Je že kdo letos pripravljal ozimnico iz čilijev? Imate mogoče kakšen priljubljen trik, sestavino, postopek? Danes sem se prvič lotil kuhanja omake.. Pač iz yt videov sem približno videl za kaj se gre, pa sem poleg čebule in česna dodal še jabolčni kis, jabolčnik ter rjavi sladkor.. Na prvi okus ni slabo
Jz imam takšen recept, oblika je iz mathematice
tezacili je seveda vsakič drugačna
(* Navodila :
Nare \[ZHacek] i cilije, dodaj česen, sladkor, sol -> zmiksaj,
daj v stekleno posodo ter rahlo pokrij z zivilsko folijo.
Vsak dan premesaj in pusti da fermentira od 4 - 8 dni.
Nato ponovno zmiksaj 1 -
3 min, dodaj kis in scedi v posodo.
Na cedilo pritiskaj z zlico, da spravis vso tekočino iz mase, da \
ostanjo samo semena in večji kosi.
Počakaj da zavre,
zmanjšaj ogenj in mešaj dokler se masa na zgosti 5 - 10 min
Enote
čili v gramih
česen sladkor sol v strokih in \[ZHacek] licah (navadnih)
kis v ml
tezacili = 288;
r = tezacili/680 // N;
cesen = r*6 // N;
slad = r*4;
sol = r*1;
kis = r*118;
Print["
Česen = ", cesen, " strokov
Sladkor = ", slad, " \[ZHacek]lic
Sol = ", sol, " \[ZHacek]lic
Kis = ", kis, " ml"]