Habanero feferoni

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
letina je obilna, da komaj vem kaj z vsem... zadnjič smo se trije lotli enga habanerota chocholade pa smo jokal k otroc
grin1.gif


se komu sanja.... lani sem v Lidlu vzel paket 5ih ali 6ih feferončkov, med njimi je bil tudi scotch bonett... posušil sem semena in letos imam noro polna grmovčka, samo kaj, ko je kot bi jedel sladko papriko....
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
marsikaj je odvisno od rastišča, vlage, temperature, koliko časa je plod na grmučku...
na istem grmičku imam nekaj plodov čisto blagih nekaj pa "da gate trga"

dostiktar pa so plodovi, ki se prodajajo hibridi( zaradi okusa, izgleda, odpornosti ), rezultat naslednje generacije pa je nepredvidljiv
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Scotch bonnet, kot sorta Habanera, bi moral imeti od 150.000 - 320.000 SHU. Najverjetneje je pri teh, ki ste jih kupili, prišlo do križanja s sladko papriko.

LP
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Imel sem malo problemov na začetku rasti in habaneroti delajo šele sedaj. Jim bo tole poslabšanje vremena fajn škodilo? plodovi so še zeleni.....enak problem imam z Monkey face, ki jih je polno a so zeleni in še Columbian orange ki je začel plodove delati šele v septembru?

Habasnerote in Columbijce bom prezimil ker so chinesee vrste tako da se ne sekiram preveč. Zanima me le ali bodo plodovi dozoreli ali je konec za letos s temle mrazom?

tnx
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Imel sem malo problemov na začetku rasti in habaneroti delajo šele sedaj. Jim bo tole poslabšanje vremena fajn škodilo? plodovi so še zeleni.....enak problem imam z Monkey face, ki jih je polno a so zeleni in še Columbian orange ki je začel plodove delati šele v septembru?

Habasnerote in Columbijce bom prezimil ker so chinesee vrste tako da se ne sekiram preveč. Zanima me le ali bodo plodovi dozoreli ali je konec za letos s temle mrazom?

tnx

Težko je napovedati... Jaz bi jih pustil zunaj vse dokler ne bodo zjutraj napovedane zmrzali.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.988
774
113
Sej ni rečeno, da se ti bo kaj takega zgodilo a pri nepravi pripravi, nepravem skladiščenju, predolgi rabi, ... pa obstaja večja možnost, da do te okužbe pride. Zdaj, če si pripravljen to tvegati še naprej delaj kar delaš (ali boš), če ne pa ne.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.988
774
113
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
Imel sem malo problemov na začetku rasti in habaneroti delajo šele sedaj. Jim bo tole poslabšanje vremena fajn škodilo? plodovi so še zeleni.....enak problem imam z Monkey face, ki jih je polno a so zeleni in še Columbian orange ki je začel plodove delati šele v septembru?

Habasnerote in Columbijce bom prezimil ker so chinesee vrste tako da se ne sekiram preveč. Zanima me le ali bodo plodovi dozoreli ali je konec za letos s temle mrazom?

tnx

Tam v začetku septembra bi bilo dobro, da bi rastline oskub vseh cvetov in dosti odvečnih listov in vej (če so prazne ali z majhnimi plodovi). S tem bi pospešil zorenje ostalih plodov. Sedaj se jih lahko pusti še zunaj dokler bodo temperature čez dan še tam, kot kaže da bodo (15°C+). Lahko pa se na koncu še odreže rastlina in se nekam obesi s plodovi. Znajo kar lepo dozoreti. Vprašanje je samo koliko bodo dali od sebe. Sicer bodo tako ali tako manj pekoči, če so ti začeli delati šele pred kratkim.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Salamanco pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Salamanco si pogledal TALE link ?

Vi to meni resno?
shocked-1.gif


LP

Ma ne se razburjat, ampak kot si padel ven takrat ko sem omenil kako delam olje, se mi je zdelo kot da sem naredil najvecjo bedarijo na svetu nato pa vidim na spletu da delajo tako tudi drugi.
 

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
Jaz delam nekaj takega:

https://www.youtube.com/watch?v=vgK3EpXROks

ali pa tole

http://kalejdoskop.blog.siol.net/2010/09/07/vroca-linija/

Predvsem prvo sriracho sem lansko leto delal prvič in mi je zelo všeč. Paše povsod. Omaka je pa zdržala vsaj pol leta (potem jo je zmanjkalo
smile-1.gif
)
Tole zgornjo sem se jaz spravil delat iz cayenne čilijev. Po koncu fermentacije (pustil sem en teden) se mi je zdel tako čuden vonj, da sem najprej mislil, da bom moral vse skup stran zmetat. Pa sem naredil zadevo do konca in je izpadla fenomenalno dobro. Sicer sem dodal malo več sladkorja, ker mi ni bil všeč preveč izrazit okus kisa. Tudi ostali, ki so poizkusili so navdušeni.

Priporočam, če ima še kdo kaj svežih
smile-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Kaj je že ena fora pri obiranju čilijev, da ne smeš vseh do konca obrati, ker potem ti bodo nehali rasti novi plodovi do naslednje sezone?

Kao da jih moraš pobirat deloma, ne v celoti.