Huda nesreča na Dolenjki

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
.............. Ti in jaz sva jo sicer kdaj že videla, večina voznikov pa še ne. In je ne pričakujejo - in nehaj si delat utvare, da se bodo take stvari kdajk spremenile. Povprečje znanja v prometu je nizko in bo tako tudi ostalo ...

Dvomim da si ti že videl kako zgleda ko je vidljivost nič glede nato da si vozil po njej. Jaz sem to doživel pred dobrim desetletjem in to samo enkrat pa ti lahko povem da ni takrat nihče vozil po cesti ampak smo vsi lepo stali ob cesti in čakali dobri dve uri da se je megla toliko razkadila da si vsaj asfalt pred avtom videl.

Dvakrat ali trikrat. Enkrat je na lokalni cesti kolega skozi priprta desna vrata gledal navzdol rob ceste in me usmerjal, enkrat vem, smo pa parkirali in počakali. Na srečo nobenkrat na AC oz. cestah, kjer bi se vozilo hitro.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Nekateri zgleda še niso doživeli res goste megle v pasovih...
Sva z očetom pred leti šla domov iz Logatca proti Vrhniki po AC in je bila res rahla megla, se je dalo lepo peljat 100-110 in se je videlo solidno naprej, kar naenkrat pa se je naredil bel zid in konec, vidljivost nič! Vse kar je šlo takrat po glavi je kam gre cesta in a bi zaviral na polno al ne. Težko je bit pameten v takem momentu.

Taka zadeva se pač zgodi in ne vem kaj bi radi sedaj izbrskali iz te nesreče, bile so izredne razmere in pika!

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Ne trapaj. V ZVCP ni opisane nobene višje sile. Vseh 38 je kršilo CPP (neprilagojena hitrost, prekratka varnostna razdalja, pa verjetno še kaj) in jih je treba ustrezno oglobit.
Dežurnega polcaja tle gor vpraš če ni tko!

P1zde policajske. Ko se je provida na gorenjski avtocesti zvrnila v graben (pa še kup drugih zraven) pa ni bila kriva vaša jebena neprilagojena hitrost, ampak je začel obstajat pojem ledena cesta in napaka vzdrževalca cest. No ta termin mislim da je bil uporabljen 3x prvič zanjič in nikoli več. Me zanima kaj bi čvekali če bi bil kak policaj (službeno) med unimi 38-timi.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Sem že bil v marsikateri megli, tudi takšni kjer sem videl samo 10m ali manj. Pa sem pač prilagodil hitrost razmeram in varno prišel domov. In ne ni se nenadoma pojavila, ker se megla ne pojavi nenadoma. Že od vremenskih razmer lahko veš kaj te pričakuje...
Torje si vozil 10 km/h na AC? Jebiga, si imel pač srečo, da ni od zadaj počilo. Meni se to zdi preveliko tveganje ...
In ja, vidljivost 0 se pojavi nenedoma. Ti in jaz sva jo sicer kdaj že videla, večina voznikov pa še ne. In je ne pričakujejo - in nehaj si delat utvare, da se bodo take stvari kdajk spremenile. Povprečje znanja v prometu je nizko in bo tako tudi ostalo ...

Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
No tole je pa res zanimivo slišat.
Je pa nekaj res: čisto vseeno je, ali ustaviš ali se pa pelješ 10 ali 20 na uro (pri vidljivosti nič je to normalno), če nekdo prileti od zadaj, te bo nabasal.
Ko padeš v tako meglo, itak ne moreš naredit nič. Jeba, če se ustaviš in jeba, če se ne.

Sorry zmotno je razmisljanje da ker je moznost naleta da zato vozis se vedno 100km/h na BLEF, zmanjsas hitrost definitivno, jest sem zmanjsal na 70km/h ker sem v tistem, trenutku na uc ocenjeno vidu pred sabo kaksne cca 20m ali manj m, v primeru nesrece pred sabo se ustavis ne, lahko pa toliko zmanjsas da obvozis, ce ni glih 10 avtomobilov pred tabo.

70 na uro ori 20m vidljivosti pomeni, da se boš v nekoga, ki stoji, zagionil z natanko 70 na uro. Kakih 20 na uro bi bila primerna, ampak potem tvegaš, da ne nekdo od zadaj nabije ... Sicer pa preberi, kaj sem napisal - nikjer nisem trdil, da je treba pičit skozi 100 na blef. Trdim le, da vsak izbere neko hitorst, ki se mu zdi primeren kompromis, in to na osnovi svojih izkušenj (ker se pač ne moreš odločat na podlagi nečesar, česar ne poznaš). AndrejD, ki meglo obvada, bo zmanjšal na 10, Lojzka, ki se sicer po AC vedno pelje počasneje od njega, max 100, pa česa takega nikoli ni doživela in si ne predstavlja, kaj je megla z vidljivostjo 0. Zato bo zmanjšala recimo na 70 - in počila v Andreja ... In ker pač različni vozniki različno ocenijo in kadar so razmere tako slabe, kot so bile tokrat, lahko (ni pa nujno) zato pride do nesreče. In tu ni Lojzka prav nič kriva - od človeka namreč ne moreš pričakovat, da se prilagodi nečemur, česar ne pozna in si niti ne predstavlja, da lahko obstaja.

Prav smešno mi je, kako nekateri nsio sposobni priznat, da se lahko v življanju (in tudi na cesti) zgodijo stvari, ki so odvisne samo od sreče. Ko se pokrijejo določeni faktorji, nimaš več kaj. Očitno je nekaterim težko da bi samim sebi priznai da so situacije, ko lahko, pa čeprav so naredili oni in ostali vse po svojih najboljših možnsotih, tudi umrejo.
Jebiga, tako je življenje, sprijaznite se že enkrat.

AndrejD pač v skladu z 2. členom ZVCP pričakuje da se bodo udeleženci ravnali po 30. členu ZVCP. In mogoče še kakšnim drugim členom...

Načela cestnega prometa

2. člen

(1) Udeleženec oziroma udeleženka (v nadaljnjem besedilu: udeleženec) cestnega prometa mora ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno.

(2) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah.

(3) Kadar so udeleženci cestnega prometa otroci, starejši ljudje, slepi, invalidi in druge osebe, ki niso v celoti sposobne za samostojno udeležbo v cestnem prometu, so drugi udeleženci dolžni nanje posebno paziti in jim, če zakon tako določa, tudi pomagati.

Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.

(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.

(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

(7) Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik roscha pravi:
Ne trapaj. V ZVCP ni opisane nobene višje sile. Vseh 38 je kršilo CPP (neprilagojena hitrost, prekratka varnostna razdalja, pa verjetno še kaj) in jih je treba ustrezno oglobit.

To enostavno ni res... Ker nekaterim se je celo uspelo pravocasno ustaviti, preden so trcili v tistega pred njimi... ampak so potem dobili "paket" od zadaj, ki jih je nabil naprej... Tako,d a jaz bi rekel tako po grobi oceni (nisem bil tam, nisem v zivo videl situacije,...), da je zgolj polovica takih, ki bi jih lahko kaznovali zaradi neprilagojene hitrosti ali prekratke varnostne razdalje... Ampak v tistem kaosu (vsaj po fotkah sodec) bo to zelo tezko dokazovati, kdo je tak, ki se je pravocasno ustavil ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.147
113
jaz sem v AT enkrat vozil na lokalni cesti tam pri kaprunu, po GPS, nic se ni vidlo :Sče neb imel gps da vidiš kako gre cesta naprej bi bilo bolje nekje parkirat (če bi se vidlo)

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
jaz sem v AT enkrat vozil na lokalni cesti tam pri kaprunu, po GPS, nic se ni vidlo :Sče neb imel gps da vidiš kako gre cesta naprej bi bilo bolje nekje parkirat (če bi se vidlo)

Tale je pa dobra ja...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
KSZ

Dajte si zabiti v svoje prazne glave, da je USTAVLJANJE NA AVTOCESTI PREPOVEDANO !!! USTAVLJA SE NA ODSTAVNEM PASU !!!

In prav je da vsi dobijo kazni, še več, tiste prve v koloni, ki so se ustavili, bi obtožil nenaklepnih umorov. Še enkrat si poglejte posnetek - STALI SMO NA AVTOCESTI KO JE ZAČELO POKATI !!! Sredi avtoceste nimaš kaj stati na mestu, tako je in pika.

LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
[Dvakrat ali trikrat. Enkrat je na lokalni cesti kolega skozi priprta desna vrata gledal navzdol rob ceste in me usmerjal, enkrat vem, smo pa parkirali in počakali. Na srečo nobenkrat na AC oz. cestah, kjer bi se vozilo hitro.

Nekaj podobnega je bilo enkrat na darwin awards.

Ampak tam sta se dva peljala kontra in oba imela glavo skozi okno.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
KSZ

Dajte si zabiti v svoje prazne glave, da je USTAVLJANJE NA AVTOCESTI PREPOVEDANO !!! USTAVLJA SE NA ODSTAVNEM PASU !!!

In prav je da vsi dobijo kazni, še več, tiste prve v koloni, ki so se ustavili, bi obtožil nenaklepnih umorov. Še enkrat si poglejte posnetek - STALI SMO NA AVTOCESTI KO JE ZAČELO POKATI !!! Sredi avtoceste nimaš kaj stati na mestu, tako je in pika.

LP

Se pravi, ce je izreden dogodek (kot je tale v soboto tudi bil) in ce so vsi trije pasovi + odstavni pas polni zvite plocevine, se ne smes ustavljati???? Izgleda se eni drzijo zakonov kot pijanec plota ... Ker pravih "Knight riderjev s Turbo boost tipko" zaenkrat se ni na cesti, jaz druge resitve ne vidim, kot da ustavim tam, kjer je prostor ...
bonk.gif

In tisti prvi pomoje NISO USTAVILI... ampak so samo prilagodili hitrost razmeram na cesti... Tisti za njimi pa niso mogli pravocasno ustaviti... in je pac zacelo pokati... Kasneje pa so res ze stali sredi AC in je se naprej pokalo...

Govoris, kot da bi bil zraven... in obsojas vse po vrsti. Me prav zanima, ce bi enako pisal, ce bi bil eden izmed udelezencev v tej nesreci...
bonk.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
A si sploh gledal prispevek ??????????

Lepo povedo udeleženci .- SMO STALI NA MESTU KO SO SE ZAČELI ZALETAVATI !!!

Če ste se pa nesposobni ustaviti na odstavnem pa vrnite vozniške izpite, da nebomo brali o vas v črni kroniki. Je ni take megle, da nemoreš zapeljat na odstavni pas.

In ja, podpiram da vsi dobijo kazen, še odvzem vozniških, skrajni čas je da se spravi invalide dol s cest.
bonk.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
A si sploh gledal prispevek ??????????

Lepo povedo udeleženci .- SMO STALI NA MESTU KO SO SE ZAČELI ZALETAVATI !!!

Če ste se pa nesposobni ustaviti na odstavnem pa vrnite vozniške izpite, da nebomo brali o vas v črni kroniki. Je ni take megle, da nemoreš zapeljat na odstavni pas.

In ja, podpiram da vsi dobijo kazen, še odvzem vozniških, skrajni čas je da se spravi invalide dol s cest.
bonk.gif

Pa si preprican, da so to povedali tisti prvi v tej nesreci? In kaj ce na odstavnem pasu zmanjka prostora... in je tudi vozni in prehitevalni pas ze poln plehovja??? Bos ti kar rinil naprej... ker zakon tako pravi... Zakon tudi pravi, da je minimalna hitrost na AC 60 km/h... Se tega tudi drzis kot pijanec plota??? Tukaj je slo za izredno situacijo... in ne mores tega metat v isti kos z normalnimi voznimi razmerami ... Ocitno pa se nisi nikoli dozivel take megle... in obsojas vse po vrsti... Po eni strani takim privoscim, da so enkrat sami udelezenci v takem kaosu ... me prav zanima, kaksni bi potem bili komentarji ...

Sem sedajle SE ENKRAT pogledal propevek na RTVSLO ( http://tvslo.si/predvajaj/odmevi/ava2.89257448/ ) ... in tam pravi, da so po izjavah udelezencev prvi vozniki mocno upocasnili voznjo... in NEKATERI celo ustavili. NIC pa ni bilo receno, ali so se ustavili na odstavnem pasu ali na voznem. V taki situaciji, ko je vidljivost "0", je normalno, da upocasnis voznjo in se prilagodis voznim razmeram. Zal je bila situacija taka, da tega vsi niso pricakovali. Ampak zaradi tega obsojati VSE PO VRSTI je kretenizem ... zal... taksno je moje mnenje...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz sem kar dosti na cesti, da sem doživel že SKORAJ vse idiotizme v našem prometu.

Saj pravim, da bi dal kazen tistim ki so ustavljali na odstavnem in prehitevalnem, ker so oni krivci za nesrečo. No pa tudi tisti zadaj so mogoče malo prehitro pripeljali, ampak če nekdo STOJI na prehitevalnem ali voznem, ga boš nabil pa če voziš 40 na uro.

Saj veliko hodiš na vransko, predvidevam da si že videl kakšnega totalno nesposobnega za volanom, ki niti ene vaje nezna odpeljat
smirk-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Jaz sem kar dosti na cesti, da sem doživel že SKORAJ vse idiotizme v našem prometu.

Saj pravim, da bi dal kazen tistim ki so ustavljali na odstavnem in prehitevalnem, ker so oni krivci za nesrečo. No pa tudi tisti zadaj so mogoče malo prehitro pripeljali, ampak če nekdo STOJI na prehitevalnem ali voznem, ga boš nabil pa če voziš 40 na uro.

Saj veliko hodiš na vransko, predvidevam da si že videl kakšnega totalno nesposobnega za volanom, ki niti ene vaje nezna odpeljat
smirk-1.gif

Prej si pisal, da podpiras, da vsi dobijo kazen... in da jim poberejo izpite... Sem tudi precej na cesti... in res je... vsakodnevno vidim taksne in drugacne idiote (tisti stereotip o temnih vozilih visjega cenovnega razreda, predvsem nemskih znamk - BMW, Audi, VW,... - se kako drzi
smile-1.gif

P.S.: Na Vranskem sem bil pa samo dvakrat kot udelezenec... in dvakrat kot sopotnik ... In dosedaj so se vsakega "naucili" izpeljati vaje
smile-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ja saj, kazen tistim ki so se ustavili in tistim ki so res prehitro pripeljali.

Jaz sem bil zadnjič na vranskem, 2 od 7ih nista mogla speljat nobene vaje pa da ga je*eš. To je samo izpit za vzeti
bonk.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.269
113
a je bil kateri izmed teh dveh slučajno s črnim subarujem outbackom?
grin1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Sem sedajle SE ENKRAT pogledal propevek na RTVSLO ( http://tvslo.si/predvajaj/odmevi/ava2.89257448/ ) ... in tam pravi, da so po izjavah udelezencev prvi vozniki mocno upocasnili voznjo... in NEKATERI celo ustavili. NIC pa ni bilo receno, ali so se ustavili na odstavnem pasu ali na voznem.
Očitno nisi gledal prispevka in bral mojega zadnjega posta. Pri 1:15 ženska pravi, da je USTAVILA, potem pa je začelo pokat LEVO in DESNO.
če bi bila na odstavnem bi pokalo samo levo bi rekel.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.510
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik synthman pravi:

Očitno nisi gledal prispevka in bral mojega zadnjega posta. Pri 1:15 ženska pravi, da je USTAVILA, potem pa je začelo pokat LEVO in DESNO.
če bi bila na odstavnem bi pokalo samo levo bi rekel.

Sem gledal... in ta zenska NI NIKJER rekla, da je bila med prvimi v tem zamasku ... ampak je mogoce ustavila zato, ker je pred njo ze bil kaos
smile-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Najboljš še tistim, ki so prepočasi peljali in pa ravno prav, da ne bo kdo prikrajšan.

Sicer pa vprašanje, če nekdo ustavi sredi AC in se mu nekdo zaleti v rit, kdo je kriv za povzročitev nesreče?
A tisti, ki je ustavil sredi AC, kar nebi smel narest, ali tisti, ki pred njim ni ustavil saj ni imel ustrezne varnostne razdalje da bi se ustavil za stoječim? Al kar oba?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:

Jaz sem bil zadnjič na vranskem, 2 od 7ih nista mogla speljat nobene vaje pa da ga je*eš. To je samo izpit za vzeti
bonk.gif
In kako lahko ne spelješ vaje? Saj je samo žlajfat treba. No ja, razen tiste ko ti zadek odnese.