"Domači" pridelki

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Dobro, sem hotel prekinit s teboj, ampak malce poduka ti ne bo škodilo, ker si zadevo zagrabil na napačnem koncu (namenoma ali ne je že vseeno). Pa ne glede na povedano ne trdim, da se motiš. Se pa ne strinjam s teboj.

Torej, po vonju in okusu barve vina ne boš ločil niti slučajno ne. No, pravzaprav lahko ločiš barvo samo slučajno. Barvila iz grozdjeve kožice rdečih sort (več ali manj so to antociani) namreč nimajo okusa, ali pa vsaj ne takega, ki bi preglasil vinsko, jabolčno in ostale kisline ter naravne sladkorje in alkohol, ki so snovno gledano daleč najbolj številčni v vinu in presegajo barvila. Priznam pa da se mi sanja ne ali imajo antociani sploh kakšen okus za naša čutila. Pogojno bi lahko recimo rdeče vrste vina ločil od belih po trpkosti (tanini iz kožice in predvsem iz pečk zaradi maceracije, ki je pri belih vrstah ni) ampak trpkost za naš okus ni zaželjena lastnost, zato jo kolikor je to možno nevtrazirajo.

Zdaj, na okus zelenjave vpliva v prvi vrsti sorta, takoj za tem pa okolje (sem pa spada plejada stvari kot je gostota rastlin, način in vrsta gnojila, varstvo, čas rasti, toplota med rastjo, nenazadnje čas obiranja/spravila ...) v katerem rastlina uspeva. In več kot rečt ti da moraš sam poskusit to razliko ti ne morem. Ker tu NE gre za znanost.

In upam da je vsakemu jasno (dobro, tebi ni) da so škropiva zadnja ki bodo neposredno vplivala na okus. Pa da ti spustim še eno bombico; jaz doma uporabljam škropiva pa je moj paradajz še vedno okusnejši od 99,99 % kupjenega šrota. Tistih par promilov pa skoraj v celoti pade na makedonsko robo. Ostalo pa na grško.

Torej vrstni red (moje) preference pri uživanju/kupovanju:
1. lastni vrt (ne glede na to kako je varovan
2. sosedov vrt
3. makedonska roba
4. grška roba
5. vse ostalo, vrstni red ni važen

Tole ti polagam na srce, ti pa vzemi ali pusti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Gojen paradajz velikokrat zelo močno diši in bi z zavezanimi očmi rekel, da je tisti domač.
Paradajz imamo za jest, ne za vohat. Takrat gre pa tudi zavezanih oči. Najboljši plastični paradajzi (ki jih dobiš ravno v tem obdobju) se niti približno ne morejo primerjati s povprečnim, kaj šele dobrim domačim izdelkom.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:

Gojen paradajz velikokrat zelo močno diši in bi z zavezanimi očmi rekel, da je tisti domač. Se pa vidi seveda po videzu kateri je domač in kateri ne.

Pri paradižniku v prvi vrsti diši cima (zeleni del,ki se drži paradižnika). V trgovini odstrani cimo in še enkrat povohaj paradajz (z drugo roko kot si odstranil cimo). Še diši? No domač paradajz večinoma diši tudi brez cime. Je pa to bolj ko ne sortna lastnost. Hočm rečt, tudi doma pridelan paradajz ne diši vedno in povsod.

Nazadnje urejeno:

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Ampak prihaja pa do odstopanj (ker živ sistem - človek ocenjuje drugi živ sistem - vino), ki jih vsak statisk zlahka odkrije in nekdo (kot ti) to tudi uporabi za nepovezano argumentiranje.
Se mi zdi precej povezano: če nekdo, ki živi od tega, ni sposoben ločiti med rdečim in belim vinom, potem ti as sure as hell nisi sposoben ločiti med paradižnikom iz Mercatorja in iz domačega vrta, če se zadevo primerno zapakira - vonj in okus sta enostavno preslabi čutili, da bi z njima lahko ločeval živila v takšne detajle, kot meniš ti. Nisi pa prilimal še niti ene študije, ki bi dokazovala, da človek lahko zazna škropiva v živilu. mislim, ti resno meniš, da lahko človek zazna tistih nekaj molekul škropiva (oz. prosim, popravi me: zardi česa točno pride do razlike v okusu)?

Tvoja argumentacija je na nivoju vernika, ki ne more dokazati obstaja boga, ampak on ve da obstaja.

In zakaj bi bila večja razlika v okusu med belim in rdečim vinom, kot pa med dvema različnima sortama rdečega (ali belega) recimo? Neumna raziskava... Verjemi, vsak je sposoben razločit med nekaterimi sortami grozdja.

Sicer pa, saj obstajajo raziskave, ki so nedvoumno pokazale, da ima človek v urinu, ki uživa navadno trgovinsko sadje in zelenjavo v urinu ogromno pesticidov. Naredili so še preizkus in 20im otrokom, ki so prej uživali klasične trgovinske pridelke in so imeli v urinu zazne pesticide zamenjali hrano za organsko in ugani kaj se je zgodilo? V parih dneh so pesticidi iz urina izginili. Seveda je vprašanje tu kaj pesticidi naredijo z našim zdravjem? Tu moraš pa potem upoštevati druge raziskave - rak, neplodnost, levkemija...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Če ti meniš, da je med plastičnim španskim paradajzom in domačim (recimo) volovskim srcem le subtilna razlika v okusu, ki jo zaznajo le največji profesionalci (pa še to ni nujno, saj angleški rumeni tisk trdi drugače), me pa res zanima, če si ti paradajz že sploh kdaj jedel?
Jaz trdim, da med paradižniki iste sorte ni mogoče ločiti, ali so 'organski' ali ne, saj nihče niti ne poizkuša definirati, katera snov je tista, ki dela razlika. Vse skupaj poteka na nivoju 'od stare mame paradajz je ta nar bolši'.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zdaj, na okus zelenjave vpliva v prvi vrsti sorta, takoj za tem pa okolje (sem pa spada plejada stvari kot je gostota rastlin, način in vrsta gnojila, varstvo, čas rasti, toplota med rastjo, nenazadnje čas obiranja/spravila ...) v katerem rastlina uspeva. In več kot rečt ti da moraš sam poskusit to razliko ti ne morem. Ker tu NE gre za znanost.
Zame je tvoja trditev kontradiktorna - torej praviš, da nedvomno je razlika, vendar pa to ni znanost, zato se te razlike ne da opisati.

Sicer se pa strinjam z vsem kar si napisal: med vsemi paradižniki so ogromne razlike, saj je vmes milijon variabilnosti. Zato pa ni mogoče, da bi obstajal okus 'bio' in okus 'nebio'.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:In upam da je vsakemu jasno (dobro, tebi ni) da so škropiva zadnja ki bodo neposredno vplivala na okus. Pa da ti spustim še eno bombico; jaz doma uporabljam škropiva pa je moj paradajz še vedno okusnejši od 99,99 % kupjenega šrota. Tistih par promilov pa skoraj v celoti pade na makedonsko robo. Ostalo pa na grško.
Od kje hudiča potem razlika med bio in nebio?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
In zakaj bi bila večja razlika v okusu med belim in rdečim vinom, kot pa med dvema različnima sortama rdečega (ali belega) recimo? Neumna raziskava... Verjemi, vsak je sposoben razločit med nekaterimi sortami grozdja.
Ker okuševalci pravijo, da ima rdeče vino poseben okus - pač prodajajo BS.

Citat:
Uporabnik titov pravi:Sicer pa, saj obstajajo raziskave, ki so nedvoumno pokazale, da ima človek v urinu, ki uživa navadno trgovinsko sadje in zelenjavo v urinu ogromno pesticidov. Naredili so še preizkus in 20im otrokom, ki so prej uživali klasične trgovinske pridelke in so imeli v urinu zazne pesticide zamenjali hrano za organsko in ugani kaj se je zgodilo? V parih dneh so pesticidi iz urina izginili. Seveda je vprašanje tu kaj pesticidi naredijo z našim zdravjem? Tu moraš pa potem upoštevati druge raziskave - rak, neplodnost, levkemija...
http://www.cbsnews.com/8301-50...r-group-argues/
Citat:
New research by Stanford University reports that organic foods may not be any healthier for you than a non-organic option.
Researchers looked at 237 studies which compared the nutrient content; level of the bacterial, fungal or pesticide contamination or difference in diets when people opted to go organic versus non-organic. They concluded that there was little significant difference in health benefits between organic and conventional foods. While conventional food had created more health risks, most seemed to be within the safety limits or the links to associated problems were inconclusive.

Tule imaš dva lobija, alternativce in živilske korporacije - vsak pač želi sebe prikazati v boljši luči. Verjemi pa komur pač želiš.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Lej , zakaj se brez veze nekaj prepiraš na podlagi teorije,
včasih se je treba enostavno dvignit od računalnika in probat v praksi
najočitnejšo razliko boš našel pri česnu
nafehtaj nekje glavico domačega (zdajle je ravno čas ko se pobira na jesen sajeni) in osebno preizkusi razliko med trgovinskim
pa de ne boš šou slučajno ponoči ukradit kam
10.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Če ti meniš, da je med plastičnim španskim paradajzom in domačim (recimo) volovskim srcem le subtilna razlika v okusu, ki jo zaznajo le največji profesionalci (pa še to ni nujno, saj angleški rumeni tisk trdi drugače), me pa res zanima, če si ti paradajz že sploh kdaj jedel?
Jaz trdim, da med paradižniki iste sorte ni mogoče ločiti, ali so 'organski' ali ne, saj nihče niti ne poizkuša definirati, katera snov je tista, ki dela razlika. Vse skupaj poteka na nivoju 'od stare mame paradajz je ta nar bolši'.
Trololo teoretik, pa si že kdaj probal paradajz "od stare mame"?
Kakšna snov, ki dela razliko? A se ti kisa?
Nehaj limati te kvaziraziskave, od katerih sploh nimaš drugega kot linke rumenega tiska pa raje probaj umeten paradajz iz velecentra (in po novem tudi od branjevke na tržnici) ter nekaj doma vzgojenega. Če nimaš stare mame, ki bi to vzgajala, ti lahko tudi jaz pomagalm, počakaj le še par tednov.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Glede na to, da sta paradižnika iste sorte, in da je po vaše med njunima okusoma razlika, mora obstajati razlog za to razliko, se ti ne zdi?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Lej , zakaj se brez veze nekaj prepiraš na podlagi teorije,
včasih se je treba enostavno dvignit od računalnika in probat v praksi
najočitnejšo razliko boš našel pri česnu
nafehtaj nekje glavico domačega (zdajle je ravno čas ko se pobira na jesen sajeni) in osebno preizkusi razliko med trgovinskim
pa de ne boš šou slučajno ponoči ukradit kam
10.gif
Če ti bo nekdo postregel tvoj lastni česen in rekel, da ga je kupil v Mercatorju, dam jajca stran, če boš opazil, da je česen tvoj. Okus in vonj pri človeku sta enostavno prešibka čuta, da bi lahko razločil tako majhne razlike. Zato tudi vsak pristaš organske hrane pravi, da organsko hrano najprej prepoznaš po videzu.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Zame je tvoja trditev kontradiktorna - torej praviš, da nedvomno je razlika, vendar pa to ni znanost, zato se te razlike ne da opisati.

Sicer se pa strinjam z vsem kar si napisal: med vsemi paradižniki so ogromne razlike, saj je vmes milijon variabilnosti. Zato pa ni mogoče, da bi obstajal okus 'bio' in okus 'nebio'.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:In upam da je vsakemu jasno (dobro, tebi ni) da so škropiva zadnja ki bodo neposredno vplivala na okus. Pa da ti spustim še eno bombico; jaz doma uporabljam škropiva pa je moj paradajz še vedno okusnejši od 99,99 % kupjenega šrota. Tistih par promilov pa skoraj v celoti pade na makedonsko robo. Ostalo pa na grško.
Od kje hudiča potem razlika med bio in nebio?

Okušanje in razprave okrog okusa definitivno ni znanost. Katera snov pa je tista ki naredi razliko pa jaz ne vem in mi ni niti pomembno. Ampak če rečem, da za to ni odgovorna ena sam snov ne bom zgrešil.
In ker so razlike v okusu bom spet na slepo ugibal, da en paradajz vsebuje nekaj različnega od drugega. kaj je to pa ne vprašat mene. Razlika pa definitivno ni v uporabi ali neuporabi pesticidov. Vsaj ne v celoti.
Ali povedano drugače, Liebeg je sicer imel prav, ampak zemlja je malenkost več kot samo zmes mineralov. In rastline to s pridom izkoristijo.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Odvisno kaj smatrajo kot "organsko"... Jaz to mislim na hrano pridelano v domačem vrtu kjer ni nobenih herbicidov, insekticidov, itn...

Kar se okusa in kvalitete tiče tudi ni težko ugotoviti od kje razlika... Se ti ne zdi, da rastlina ne dobi enako količino hranil v različnih okoljih kjer raste?

Recimo ista sorta solate iz domačega vrta in pa solata iz teh bazenov (ki so sicer dobra zadeva, ker niso potrebni pesticidi):

Imata po tvoje popolnoma enako sestavo hranil in ni pogojev za različne okuse?

A misliš tudi, da je vse meso enakega okusa?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:

Če ti bo nekdo postregel tvoj lastni česen in rekel, da ga je kupil v Mercatorju, dam jajca stran, če boš opazil, da je česen tvoj. Okus in vonj pri človeku sta enostavno prešibka čuta, da bi lahko razločil tako majhne razlike. Zato tudi vsak pristaš organske hrane pravi, da organsko hrano najprej prepoznaš po videzu.

Ne ga srat no. To pravijo pristaši, ki so to na enak način kot si ti filozof.
Čeprav so seveda tudi razlike v videzu. Ni pa nujno in tudi ni potrebe. Ker če so razlike v videzu, potem pridelovalec ni opravil svojega dela (vsaj v večini primerov).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Citat:
Glede na to, da sta paradižnika iste sorte, in da je po vaše med njunima okusoma razlika, mora obstajati razlog za to razliko, se ti ne zdi?
Saj je. Da si edini tukaj, ki tega razloga še nisi pogruntal, pa si jaz ne bi štel v čast.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Seveda so razlike v okusih - vendar ne na bazi 'bio' vs. 'ne bio', pač pa zavoljo dejavnikov, ki jih je naštel že SamSvoj (torej različna zemlja, različno seme, različna klima itd). 'Bio' (karkoli že to sploh pomeni) je zgolj marketing, s katerim se nabija cene.

Ne, tudi meso ima različen okus - vendar zopet, ne na bazi 'prosta reja' proti '1mx1m škatla', pač pa na bazi 1001 dejavnika.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Okušanje in razprave okrog okusa definitivno ni znanost. Katera snov pa je tista ki naredi razliko pa jaz ne vem in mi ni niti pomembno. Ampak če rečem, da za to ni odgovorna ena sam snov ne bom zgrešil.
In ker so razlike v okusu bom spet na slepo ugibal, da en paradajz vsebuje nekaj različnega od drugega. kaj je to pa ne vprašat mene. Razlika pa definitivno ni v uporabi ali neuporabi pesticidov. Vsaj ne v celoti.
Ali povedano drugače, Liebeg je sicer imel prav, ampak zemlja je malenkost več kot samo zmes mineralov. In rastline to s pridom izkoristijo.
Ampak tvoj argument zahteva, da imajo vsi bio izdelki neke skupne lastnosti, ker jih (po tvoje) lahko ločiš po okusu od nebio - se ti ne zdi to mlace za lase privlečeno? V laboratorju se bio in nebio loči zgolj v deležu kemije.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Pazi, kravakonj bo kmalu vol brez konja, to je treba arhivirat.
grims-1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Saj je. Da si edini tukaj, ki tega razloga še nisi pogruntal, pa si jaz ne bi štel v čast.
Poteg ga pa obrazloži.

Med množičnostjo in pravilnostjo mnenja ni nobene povezave.