"Domači" pridelki

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
zato pa bo investicijo (ki jo drugače itak neb moral sfurat pod nobenim pogojem) povrnil v 5 letih - svoj vložek, namesto v 20ih , tako to gre. Veš koliko paradižnika bi moral prodat, da bi mel nek donost..paše to je ravnotoliko da imajo minimalni dobiček in normalne plače. vsaj po bilancah sodeæ..hrana je poceni, prepoceni..da ne govorimo o mesu, kg je cenej ko zelenjava, pa moraš prašiča pol leta redit, pol še ga zaklat in še potem imaš delo z njim. Zelenjava raste sama če tako gledaš.. v glavnem logike ni. Ukiniti vse subvencije, meso podražit tržno za 200%, potem bo hitro jasno kje smo in za koliko smo. (ne samo mi, ampak svet)..utopija kaj češ

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:
kdaj boš dal sliko svojega grda ksihta pri opavilih na njivi, ker se pogovarjamo o zelenjavi ne pa o vinih, čeprav bi tudi tvoj grdi ksih vinogradu dal vsemu napisanemu eno težo. ko sem rekel ni več linkv iz wikipedie sem imel v mislih celoten internet. saj ne da mi bereš misli, ampak malo logike bi vseeno lahko uporabil. ja spet sem malo žaljiv ampak samo ker nočeš razumeti.
Še enkrat si preberi:
http://www.dailymail.co.uk/hea...er-tastier.html

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne bom bral dokler ne daš slike kjer molzeš kravo in delaš jogurt nato pa ločiš ali ne ločiš jogurta, ki si ga ti naredil od jogurta, ki ti ga je nekdo prinesel iz trgovine.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ja, Lušt ni nič posebnega (glede okusa) kar tudi ne more bit, ker je tehnologija in sorte pač isto kot recimo v holandiji.

To kar je posebno pri njem je da je domača proizvodnja, ki daje kruh ene par domačim kerlcem. In če je isto (+/-), zakaj bi dajal denar holandcem?
Ok, gremo počasi. Proizvodnja in tehnologija praviš, da je ista kot ta. Plače so v Sloveniji kakšne? Pol nižje? Ostali stroški so verjetno tudi nižji. Ni stroškov prevoza, hladilnic, itd., ker gre zelo hitro na police v trgovinah. In to za isto ceno kot tisti iz tam? A se mi zdi ali nekdo samo ''marketinško'' nateguje tepce, da kao kupijo domače, v bistvu pa šiba lep ekstra dobiček v svoj žep. In to ob tem (če se prav spomnim), da je pokasiral lepa evropska sredstva za postavitev zadeve.
Povzetek: nekdo s tujim (opa, pardon z našim davkoplačevalskim) denarjem postavi zadevo, vmes zavaja z ''domačim'' in potem še hoče prodat za malo več kot ISTI k... iz Holandije. Evo, se mi zdi, da smo zaključli z Luštom pri nas.

Hmmm... nateg ali ne, ampak po informacijah iz druge roke je holandski paradajz v holandiji dražji kot pri nas. Torej, kaj dobimo na krožnike mi? Ker holandce si pa ne predstavljam, da se pustijo nategovat ....

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Saj so hrvatje na hrvaškem tudi več vredni kot hrvatje v Sloveniji ...
evil.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No, dovolj si me sprovociral, da sem šel brat Guardiana (BTW, povezavo na angleške Slovenske novice daješ kot argument?). In ugotovil da je vir vsega "zla" en vinar iz amerike, ki najbrž ni bil zadovoljen z ocenami. In ugotovil, da so se mojstri "motili" za 4 točke. 4 od 100. Ja, pravi amaterji so! Aja, pokušnja vin je ravno toliko znanost kot ocenjevanje restavracij ali pa turističnih poti.

Daily mail? Resno? Mater, kaj je zvami, današnjo mladino? Samo da je nekaj nekje objavljeno kao raziskava, pa je to že čista in neomajna resnica? Kj pravzaprav si hotel povedat s to povezavo? Da psiha ljudi vpliva na njihovo dojemanje? Nič novega ali presenetljivega. Še vedno ti pravim, da se da "doma pridelano" precej dobro ločit od plastike.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
No, dovolj si me sprovociral, da sem šel brat Guardiana (BTW, povezavo na angleške Slovenske novice daješ kot argument?).
ne smeši se s takšnimi primerjavami. sicer pa je članek v originalu objavil Wall Street journal, spodaj imaš link.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
In ugotovil da je vir vsega "zla" en vinar iz amerike, ki najbrž ni bil zadovoljen z ocenami.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703683804574533840282653628.html
Citat:
Both articles were authored by the same man, a unique blend of winemaker, scientist and statistician. The unlikely revolutionary is a soft-spoken fellow named Robert Hodgson, a retired professor who taught statistics at Humboldt State University . Since 1976, Mr. Hodgson has also been the proprietor of Fieldbrook Winery, a small operation that puts out about 10 wines each year, selling 1,500 cases
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:In ugotovil, da so se mojstri "motili" za 4 točke. 4 od 100. Ja, pravi amaterji so! Aja, pokušnja vin je ravno toliko znanost kot ocenjevanje restavracij ali pa turističnih poti.

Citat:
on a standard ratings scale running from 80 to 100
http://io9.com/wine-tasting-is-bullshit-heres-why-496098276

Še ena vinarska: okuševalci vina niso sposobni ločiti niti med tem, ali je vino rdeče ali belo:
http://web.archive.org/web/20070928231853/http://www.academie-amorim.com/us/laureat_2001/brochet.pdf
Citat:
In 2001, researcher Frédéric Brochet invited 54 wine experts to give their opinions on what were ostensibly two glasses of different wine: one red, and one white. In actuality, the two wines were identical, with one exception: the "red" wine had been dyed with food coloring.

The experts described the "red" wine in language typically reserved for characterizing reds. They called it "jammy," for example, and noted the flavors imparted by its "crushed red fruit." Not one of the 54 experts surveyed noticed that it was, in fact a white wine.
http://io9.com/wine-tasting-is-bullshit-heres-why-496098276
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Še vedno ti pravim, da se da "doma pridelano" precej dobro ločit od plastike.
Kje pa, vse je v glavi.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
V tvoji definitivno.

Neverjeten si. A ti ob takem nabijanju stopi? Ker to bi še razumel... (ad hominem ja. ampak samo zato ker ti ne mislim služit za drk material). Sicer pa verjami kar hočeš ...

Še enkrat in zadnjič, pusti povezave in "raziskave", stopi ven k eni mamci ki ima doma vrt, vzemi glavo solate in jo primerjaj s kupljeno plastiko. Še ne vidiš in čutiš razlike? Prav, potem si idealen kandidat za hrano prihodnosti (glivice s poljubnim okusom, tvoj lastni je itak že uničen). Dober tek ...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Neverjeten si. A ti ob takem nabijanju stopi? Ker to bi še razumel... (ad hominem ja. ampak samo zato ker ti ne mislim služit za drk material). Sicer pa verjami kar hočeš ...
Šel sem po vsaki alineji, ki si mi jo očital, in ti razložil, kje se motiš. napisal si da 4 točke ni veliko, spregledal pa, da se vino ocenjujeo od 80 do 100. Napisal si, da je raziskavo naredil 'en vinar', nalimal sem ti, da gre za znanstvenika. Skratka, you're full of shit.

Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Še enkrat in zadnjič, pusti povezave in "raziskave", stopi ven k eni mamci ki ima doma vrt, vzemi glavo solate in jo primerjaj s kupljeno plastiko. Še ne vidiš in čutiš razlike? Prav, potem si idealen kandidat za hrano prihodnosti (glivice s poljubnim okusom, tvoj lastni je itak že uničen). Dober tek ...
Lol - sedaj se bomo šli znanost na način 'stopi do mamice in jo vprašaj'.

Razloži mi, katera snov povzroča drugačen okus (pri paradižniku npr. kjer trdiš, da je razlika očitna)?

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kdaj bo krava kojn dobil titulo trololololo?
rasno dajmo glasovat za posebno titulo, da so vsak prišlek vedel naj njegovih veleumij ne jemlje resno.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pyzda no, saj nisi resen.

Ampak, ja priznam, zajebal sem. Vina se ocenjujeo po 20 točkovni lestvici. Zdaj pa še povej, da to dela več članska komisija (5 ali 9) in da se ekstreme briše. Zelo malo verjetno je, da bo na koncu en in isti vzorec ocenjen zelo dobro in zelo slabo. Enologija NI znanost, pa jo lahko delajo sami znanstveniki ali pa ocenjujejo delo enologov sami znanstveniki. Enostavno tu ni objektivnih parametrov. Umetnega jezika še nimamo. Pa omeni še to, da dajo enologi skozi vseživljenske treninge, so ocenjevani in pod kontrolo. Ampak prihaja pa do odstopanj (ker živ sistem - človek ocenjuje drugi živ sistem - vino), ki jih vsak statisk zlahka odkrije in nekdo (kot ti) to tudi uporabi za nepovezano argumentiranje.

In še enkrat (100-tič) ne govorimo o znanosti. Govorimo o okusu. Kvatificiraj ga pa ti, če ti to toliko pomeni. Meni ne. Meni zadostojuje, da vem kaj je meni dobro. Če mora to tebi povedati nekdo v beli halji pa gnjavi njega, ne mene.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Ampak prihaja pa do odstopanj (ker živ sistem - človek ocenjuje drugi živ sistem - vino), ki jih vsak statisk zlahka odkrije in nekdo (kot ti) to tudi uporabi za nepovezano argumentiranje.
Se mi zdi precej povezano: če nekdo, ki živi od tega, ni sposoben ločiti med rdečim in belim vinom, potem ti as sure as hell nisi sposoben ločiti med paradižnikom iz Mercatorja in iz domačega vrta, če se zadevo primerno zapakira - vonj in okus sta enostavno preslabi čutili, da bi z njima lahko ločeval živila v takšne detajle, kot meniš ti. Nisi pa prilimal še niti ene študije, ki bi dokazovala, da človek lahko zazna škropiva v živilu. mislim, ti resno meniš, da lahko človek zazna tistih nekaj molekul škropiva (oz. prosim, popravi me: zardi česa točno pride do razlike v okusu)?

Tvoja argumentacija je na nivoju vernika, ki ne more dokazati obstaja boga, ampak on ve da obstaja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
no problemo, ti kar jej drek dalje. Samo da je lepo prezentirano, mene poreklo in kaj se je dogajalo z živilo zelo zanima.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik skala pravi:
rasno dajmo glasovat za posebno titulo, da so vsak prišlek vedel naj njegovih veleumij ne jemlje resno.

Saj pa imamo zvezdice.

Aja, ti imaš tudi eno in se nočeš metat v isti koš
smirk-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Se mi zdi precej povezano: če nekdo, ki živi od tega, ni sposoben ločiti med rdečim in belim vinom, potem ti as sure as hell nisi sposoben ločiti med paradižnikom iz Mercatorja in iz domačega vrta, če se zadevo primerno zapakira - vonj in okus sta enostavno preslabi čutili, da bi z njima lahko ločeval živila v takšne detajle, kot meniš ti.
Če ti meniš, da je med plastičnim španskim paradajzom in domačim (recimo) volovskim srcem le subtilna razlika v okusu, ki jo zaznajo le največji profesionalci (pa še to ni nujno, saj angleški rumeni tisk trdi drugače), me pa res zanima, če si ti paradajz že sploh kdaj jedel?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:

Saj pa imamo zvezdice.

Aja, ti imaš tudi eno in se nočeš metat v isti koš
smirk-1.gif
zvezdice ratajo če se veliko po glavi tolčeš?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Se mi zdi precej povezano: če nekdo, ki živi od tega, ni sposoben ločiti med rdečim in belim vinom, potem ti as sure as hell nisi sposoben ločiti med paradižnikom iz Mercatorja in iz domačega vrta, če se zadevo primerno zapakira - vonj in okus sta enostavno preslabi čutili, da bi z njima lahko ločeval živila v takšne detajle, kot meniš ti.
Če ti meniš, da je med plastičnim španskim paradajzom in domačim (recimo) volovskim srcem le subtilna razlika v okusu, ki jo zaznajo le največji profesionalci (pa še to ni nujno, saj angleški rumeni tisk trdi drugače), me pa res zanima, če si ti paradajz že sploh kdaj jedel?

Gojen paradajz velikokrat zelo močno diši in bi z zavezanimi očmi rekel, da je tisti domač. Se pa vidi seveda po videzu kateri je domač in kateri ne.