Pa dobro, vprašanje o zadnji ceni je seveda čisti sprejemljivo, če se pogovor NE ZAČNE s tem vprašanjem. Torej, da se že dogovarjaš, sprašuješ stvari o izdelku in nakaže kupec neko resnost, potem jaz nimam težav z vprašanjem o zadnji ceni. Če me pa nekdo kontaktira in brez dober dan, mu, bu ali česar koli vpraša le Zadnja cena?, to pa enostavno ignoriram. V primeru telefonskega pogovora pa zaleže če jim na to vprašanje odgovoriš - toliko kot piše v oglasu, naprej se pogovarjava ob resnosti in ogledu.
Jaz bolho ipd v obe smeri uporabljam zelo redko. Če že, imam najraje eBay avkcije. Ampak, ko jo, izdelek kot generični izdelek poznam, ker sem se o njem pozanimal drugje. Potem me pa do prodajalca zanimata 2 stvari: kakšna je cena, ki jo bom moral za izdelek plačati (velika večina prodajalcev pogajanje pričakuje in ga upošteva v oglaševani ceni) in ali ima izdelek kakšne posebnosti in napake. In te stvari je najlažje preveriti v pisni obliki, da imaš v primeru težav dokaz, da je prodajalec obljubljal bp izdelek.
Ne vem, kakšna vprašanja in pogovore naj s prodajalcem še imam. Zdravje in najnovejši gobelin njegove tete Hilde me ne zanimata.
Tudi ne razumem fraze "resen kupec". Po mojem mnenju je vsak, ki te kontaktira potencialno resen kupec. Če mi potem stanje in končna cena ustrezata, ga kupim, sicer ne.
Tako da po mojem mnenju, bi lažje rekli, da prodajalec ni resen, če s potencialnimi kupci ne želi komunicirati.
Se pa vsekakor strinjam, da je tisto barantanje, ki je bilo prikazano na zgornjem sms-u popolnoma neprimerno.
Zgodba iz letos. Kdo je resen in kdo ne?
Na bolhi sem v "sosednji vasi" našel izdelek, ki sem ga rabil in ga niso več proizvajali in se redko pojavi na trgu. Prodajalec je imel ceno nastavljeno na 85€. Ko sem ga vprašal, za kakšno ceno ga proda, je rekel 80€. Redna cena v trgovini je bila 55€, v končni razprodaji pa 35€. Sem se mu zahvalil in povedal, da ne rabim tako nujno. Pogledal sem še avstrijske male oglase, našel prodajalca, ki je oglaševal za 50€ in ga kontaktiram za končno ceno skupaj s poštnino. Odgovori 35€, potrdim in ga vprašam za način plačila, pove, da mi bo takoj jutri zjutraj poslal in naj sporočim, ko bom dobil, da mi bo takrat dal svoj TRR. Na koncu sem mu nakazal 40€, ker je imel res fer odnos.
Čez 1 teden mi tisti prvi pošlje sms, da je nova cena 50€. Odgovorim, da ne rabim več, takoj dobim nov sms ok, 40€. Tega ignoriram, zato mi čez nekaj dni pošlje nov sms: "cena za XX je 30€". - "Ne hvala, sem že kupil." - "A daš potem vsaj 20€?" - "Ne."
Sem preveril, danes je stvar še na bolhi. Če bi mi na prvo povpraševanje odgovoril s ceno do 55€, bi imel stvar prodano.