Huliganizem, huligani, huliganstvo

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Sedaj že pozabljena tema o Violah in Dragonsih danes v MB me je malo spodbudila razmišljati v to smer. Torej, huligani ... Za moje pojme so to pristaši klubov, ki jim je v interesu, da se na tekmah čim bolj pokažejo, čim glasneje navijajo, provocirajo in se kasneje tudi stepejo. Pri nas sta najbolj znani navijaški skupini Green Dragons (Olimpija) in Viole (Maribor). Znani so po medsebojnem rivalstvu, ki temelji le na lokalnem sovraštvu iz meni neznanih razlogov. Ti dve ekipi sta znali v preteklosti narediti kar nekaj "šor" na tekmah in kasneje (ali pa že prej) po mestu. Po navadi se zbombajo med sabo ali pa s policaji. Njihov nagib je nadvlada nad nasprotno ekipo, cilj pa največkrat prekinitev tekme Iz napisanega na netu izhajam, da so pri nas na področju huliganstva uspeli zadevo v določeni meri kontrolirati. Zelo pametna gesta se mi je zdela, da so danes policaji Dragonse že kar med tekmo izgnali z njihovih tribun in jih dobesedno pospremili do železniške postaje, tako da večjih hajk ni bilo. Bral sem tudi, da so na enem prejšnjih derbijev, policaji pohopsali Dragonse in surovo opravili z njimi še preden so sploh prišli v Maribor, vsakega popisali, evidentirali, poslikali in jih pustili prespati na postaji. Te poteze se mi zdijo korektne za državno in civilno varnost.

Nekdaj so bili najbolj zloglasni angleški huligani, ki pa so jih uspeli kultivirati. Vlada, UEFA in ostale organizacije so uspešno dosegle, da se je huliganizem omejil na zelo nizko raven in prerasel v športno navijanje.

Obstaja pa še področje, kjer je huliganizem zelo pereč. Omejil bi se na sosednjo Hrvaško (in Srbijo), ki ima zelo znane navijače Dinama Bad Blue Boyse in navijače Hajduka Torcido. Tukaj pa gre za moje pojme v današnjem času nerazumen pojav. Kdor malo bolj pozna te stvari, ve, da je bila v bistvu nikoli odigrana tekma Crvena zvezda - Dinamo glavni povod za začetek hrvaško-srbske vojne. (primer takšne tekme: Divjanje BBB v Kapfenbergu . Da pride v eno mirno mestece gruča nasilnežev, ki vse razbijejo, prestrašijo ljudi in naredijo dobesedno vojno stanje, se mi zdi enostavno nezaslišano. Na Hrvaškem dobesedno živi kult Dinama. Za Zagrebčane je to navijaštvo neke vrste religija (sveto ime Dinamo, klanjanje ob spomeniku vsem padlim med njihovimi "akcijami"). Pomeni jim eno najvišjih vrednot. Pa vendar ... Kako to, da ta dejanja ne ostanejo nesankcionirana? Kako se lahko dovoli, da se takšne brutalnosti še vedno dogajajo in to v Evropi? Zakaj UEFA to dopušča, če pa ima tako hude sankcije za klube, katerih navijači so huligani?

Zdaj pa bi se spotaknil na same ljudi ... Ti ljudje živijo z nasiljem in so že od malih nog navajeni trpinčenja soljudi. Nimajo pojma, da obstaja neko najbolj temelno normativno-ustavno-pravno-moralno pravilo o nedotakljivosti človeškega življenja. Ne morem si zamisliti, kakšen človek moraš biti, da nekoga brcneš v glavo, mu razbiješ čeljust ... Alkohol tukaj ni nobeno opravičilo! Za moje pojme takšni ljudje predstavljajo hud družbeni problem. In takšne ljudi bi morali temeljito resocializirati. Za takšne primere bi jaz uporabil grozne kazni.

Moje izkušnje z navijaštvom ... Včasih se pridružim našim "Baloon Boysom" na rokometni tekmi. Izvajajo se provokacije, dere se, tudi žali se igralce in druge ... Vendar nikoli še ni padla ena sama batina. Nikoli ni nihče razbil mesta. Nikoli ni nihče pretepel mimoidočih, policajev ... Čeprav pobje res niso najbolj kulturni, so pa vsaj toliko korektni, da policije ni nikoli blizu (razen če je po 10ti preglasno kje). Me pa vleče, da bi se malo pridružil Violam in se drl po Mariboru.
grin1.gif
Ampak ne bi nikomur s kijem razbil piz.. .

Pa vi? Kaj menite o napisanem? Kakšen je vaš pogled? Ste bili sami kdaj skinhead huligani?

lp

tomi

Guru
1. sep 2007
18.600
9.820
113
40
MB
poglej si ta film http://www.imdb.com/title/tt0385002/ da vidiš živlenje pravega huligana
grin1.gif

to kaj se pri nas dogaja pa kr nekaj, sej ne da podpiram huliganizem ampak ti naši wannabe hooligans, nevem kaki ljudje so to sploh z omejenim oz. neobstoječim družabnih živlenjem .. žalostno pravzaprav, mogoče bo zdravnik potrdil oz. nebo kr se boji sploh pri violah napijejo se itak vsi, eni še pa kako špuro zategnejo pol pa napaljeni do amena samo čakajo kdo jih bo grdo pogledal, medtem pa še kako pesem zapojejo
smirk-1.gif

najbol bedna mi je bla ona fora ko je kolega igral pri mariboru sicer pri mladini pa se je 10 viol na njega spravlo v enem klubu v mb
stupid-1.gif

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ja danes so recimo priprli 3 "viole" ... 1 je bil 8. razred OŠ, 2 pa 1. letnik SŠ ... sploh nevem kaj delajo taki pokavci ob 10h zjutraj zunaj in zganjajo bedarije

tomi

Guru
1. sep 2007
18.600
9.820
113
40
MB
sej to pravim, sej je dost sploh viol ko pač ok sej so barabe ampak so res navijači, ne pa to neki pokavci ko vsi mislijo da so ko 50 cent da ga lahko 10x vstrelijo pa bo še kr hodo okoli pa y0y0 my h0miieeezz
priden.gif

Babette

deklica
31. jul 2007
862
0
16
32
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
ja danes so recimo priprli 3 "viole" ... 1 je bil 8. razred OŠ, 2 pa 1. letnik SŠ ... sploh nevem kaj delajo taki pokavci ob 10h zjutraj zunaj in zganjajo bedarije

Kokr vem je bla tekma?
stupid-1.gif

Takim se rece, zvesti navijaci..

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
ja tekma je bla ja ... to ni noben problem ... problem je da na policijo odpeljejo 3 šmrkavce, ki delajo bedarije

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ma briga mene za klinca, ki ga policaj malo po ušesih pa že cvili. Res pa je, da je treba začeti zgodaj. Mene bolj skrbijo taki 20+ letni skinheadi, ki so po možnosti še na socialni. Za take bi pa predpisal res hude pogoje. Malo sem razmišljal ... Če bom imel kdaj možnost vplivati na zakone (kot pravnik najbrž že), bi se glede huliganstva odločil za zelo represivno obliko. Na tekme ne bi smele imeti dostopa grupe več kot 10 ljudi, če pa že, bi morale biti te grupe uradno registrirane, imeli pa bi vse podatke o udeležencih. Te grupe bi po mestu spremljala policija in tudi vojska!!! Na tribunah bi strasti pomirjal s kakšnimi dimnimi bombami, vodnimi curki ipd. Kdor koli, ki bi storil kakšno nasilno dejanje, bi bil vsaj 1 noč na hladnem. (glih zdej poslušam, ko se zunaj derejo nekaj "volim dinamo") Zoperstavitev na policijo in vojsko ali celo napad bi smatral za napad na državo (ker gre pač za napad na državni organ, aparat prisile) in bi v najhujših primerih razmišljal celo o izgnanstvu. Reklamiranje huliganstva in izjave v smislu "Bad blue boysi su najbolji" bi smatral kot potencialni napad na državo in prepovedal. Tistim pa, ki bi kazniva dejanja izvajali kontinuirano, bi za vsako kaznivo dejanje pripisal višjo kaze.

Sicer izgleda vse dokaj kruto, ampak mislim, da si v teh časih takšnega vandalizma ne moremo več privoščiti. Mesto ni težko razbiti. Težje ga je potem spraviti v normalno delovanje. Za to pa je potreben zopet državni denar. Vandalizem bi torej smatral kot napad na državo, njene prebivalce in njeno legitimno oblast.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Babette pravi:
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:

Kokr vem je bla tekma?
stupid-1.gif

Nekaj je samo navijanje (ki sploh ni slabo), nekaj je pa "navijanje", ki s sabo nosi dramatične posledice. In vidim, da si ti tudi vredna, da prideš enim skinheadom v roke.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.600
9.820
113
40
MB
ja sej danes se je že vidlo da se stvari premikajo nekam, upam da na boljše pa upam da se kr na vseh tekmah uvedejo podobni kriteriji, nevem zakaj bi čakali da postane še hujše, kar vsekakor bo če se ne bo začelo nekaj delat na tem, upam da delajo kaj na zakonu s pomočjo katerega bi pol prepovedali problematičnim obisk tekme

Floki

Guru
6. sep 2007
10.112
3.173
113
jst bi take ki jih preveč pesti srbijo na tekmah spustil med dve koloni policistov te bi si pa že dali duška
10.gif
drugega si itak ne zaslužijoi....sploh pa se o takih ne splača govorit kot o navijačih .....ker to niso navijači

Babette

deklica
31. jul 2007
862
0
16
32
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Citat:
Uporabnik Babette pravi:
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:

Kokr vem je bla tekma?
stupid-1.gif

Nekaj je samo navijanje (ki sploh ni slabo), nekaj je pa "navijanje", ki s sabo nosi dramatične posledice. In vidim, da si ti tudi vredna, da prideš enim skinheadom v roke.

Ha ha, nic bat Kloshar, poznam dosti skinheadov, pa par Dragonsov in nimam nic pripomb, so ciz krasni fantje!

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pa ne mislim zdej tuki presranih fazanov ampak kakšne zagrebške taprave skine (zagrizni u pločnik
grin1.gif
).

Babette

deklica
31. jul 2007
862
0
16
32
Ljubljana
Tudi jes ne mislim presranih fazanov, ampak mislim tiste taprave huligane, ki ti dajejo ze po videzu vedet,
da se ne jeb*ej z njimi!
grin1.gif

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
ojoj, ti pa si ena attention whore
stupid-1.gif

huliganizem je obsojanja vreden, kot da se ne da normalno navijat, kot v starih dobrih časih

edini point telih "navijačev" je huliganizem in nima nikakršne veze s športom, šport je zgolj žrtev telih nedoraslih egocentrikov

babette, smiliš se mi, pa sem vmes že dobil vtis, da si vseeno OK punca

in ja, tudi jaz dajem videz, da se ne jebat z mano, pa vseeno nisem huligan, stupid bitch
uf-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
huligani so čisto navadni izmeček družbe, se pravi tisti najbolj gnili del populacije, brez ciljev v življenju, brez izobrazbe in fusbal jim daje odlično potuho za spuščanje svojih frustracij. Noben me ne prepriča da imajo ti bedaki bilokaj skupnega z pravimi navijači!