ker tale je čez korenino in to se mi ne zdi tako nepričakovano.

Sicer pa bolj kot razmišljam o tem bolj dobivam idejo, da bom sestavil Ardumower in nataknil gor ena off-road kolesa :evil:

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Sem šel na hitro čez posnetek in sem našel le tale timestamp
ampak reče, da je zopet, ali se spomniš kje se je prej zataknil? Ker tale je čez korenino in to se mi ne zdi tako nepričakovano.

Sicer pa bolj kot razmišljam o tem bolj dobivam idejo, da bom sestavil Ardumower in nataknil gor ena off-road kolesa :evil:
tukaj se je zataknil ja

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Evo točno tak sem pisal. Lepe lukne si je skopal. Da bi to melo 20cm kole bi šel gladko prek kot da ni nič.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.830
444
83
Ups, ja, se posujem s pepelom.... Vidim zdaj, da očitno lahko kar hitro nasede... Na skoraj ravnem terenu... ;) Npr. husa 435x awd je sestavljen iz dveh pregibnih delov in pogon na vsakem pregibnem delu.. Tudi to mogoče pomaga husi, da se ne zatakne tako hitro... In ja, tudi kolesa so večja in imajo tudi "zobe".... ;)

luka51

Guru
16. avg 2007
14.416
5.695
113
Jaz nisem tako preprican, ker bi se vedno nasedel okrog noza. Vertikalni odmik bi bil isti.
Ja ampak veliko kolo bi lažje peljalo preko korenine. Tu pa že zaradi male gladke kole korenina sama po sebi predstavlja kolesu oviro. Če bi bila velika z zobi bi potegnilo preko. Mam večje korenine zunaj in spleza preko 2 pogonc.