Habanero feferoni

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Jaz sem jih lani prezimil tako, da odstranil vse plodove in cvetove ter obrezal slabe 2/3 rastline. Čez zimo so bili na hladnem srednje svetlem prostoru, zalival sem jih malo. Nekje v marcu sem jih dal v svetel topel prostor in so začeli lepo poganjati:) Mislim, da sta propadli 1 ali 2 sadiki od 8 ali 9 sadik.
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Kaj je že ena fora pri obiranju čilijev, da ne smeš vseh do konca obrati, ker potem ti bodo nehali rasti novi plodovi do naslednje sezone?

Kao da jih moraš pobirat deloma, ne v celoti.

Nasprotno, zrele čilije je treba sproti pobirati v celoti, če želimo, da bo rastlina še naprej tvorila nove. Če tega ne storimo in jih pustimo, rastlina smatra, da je izpolnila svoje biološko poslanstvo po ohranitvi vrste ter neha s cvetenjem, kar ima za posledico manjši pridelek.

LP
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
aha Hvala! sem vedel, da je neka fora... točno to sem nekje prebral.

Torej se pobere vse čilije hkrati, čisto rdeče kakor tudi napol rdeče ali zelene?
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
aha Hvala! sem vedel, da je neka fora... točno to sem nekje prebral.

Torej se pobere vse čilije hkrati, čisto rdeče kakor tudi napol rdeče ali zelene?

Nisem tako mislil! Poleti se sproti pobira samo DOZORELE čilije (največkrat so to rdeči...), ob prvem mrazu, na koncu sezone pa potem običajno itak poberete vse
evil.gif


LP
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Jaz svojih ne bom prezimil (do zdaj mi ji je vsako sezono 70% pocrkalo preko zime kljub pravilnemu zimovanju), ampak jih bom imel na toplem in svetlem, če bo spotoma kaj obrodilo še toliko boljše.

Zato pač sprašujem kako naj spodbudim obroditev, da ne bo rastlina mislila da je konec sezone?
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
kdo ve kje se da čili (plod) v tem obdobju še kupiti po nekih normalnih cenah?
 

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.588
8
38
lani so tak cajt bili v Hoferju iz enega Avstrijskega rastlinjaaka. Odlična izbira nekaj čez en evro. Upam da jih bodo letos tudi imeli

ili1.jpg
 
Nazadnje urejeno:

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.588
8
38
drugače pa imaš v Eurospinu skoz take zelene dolge niti ne vem kako se jim reče, so pa kar pekoči

blog%2Bslikce73.jpg
 
Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
poglej še v merkator ( sicer že dolgi nosem bil tam ), imajo pa pogosto rdeče pekoče feferone, cenna cca 6-7 € za kg , če se prav spomnim
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Sem že kupil v Planjavi (Hrastje pri Kranju), imajo malo morje vrst. Sam sem vzel Jalapeno, As, in Bishop Crown. Cena 6 eur na kilogram.

Imajo pa še kup drugih sort, tudi za 15 eur na kg.

Pa gospa ogromno ve okoli tega
cheer.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.976
7.311
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Sem že kupil v Planjavi (Hrastje pri Kranju), imajo malo morje vrst. Sam sem vzel Jalapeno, As, in Bishop Crown. Cena 6 eur na kilogram.

Imajo pa še kup drugih sort, tudi za 15 eur na kg.

Pa gospa ogromno ve okoli tega
cheer.gif

Kje je ta Planjava?
Sem že našel
 
Nazadnje urejeno:

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Priporočate kakšen recept?
Tabasco mi lani ni ratal, preveč je bil hud. Uspela mi je pa sladko-kisla omaka.

Bi pa še kakšno manj sladko varjanto naredil, če ima kdo recept?
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Priporočate kakšen recept?
Tabasco mi lani ni ratal, preveč je bil hud. Uspela mi je pa sladko-kisla omaka.

Bi pa še kakšno manj sladko varjanto naredil, če ima kdo recept?
Tabasco ti ni ratal, ker je bil prehud!?
13.gif

Upam, da ga nisi vrgel stran.....
crazy1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ne da je bil prehud v ustih....prehud je bil v tem smislu, da mi je čez pol ure ratalo vroče iz trebuha. Nenavaden občutek
smile-1.gif


Potem sem pa dodal še nekaj kisa, sladkorja in škroba ter vse skupaj predelal v sladko-kislo omako
smile-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Po postopku, ki ga je nekje v tej temi pred leti alteraš objavil (dentex mogoče). Pomoje je bil problem v moji izbiri vrste čilijev....ali pa sem nekje hudo zajebal s postopkom. Ker stvar mi je zakuhala v želodcu če sem jo zaužil. Noro.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
KSZ...

Jaz sem letos naredila 2 vrsti omake (prvič sem to delala).
Eno iz Habanerotov, drugo iz klasičnih Čilijev.

Izkušenj nisem imela popolnoma nobenih... na internetu sem prebrala par receptov, potem z mojo kuharsko logiko vse povezala in naredila svojo varianto.
Noben kozarček se ne kvari (imam jih cca 10)
cheer.gif
Vsaj zaenkrat še ne...

Habanero je NORO pekoča. Preveč, če mene vprašate, pa imam rada pekočo hrano. Pa nek specifičen okus (tudi vonj) ima ta vrsta feferonov. Mi ne sede najbolj
cry12bpy.gif

Omaka iz čilijev pa mi je hudo všeč. "Normlano" pekoča (za moj okus - hehe) in klasičen okus.