K: robotska kosilnica

damirj

Guru
9. maj 2012
5.285
2.402
113
Glede na konstrukcijo in kolesa je tole bolj formula 1, verjetno je OK če je trata ravna, po neravninav pa verjetno bolj pluži, kot kosi..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Kaj pa prakticirate pri škarpah/zidovih, je bolj napeljati kabel (samo potem verjetno ne kosi do konca?), ali pa se pusti da se pač "zaleti", oz ali imajo kosilnice tako funkcijo kot recimo irobot (starejši), ko se lepo pelje ob zidu?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Kaj pa prakticirate pri škarpah/zidovih, je bolj napeljati kabel (samo potem verjetno ne kosi do konca?), ali pa se pusti da se pač "zaleti", oz ali imajo kosilnice tako funkcijo kot recimo irobot (starejši), ko se lepo pelje ob zidu?
Tudi, če se pelje ob steni, ne bo pokosila ob steni, če nima rezila kot Worx Landroid. Pa še ta ne more iti 100% do stene.

• Všeč mi je
Reactions: darjan

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Pomeni, ko je govora o košnju ob zidu, katera se potem priporoča? Worx so videt kar ugodne...

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ob zidu narediš na roke... ali pa položiš tlakovce ali karkoli drugega, da se lahko robot pelje po tem. Ampak mora biti primerna višina (poravnano z zemljo), da se lahko robot pelje pol po trati pol po drugi površini.

• Všeč mi je
Reactions: darjan in sajkek

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Gledam tale Worx in imajo nek ACS dodatek ( https://wiki.worx.com/en/acs ), ki bi naj zaznaval tudi rob trate...pomeni da tiste žice niti ne bi rabil človek napenjat. Oz če je itak na eni strani trata omejena s škarpo/zidom, na drugi pa so robniki...se ne rabi žice? je ACS dovolj?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Verjetno se znajo ti roboti peljati tudi po "okrasnih kamenčkih"? ali se zagozdijo?
Worx pri meni gre po okrasnih kamenčkih.
Imam travo, nato robnik in naprej okrasno kamenje, vse približno v istem nivoju. Žico sem napeljal tako da gre z enim kolesom po travi z drugim pa po kamenčkih.

• Všeč mi je

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Worx ne deluje brez žice. Mora biti sklenjena, drugače niti ne štarta.

dwight

Pripravnik
29. nov 2013
217
10
18
V kolikor je škarpa, boš še vedno moral pokositi z nitkarico ali s škarjami... tako pri worx, kot pri Husqvarni.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Uf ne priporočam. Jaz sem vzel worxa, tasta pa točno tega iz linka. Sem se hecal ene parkrat z njim. Ni se hotel povezati na wifi, šel kar čez žico in naprej, da smo ga morali ujeti, večkrat se je na mestu samo vrtel, preden je začel delati, izdelava neprimerno slabša, aplikacija obupna - tipična kitajska, robot brez displeja, samo neke lučke, zame nelogične. Aja tast pravi da ne gre v prostore kjer je širina manj kot 80 cm med žicama.

• Všeč mi je

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Iz prve roke poznam samo ti dve. men dela res super, brez vseh težav. Imam pa s300. Je majhen in se mi zbaše v take majhne kotičke, da jih s kosilnico nisem dosegel. Se zna tudi dobro rešiti, če se zatakne v kakšno oviro, vejo. Z worxom verjetno ne boš razočaran medtem ko yardforca je tast že skoraj zbrcal preden sem jaz prišel :)
Imam pa znanca, ki ima huskvarno pa je tudi zadovoljen.

• Všeč mi je

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Samo en napotek, če se boš slučajno odločil za tega. Pri žici moraš biti natančen. Upoštevaj priložena navodila.
Ko se robot vrača domov, oziroma ko kosi robove, se vedno pelje tako, da gre točno po sredini žice. Priloženo dobiš tudi mero, s katero preverjaš odmik od roba (pri mojem modelu je 26 cm). Seveda to ne pomeni, da bo 26 cm pustil nepokošenega, ampak tam je sredina košnje. Kjer se robot lahko zapelje čez (npr kamenčki), nastaviš 10 cm odmika.
Ko prvič stestiraš, najprej ročno nastavi košnjo roba, da naredi cel obseg in da vidiš, da se ti kje ne zatakne, oziroma, da nisi kje pustil preveč prostora.
Kaj bo zagotovo treba popraviti.
Ko je enkrat to nastavljeno, je to to. Jaz sem si vzel en popoldne za vse skupaj. Sem šel pa res na nož povsod, da ima žena čim manj dela s striženjem.

Irbis

Pripravnik
18. feb 2022
45
30
18
Jaz sem z Worxom (M 700 Plus) po mesecu in pol zelo zadovoljen, do zdaj se mi je enkrat zgodilo, da je obtičal v enem ovinku, pa imam na enem mestu res ozko luknjo, za katero sploh nisem bil prepričan, da bo mu uspelo obrniti in priti ven.
Se pa res splača porabiti malo več časa pri polaganju žice. In res je fino, če so ob travi plošče ali pa vsaj kakšni robniki, poravnani z višino trave. Ob steni ostane kakšen centimeter ali dva, ki ju je treba pokositi z nitkarico.
Še največja sitnost so 90-stopinjski ovinki na noter, tam moraš malo zaokrožiti ovinek, zato potem ne more pokositi čisto do konca vogala. Če imaš tam plošče, se ti splača zaviti po ploščah, da ti ne ostaja trava.
Napako sem pa naredil, ker sem dal polnilno postajo čisto na rob tlakovcev (tako, da je na tlakovcih). Na same tlakovce lepo zapelje, tudi na postajo s tlakovcev lepo pride, ne more pa zapeljati na kombinirani rob tlakovci + polnilna postaja, zato mi je zakopala v travo, ko je poskušala priti gor čez ta rob. Moram ali premakniti postajo par cm stran od roba ali pa zabetonirati klančino, da ne bo toliko skoka.
Me pa čaka jeseni še, da napeljem žico še do druge strani hiše, kar bo pomenilo, da moram napeljati 15 m prehoda po tlakovcih in pranih ploščah. Ima kdo kakšno idejo, kako najbolje pritrditi žico na pranih ploščah oz. tlakovcih? Razmišljam sem, da bi uporabil fuge, jih s kotno brusilko zarezal, dal notri žico in potem nazaj zafugiral, ampak to bo kar nekaj dela.
In ali je kdo preizkušal, kako se obnese vodilna žica pri Worxu pod tlakovci? V navodilih niso preveč jasni okoli tega, pravijo le do nekaj cm globine.