"Domači" pridelki

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Tole foro moram res enkrat preizkusit, ker po tej logiki se ti tudi drek ne bi gravžal,.....kar pa zelo težko verjamem
hysterical-1.gif
Imaš povem prav. Na internetu imaš tega kolikor hočeš: ljudje se prehranjujemo na podlagi vonja in videza hrane, okus imamo tako slabo razvit, da je povsem brezpredmeten. Če govna ne vidiš in ne zavohaš, ga boš brez problema prežvečil.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Lahko pa z veliko gotovostjo trdim, da večina ljudi tega ni sposobna in kupujejo zgolj na podlagi videza in pakiranja.
Od kje ti pa ta gotovost? Zaenkrat si edini od množice. In zakaj ne testiraš? Se bojiš, da bi popušil po celi črti, potem pa adijo trololo teorije.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Tu ni dileme - znanost je na moji strani:

https://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food
Citat:
A 2009 literature review concluded that in the scientific literature examined, “there is broad agreement ...(that) most studies that have compared the taste and organoleptic quality of organic and conventional foods report no consistent or significant differences between organic and conventional produce. Therefore, claiming that all organic food tastes different from all conventional food would not be correct. However, among the well-designed studies with respect to fruits and vegetables that have found differences, the vast majority favour organic produce.”[5][30] There is evidence that some organic fruit is drier than conventionally grown fruit; a slightly drier fruit may also have a more intense flavor due to the higher concentration of flavoring substances.[3]

Tule pa je anekdotni primer, ki sicer ne pove nič (iz znanstvenega stališča), sem pa siguren, da bi se večina zagovornikov bio hrane odrezala podobno:
https://www.youtube.com/watch?v=8Zqe4ZV9LDs

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Zdrava pamet pa očitno ne. Raje verjameš nekim kvaziznanstvenim člankom namesto da bi probal.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
791
39
28
ena prigoda načih sosedov. SO kupli meso v Hoferu ali Lidlu in se ga je doma njihova mama spravla pripravljat. Če se prav spomnem je bila to pečenka, odreže stran špeh ker ga je mislila dati mački za pojest. Mačka ene parkrtar povoha in se obrne in gre stran. Še dotaknala se ga ni. Na koncu so še oni meso stran vrgli in nekaj drugega jedli.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
Citat:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Če ti meniš, da je med plastičnim španskim paradajzom in domačim (recimo) volovskim srcem le subtilna razlika v okusu, ki jo zaznajo le največji profesionalci (pa še to ni nujno, saj angleški rumeni tisk trdi drugače), me pa res zanima, če si ti paradajz že sploh kdaj jedel?
Jaz trdim, da med paradižniki iste sorte ni mogoče ločiti, ali so 'organski' ali ne, saj nihče niti ne poizkuša definirati, katera snov je tista, ki dela razlika. Vse skupaj poteka na nivoju 'od stare mame paradajz je ta nar bolši'.

zelo odvisno je v čem raste. Jaz sem naredil kup sadik od enakih semen (iz engaparadižnika) in valjda imajo različne okuse v 3 različnih zemljah na treh lokacijah..pa ni nikjer šprican ali kaj podobnega. Plodovke morajo imeti bogato zemljo z dušikom se mi zdi (ne me držat za jezik, ker se mi ne da googlat).. če tega nimajo je bolj samo voda in brez okusa.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.082
495
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik nUUb pravi:
ena prigoda načih sosedov. SO kupli meso v Hoferu ali Lidlu in se ga je doma njihova mama spravla pripravljat. Če se prav spomnem je bila to pečenka, odreže stran špeh ker ga je mislila dati mački za pojest. Mačka ene parkrtar povoha in se obrne in gre stran. Še dotaknala se ga ni. Na koncu so še oni meso stran vrgli in nekaj drugega jedli.
...naj ugibam: sosedje so zelo pozabljivi (če ne vedo, ali so kupili v Lidlu ali Hoferju), ali pa si to slišal od soseda, ki ji je rekla znanka, da je nekje slišala kako se dve branjevki pogovarjata, da nekje pa je menda slišala ena njena znanka, da naj bi eni njeni sosedi prišlo na uho, da bi pa mogoče res bilo kaj na tem, da sosedova mačka ni hotela jesti, ker se je nekam okrogel trebuh imela...
grims-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.781
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Potem pa si se zbudil s prstom v riti
hysterical-1.gif
No dejansko je res, da naš maček noče jesti kure s trgovine(pa ni važno al pakirano ali pri mesarju), domačo pa brez problema. Pri drugem mesu ni izbirčen.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kako misliš?

V kakih lokalnih trgovinah Mercatorjeve franšize na podeželju, kjer sami dobavljajo določene izdelke, zna biti kar pogost.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food
Citat:
A 2009 literature review concluded that in the scientific literature examined, “there is broad agreement ...(that) most studies that have compared the taste and organoleptic quality of organic and conventional foods report no consistent or significant differences between organic and conventional produce. Therefore, claiming that all organic food tastes different from all conventional food would not be correct. However, among the well-designed studies with respect to fruits and vegetables that have found differences, the vast majority favour organic produce.”[5][30] There is evidence that some organic fruit is drier than conventionally grown fruit; a slightly drier fruit may also have a more intense flavor due to the higher concentration of flavoring substances.[3]

Tule pa je anekdotni primer, ki sicer ne pove nič (iz znanstvenega stališča), sem pa siguren, da bi se večina zagovornikov bio hrane odrezala podobno:
https://www.youtube.com/watch?v=8Zqe4ZV9LDs

In "znanost" ima popolnoma prav. Nihče na svetu ni zmožen ločiti po okusu vso "organsko" hrano od neorganske. Tudi jaz ne. Jaz nisem sposoben ločit jogurta iz eko mleka ali iz navadnega mleka. Mlečna kislina pač preglasi vse ostale okuse. Ko gre za predelane proizvode se razlika itak izgubi.

To kar te jaz prepričujem (in predpostavljam ostali tudi) je da se da ločit osnovne pridelke, to pa so zelenjava (nepredelana), sadje, mleko kot tako in meso (v obliki steaka recimo).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
mislil sem na domačega, s minimalnim vnosom "umetnih" snovi (namesto NPK-ja hlevski gnoj itd...)

je pa res da pri kakšnem šiptarju zna biti dober "lokalen" paradajz.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Lahko, da je tvoja domača zelenjava boljša od tiste v trgovini, prav tako meso tvojih živali - kot si rekel, gre za stvar 'okusa' (jaz sicer v to dvomim, vendar je logika na tvoji strani: ne poznam ne tebe ne tvojih pridelkov). Ti pa trdiš, da sta vsa bio zelenjava in 'bio' meso boljšega okusa, česar ne potrjujejo ne raziskave ne common sense - vmes je enostavno preveč spremenljivk in ti enostavno ignoriraš najpomembnejši parameter, psihologijo: lep, sočen okrogel paradižnik = industrijska pridelava, majhen, malo rjav paradižnik = bio - kar pa enostavno ne drži.

Za zagovornike bio hrane pa je na splošno značilno, da skačejo od enega 'argumenta' do drugega - najprej je takšna hrana bolj zdrava (zopet, odvisno), nato ima boljši okus, potem je bolj hranljiva itd. Od omenjenih je najbrž največ resnice v 'bolj zdrava', pri čemer pa je potrebno enkrat za vselej definirati, kaj točno pomeni bio (škropiva: da/ne/katera, seme: katero' itd.).

In še enkrat: povsem mogoče je, da ti ločiš med temi pridelki, vendar pa večina ljudi tega ne more in so milo rečeno nategnjeni.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
nategnjeni so samo takrat ko branjevka reče da je bio, v resnici pa ni. Torej jo je branjevka nategnila in se ni sama. Sicerpa ko vidiš v trgovina v škatli 50 idntičnih paradižnikov, je prvi signal da to ni čisto normalno kajneda. Zdaj pa nazaj drek jest.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Lahko, da je tvoja domača zelenjava boljša od tiste v trgovini, prav tako meso tvojih živali - kot si rekel, gre za stvar 'okusa' (jaz sicer v to dvomim, vendar je logika na tvoji strani: ne poznam ne tebe ne tvojih pridelkov). Ti pa trdiš, da sta vsa bio zelenjava in 'bio' meso boljšega okusa, česar ne potrjujejo ne raziskave ne common sense - vmes je enostavno preveč spremenljivk in ti enostavno ignoriraš najpomembnejši parameter, psihologijo: lep, sočen okrogel paradižnik = industrijska pridelava, majhen, malo rjav paradižnik = bio - kar pa enostavno ne drži.

Za zagovornike bio hrane pa je na splošno značilno, da skačejo od enega 'argumenta' do drugega - najprej je takšna hrana bolj zdrava (zopet, odvisno), nato ima boljši okus, potem je bolj hranljiva itd. Od omenjenih je najbrž največ resnice v 'bolj zdrava', pri čemer pa je potrebno enkrat za vselej definirati, kaj točno pomeni bio (škropiva: da/ne/katera, seme: katero' itd.).

In še enkrat: povsem mogoče je, da ti ločiš med temi pridelki, vendar pa večina ljudi tega ne more in so milo rečeno nategnjeni.

1. Sprašuješ kaj je to kar loči eko od neeko. Z odgovorom nisi zadovoljen, kaj ti čem. Zame je odločilen okus. Za ostale so pa certifikacijske sheme pod neodvisnim nadzorom in zaupqanje do dobavitelja. Znanost ti tu ne more pomagat.

2. Ne trdim, da so vsi eko pridelki okusnejši od neeko. To je neumnost. Trdim pa da če imaš pred seboj dva ploda iste sorte vzgojena na različna načina bo definitivno razlika v okusu v korist eko.

3. Predstave v glavah potrošnikov so zanimiva reč. Res znajo izgledat eko pridelki malenkost podhranjeno, ampak če izgleda bolan tudi je bolan. Po tem pa tudi v eko načinu pridelave ni potrebe.

4. Pravzaprav vsi omenjeni argumenti zagovornikov držijo. Čeprav tudi mene zanima kaj se misli pod pojmom bolj hranljiva. Zame to namreč pomeni boljša mineralna sestava ploda in manj vode v plodu.

5. Jaz načeloma ločim med eko in neko. Prav tako predpostavljam da večina ostalih ki se oglašajo tule. Od kje ti vlečeš večino, ki to ne zna pa ne vem. Aja, iz "znanosti". No, za njih pa so že omenjene certifikacijske sheme. Če pa tvoja večina nasede branjevkinem "domače je, domače" pol pa bog pomagaj. Tukaj pa je ni znanosti, ki bi rešila problem...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
nategnjeni so samo takrat ko branjevka reče da je bio, v resnici pa ni.
Čudno, če pa pravite, da je med bio in nebio občutna razlika.

No no, zdaj pa res trolaš. Je občutna razlika, ampak to boš na stojnici težko ugotavljal. Ali pa misliš, da te bo branjevka gledal kako boš prešlatal cel kup paradajza pa sem pa tja kakšnega pajsnu, pol pa kupu tri pradajzke? Mater, še jaz bi ti pomagal do izhoda iz tržnice ...

In ko se že obešaš na znanost; ne glede na to katere parametre boš izbral in tudi če se ugotovi kaj je tisto kar določa razliko v okusu, a boš s seboj na dnevne nabave vlekel laboratorij?