Noben, seveda pa ima vsaka taka pogodba noter tudi člen o višji sili.Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Me zanima kater proizvajalec sklepa pogobe z dobavitelji brez clena o penakih ob zamudi. Pa ne govorimo o zamudi nekaj tednov, ampak najbrz nekaj ur.
Večinoma gre na teden natančno.Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Naročiš avto, plačaš aro. Okvirno ti določijo datum proizvodnje in dostave (recimo oktober 2017). Kako je to med proizvajalci in koliko so natančni pri teh ocenah? Nekateri pravijo, da dobijo celo datum proizvodnje in dostave na dan natančno. Jaz sem dobil mesec, pa še to niso sigurni ali bo res takrat ali kasneje. Gre pa za Mercedes. Malo se mi zdi čudno, da niso sposobni navesti točnih datumov in imam občutek, da se jim roki podaljšujejo, pa raje povejo "bližnji mesec", čeprav jim je jasno, da avta takrat ne bo.
Torej kako je to pri drugih znamkah, premium ali ne? Dobite kaj bolj natančno obvestilo kdaj pride avto ali ne? Je možno, da presenetijo in pride avto prej?
Je pa zadeva taka, odvisno je od prodajalca. Če je prodajalec ''pameten'' bo povedal realni rok ali pa celo en teden kasneje (pridejo lahko določene zadeve vmes, ki podaljšajo rok) in stranka bo dobila avto teden prej, ter bila ekstremno zadovoljna.
Potem imaš pa na drugi strani prodajalce, ki hočejo konkurenci pobrati stranke s tem, da jim obljubijo krajši rok in jih potem pač nategujejo. Zadovoljstvo stranke vemo, kje je pri takih, je pa takšen prodajalec ''pobral'' stranko drugemu.
Drži, to se dela in je normalna praksa pri avtomobilih, kjer proizvodnja normalno sledi ali celo presega povpraševanje. Dvomim, da katerikoli prodajalec ne bi bil za to in bi moral iti k drugemu.Citat:
Uporabnik Scorp84 pravi:
Trgovci radi avta v naprej narocijo po svojij merilih, npr. v tovarni vsem tem uradnim prodajalcem dajo datume, trgovci ga izberejo in izberejo avto z opremo za katero mislijo, da se bo najboljse prodajalo in ga bojo iz zaloge prodajali. Tako imajo rezerviran avto, ki bo sel v proizvodnjo. Ampak, ene dva tedna mogoce tri, lahko se spreminjajo konfigurator opreme. V tem primeru, ce prodajalec tega ne omeni, mu dej ti, ce ne bo hotel spreminjati konfigurator ali pa ima zasedeno za druge kupce, pa vprasas drugo avtohiso. Sam sem namesto tri mesece, cakal tri tedene.
Ampak pri modelu, ki je razprodan, greš lahko v vse avtohiše, pa se boš le obrisal pod nosom. Recimo trenutno Kodiaq, dobavni rok 10 mesecev