Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Sama sicer priznam, da hodim na morje na Hrvaško, moram pa tudi priznati, da imam težave z iskanjem "podobne ponudbe" drugje v tujini. Rabim bolj samotne plaže (kot na otokih v HR), lahko so dostopne tudi z rentanim čolnom, dostojen apartma in "ugoden" prevoz. Kje se to najde v tujini (ne na HR) in koliko to stane?
Aja, pogoj je tudi čisto morje in pa to, da ni potrebno skoz paziti, kaj ješ in s kakšno vodo si umivaš zobe.
Grčija, otok Kefalonija. Otok je praktično identičen dalmatinskim, je pa občutno višji in bolj zelen (tudi gozda je precej). Plaže enake kot recimo na Braču - večinoma prodnate, nekaj tudi skal in mivke. Ježev ni. Voda je na večini plaž ČISTEJŠA od Hrvaške (pa sem prejadral cel Jadran), je pa na nekaterih plažah malo hladnejša (max 22 stopinj). Otok je poznan po kao sedmi najlepši plaži na svetu (Myrtos bay - ki pa za moje pojme ni najboljša na otoku). Narava je torej čista kopija dalmatinske, arhitektura in urejenost in čistoča okolice pa nekje na nivoju Juge v osemdesetih. Hoteli so bolj tako-tako, ampak v 3zvezdicah se čisto dostojno preživi. Otok ni za žurerje, bolj je primeren mirnim parom in družinam. Večino turistov itak predstavljajo Grki. Avgusta se nabere nekaj Italijanov. Angležev ni, Nemcev pa še manj (zaradi dogodkov v II. svetovni vojni - glej film Korelijeva mandolina z Nikolasom Kejđom in Penelopo Kruz - cel film se dogaja na otoku). Na znamenitih plažah je sredi dneva sicer kar nekaj ljudi, nikoli pa se ne počutiš kot sardina. Pred poldnevom pa plaže večinoma samujejo, enako je po četrti popoldne. Po otoku je še na stotine manjših plaž, ki pa so dostopne z rentakarjem oz. skuterjem (najem vozila je skoraj nujen, saj lahko za 180 eurov v enem tednu z avtom obdelaš cel otok). Cene hrane in pijače so enake ali pa nižje kot v Ljubljani, hrana je vrhunska, vino solidno, pivo tudi.
In sedaj pride najlepše: tedenski aranžma stane 500eur v top sezoni. Ob 8h zjutraj se na Brniku vsedeš na letalo, čez 3 ure si že raspakiran v hotelu in ležiš na plaži! Rentacar ponujajo na vsakem vogalu in brez kakršnihkoli komplikacij. Če torej prišteješ najem avta, ti torej do tisočaka evrov ostane še 300 eur, ki popolnoma zadoščajo za en teden NEskromnega življenja (sem tip turista ki večino časa preživi na plaži, v bifeju in vsaj 2x dnevno obisk gostilne!) - lani sem se v tednu Kefalonije zredil za 6 kg! 20 eurov pa zapraviš za kolekcijo piratskih cd-jev, ki ti nudijo sveže dosežke grške diskografije v avtoradiju najetega Hjundaja.
30 let sem hodil na Hrvaško, ki je bila zame zakon. Zdaj se tja ne vrnem več! Enostavno se ne splača! Poleg tega si v Grčiji v EU, in to se pozna (kljub značilnemu temperamentu tamkajšnjih otočanov, ki sicer niso sladkobno prijazni, so pa profesinalni, ponosni in pošteni - kar pomeni da te postreže v eni minuti, in ti nameni enak pogled če mu pustiš 5 eurov napitnine ali pa nič). Če pa se že zgodi, da zmanjka ledu (izpad elektrike zaradi požarov), se ti pol ure opravičuje in obljublja zastonj pijačo naslednji dan! To pa JE daleč od POVPREČNE hrvaške turistične ponudbe.