Diesel in mraz

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Včasih sem veliko smučal in smo v kombije na en tank dizla natočili še 10 litrov bencina ,pa nam nikdar niso zmrznil .

torcida_st

Pripravnik
6. okt 2007
509
0
16
Jst se ta vikend odpravljam na smucanje in avto bo vecinoma stal zunaj cel teden kaj priporocate naj natocim adativ ali bo nafta zdrzala
je pa JTD!

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Menjaj filter, aditiv nalij, in vsake toliko ga čez teden vžgi.

Tako smo mi naredili pred dvema letoma, ko smo šli v Francijo smučat. Na 2100m nadmorske višine sredi januarja so bile temperature ponoči do -33 čez dan največ -18.
Avto je bil cel teden na parkirišču, vžigali smo ga zjutraj ko smo šli na progo in popoldan, ko smo prišli nazaj, nobenih problemov. Avto je bil 156 2,4JTD.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tako vziganje je vsaj zame bedarija, avto laufa zelo kratek cas zato se tudi baterija pri prostem teku ne dopolni na maksimum motor laufa pod hladnim programom zato se zaradi temperaturnih razlik se v motorju rezervoarju in izpuhu nabira kondenz in s tem naredis vec slabega kot dobrega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
ksz... astra 1.7 DTi (šoba črpalka - klasika nič common rail), tankanje na OMV vedno vžge iz prve in ni garažirana.
enako meriva z enakim motorjemtankano omv ali petrol- počakam par sekund da jo zagreje in vžge v prvo.

Do minus 15 ne bi smelo biti težav, če se je na avtu kdaj v bližnji preteklosti menjal filter. Če pa je šlo četz filter za nekaj 100.000km nafte potem je pa ?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja ne vem, poleg nas so imeli Nizozemci cel teden parkirana A6 in S60, ki jih cez teden niso nic vzigali, je bilo videt, ker sta bila zasnezena. No v soboto, ko smo se skupaj odpravljali domov so oni pri obeh avtih istocasno pod haube in v bukve z navodili zijali. Noben avto ni dal niti "cahna" zivljenja. Mi smo se jim pa na tiho rezali in se odpeljali.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ja po slovensko, da se smejis cloveku, ki mu crkne avto. prejsnji teden sem spet dozivel in sicer v ljubljanskem btcju, voznici v srednjih letih s sovoznico vrstnico sredi krizisca crkne avto ljudje se jima pa smejijo iz avtomobilov, ali pa trobijo
bonk.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
ksz

Sicer nimam d-d---d-d-ddd-d--d--dddd-dd-dd-d-dizlerja, ampak ker nekateri omenjate neke aditive za nafto proti zmrzovanju. Ali ni ravno zaradi tega na nekaterih črpalkah na voljo svetilni petrolej? Vsaj kamionarje vidim vsak dan to v nafto mešat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
No tako obnašanje se mi zdi malo "nesramno" do drugih
Sem pa že doživel da so "gospodične" sredi noči stale na Zaloški (dvopasovnica v eno smer) in čakale na pomoč. Očitno jima je bilo pretežko že vklopit 4xžmigavce, da bi postavile trikotnik bi fasale najbrž kilo-pruh, da pa bi rit premaknile iz avta bi jima pa krona z glave padla....Ko jima rečeš da pomagaš povesta da sta že poklicala "pomoč". Pohvalno, samo do takrat ko pride pomoč je pa treba "nujne" stvari popedenat....
takim pomagajo samo policaji.....kazen potem pa....

Nizozemcem bi se najbrž dalo pomagat. Če ne drugače s posredovanjem številke AMZS ali česa podobnega. o današnjih sodobnih motorjih še mehaniki na servisu nimajo "pojma" kaj šele "notranjc" ki ga je cel teden pil v KG
wink-1.gif

Ampak nizozemci bi se pa najbrž tudi lahko obrnili po pomoč tja kjer so spali.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
svetlni petrolej se dobi na precej redkih črpalkah, najbrž imate pri vas to rešeno generalno za celo podjetje, saj si ne moerete privoščit da obstane xyz kamionon zgutraj....
Včasih se je dobil celo motorni petrolej ki pa ga sedaj ni več.
A niso nekoč celo bencin mešali med nafto (nekaj %). Sicer ne vem kako to pošrejo sodobni injektroji in ostali senzorji ampak....

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Ali je JTD ali TDi ali karkoli že nima veze z zmrzovanjem nafte. Vseeno pa je pametno, da se pri letošnjih res nizkih temperaturah na to pripraviš. Kupi aditiv proti izločanju parafina in ga nalij v tank pred točenjem goriva. Aditiv namreč po tem, ko se parafin že izloči, čisto nič ne pomaga. Najpametneje pa je, da natočiš vsaj pol tanka goriva na črpalki pri smučišču. Vem, da je dražje, a glede na vse možne težave, še najcenejša rešitev. Vsi naftarji v alpskih področjih na črpalke vozijo posebno "Alpino" različico dizla, ki ima manjšo vsebnost parafinov.
Vžiganje avtomobila vsak dan ima svoj smisel, saj se kristalčki parafina vsedajo na dno tanka za gorivo in jih tako vsakič nekaj pokuriš, preden se jih nabere preveč.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Pa še to! Če si že na polovici servisnega intervala, potem vseeno pojdi menjat filter za gorivo. Parafin ti namreč zabaše ravno ta filter in če je umazan, je njegova propustnost še manjša, sama umazanija pa še pospeši nastajanje kristalčkov parafina.

torcida_st

Pripravnik
6. okt 2007
509
0
16
Hvala vsem za nasvete jutri grem po nov filter! Kje pa majo te adative a se to da dobit na pumpi? Sicer za novo leto sem bil v Kr. Gori pa je eno jutro kazalo -12 pa je avto s prve uzgal!

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja in kaj naj bi naredil? Kablov nismo imeli, za porint jih je bilo 8 juncev, oviral niso nobenega, o Francoski stevilki AMZS, se mi pa tolk sanja, kot njim. A naj bi sel se jaz buljit pod havbo?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik franci pravi:
ksz

Sicer nimam d-d---d-d-ddd-d--d--dddd-dd-dd-d-dizlerja, ampak ker nekateri omenjate neke aditive za nafto proti zmrzovanju. Ali ni ravno zaradi tega na nekaterih črpalkah na voljo svetilni petrolej? Vsaj kamionarje vidim vsak dan to v nafto mešat.

Koliko je meni znano je svetilni petrolej prepovedan za pogon motorjev z notranjim zgorevanjem. Ce te dobijo je enaka kazen kot ce vozis na kurilca.
crazy1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Koliko sem slisal je vcasih tudi Petrol dobavljal nafto za vojsko ki je zdrzala do -70 mislim da je imela ime Polar.
Res pa je da sem samo slisal in ne vem ce je tocen podatek.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Ne vem v kateri vojski, in za kakšne namene so šparal tisto nafto.
KOnec leta 98, je v Trebnje konkretno prikašljal nek vojaški tovornjak ko je bilo zunaj švoh -15. Če je imela JNA kaj posebnega pa ne vem...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
še en nasvet glede aditiva...

kupi tisti flaškon, ki ima največjo kapaciteto, glede na količino govriva v katerega ga uliješ.

Po domače rečeno...naj bovsaj pol litra kanister za 50 litrov goriva.

Vsi ostali super močni aditivi niso vredni počenega groša!

Boš pa še največ naredil če najprej zliješ noter 2 do 3 litre bencina.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Meni je TDI tezko vzigal, ko so sle grelne svecke falit. Sicer pa tudi pri -18 ni bilo problemov z vzigom. Je pa res, da sem vedno tankal poln tank in pred zimo menjal naftni filter. To je tudi priporocljivo, da se ne zacne voda nabirat.