Dobavni roki avtomobilov

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Me zanima kater proizvajalec sklepa pogobe z dobavitelji brez clena o penakih ob zamudi. Pa ne govorimo o zamudi nekaj tednov, ampak najbrz nekaj ur.
tongue-1.gif
Noben, seveda pa ima vsaka taka pogodba noter tudi člen o višji sili.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Naročiš avto, plačaš aro. Okvirno ti določijo datum proizvodnje in dostave (recimo oktober 2017). Kako je to med proizvajalci in koliko so natančni pri teh ocenah? Nekateri pravijo, da dobijo celo datum proizvodnje in dostave na dan natančno. Jaz sem dobil mesec, pa še to niso sigurni ali bo res takrat ali kasneje. Gre pa za Mercedes. Malo se mi zdi čudno, da niso sposobni navesti točnih datumov in imam občutek, da se jim roki podaljšujejo, pa raje povejo "bližnji mesec", čeprav jim je jasno, da avta takrat ne bo.

Torej kako je to pri drugih znamkah, premium ali ne? Dobite kaj bolj natančno obvestilo kdaj pride avto ali ne? Je možno, da presenetijo in pride avto prej?
Večinoma gre na teden natančno.
Je pa zadeva taka, odvisno je od prodajalca. Če je prodajalec ''pameten'' bo povedal realni rok ali pa celo en teden kasneje (pridejo lahko določene zadeve vmes, ki podaljšajo rok) in stranka bo dobila avto teden prej, ter bila ekstremno zadovoljna.
Potem imaš pa na drugi strani prodajalce, ki hočejo konkurenci pobrati stranke s tem, da jim obljubijo krajši rok in jih potem pač nategujejo. Zadovoljstvo stranke vemo, kje je pri takih, je pa takšen prodajalec ''pobral'' stranko drugemu.
Citat:
Uporabnik Scorp84 pravi:
Trgovci radi avta v naprej narocijo po svojij merilih, npr. v tovarni vsem tem uradnim prodajalcem dajo datume, trgovci ga izberejo in izberejo avto z opremo za katero mislijo, da se bo najboljse prodajalo in ga bojo iz zaloge prodajali. Tako imajo rezerviran avto, ki bo sel v proizvodnjo. Ampak, ene dva tedna mogoce tri, lahko se spreminjajo konfigurator opreme. V tem primeru, ce prodajalec tega ne omeni, mu dej ti, ce ne bo hotel spreminjati konfigurator ali pa ima zasedeno za druge kupce, pa vprasas drugo avtohiso. Sam sem namesto tri mesece, cakal tri tedene
smile-1.gif
.
Drži, to se dela in je normalna praksa pri avtomobilih, kjer proizvodnja normalno sledi ali celo presega povpraševanje. Dvomim, da katerikoli prodajalec ne bi bil za to in bi moral iti k drugemu.
Ampak pri modelu, ki je razprodan, greš lahko v vse avtohiše, pa se boš le obrisal pod nosom. Recimo trenutno Kodiaq, dobavni rok 10 mesecev
grin1.gif

matej_

Guru
25. okt 2007
2.123
655
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
V realnem svetu v gospodarstvu se za take primere podpiše pogodba in potem plačuje penale. Se pravi oni lahko zamujajo ampak morajo plačati potem penale. Tako da svetujem da ob nakupu kaj takega podpišete. Če pa ne bodo hoteli potem pa že takoj veš, da bodo zamujali.

Penali ob zamudi dobave? Dream on...
priden.gif

Take pogodbe ti noben trgovec v Sloveniji ne bo podpisal...

Avto naročen konec decembra 2013, na pogodbi, ko se je plačala ara, je pisalo dobava do 15.3.2014. Kaj bi se zgodilo, če bi zamudili rok ne vem, k sreči pa tudi nisem izvedel. verjetno bi dobil brezplačno nadomestno vozilo za tisti čas - predvidevam.

Avto je bil pripravljen za prevzem cca. 8.3.2014, vendar zaradi službenih obveznosti sem avto prevzel šele 11.3.2014.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Naročiš avto, plačaš aro. Okvirno ti določijo datum proizvodnje in dostave (recimo oktober 2017). Kako je to med proizvajalci in koliko so natančni pri teh ocenah? Nekateri pravijo, da dobijo celo datum proizvodnje in dostave na dan natančno. Jaz sem dobil mesec, pa še to niso sigurni ali bo res takrat ali kasneje.

Svetujem ti en preprost in učinkovit dogovor,ki je za tebe dobra rešitev,trgovca pa to minimalno stane: ko poteče zadnji dan dobavnega roka za avto,zahtevaj nadomestno vozilo v uporabo,dokler ne pride tvoj nov avto!

je znanec tako naredil in dobil nadomestni avto dokler ni bil njegov dobavljen. je pa jamral kako rabi avto zaradi otrok in hvalil znamko kako vedno kupuje to znamko in so se ga usmilili.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
Dobavni roki so za določene modele zelo dolgi. Tudi 6 mesecev in več. Zato me tudi zanima kako je to pri drugih znamkah. Ali po pol leta čakanja dejansko vsaj dobiš avto takrat kot so ti rekli ali se rok veselo podaljša za še 2 meseca. V času čakanja ti že napovejo nov model....

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Dobavni roki so za določene modele zelo dolgi. Tudi 6 mesecev in več. Zato me tudi zanima kako je to pri drugih znamkah. Ali po pol leta čakanja dejansko vsaj dobiš avto takrat kot so ti rekli ali se rok veselo podaljša za še 2 meseca. V času čakanja ti že napovejo nov model....

kodiak, naročilo prejšnji teden, dobava konec februarja ali marca 2018

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Danes sem se jaz malo po salonih kradel cas prodajalcem.
Dobavni rok od 2 do 10 mesecev.
Probal bomo dobiti nekaj iz zaloge ki je sicer precej slaba, ampak upam da bo kaj pametnega.
2 mesca bi se cakal, 10 pa zagotovo ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
In taka razlika nastane pri " enakem" avtu. (PSA)
Se bojim da mi vsaj en prodajalec ni podal realnega podatka. Ali pa celo oba.
Ker eden me preverjeno farba z nekim podatkom da zadeva ni takoj dobavljiva nikjer v sloveniji.
Pa sta samo ob hitrem pregledu na avtonetu 2 ustrezna avta. Enega grem sprobat v prihodnjih dneh.
Ali to pomeni da prodajalci raje vidijo da gremo k drugi znamki po avto, kot pa da bi ga nam pripeljali od drugega trgovca iste znamke?
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
A imaš to 1.4TSI motor?

Ta motor je ratal nekaj kar se zelo dolgo čaka v celi VAG grupi. Okrog 1. maja sem spraševal za Leona, pa so mi rekli 7 mesecev.

Superba se dobi s tem motorjem v 3 mesecih

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Imam obcutek da res ocenjujejo "kupce". Tudi prav.
Po mejlu mi napise da v sloveniji ni zeljenega avta, na avtonetu pa v nekaj minutah najdem 2. Res da ne pri najblizjem trgovcu (pri katerem sem bil na ogledu) ampak....

Res me zanima kako zgleda ta njihova centralna baza zaloge.
Je pa nimajo na www. (Kot VAG recimo) Da bi jo lahko sam preveril.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
A imaš to 1.4TSI motor?

Ta motor je ratal nekaj kar se zelo dolgo čaka v celi VAG grupi. Okrog 1. maja sem spraševal za Leona, pa so mi rekli 7 mesecev.

Ja.pa da nadaljujem temo. Resnost ni vprasanje ker se bo placalo z gotovino.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Hehe, sej vem, milenijčki ne morejo počakati par sekund na like, itd. mora biti takoj tukaj in ravno tako tudi za avte, jutri mora že biti na voljo. Itak pa ni panike, prave barve že imajo na zalogi, ostalo jih pa ne zanima.
smile-1.gif

PS: Vem, da nisi milenijček.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Zakaj nateg? Pac ce ne rabis avta takoj, pa je stari glih se za zvozit v tem casu, ne vidim problema.ce Na leto naredis 80k km. Potem pa ze novi pride
smile-1.gif
)

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Meni je tudi hecno, da das za pleh par 10 jurjev in ga cakas pol leta. Pri meni bi pa usluge za par 100 eur jutri. Isto za stanovanje/bajte medtem, ko smo se v vrsti za kruh za 3 eur pripravljeni skregat.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
jah vsakemu svoje. Ko mas 1x lajf porihtan pac lahko kdaj tudi kaj zapravis. Jaz vsakega katerega usluge rabim vprasam naj mi sam pove kdaj bo lahko narejeno. In nikoli ne pritiskam. Ko pa 1x obljubis pa te drzim za besedo.

Se se pac pravocasno odlocis za nekaj je vseeno kako dolgo cakas... tisti ki pa se odlocijo tik pred zdajci pa vedno gnjavijo

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.216
3.622
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
LOL, da bi čakal na nek pleh 1 leto v 2017. Espki nateg samega sebe.

Ja ali ne.
Če bi sam sebe zalotil pri razmišljanju, da bi pa lahko počakal eno leto na nov avto...
...je to zame jesen signal, da pa novega avta dejansko, prav zares, niti ne potrebujem
evil.gif
.
Vprašanje samo koliko ljudi tak "signal" prepozna na ta način.
grin1.gif

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Uporabnik Mr_Wolf pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
LOL, da bi čakal na nek pleh 1 leto v 2017. Espki nateg samega sebe.

Ja ali ne.
Če bi sam sebe zalotil pri razmišljanju, da bi pa lahko počakal eno leto na nov avto...
...je to zame jesen signal, da pa novega avta dejansko, prav zares, niti ne potrebujem
evil.gif
.
Vprašanje samo koliko ljudi tak "signal" prepozna na ta način.
grin1.gif

zmaga.gif