"Domači" pridelki

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.295
7.060
113
pri taščici
Čakam da se obarva pol ga bom prodajal v trstu.
1812137-20130709_104627.jpg

Priponke

• 1812137-20130709_104627.jpg
    1812137-20130709_104627.jpg
    126,5 KB · Ogledi: 149

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
No no, zdaj pa res trolaš. Je občutna razlika, ampak to boš na stojnici težko ugotavljal. Ali pa misliš, da te bo branjevka gledal kako boš prešlatal cel kup paradajza pa sem pa tja kakšnega pajsnu, pol pa kupu tri pradajzke? Mater, še jaz bi ti pomagal do izhoda iz tržnice ...

In ko se že obešaš na znanost; ne glede na to katere parametre boš izbral in tudi če se ugotovi kaj je tisto kar določa razliko v okusu, a boš s seboj na dnevne nabave vlekel laboratorij?
Trolaš, če izpostaviš jasno kontradiktornost?

Torej so imele tiste branjevke vedno druge stranke - glede na to, kar si napisal, je stranka kupila paradižnik v dobri veri, da je bio, ga doma dala v solato in po okusu takoj ugotovila, da ni bio - in se, ker je bila nategnjena, ni več vrnila k tisti branjevki. Ali zopet trolam?

sad

Guru
24. avg 2007
21.252
9.884
113
Zakaj pa v Trstu za 1 EUR na kg, če lahkop pri nas na stojnici po 3 EUR na kg?
grims-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

3. Predstave v glavah potrošnikov so zanimiva reč. Res znajo izgledat eko pridelki malenkost podhranjeno, ampak če izgleda bolan tudi je bolan. Po tem pa tudi v eko načinu pridelave ni potrebe.
Če boš doma vzgojil eko paradižnik, ki bo lepo rdeč, velik in sočen, in zraven prodajal še ves mršav paradižnik (ki ga je Mercator izločil iz prodaje) - za katerega bo povprečen potrošnik mislil, da je eko?

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

4. Pravzaprav vsi omenjeni argumenti zagovornikov držijo. Čeprav tudi mene zanima kaj se misli pod pojmom bolj hranljiva. Zame to namreč pomeni boljša mineralna sestava ploda in manj vode v plodu.
V laboratoriju ne zdrži niti eden od teh argumentov - zdržal bi argument, da bio zelenjava/sadje vsebuje manj škropiv (kar je dokazano), pri čemer pa vsak znanstvenik doda, da je najprej potrebno definirati, kaj točno pomeni 'bio'.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

5. Jaz načeloma ločim med eko in neko. Prav tako predpostavljam da večina ostalih ki se oglašajo tule. Od kje ti vlečeš večino, ki to ne zna pa ne vem. Aja, iz "znanosti". No, za njih pa so že omenjene certifikacijske sheme. Če pa tvoja večina nasede branjevkinem "domače je, domače" pol pa bog pomagaj. Tukaj pa je ni znanosti, ki bi rešila problem...
Od kje vlečem večino? Iz prispevka na RTV - tisti prodajalci so najbrž več let prodajali 'bio' zelenjavo, pa so jih razkrinkali šele novinarji (in ne potrošniki).

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Vem da so predstave ljudi zanimiva reč, nič mn eugovarjam. Tudi sam imam določene predstave kljub prepričevanju alter strokovnjakov
cheer.gif

Življenje ni laboratorij. To je dejstvo, ki ga je dobro sprejet za lažje navigiranje po njem. Vsega se pač (še) ne da kvantigificirat. Vzemi ali pusti. (je pa hvalažna tema za cefrat živce sogovornikom, pa še pameten izpadeš. včasih ...)

Tisti potrošniki, ki so nategovalce razkrinkali pač niso več kupovali pri njih. ampak to jaz predpostavljam. Ti si pa predpostavljam znanstveno ugotovil da temu ni tako in da je TV prispevek korektno in popolno predstavil sitacijo?! Pustimo zdaj senzacionalističen kontekst iz prispevka in Bobovnikov afterparty v studiu (prispevek sem videl v dveh tretjinah, Bobovnika pa celega).

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.934
270
83
Slovenija
huh, kako se prckate gor in dol, kojn s teorijo, nekateri s prakso....
kolikor vidim kojna najbolj zanima razlika med bio in nebio, razlaga pa se mu razlika med domačo in industrijsko pridelavo
smile-1.gif

ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa. Je razlika v okusu med domačim in industrijskim, logična posledica razlike med zemljo in substratom. Ni pa toliko razlike med ekološkim (bio) pridelanim in špricanim paradajzom, ki raste v zemlji, tudi to je najbrž jasno. Industrija pa seveda napreduje v zmanjševanju razlike med okusom domačega in industrijsko pridelanega.
In ja, če ne opaziš razlike med domačim (špricanim/nešpricanim) in med industrijskim, potem super, prišparaj si razliko v nakupni ceni!

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Življenje ni laboratorij. To je dejstvo, ki ga je dobro sprejet za lažje navigiranje po njem. Vsega se pač (še) ne da kvantigificirat. Vzemi ali pusti. (je pa hvalažna tema za cefrat živce sogovornikom, pa še pameten izpadeš. včasih ...)
Ne filozofiraj - pogovarjamo se o paradajzu, ne o smislu življenja. Ja, hrano se brez problema preveri v laboratorjiu, kjer, razen prej omenjenih škropiv, bio živila nimajo nobene prednosti pred ostalimi živili. Za začetek bi bio lobiju pomagalo že to, da bi se zedinili o tem, kaj bio sploh pomeni.
Citat:
Tisti potrošniki, ki so nategovalce razkrinkali pač niso več kupovali pri njih. ampak to jaz predpostavljam. Ti si pa predpostavljam znanstveno ugotovil da temu ni tako in da je TV prispevek korektno in popolno predstavil sitacijo?! Pustimo zdaj senzacionalističen kontekst iz prispevka in Bobovnikov afterparty v studiu (prispevek sem videl v dveh tretjinah, Bobovnika pa celega).
Mi je povsem jasno - vse kar ne podpira tvojega mnenja je senzacionalistično.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
kolikor vidim kojna najbolj zanima razlika med bio in nebio, razlaga pa se mu razlika med domačo in industrijsko pridelavo
smile-1.gif

ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa.
Še desetič: zakaj zagotovo? Na podlagi česa?

ja, niti dva paradižnika na svetu nimata enakega okusa - vendar ta razlika ne izhaja iz 'bio' 'nebio', pač pa iz 1001 razloga.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Opa fante, takole se pa midva ne bova pogovarjala. Wannabe filozof bo meni omenjal filozofiranje? I don' think so!

Ko boš govoril s kašnim analitskim laborantom o mejah analitike (pozabi razne CSI, NCIS in ostale fnatazije s televizije) se bova pogovarjala naprej. Ker ti bi očitno na vso silo rad izsilil da ti tukaj nekdo pove kaj je tista magična snov, ki dela razlilko. E ne gre to tako. Ga ni mojstra na svetu, ki ti to lahko pove (vsaj jaz ne vem zanj).

"Eko lobi" se je zmenil kaj je eko pridelava. MKO EKO kmetijstvo Ima toga još, literature je kolikor hočeš ...

In to je kompromis med tem kaj se da in donosnostjo zaenkrat. imaš tudi med eko pridelovalci ekstreme ki se grejo recimo biodinamiko ...

Prispevek je bil senzacionalističen. Pika. In to upravičeno. Ampak še vedno je bil senzacionalističen. In to nima veze z mojim mnenjem. Moje mennje pa je da nategunov ne maram.

Prav tako pa ne maram WNB fiolozofov, ki ne zanjo/nočejo odnehat. Saj mi je jasno da je to tole tvoja duhovna hranam, ampak jaz te imam dovolj.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
smile-1.gif

ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa. Je razlika v okusu med domačim in industrijskim, logična posledica razlike med zemljo in substratom. Ni pa toliko razlike med ekološkim (bio) pridelanim in špricanim paradajzom, ki raste v zemlji, tudi to je najbrž jasno. Industrija pa seveda napreduje v zmanjševanju razlike med okusom domačega in industrijsko pridelanega.
In ja, če ne opaziš razlike med domačim (špricanim/nešpricanim) in med industrijskim, potem super, prišparaj si razliko v nakupni ceni!

Obstaja tudi razlika med industrijskim bio in navadnim industrijskim. Ne mešat sem integrirane pridelave. Ker industrijska bio pridelava je načeloma "domača" pridelava, samo na večji skali ...

Ampak dežurni trol bi pač še vedno rad magično molekulo ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
sicer v pa v prispevku in odpiranju teme ni problem eko - neeko, ampak faking laganje in zavajanje.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Tvoja argumentacija je na nivoju zagovornikov alternativne medicine in vernikov: dokazov za svoje trditve nimaš (razen že prej omenjenega dejstva, da nekatera bio živila vsebujejo manj škropiv, kar pa samo po sebi ne pove nič, saj morajo vsa živila upoštevati zakonsko dovoljene meje), nalimal sem ti nekaj raziskav + RTV prispevek - vse si označil za 'senzacionalistično' in stvar je zate zaključena.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
sicer v pa v prispevku in odpiranju teme ni problem eko - neeko, ampak faking laganje in zavajanje.
Problem je v tem, da potrošniki sploh niso opazili, da kupujejo neeko, čeprav nekateri tu pravijo, da je med obema velika razlika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
haha smešen si...ti bi torej kupil stanovanje poleg 500kV voda? je v zakonsko dovoljenih mejah (naredili posebne meritve), gre pa od okna cca 10 metrov vod mimo.

ps stanovanje je še zdaj prazno,že par let. Novogradnja - blok.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
haha smešen si...ti bi torej kupil stanovanje poleg 500kV voda? je v zakonsko dovoljenih mejah (naredili posebne meritve), gre pa od okna cca 10 metrov vod mimo.

ps stanovanje je še zdaj prazno,že par let. Novogradnja - blok.
Brez problema.

Smešen sem, ker vprašam povsem logično vprašanje? Zakaj torej potrošniki niso opazili razlike?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
zakaj, ker za rajo je itak vseeno kaj je, ker je povečini neumna. Zato pa se jo da nategovat, zato pa morajo obstajat mediji in inštitucije ki to preprečujejo, nategovanje neumne raje. Ja tako daleč smo, da moraš neumnega človeka varovat pred nategatorji. Nič drugega. Človek ki zna živet in ve zakaj živi in je na malo višjem nivoju- izobrazbe, duhovnosti, čustvene inteligence, common sensa itd, ju nejmit, bo znal izbrat in bo vedel kaj je dobro zanjga (še vedno ga sicer kdo nategne a vseeno, manj kot pa navadno rajo - 75% ljudi.).

Problem ni v paradižniki, problem je v družbi in vrednotah. Ki je v kurcu, vedno bolj.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
ja, mi skor vse, v prehodnem obdobju se kdaj pa kdaj kaj kupi, ampak se skuša čimbolj poučit kaj in od kje se kupi.