Habanero feferoni

Car

POSTman
4. avg 2007
8.517
1.744
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Po postopku, ki ga je nekje v tej temi pred leti alteraš objavil (dentex mogoče). Pomoje je bil problem v moji izbiri vrste čilijev....ali pa sem nekje hudo zajebal s postopkom. Ker stvar mi je zakuhala v želodcu če sem jo zaužil. Noro.
Drugič ko se ti zgodi kaj takega mi javi, da sprobam to grozoto, ne pa da jo greš uničit!
priden.gif
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Po postopku, ki ga je nekje v tej temi pred leti alteraš objavil (dentex mogoče). Pomoje je bil problem v moji izbiri vrste čilijev....ali pa sem nekje hudo zajebal s postopkom. Ker stvar mi je zakuhala v želodcu če sem jo zaužil. Noro.
Ste pa res redkobesedni... Zanima me, če ste vaš "tabasco" delali s postopkom fermentacije, ali ste ga zgolj kuhali kot "klasične" čili omake ter katere sorte čilijev ste uporabili, da je potem izpadlo tako "hudo"?
grims-1.gif


LP
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
@Salamanco, fermentiral sem ga 2 tedna. Delal sem po gretzkyjevem receptu.

@car zmenjeno. Ni problem da je peklo v gofli. Problem je bilo to, da je čez pol ure začelo "kuhati" v želodcu.


Drugače pa ravnokar ta trenutek kuham prvo izmed štirih omak. Poročam katera bo izpadla najbolje.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.399
1.404
113
Kaj pa če je bil problem, da si imel med čiliji navadne feferone? Ker od čilija pa če je še tako pekoč nikoli nisem imel težav z želodcem.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Pred dnevi sem šel na Planjavo pri Šenčurju. Za test sem kupil pasto iz čilijev, rumene barve, narejena iz Scotch Bonnet. Čili pasta je odlična in danes sem šel spet tja in kupil še 4 kozarčke. Cena kozarčka je 2,5€ kar ni drago, je pa res, da jo je v kozarčku bore malo, mogoče 1 dcl. Ker me je zanimalo kakšne so sestavine te paste, sem malce povprašal in baje da naj bi bilo 85% čilijev, olivno olje, sol itd... Sladkorja naj bi bilo malo. Ker mi je ta pasta izredno všeč, nameravam naslednje leto kupiti sveže Scotch Bonnet-e in narediti pasto sam. Vendar pa želim pasto brez sladkorja. Ima kdo kakšen preverjen recept za tako zadevo? Pasta naj bi bila zaradi olivnega olja tudi obstojna, tako da skladiščenje ni problem. Na Googlu so v glavnem ameriški recepti, kjer pa je skoraj povsod sladkor,ki pa ga ne želim.
 
Nazadnje urejeno:

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
ja meni je povedala en recept z oljčnim oljem in sem to naredil, je kar dobra, lahko kar na kruh namažeš
smile-1.gif


bom enkrat kupil kozarček in sprobam, če je isti okus in sporočim recept
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
ja meni je povedala en recept z oljčnim oljem in sem to naredil, je kar dobra, lahko kar na kruh namažeš
smile-1.gif


bom enkrat kupil kozarček in sprobam, če je isti okus in sporočim recept

Daj napiši recept. Meni je rekla, da je notri oljčno olje, sol, česen in nekaj sladkorja... Ne vem pa, če je to vse kar je notri.
Sveže čilije dobiš pri njej. Scotch Bonnet je 15€/kg.
 
Nazadnje urejeno:

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Evo jaz sem naredil takole:

250g čilijev (očiščene)
1dcl oljčnega olja
1 žlička soli
4 žličke sladkorja
sok dveh limet
dve šalotki (ali čebulici)
dva stroka česna

To količino zmiksaj, daj v kozico in mešaj do vretja - nato takoj ugasni in pretoči še vroče v kozarčke.

Mene malo spominja na pekoč ajvar
smile-1.gif

Res pa je, da nisem uporabil Sctoch Bonneta. In tudi nisem prepričan, če je to to kar naj bi bilo, ampak meni je dobro da si ga lahko kar na kruh namažem
smile-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Sladkorja se niti ne čuti (v primerjavi s thai omako kjer je veliko res sladka). Kako bi izgledalo brez sladkorja ne vem, nisem imel dovolj materiala za eksperimentiranje.

Zakaj vretje ne vem....pač mešaš in kuhaš do vretja in prec ugasneš...če se prav spomnim je to zaradi pasterizacije..
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Namesto Scotch Bonneta je za to pasto mirno moč uporabiti tudi katerikoli Habanero, saj je Scotch Bonnet le vrsta Habanera. Ne razlikujeta se v okusu niti v skovilih.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Ne vem, ker Habanera še nikoli nisem poizkusil, vendar ima ta pasta iz Scotch Bonneta nenormalno aromo in odličen okus. Resnično sem navdušen, zato si želim sam narediti večjo količino.
Bom pa šel v kratkem tudi na Madžarsko, kjer nameravam kupiti njihovo znamenito Eros Pista ter Piros Arany pasto. Po prebranem naj bi bilo tudi to super zadeva.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.073
7.541
113
Nikjer niso pokazali cukra. Sem bil 100% da je notri.
Pri Chilli Pipp omakah je cuker v vseh omakah, razen v pikantnem olju.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ni cukra notri.

V spodnjem receptu sicer nekaj malega kuhajo, originalen Tabasco ne delajo tako.


Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik drmr pravi:
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
ksz...
Grem skuhat omakco.
evil.gif


a imaš kakšen recept za omako
rolleyes-1.gif
Ce zelite kaj podobnega pripraviti, predlagam naslednji recept. Vsekakor ne bo popolnoma enak, saj so kolicine priblizne, pa tudi staran ni v sodovih:

Pekoca omaka (Tabasco)

1/2 kg svezih rdecih pekocih paprik (morajo biti rdece, ne zelene), ociscenih in narezanih na male koscke
450 ml destiliranega, belega kisa
2 zlicki soli

Na srednjem ognju kuhamo cilije s kisom in soljo. Naj po malem vre 5 minut. Odstranimo z ognja, ohladimo, in v multipraktiku zmesamo v popolnoma enotno zmes. Vse skupaj precedimo in vlijemo v steklenico. V hladilniku naj fermentira vsaj 2 tedna.
(Zgornjega recepta se nisem pripravila, prihaja pa iz "The Chili Pepper Encylopedia")

Ce ugibam bi rekla da ste najverjetneje posadili jalapeno pekoce paprike - take podolgovate, priblizno 4-5 cm (lahko zrastejo tudi vecje, a ce ni pravih pogojev - vlage, vrocine, so manjse) premera kaksnih 2 cm. Tako kot vse ostale paprike so najprej zelene barve, in nato se spremenijo v rdece. Jaz jih vedno kupim zelene, ker se rdece prodajajo samo na visku sezone, ko je dovolj ponudbe. Zelene so ze dovolj pekoce in jih lahko uporabite tako kot bi uporabili rdece - razlika je v rahlo drugacnem okusu, in mogoce so rdece malo manj pekoce, a ko vas pece tako ne boste nic opazili.

Dobil sem ga tunkile
 

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Ne mešat jabolka in hruške. Eno je čili pasta (lahko bi jo primerjali tudi z neke vrste ajvarjem), drugo je klasična kuhana čili omaka (ČiliPipp, Pekočko ipd.), tretje pa je fermentirana čili omaka (Tabasco, Sriracha itd.) Gre za tri popolnoma različne stvari, ki se razlikujejo v postopku izdelave.

LP
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Fadil, sem nabavil kozarček te omake oziroma paste. Sicer je dobra, ni mi pa neka fenomenalna. Tudi cukra nisem zaznal v njej. Zaznal sem čili, oljčno olje, mogoče česen...drugega pa niti ne.

V primerjavi s tistim receptom ki sem ga napisal malo višje, je vsaj meni slabša. Vsekakor pa ne slaba. Tista moja omaka ima res malo več svežine zaradi limete.


P.S.:
danes sem delal še zadnjo omako, sicer je spet sladka omaka, mi je pa fantastična. Pa tudi na izgled je super. Delal sem po tem receptu na posnetku