Huda nesreča na Dolenjki

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
vseeno je razlika ali se pokneš 70 km v enga ki se premika ali pa stoji. vsaj v posledicah

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
No tole je pa res zanimivo slišat.
Je pa nekaj res: čisto vseeno je, ali ustaviš ali se pa pelješ 10 ali 20 na uro (pri vidljivosti nič je to normalno), če nekdo prileti od zadaj, te bo nabasal.
Ko padeš v tako meglo, itak ne moreš naredit nič. Jeba, če se ustaviš in jeba, če se ne.

Sorry zmotno je razmisljanje da ker je moznost naleta da zato vozis se vedno 100km/h na BLEF, zmanjsas hitrost definitivno, jest sem zmanjsal na 70km/h ker sem v tistem, trenutku na uc ocenjeno vidu pred sabo kaksne cca 20m ali manj m, v primeru nesrece pred sabo se ustavis ne, lahko pa toliko zmanjsas da obvozis, ce ni glih 10 avtomobilov pred tabo.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Je pa nekaj res: čisto vseeno je, ali ustaviš ali se pa pelješ 10 ali 20 na uro (pri vidljivosti nič je to normalno), če nekdo prileti od zadaj, te bo nabasal.
Ko padeš v tako meglo, itak ne moreš naredit nič. Jeba, če se ustaviš in jeba, če se ne.

Sorry zmotno je razmisljanje da ker je moznost naleta da zato vozis se vedno 100km/h na BLEF, zmanjsas hitrost definitivno, jest sem zmanjsal na 70km/h ker sem v tistem, trenutku na uc ocenjeno vidu pred sabo kaksne cca 20m ali manj m, v primeru nesrece pred sabo se ustavis ne, lahko pa toliko zmanjsas da obvozis, ce ni glih 10 avtomobilov pred tabo.

Pri 20m vidljivosti se več kot 30km/h tako ne moreš peljat. Po taki cesti...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ni problem ali s eje megla videlaali ne. Ampak ko je prislo do prve nesrece, so ocitno nekateri stali izven megle ker so jih nekateri opazili in varno ustavili. Nato pa je prisla posiljka prehitrih ki jim pac ni ratalo zbremzat.

Takole si probaj predstavljat (poenostavljeno, da bo bolj nazorno): Pas megle, dolg recimo 30 metrov. Voziš 100 na uro po AC (ker si varen voznik in je bilo že prej tu in tam malo megle). Pas megle zagledaš (recimo na 100 m razdalje), supustiš gas (pričakuješ, da bo slabo, kot je bilo 3 kilometre nazaj, ne pričakuješ pa vidljivosti točno 0). Noter zapelješ z 80, šele ko si noter, ugotoviš, da se nič, ampak nič ne vidi (ja, ravno to je bil problem - da se ni videlo nič, česar si folk sploh ne predstavlja). Ker is varen voznik, boš začel takoj zmerno bremzat. V tisti eni sekundi, da si skozi, boš recimo prišel na 70.
OK, iz megle si s 70 na uro, torej je pot ustavljanja nekih recimo 50 metrov.
Zdaj pa: recimo, da je ustavljeno vozilo (nesreča, karkoli) 200 metrov za meglo. To pomeni, da bo prvih recimo 20 do 25 avtov lepo ustavilo. Potem pa bo od zadnjega ustavlejnega le še 50 metrov. In naslednji, ki bo s 70 prišel iz megle, bo počil v zadnjega. Čisto malo, ampak bo. In vsak naslednji tudi, le z vedno večjo hitrostjo, ker je placa za ustavit vedno manj. Ko bo kup razbitin segel do konca megle, bodo noter uletavali že s 70 na uro.
In posledice sojasne (saj smo jih na slikah videli)

Sem že bil v marsikateri megli, tudi takšni kjer sem videl samo 10m ali manj. Pa sem pač prilagodil hitrost razmeram in varno prišel domov. In ne ni se nenadoma pojavila, ker se megla ne pojavi nenadoma. Že od vremenskih razmer lahko veš kaj te pričakuje...

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
In ne ni se nenadoma pojavila, ker se megla ne pojavi nenadoma. Že od vremenskih razmer lahko veš kaj te pričakuje...
Gosta megla se lahko pojavi nenadoma, meja med jasnim in meglo pa je lahko izredno ostra!!!

Če ti tega pojava še nisi videl, ne govori potem da to ni res!

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
In ne ni se nenadoma pojavila, ker se megla ne pojavi nenadoma. Že od vremenskih razmer lahko veš kaj te pričakuje...
Gosta megla se lahko pojavi nenadoma, meja med jasnim in meglo pa je lahko izredno ostra!!!

Boš reku da 50m od megle če gledaš proti njej ne vidiš da je megla? Ti lepo razločno vidiš 1 km ceste, ko zapelješ pa 50m naprej si pa kar na enkrat v megli?

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Ko se približuješ megli še ne veš da ne boš videl 0, vsakemu je pa jasno da ne bo videl skoraj 0.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Ko se približuješ megli še ne veš da ne boš videl 0, vsakemu je pa jasno da ne bo videl skoraj 0.

Ampak se vedno so lahko pasovi "rahle" megle... In kaj v tem primeru narediti je vprasanje... ki je ze veckrat bilo psotavljeno... in tudi napisano
smile-1.gif
... Ce zmanjsas hitrost prehitro, tvegas, da te bo en nabasal od zadaj, ce zmanjsas pocasi, tvegas, da se ne bos mogel ustaviti, ko se kar naenkrat pred teboj pojavi ovira...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
In zaradi takih dogodkov oz. primerov obstaja varnostna razdalja.

Saj za take primere obstaja tudi se kaj drugega... V konkretnem primeru je slo za splet nakljucji oz. skupek okoliscin ... Kdor trdi, da ni res, si zatiska oci pred realnostjo
smile-1.gif
...

Ce bi bil krivec samo premajhna varnostna razdalja in neprilagojena hitrost... bi se take nesrece dogajale vsak teden ... Tako pa so na sreco redke ...

In seveda je sedaj lahko biti "pameten" in teoretizirati, kaj bi bilo bolje in kaj ne... Vecina teh, ki tulijo, da je krivec le premajhna varnostna razdalja... verjetno se nikoli ni dozivela take situacije na avtocesti, kjer so hitrosti visje, kot na lokalnih cestah... in tudi gostota prometa je vecja...

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Boš reku da 50m od megle če gledaš proti njej ne vidiš da je megla? Ti lepo razločno vidiš 1 km ceste, ko zapelješ pa 50m naprej si pa kar na enkrat v megli?
50m naprej oz. kolikor nesejo recimo kratke luči, zagledaš ponoči in ob mraku meglo in nič prej. Tukaj ne govorimo kaj je čez dan.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Ne. In je, razen če je kdo bedasto kar ustavil sredi AC, tudi vseeno (če z nekom zapneš in te razmeče po AC seveda nisi kriv, če zadaj ne morejo ustavit ker je bila premajhna varostna, previsoka hitrost, megla ...). Vprašanje, če je sploh kdo ustavil, ali pa je šlo za efekt harmonike pri zaviranju.

http://tvslo.si/#ava2.89257448;;

Glej to od 1:15 naprej.

Sam to razumem, da je ženska enostavno ustavila (nič ne govori o odstavnem pasu) ...
Je pa rekla da je pokalo levo in desno, torej je bla ona na sredi ceste.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Sem že bil v marsikateri megli, tudi takšni kjer sem videl samo 10m ali manj. Pa sem pač prilagodil hitrost razmeram in varno prišel domov. In ne ni se nenadoma pojavila, ker se megla ne pojavi nenadoma. Že od vremenskih razmer lahko veš kaj te pričakuje...
Torje si vozil 10 km/h na AC? Jebiga, si imel pač srečo, da ni od zadaj počilo. Meni se to zdi preveliko tveganje ...
In ja, vidljivost 0 se pojavi nenedoma. Ti in jaz sva jo sicer kdaj že videla, večina voznikov pa še ne. In je ne pričakujejo - in nehaj si delat utvare, da se bodo take stvari kdajk spremenile. Povprečje znanja v prometu je nizko in bo tako tudi ostalo ...

Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

70 na uro ori 20m vidljivosti pomeni, da se boš v nekoga, ki stoji, zagionil z natanko 70 na uro. Kakih 20 na uro bi bila primerna, ampak potem tvegaš, da ne nekdo od zadaj nabije ... Sicer pa preberi, kaj sem napisal - nikjer nisem trdil, da je treba pičit skozi 100 na blef. Trdim le, da vsak izbere neko hitorst, ki se mu zdi primeren kompromis, in to na osnovi svojih izkušenj (ker se pač ne moreš odločat na podlagi nečesar, česar ne poznaš). AndrejD, ki meglo obvada, bo zmanjšal na 10, Lojzka, ki se sicer po AC vedno pelje počasneje od njega, max 100, pa česa takega nikoli ni doživela in si ne predstavlja, kaj je megla z vidljivostjo 0. Zato bo zmanjšala recimo na 70 - in počila v Andreja ... In ker pač različni vozniki različno ocenijo in kadar so razmere tako slabe, kot so bile tokrat, lahko (ni pa nujno) zato pride do nesreče. In tu ni Lojzka prav nič kriva - od človeka namreč ne moreš pričakovat, da se prilagodi nečemur, česar ne pozna in si niti ne predstavlja, da lahko obstaja.

Prav smešno mi je, kako nekateri nsio sposobni priznat, da se lahko v življanju (in tudi na cesti) zgodijo stvari, ki so odvisne samo od sreče. Ko se pokrijejo določeni faktorji, nimaš več kaj. Očitno je nekaterim težko da bi samim sebi priznai da so situacije, ko lahko, pa čeprav so naredili oni in ostali vse po svojih najboljših možnsotih, tudi umrejo.
Jebiga, tako je življenje, sprijaznite se že enkrat.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Citat:
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

50m naprej oz. kolikor nesejo recimo kratke luči, zagledaš ponoči in ob mraku meglo in nič prej. Tukaj ne govorimo kaj je čez dan.
1. ob 16.30 je trenutno še dan.
2. če vidiš samo 50m naprej ti ne priporočam da voziš hitreje kot počasi.
smile-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Prav tisti dan sem se ob taki uri cijazil po južni obvoznici, in je bil že kar mrak, tako da se ni videlo ravno veliko. Računaj, da je bilo vreme bolj kislo, in da se je znočilo nekoliko prej kot ob jasnem vremenu.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
.............. Ti in jaz sva jo sicer kdaj že videla, večina voznikov pa še ne. In je ne pričakujejo - in nehaj si delat utvare, da se bodo take stvari kdajk spremenile. Povprečje znanja v prometu je nizko in bo tako tudi ostalo ...

Dvomim da si ti že videl kako zgleda ko je vidljivost nič glede nato da si vozil po njej. Jaz sem to doživel pred dobrim desetletjem in to samo enkrat pa ti lahko povem da ni takrat nihče vozil po cesti ampak smo vsi lepo stali ob cesti in čakali dobri dve uri da se je megla toliko razkadila da si vsaj asfalt pred avtom videl.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pelji se z avtom ob tej uri, pa boš videl kak dan je.

Jap, vidim 50-80 metrov daleč. Ker na AC skoraj nimamo dolgih luči, je vožnja zatorej loto. Pred sabo vidiš temo (aha - nikogar pred mano), kasneje pa ugotoviš, da je tema zaradi goste megle. V tej megli pa skritih ogromno lučk... Folk pa nepriseben pri vožnji kot je, ne opazi, da so te lučke, ki so bile prej še pred njim, nenadoma izginile.