Biznis s popravilom računalnikov

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Sure in ko pride vnuk pa mu ne dela WIFI ker si zamenjal geslo, bodo spet klicali tebe da si naredil na pol.
Ali pa, ko resetiraš geslo in nehajo delat vsi certifikati, backupov pa nikjer
bonk.gif

Nekoč sem formatiral kišto, so imeli neko bazo z 10+ let podatki v C:\Windows. Ja, sem opazil pred formatom...
Prav tako folk spravlja zadeve v temp ali kam podobno...vse to je treba preverit, drugače si šalabajzer ti!

Edit: prav tako včasih delaš s kišto, kjer bi bite hitrej na roke na list prepisoval...ja skopirat 9GB na moji kišti traja 2min, na p3 pa 1 uro. Prav tako, ko nekoga sprašuješ kaj še rabi, ima vedno vse, potem pa čez pol ure klic...ja tukaj sem imel pa še eno tako ikonco...

Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Če zamenjaš geslo za WIFI ti zdrava pamet pove, da jim napišeš nekam.
Resetiranje gesla je v skrajnem primeru saj ti v 99% pokaže njihovo.
Slike povečini vsi shranjujejo v mapi Moji dokumenti ali na namizju, zato pred formatiranjem narediš backup namizja, moji dokumenti in mapo uporabniškega računa in imaš vse.

Do sedaj se mi še ni zgodilo, da bi pozabil kaj prenest pred formatiranjem, je pa res da zelo redko formatiram računalnike, ker povečini popravim sistem.
Če pa kdaj kaj pozabiš pa zaženeš kak program za obnovo datotek in je to to.
Najhitreje datoteke skopiraš, če vstaviš kak Live CD, če boš pa kopiral, ko bo sistem zagnan pa traja malo dalje.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.258
1.403
113
ksz

Kolikor jaz vem je "Sosed" kot tak je šel v pm zaradi svojih neumnosti + neumnosti drugih.

Tako da danes samo še preusmerja telefonske klice, do drugih servisov.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ja ker z live cdjem bom prisel v gmail, hotmail?

Updejti se tudi instalirajo vedno brez tezav? Ok. Za domaco rabo sicer mogoce lahko reces - ma tisti, ki grejo gor grejo, ostalih pac ne bos imel. Pri serverjih moras seveda te zadeve urediti. Drugace na koncu koncas s clustrom, kjer ima vsak node instaliran svoj sistem, potem pa debelo gledajo zakaj program enkrat dela, drugic ne.

Menjava wifi gesla - ja seveda ga lahko spremenis je pa to absolutno nezazeljeno, ker ima po moznosti familija povezano preko wifi se kako masino, telefon, karkoli. In potem bojo klicarili naokoli, da je bil serviser tukaj, sedaj pa ne dela vec internet. Temu bi se rad izognil.
Vcasih je tudi vec stanovanjska hisa z modemom v zgornjem nadstropju. In ti ljudje ne govorijo med sabo. Kako bos prisel do modema in spreminjal geslo? Mogoce pa ljudi iz zgornjega nadstropja samo ni doma.

Se tudi strinjam, da ima vecina podatke na namizju in v mojih dokumentih. Seveda se na to ne mores zanesti. Nekaterim je sistem postavljal napredni administrator in jim je naredil mape za filme, slike, glasbo ter jih nato mapiral (subst) vsakega na svojo crko in to pridno uporabljajo.

Ce zelis storitev opraviti kakovostno, se ne mores kar zaleteti in opraviti zadeve na horuk.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Edit: prav tako včasih delaš s kišto, kjer bi bite hitrej na roke na list prepisoval...ja skopirat 9GB na moji kišti traja 2min, na p3 pa 1 uro. Prav tako, ko nekoga sprašuješ kaj še rabi, ima vedno vse, potem pa čez pol ure klic...ja tukaj sem imel pa še eno tako ikonco...

Kaj misliš da ti reče serviser za avto ko prideš z 20 let starim gnilim avtom kjer je zaribal motor?

Kaj misliš da ti reče serviser za pomivalni stroj ko pogleda skurjeno programsko vezje na 10 let starem pomivalcu?

No enako bi moral reči tudi serviser računalniške opreme ko pride do nekoga ki ima p2 s 300mhz in 32mb rama!

Dober serviser vedno pozna besedo "neekonomično popravilo"!

(za kopiranje podatkov iz prahistoričnih mašin vzameš disk iz kište in ga daš v drugo mašino/ohišje kjer se da kopirat normalno)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
Čakaš, da stranka najde geslo, potrebno naredit backup maila.......
Odkar so Live CD-ji ne rabiš čakat na nikakršno geslo ampak jih lahko vse zaobideš ali pobrišeš, router resetiraš in nastaviš na novo, če so pozabili geslo itd.

Upam, da ne bom rabil nikoli popravljat storjeno škodo za tabo
crazy1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Nekateri si narobe (preveč temeljito) razlagate kaj naredi servis: Instalacija operacijskega sistem pomeni natanko to, in nič več (torej format C:, instalacija in gonilniki). Če bi rad backup, plačaš posebej "prenos podatkov" (90eur). Prenos mailov je pset posebej (40eur). Bi radi nastavitev gmail? Poglejte postavko "nastavitev programa"

Pri routerju tudi piše točno kaj se naredi: konfigurira router in nastavi eno (1) napravo. Bi rad mulc še mobitel? Ni problema, a pride dodatnih 40 eur.

Zdaj, če se res tako striktno držijo ne vem, a po ceniku so pokriti da računajo vse dodatno.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Če je stranka pozabila geslo za gmail tako nimaš kaj za praskat, povečini si pa vsi gesla shranijo v brskalniku.

Če se sosedi med sabo ne pogovarjajo uporabljajo pa isti wifi, me res zanima kdo potem plačuje položnico za internet oziroma je dobra duša, da sam plača odstopi pa še linijo nekomu s katerim se ne pogovarja.

@SouthPark
In kaj bi ti za mano popravljal, če izklopim geslo ali ga odstranim?
Za mano še ni nihče nič popravljal, povečini jaz popravljam za servisi, ki so kao naredili vse oh in sploh.
Potem pa še zaklenejo bios in rečejo, da brez da ti ga povedo ali pa da resetiraš bios ne moreš izbrisat gesla.

Geslo od biosa izveš v 10 sekundah in za to ne rabiš nikakršnega CD in nikakršnega resetiranja, le 3x vpišeš narobno geslo in ti bios ven vrže eno kodo in če veš kaj počet z njo si v naslednjem trenutku že v biosu.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
@SouthPark
In kaj bi ti za mano popravljal, če izklopim geslo ali ga odstranim?
Za mano še ni nihče nič popravljal, povečini jaz popravljam za servisi, ki so kao naredili vse oh in sploh.

Zato, ker bi kar povprek brisal vse. Podatkov iz nekaterih programov ne moreš backupirat brez da ga odpreš na trenutni instalaciji. Ne moreš kar Live CD dat not in naredit backup, ker bodo datoteke neuporabne.

Za resetiranje router gesla (oz. še bolje vseh nastavitev - odprtih portov) pa so ti že napisali. Je pa sicer odlična rešitev, če hočeš zaračunat še več obiskov.

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Potem mi pa povej drugo rešitev za prit v router, če nimaš gesla.
Ko nastaviš porte in vse ostalo narediš backup routerja, za vas ne vem ampak vedno ko nekaj nastavim na novo v routerju naredim backup in prav tako naredim backup sistema, ko gre računalnik iz mojih rok.
Stranki tudi povem, da sem ji nastavil samodejno izdelavo varnostnih kopij 1x na teden in to je to.

Nekje si zgrešil bistvo, nebi brisal ampak pogledal geslo ali ga preprosto izključil, če to ne bi šlo ga pa odstraniš, če lastnik nima nikjer zapisano.
Z Live CD narediš backup slik ali kaj podobnega gre hitreje kot pa takrat, ko je Pc normalno vklopljen, če nimaš hitrejšega pc pri roki, da bi na njega priklopil disk.

In če ne moreš odpret trenutne inštalacije, kako potem dobiš podatke od kakega programa?
Če z live CD narediš backup celotnega diska lahko nato ko program na novo naložiš pokažeš na datoteke iz backupa in ti jih bo program normalno prikazal.

Do sedaj še nisem imel niti ene reklamacije in tudi podatke sem vedno dobil vse iz Pc, dokler bodo stranke zadovoljne bom delal tako kot delam.
Bom pa počasi nehal popravljat za uradnimi servisi, ki naredijo z računalnikom tako kot svinja z bučo, le kako jim uspe na sveži inštalaciji naredit, da v ozadju teče tudi 90+ procesov, če pa ko gre iz mojih rok teče maksimalno 30-40 procesov.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Kako se naredi backup routerja ?:)

Lepo. Dej 40 eur pa ti povem.
Edino, če bo popotnik nelojalna konkurenca pa pove zastonj.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Kako se naredi backup routerja ?:)

Pod nastavitvami ima vsak router možnost izdelave backupa, najlažje pa to najdeš v navodilih, ki si jih dobil zraven.
Če navodil nimaš, mi povej kateri router imaš in kateri model in ti bom povedal kako narediš backup vseh nastavitev.

p.s.
Čez mesec moram priti z 260€ (+ kakšnih par € se še zraven nabere), pa mi je v teh težkih časih še vedno na prvem mestu brezplačna pomoč do soljudi, ki so morda v podobnem položaju kot sem sam in nimajo možnosti, da bi kje postrani kaj zaslužili.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:

Clean istall računaj, kar nekaj uric plus. Ne govorim o repair sistema, ampak postavitev od začetka. Je Southpark lepo opisal koliko časa ti vzame.
Bodi realen. Nekdo ki se resno s tem ukvarja, ne bo sedel 4 ure pred enim računalnikom. Ampak bo v istem času poštimal 3 ali 4.
Pa še kofe lahko vmes bp spiješ in še kaj.