dejansko ne vidim razlike, ker imam na srečo z njimi posla parkrat v življenju. Stavbi sta par metrov narazen, tako, da vrata levo ali desno... Ne razumem tvojega zapisa. Naša občina ima občino in UE, ravno tako sosednja občina ima občino in UE. A nimajo vse občine tega?Po vsem tem se vedno ne vidis razlike med manjso obcino in UE? Misliš, da je tam samo za vaso malo občino?
Občina je občina, UE je pa UE. Občina nima nič z UE in obratno.dejansko ne vidim razlike, ker imam na srečo z njimi posla parkrat v življenju. Stavbi sta par metrov narazen, tako, da vrata levo ali desno... Ne razumem tvojega zapisa. Naša občina ima občino in UE, ravno tako sosednja občina ima občino in UE. A nimajo vse občine tega?
Občina je občina, UE je pa UE. Občina nima nič z UE in obratno.
PS: 212 občin in 58 upravnih enot.
S tem, da si uradni lastnik zemljišča/parcele nima notarka kaj veliko potem, ko odda predlog za vpis v ZK. Zk je javna in tisti trenutek ko si pravnomočno vknjižen v ZK si uradni lastnik parcele in to je to, ne vem kako potrdilo še ti pričakuješ od notarke.i feel you bro!!
Sem kupil en košček zemlje. Sem rekel, da si bom ves postopek vodil, da bom znal še kdaj v prihodnje. Folder na g-drivu sem odprl 20.12.2023 do danes še nisem dobil nazaj papirja, da je zemlja uradno moja na netu je že vse. Samo papir od notarke še čakam...
Z vodenjem postopka pa sem obupal po prvem mesecu. Koliko papirjev, podpisov, kolikokrat sem moral obiskat UE... pa dobiš obrazec, pa na novega napiši še enkrat vse iste podatke...pa koji k... že 16ič pišem isto... ko sem hodil na ue, sem snemal pogovor, da sem znal doma najdet prave obrazce... to nima logike nobene.
izvirnik pogodbe.S tem, da si uradni lastnik zemljišča/parcele nima notarka kaj veliko potem, ko odda predlog za vpis v ZK. Zk je javna in tisti trenutek ko si pravnomočno vknjižen v ZK si uradni lastnik parcele in to je to, ne vem kako potrdilo še ti pričakuješ od notarke.
Lahko pa se na portalu e-Sodstvo preveri, če je notar svoje delo dejansko opravil in posel vpisal v zemljiško knjigo.Ja za tvojo arhivo. Nima pa ta del čisto nič s tem, da si uradni in polnopravni lastnik parcele. Tudi potreboval ga nikoli več ne boš, saj dokazuješ svoje lastništvo samo z ZK izpiskom in ne z izvirnikom pogodbe.
Meni sta dve notarki zaj… dva ločena postopka in sta se zadevi podaljšali za konkretno mesecev.Samo papir od notarke še čakam...
sem ji sedaj poslal email še enkrat...Meni sta dve notarki zaj… dva ločena postopka in sta se zadevi podaljšali za konkretno mesecev.
Ob cifrah, ki jih kasirajo bi človek pričakoval, da bodo tudi zadevo korektno speljali.
No, lesson learned. Od sedaj naprej bom vsaj enkrat tedensko težil o statusu, če bom še kaj delal z njimi. Da me bodo imeli poln k… in zadevo izvedli kot je treba.
Je pa fajn čičat v oligopolnem položaju in kasirat.
In ja, vem da to ni državna birokracija, je pa paradržavna.
hotel sem povedat, da postopek še "ni zaključen". Koliko je ta papir pomemben ali ne, ni pomembno. Pač jaz ga še nimam in to je del postopka. Debata teče o tem kako se pri nas komplicira in vleče, ko je potrebno uredit papirje.Ja za tvojo arhivo. Nima pa ta del čisto nič s tem, da si uradni in polnopravni lastnik parcele. Tudi potreboval ga nikoli več ne boš, saj dokazuješ svoje lastništvo samo z ZK izpiskom in ne z izvirnikom pogodbe.
Ni čisto tako. Krajevna pristojnost notariata za nepremičninske posle velja zgolj za hipoteke in to izključno zaradi afer z "rubeži" nepremičnin za katere lastniki sploh niso vedeli, da so pod hipoteko, oz. jim to ni bilo povedano/razloženo.Zdaj z nepremicninami je hudič... Ker tu, kot sem razumela mora resevati notarske posle notar iz tiste UE (mogoce malo sirsi teritorij, ne vem vec tocno). Da si ne hodijo v zelje. Meni ljubljanska notarka ni mogla recimo urejti hipoteke z banko za nepremicnino v KR. To smo urejali v KR, pa Šenčurju... Obe sicer zelo OK, brez pripomb. Ampak ce imas pa enega bolj jebivetrskega na voljo, drugam pa ne mores, je pa hudic...
Lahko kaj več glede tega:Ni čisto tako. Krajevna pristojnost notariata za nepremičninske posle velja zgolj za hipoteke in to izključno zaradi afer z "rubeži" nepremičnin za katere lastniki sploh niso vedeli, da so pod hipoteko, oz. jim to ni bilo povedano/razloženo.
Glavni pa so bili eni LJ notarji če se prav spomnim.
Kako izbrati notarja?
Na območju vsakega okrajnega sodišča je najmanj en notar. V večjih mestih, kjer so sedeži okrožnih sodišč, se število notarskih mest določi tako, da je najmanj en notar na dvajset tisoč prebivalcev.
Notar sme opravljati poslovanje za vse območje Republike Slovenije, kar pomeni, da si notarja lahko izberete poljubno. Izjema so le notarski zapisi pravnih poslov za zavarovanje denarnih terjatev z zastavno pravico na nepremičninah, torej pri kreditih, ki se zavarujejo s hipoteko na nepremičnini, za katere pa je izključno krajevno pristojen notar, ki ima sedež notarske pisarne na območju okrajnega sodišča, kjer leži nepremičnina.