Biznis s popravilom računalnikov

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Odvetniki zadnje čase ne pobirajo nekih blaznih zneskov, so pa jih ker so jih lahko (cehovska zaščita).

Pa če začneva s tem koliko izobraževanja ima nek povprečen odvetnik za sabo? Kaj mora znati da ti lahko svetuje? (zakonodaja se spreminja hitro in poznati jo moraš v nulo če hočeš biti dober -> to pomeni da odvetnik ves čas bere nove zakone in študira uradni list). Kakšni so stroški odvetniške pisarne, vožnje na razprave, ... Pa koneckoncev kakšen je prispevek odvetnika k tvoji težavi (reši te zapora, pridobi ti visoko denarno korist)?

Kaj rabiš za računalniškega serviserja? Splošno izobrazbo ki jo večina "geekov" pridobi v OŠ in nekaj izkušenj googlanja. Preden se obesite na (precenjene) M$ cerfifikate za admin delo naj omenim da od "domačih" majstov to noben nima. Pisarne ne rabiš, če servisiraš po LJ ne rabiš niti avta.

In ja se strinajm trg je razvrednoten ker zna "pacat" po računalniku vsak 14+ let star mulc. Zato pa moraš če se greš tak biznis postavit tudi realna pričakovanja, in realno pričakovanje je da delaš 12h+, da imaš plačo minimalca, da se moraš hudičevo potrudit da dobiš stranke in da NE moreš vzeti na leto 4 tedne dopusta in 3 tedne bolniških. Če pač to ni ok potem uporabi kakšno drugo znanje ki ga imaš (ali pa ga pridobi če nimaš nobenega) in se pač loti drugega dela kjer so "dohodki" višji.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.175
1.961
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ko sem bil pri odvetniku mi je vzel 60€ samo za "informativni" pogovor potem pa še 120€ za "dopis". tak za katerega je sam priznal da bo pač rabil slabo urco . a to je pa ok? kakšno posebno orodje pa on rabi?

Pa si kaj si dosegel z dopisom za 120€? Vrednost tega, da ti odvetnik spiše dopis za 120€ je lahko n-kratnik cene dopisa. Vem, da sem že kdaj sam spisal kak dopis, pa nisem z njim dosegel nič, ker sem bil v podpisu jaz, Lolek. Več kot enkrat pa se je pod podobne dopise podpisovala odvetniška pisarna in je bila že to velika razlika v odzivu prejemnika.

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
S 35-45e ne bos zivel od tega. To ti je dovolj, ce imas redno sluzbo.

. Pa če računaš 20EUR/h in imaš samo 2 stranki na dan pri katerih opravljaš 2 uri dela imaš pokrito letno povprečno plačo 1000EUR/mesec (vštete tudi bolniške in dopusti), vse stroške dela, amortizacijo službenega vozila in najem "pisarne".

Jst močno upam, da si se zatipkal... ker 20€/ura x 2 stranki x 2 uri ti znese 80€ na dan. to je 1600 na mesec... kar znese letno z odštetimi 24 dnevi dopusta in 14 dni bolniške in odštetim regresom nekje 1300€ na mesec. Od tega moraš plačati prispevke, fiksne stroške, kilometrino,... mogoče še kakšno licenco za program, amortizacijo za prenosnik, tudi kakšno izobraževanje...

ti še vedno misliš, da ti ostane povprečna plača?

Daj zaposli enega človeka in boš videl, kje je realnost in koliko te stane čisto navaden skladiščnih na minimalcu!

Zgoraj pa nisem pisal za sebe, ker sam ne delam samo 6 ur in tudi ne samo 8ur/dnevno... žal ali pa na srečo
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Citat:
ko sem bil pri odvetniku mi je vzel 60€ samo za "informativni" pogovor potem pa še 120€ za "dopis". tak za katerega je sam priznal da bo pač rabil slabo urco . a to je pa ok? kakšno posebno orodje pa on rabi?

Pa si kaj si dosegel z dopisom za 120€? Vrednost tega, da ti odvetnik spiše dopis za 120€ je lahko n-kratnik cene dopisa. Vem, da sem že kdaj sam spisal kak dopis, pa nisem z njim dosegel nič, ker sem bil v podpisu jaz, Lolek. Več kot enkrat pa se je pod podobne dopise podpisovala odvetniška pisarna in je bila že to velika razlika v odzivu prejemnika.

Mal off:
In kaj lahko dosežeš z dobro poštimanim računalnikom? konec koncev lahko zaslužiš miljone, če pravilno naklikaš forex
smile-1.gif

Ampak še enkrat cena zgoraj je bila pretirana!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
cena zgoraj je bila cena po ceniku! cenik je javno objavljen. ali je pošstena cena ali ni je pa druga stvar...

je pa tako da za 20€ / uro je bolj šmorn.. mehaniki računajo 20€ / menjavo (npr) ampak ima v eni uri par avtov poštimanih...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
cena zgoraj je bila cena po ceniku! cenik je javno objavljen. ali je pošstena cena ali ni je pa druga stvar...

je pa tako da za 20€ / uro je bolj šmorn.. mehaniki računajo 20€ / menjavo (npr) ampak ima v eni uri par avtov poštimanih...
Problem je v tem, da upokojenci ne vedo, kaj pomeni 'kopiranje podatkov na USB' - če bi upokojencu razložil, da za to potrebuješ znanje 4-letnika, potem ti najbrž ne bi plačal 100 evrov. Gre za klasično goljufijo.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.175
1.961
113
Emona / Carnium
Z dobro poštimanim računalnikom dosežeš najmanj to, da ti ga ni treba čez 2 meseca še enkrat vozit na servis in zopet odkartati čarobni znesek z računa o katerem parlamentiramo
smile-1.gif

Čeprav vemo tudi to, da so uporabniki, ki v dveh mesecih z načinom uporabe z lahkoto pripeljejo računalnik v stanje, da je zopet za na servis...Vem, ker sem imel prijatelja, ki sem mu pc rihtal na 2-3 mesece samo zato, ker je kliknil vse kar mu je priletelo v inbox ali na ekran...V takih primerih se mi zgornji znesek sploh ne zdi pretiran
evil.gif

No, sem malo zašel, kajne?
grin1.gif

Želel sem povedati, da je primerjava z dopisom za 120€ zavajajoča. Ceno črke na papirju sem poskušal utemeljiti s primerom iz prakse (lastne). Nikakor pa ne zagovarjam cenika odvetniške zbornice oz. posameznih odvetniških pisarn, kjer so tudi takšni kot je ta računalniški servis, ki te sprejmejo in popedenajo po principu, ki ga je opisal alkoholik. Recimo, brez kakršnegakoli svetovanja, ki je po mojem mnenju osnova marsikatere kvalitetne storitve.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Ne zdi se mi fer, da so si tipi zabili v glavo, da je njihova postavka 40€ na uro, pa če bodo zato samo sedeli ob računalniku, čakali in vsake toliko kliknili next ter hkrati rihtali še 3 druge kište, ali če opravljajo kako programiranje, oblikovanje spletnih strani ipd. kar zahteva veliko znanja, samoiniciativnosti in truda. Ampak jasno, danes bi rad vsak obogatel na lahek način in če ima tip enoosebni s.p., za katerega ima najete posebne prostore, plačuje stroške in vse bedarije, zraven bi rad našparal še za dopust pozimi in poleti ter si zagotovil redno mesečno rento za starost, s 6h dela na dan žal ne pride skozi. Pa tole jokcanje wuee, mašina je počasna, updejti se nočejo naložit ... Primi kišto, odnesi jo domov in zrihtaj, med tem ko rihtaš še kaj drugega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
S 35-45e ne bos zivel od tega. To ti je dovolj, ce imas redno sluzbo.

. Pa če računaš 20EUR/h in imaš samo 2 stranki na dan pri katerih opravljaš 2 uri dela imaš pokrito letno povprečno plačo 1000EUR/mesec (vštete tudi bolniške in dopusti), vse stroške dela, amortizacijo službenega vozila in najem "pisarne".

Jst močno upam, da si se zatipkal... ker 20€/ura x 2 stranki x 2 uri ti znese 80€ na dan. to je 1600 na mesec... kar znese letno z odštetimi 24 dnevi dopusta in 14 dni bolniške in odštetim regresom nekje 1300€ na mesec. Od tega moraš plačati prispevke, fiksne stroške, kilometrino,... mogoče še kakšno licenco za program, amortizacijo za prenosnik, tudi kakšno izobraževanje...

ti še vedno misliš, da ti ostane povprečna plača?

Daj zaposli enega človeka in boš videl, kje je realnost in koliko te stane čisto navaden skladiščnih na minimalcu!

Zgoraj pa nisem pisal za sebe, ker sam ne delam samo 6 ur in tudi ne samo 8ur/dnevno... žal ali pa na srečo
wink-1.gif

Pardon za tistega 1000, vzel sem prvotno omenjeno ceno ki je še 1x višja. Za tisti primer 20/2 pa nekako pokriješ s.p. da si na nekem "minimalcu" (oz. pri sp. to pomeni da furaš stroške, svojo delovno dobo in zavarovanje + da ti ostane za golo preživetje). Pač brez dela ni jela! Pa še to je vse samo teorija.

Sem pa potem omenil kako je s prakso, s takim poslovnim modelom (serviser račun. opreme) dolgoročno furaš na robu preživetja če si sposoben in če res delaš. Zaradi specifik trga jasno.

Pa tu je jasno še nekaj drugega, večina takih majstrov dela potem še podobne zadeve ker se samo s prvo stvarjo ne da živet. Ponavadi se spet silijo v najbolj gosto sfero trga (spletne strani v raznih joomlah in wordpressu) kjer se spet da preživet samo z drobižem, trdim delom in malimi "dobički".

Vso to delo danes zna delat precej ljudi (tudi amatersko) in dejansko se da z njim zaslužiti toliko kot z ostalimi "nekvalificiranimi" deli, to pa je minimalec.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pač na zadnjega.... nekje zgoraj smo ugotovili, da za čiščenje računalnika (ali za ponovno instalacijo) potrebuješ dobri 2 uri časa (pa ga dejansko potrebuješ več) in za to sem nekje gor zasledil, da je "realna cena po alterjevsko" kakšnih 40€.
In prodemo do tega, da imaš plačano uro 20€. Efektivno lahko v enem dnevu oddelaš koliko? 6 ur? to je 120€. kar mesečno znese 2400€.
Od tega odšteješ fiksne stroške (najemnino za prostor, telefon, internet, amortizacijo za avto,...), in nekaj davka. Potem če gremo na letni nivo, odšteješ mesec dni dopusta in recimo še 14 dni pavšalne bolniške.

Ali lahko s tem zneskom predeš skozi? Ker imam občutek, da velika večina ne zna izračunati, koliko stanete delodajalca...

Ne zagovarjam zgornjega računa, ki je res pretiran, samo da pa nekdo 3 ure puca računalnik in za to zaračuna 35 eur pa tudi ni OK, ker to je pa nelojalna konkurenca!

Končno nekdo, ki (I guess) sam sebi daje plačo.
aplauz.gif

Podpišem!

Lastnica firma je vzgojiteljica v vrtcu, kakšne prostore ima za najeti? Kakšen študent jo pa 10€/h uro stane, da ga pošlje poštimat.

Grozni fiksni stroški.

Nisem govoril o konkretni firmi, ker je ne poznam. Če bi se sam preživljal s tem kot sp, recimo.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:

Problem je v tem, da upokojenci ne vedo, kaj pomeni 'kopiranje podatkov na USB' - če bi upokojencu razložil, da za to potrebuješ znanje 4-letnika, potem ti najbrž ne bi plačal 100 evrov. Gre za klasično goljufijo.

Ker za menjavo gum pa potrebujes 4 leta solanja in eno leto prakse?
Koliko let studija mislis da rabi frizerka, da se nauci z masinco drsati po glavi?

Saj verjetno ne placujes komurkoli za take stvari?

Kot sem ze prej rekel. Racunaj, da je tukaj notri res veliko rizikov. Trditev stranke - ne dela mi mail ti ne pove nic. Ko prides tja vidis, da je sel hard disk. Ja itak da mail ne dela. Pa se kaj drugega tudi ne
smile-1.gif
. Potem zacnes razlagati stranki, da bos rabil nov hard disk, instalacijske cdje, geslo za wifi, da mora imeti geslo za email account....

Koliko bi bila zate razumna cena, za to storitev? Maila namrec nisi popravil, ker stranka nima rezervnega diska, cdji itak ne ve kje so. Kaj je wifi geslo?
Mail geslo?
"Jaz grem samo tja na rumeno slikco pa se mail odpre."

Kaksna bi bila razumna cena za to storitev?

Lahko ti povem kako je to pri serverjih. Vcasih prides do stranke in niti nimajo masine, na katero naj bi jim instaliral server. Ali pa je masina v skatli. Po moznosti moras se rack postaviti. Kaj ces? Zacnes sestavljati masino. Nato nima prostega mesta za elektriko, mreza je tako ali tako problem. Mineta 2 uri in se nisi niti vstavil CDja.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Razlika je velika: za menjavo gum ali friziranje potrebuješ izkušnje, specifično znanje in opremo, česar nima vsak. Računalnik lahko popravi vsak, ki zna angleško in ima internet (govorim o težavah, ki jih imajo 'navadni' uporabniki - seveda je zgodba posvem druga, če skrbiš za računalnike v nekem podjetju).

Razumna cena za prenos podatkov na USB je 5 EUR (od oka), pa še to je veliko.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
5e?

Tvoja firma ne bi dolgo laufala
smirk-1.gif

Si uposteval vse stroske, ki jih je nastel igi? Si vracunal prevoz do stranke in nazaj? Cas in materialni stroski (bencin, obraba,..). Si uposteval, da lahko na poti koga butnes in bo potrebno peljati avto h kleparju? Kolikokrat bos moral za to sesti v avto, ce bos kasiral po 5e?

Za menjavo gum rabis specificno znanje in opremo? Ja no. Saj nekaj malega res rabis. Opremo dobis sicer ze v avtu (dvigalka in kljuc). Znanje? Ja. Nekaj malega, ampak mnogi so ze menjali kolo z rezervnim brez kakrsnihkoli izkusenj in uspeli.
Za strizenje z masinco - po vsej glavi 3mm? Rabis masinco. To je res. Recimo da kupis kako boljso, pride 50e in z njo lahko ostrizes 1000 glav. Znanja pa ne rabis ravno veliko. Pac drsaj in drsaj dokler nekje ne strli prevec ven. Potem pa samo se malo poberi okoli ob robu.
Ce stejem da ti stranka v frizerijo se pride sama bi rekel da bi bila razumna cena .... 60 centov?

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
čez 10/20 let bodo vsi SPjevci propadli ker si bo že vsak sam doma znal nared to kar oni mastno kasirajo.. In prav je tak, zakaj bi nekomu plačal če lahko sam opravim to

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Hej, prosti trg: in prosti trg je povedal, da je 100 evrov za c/p preveč, saj je Sosed v postopku likvidacije.

Glede vulkanizerstva: kako boš pa zamenjal feltno? S šraufencigerjem?
Glede frizerstva: frizerstvo ne obsega samo mašince (znanci, ki so postriženi na 3 mm se z mašinco frizirajo sami).

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ker racunalnistvo obsega samo kopiranje na usb kljuc?

Za to, da je v postopku likvidacije je itak lahko 100 razlogov. Lahko da je bila tudi cena prenizka.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
da je v likvidaciji je najbrž posledica stanja na tržišču, kjer pač enostavno ne morejo pošteno zaračunati pošteno opravljene storitve ker je preveč damping ponudnikov... pač v stilu: hej windows sem naložil zdej sem pa mojster. itak večina potem posega po "sosedovem" mulcu ki namesto da bi počistil računalnik enostavno ponovno namesti windowse (in po možnosti zbriše vse certifikate za klik, vse slike, dokumente itd... [cenzura] ga) ampak naredi pa vse skup za 10€

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
Ker racunalnistvo obsega samo kopiranje na usb kljuc?

Za to, da je v postopku likvidacije je itak lahko 100 razlogov. Lahko da je bila tudi cena prenizka.
Pogovarjamo se o dotičnem primeru Soseda - povsem druga zgodba je programiranje, vzdrževanje računalnikov v podjetjih itd. Nameščanje AV programov ne moraš metati v isti koš kot omenjeno.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Za razmislek o tem kako grejo podjetja v likvidacijo:
Zelo veliko se govori o gradbenih podjetjih. O malih privatnikih, ki so delali za velike. Tam ze tezko reces, da grejo ker so postavili previsoko ceno. Mogoce. Mogoce so postavili prenizko. Ce bi zeleli preziveti bi morali zasluziti dovolj, da jih tudi morebitno placevanje neke stranke ne spravi na kant.
In tu kot sem rekel imas sigurno mnogo primerov, ko ti stranka ne placa. Mnogo primerov, ko ti po telefonu rece da nekaj ne dela, ko prides tja pa vidis, da je problem veliko bol resen