Trolaš, če izpostaviš jasno kontradiktornost?Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
No no, zdaj pa res trolaš. Je občutna razlika, ampak to boš na stojnici težko ugotavljal. Ali pa misliš, da te bo branjevka gledal kako boš prešlatal cel kup paradajza pa sem pa tja kakšnega pajsnu, pol pa kupu tri pradajzke? Mater, še jaz bi ti pomagal do izhoda iz tržnice ...
In ko se že obešaš na znanost; ne glede na to katere parametre boš izbral in tudi če se ugotovi kaj je tisto kar določa razliko v okusu, a boš s seboj na dnevne nabave vlekel laboratorij?
Ne.
Če boš doma vzgojil eko paradižnik, ki bo lepo rdeč, velik in sočen, in zraven prodajal še ves mršav paradižnik (ki ga je Mercator izločil iz prodaje) - za katerega bo povprečen potrošnik mislil, da je eko?Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
3. Predstave v glavah potrošnikov so zanimiva reč. Res znajo izgledat eko pridelki malenkost podhranjeno, ampak če izgleda bolan tudi je bolan. Po tem pa tudi v eko načinu pridelave ni potrebe.
V laboratoriju ne zdrži niti eden od teh argumentov - zdržal bi argument, da bio zelenjava/sadje vsebuje manj škropiv (kar je dokazano), pri čemer pa vsak znanstvenik doda, da je najprej potrebno definirati, kaj točno pomeni 'bio'.Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
4. Pravzaprav vsi omenjeni argumenti zagovornikov držijo. Čeprav tudi mene zanima kaj se misli pod pojmom bolj hranljiva. Zame to namreč pomeni boljša mineralna sestava ploda in manj vode v plodu.
Od kje vlečem večino? Iz prispevka na RTV - tisti prodajalci so najbrž več let prodajali 'bio' zelenjavo, pa so jih razkrinkali šele novinarji (in ne potrošniki).Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
5. Jaz načeloma ločim med eko in neko. Prav tako predpostavljam da večina ostalih ki se oglašajo tule. Od kje ti vlečeš večino, ki to ne zna pa ne vem. Aja, iz "znanosti". No, za njih pa so že omenjene certifikacijske sheme. Če pa tvoja večina nasede branjevkinem "domače je, domače" pol pa bog pomagaj. Tukaj pa je ni znanosti, ki bi rešila problem...
Ne filozofiraj - pogovarjamo se o paradajzu, ne o smislu življenja. Ja, hrano se brez problema preveri v laboratorjiu, kjer, razen prej omenjenih škropiv, bio živila nimajo nobene prednosti pred ostalimi živili. Za začetek bi bio lobiju pomagalo že to, da bi se zedinili o tem, kaj bio sploh pomeni.Citat:
Življenje ni laboratorij. To je dejstvo, ki ga je dobro sprejet za lažje navigiranje po njem. Vsega se pač (še) ne da kvantigificirat. Vzemi ali pusti. (je pa hvalažna tema za cefrat živce sogovornikom, pa še pameten izpadeš. včasih ...)
Mi je povsem jasno - vse kar ne podpira tvojega mnenja je senzacionalistično.Citat:
Tisti potrošniki, ki so nategovalce razkrinkali pač niso več kupovali pri njih. ampak to jaz predpostavljam. Ti si pa predpostavljam znanstveno ugotovil da temu ni tako in da je TV prispevek korektno in popolno predstavil sitacijo?! Pustimo zdaj senzacionalističen kontekst iz prispevka in Bobovnikov afterparty v studiu (prispevek sem videl v dveh tretjinah, Bobovnika pa celega).
Še desetič: zakaj zagotovo? Na podlagi česa?Citat:
Uporabnik mcn pravi:
huh, kako se prckate gor in dol, kojn s teorijo, nekateri s prakso....
kolikor vidim kojna najbolj zanima razlika med bio in nebio, razlaga pa se mu razlika med domačo in industrijsko pridelavo
ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa.
Citat:
Uporabnik mcn pravi:
huh, kako se prckate gor in dol, kojn s teorijo, nekateri s prakso....
kolikor vidim kojna najbolj zanima razlika med bio in nebio, razlaga pa se mu razlika med domačo in industrijsko pridelavo
ampak tu je vsaj 50 odtenkov sivine vmes, domači, ekološko pridelani paradižnik v kvalitetni, neoporoečni zemlji je zagotovo dobrega okusa. Je razlika v okusu med domačim in industrijskim, logična posledica razlike med zemljo in substratom. Ni pa toliko razlike med ekološkim (bio) pridelanim in špricanim paradajzom, ki raste v zemlji, tudi to je najbrž jasno. Industrija pa seveda napreduje v zmanjševanju razlike med okusom domačega in industrijsko pridelanega.
In ja, če ne opaziš razlike med domačim (špricanim/nešpricanim) in med industrijskim, potem super, prišparaj si razliko v nakupni ceni!
Problem je v tem, da potrošniki sploh niso opazili, da kupujejo neeko, čeprav nekateri tu pravijo, da je med obema velika razlika.Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
sicer v pa v prispevku in odpiranju teme ni problem eko - neeko, ampak faking laganje in zavajanje.
Brez problema.Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
haha smešen si...ti bi torej kupil stanovanje poleg 500kV voda? je v zakonsko dovoljenih mejah (naredili posebne meritve), gre pa od okna cca 10 metrov vod mimo.
ps stanovanje je še zdaj prazno,že par let. Novogradnja - blok.