ksz.
briketi v indirektni peki (lepo skupčkani na levi in desni strani "kotla") zdržijo več kot 2 uri, kar omogoča peko večjih kosov mesa (1-2kg+); sam uporabljam bauhasove in niso slabi.
Čez letošnjo zimo sem skuril 15 kg briketov (kar je cca 20-25 pek - smokey joe silver); tistih Lidlovih sem dobil samo en paket in je bilo premalo za resen test; po spominu niso bili slabi; orientacijska cena za "dober nakup" je cca 70 centov kila briketov. Kar je ceneje je poceni.. nad 1 EUR je "drago"; webrovi mi niso bili všeč (kot je že en napisal rata taka rumena mivka, ki mi ni bla všeč; temperature je sicer dovolj, a potrebujejo malo več vžiganja - traja malo dlje da res zahajca).
kar se mesa tiče - čevapi so pač čevapi - zajebani za pečt (nizka temp itd),...
finta webra je peka večjih kosov - to kar na odprtem žaru ni možno (presušiš);
kremenatli in vse naprej je pa biistveno bolj sočno če se peče pod pokrovom. V bistvu ne morš zajebat (prepečt) razen če res pozabiš na žar (preveč piva vmes).
In za spremembo od večine navodil za ostale "stroje", so webrova uporabna. Ocenjeni časi peke dejansko držijo.
Kremenatli v kosu, rebra v kosu, goveja pečenka, mrežna pečenka,... tu pa odprti žar ne pride blizu.
Mogoče bo slišat kot TopShop reklama ampak je res - odkar imamo webra (2 leti) mesa nismo nikoli več pekli v roru (ventilatorski pečici).
Tudi ko je zunaj minus 10, spucaš sneg z njega.. zakuriš dimnik... nasuješ briketke levo in desno, vmes folijo/alu posodico da lovi sok od mesa (da ni pol kotla svinjskega od soka pečenke), vliješ vanjo malo vode.. in flikneš meso gor.
Kila mesa -> urca pečenja... pobereš, zapreš v kastrolo,.. pustiš 10, 15 minut.. in ješ ko lord.
Brez obračanja, brez skrbi. Simpl.
Vmes lahko delaš druge stvari (npr. pivo).
Edit:
pleska in čevapi kar naenkrat postanejo precej "nepomembni"; so veliko boljši (in ne dražji) kosi mesa, ki se na žaru zelo dobro obnesejo.