Biznis s popravilom računalnikov

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Torej, ugotovljeno je, da so oderuške cene. Pa obstaja pravna podlaga za tožbo? Kolikor vem obstaja zakon glede oderuških obresti pri posojilih, je tukaj možno kaj podobnega?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.300
7.071
113
pri taščici
Sem prejme gledal tednik in prispevek o piratiziranju. Če sem prav ujel so dobili menart pri nelegalnih programih. Priti bi morali tudi k takim

Chief_Wiggum

Fizikalc
24. jul 2007
1.064
3
38
Pri teh cenah sem jaz čez vsa leta že o ho ho denarja prišparal.
bonk.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Oderuška pogodba

119. člen

(1) Če kdo izkoristi stisko ali težko premoženjsko stanje drugega, njegovo nezadostno izkušenost, lahkomiselnost ali odvisnost in si izgovori zase ali za koga tretjega korist, ki je v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali storil ali se zavezal dati ali storiti drugemu, je takšna pogodba nična.

(2) Za oderuško pogodbo se smiselno uporabljajo določbe tega zakonika o posledicah ničnosti in o delni ničnosti pogodb.

(3) Če oškodovani zahteva, da se njegova obveznost zmanjša na pravičen znesek, ugodi sodišče takemu zahtevku, če je to mogoče; v tem primeru ostane pogodba z ustrezno spremembo v veljavi.

(4) Oškodovani lahko vloži zahtevek za zmanjšanje obveznosti na pravičen znesek v petih letih od sklenitve pogodbe.

Posledice ničnosti

87. člen

(1) Če je pogodba nična, mora vsaka pogodbena stranka vrniti drugi vse, kar je prejela na podlagi take pogodbe; če to ni mogoče ali če narava tistega, kar je bilo izpolnjeno, nasprotuje vrnitvi, pa mora dati ustrezno denarno nadomestilo po cenah v času, ko je izdana sodna odločba, razen če zakon ne določa kaj drugega.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Citat:
Uporabnik chancey pravi:
ali pa popravilo elektronske pošte
stupid-1.gif

Minutko? Pripelje te pa Alonso? Brezplacno?
Znotraj LPP kot kaze ne racunajo potnih stroskov. Torej je tistih 15 minut voznje v eno smer in 15 minut nazaj ter stroski, ki jih imas s tem, vracunanih v ceno teh 40e.
V koncno ceno moras tudi vzeti riziko, da ima stranka res precej zjeban sistem, da bo 15 minut iskala po zvezku kaksno ima geslo in ti prej zdiktirala geslo za klik, pin kodo za telefon in se kaj...

Jaz sem skrbel za veliko domacih racunalnikov in vem, da je skoraj vsako opravilo terjalo vecer. Zadnje case imam vec izkusenj s serverji in tu je situacija podobna - bomo instalirali operacijski sistem, dali v mrezo par serverjev.. To bo v enem dnevu koncano. Prides k stranki in cakas pri vratarju, da te kdo pobere, potem ne vejo kje imajo CDje, cakas IT, da ti dodeli hostname, da te spusti na internet ... In si tam tri dni.

Ce bi bil optimisticen kot si recimo ti, bi rekel za recimo 3 serverje:
- dam CDje oz. instaliram preko mreze vse tri vzporedno - 1h
- priklop v mrezo - 10 minut
- instalacija popravkov ... - 1h (itak spet vse vzporedno)
----------------
3h s precej rezerve. In ura racunalnicarja je itak nizja kot ura avtomehanika - 15e/h .... To bi potem zneslo 45e?

Meni se na prvi pogled te cene tudi zdijo visoke, ker sem jaz navadno delal zastonj. Vcasih sem se kak svoj CD zraven senkal. Ampak realno pa imajo osnovo. Tudi frizerka, ki te ostrize samo z masinco v 5 minutah ti racuna za to nekaj eurov (5 ali 8 ali koliko je ze).

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Pač na zadnjega.... nekje zgoraj smo ugotovili, da za čiščenje računalnika (ali za ponovno instalacijo) potrebuješ dobri 2 uri časa (pa ga dejansko potrebuješ več) in za to sem nekje gor zasledil, da je "realna cena po alterjevsko" kakšnih 40€.
In prodemo do tega, da imaš plačano uro 20€. Efektivno lahko v enem dnevu oddelaš koliko? 6 ur? to je 120€. kar mesečno znese 2400€.
Od tega odšteješ fiksne stroške (najemnino za prostor, telefon, internet, amortizacijo za avto,...), in nekaj davka. Potem če gremo na letni nivo, odšteješ mesec dni dopusta in recimo še 14 dni pavšalne bolniške.

Ali lahko s tem zneskom predeš skozi? Ker imam občutek, da velika večina ne zna izračunati, koliko stanete delodajalca...

Ne zagovarjam zgornjega računa, ki je res pretiran, samo da pa nekdo 3 ure puca računalnik in za to zaračuna 35 eur pa tudi ni OK, ker to je pa nelojalna konkurenca!

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Njihovo "čiščenje" zgleda tako da požene combofix in morda še ccleaner. Kar ostane pač ostane. No, niso vsi taki, a na testu so dobili tudi take primerke.

Kot sem napisal so določeni servisi za 35-45 eur naredili dober posel in to se mi zdi zelo fer cena.

Pa za tele zadeve, ki imajo lahko zelo različen čas dela (odvisno od stanja) niti ne rečem, bolj me motijo zadeve v stilu "priklop računalnika" ali "namestitev brezžičnega omrežja".

Sicer pa, kot pri vseh zadevah, trg naredi svoje in to da ima "sosed" finančne težave že kaže na to. Poznam človeka, ki dela podobno dejavnost že 15 let, ima precej zadovoljnih strank in si je poleg tega da je ta čas od tega solidno živel s tem poslom kupil hišo, vikend in čoln. Ima pa realne cene in predvem računa v skladu z količino opravljenega dela.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Ah se ne znajdejo. Računaš na uro in predlagaš gentoo linux z vsemi namizji in programi (da maš pač izbiro), seveda vse skompajlano iz source code. Evo temu se reče zaslužek. Bolj star komp več keša.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Pač na zadnjega.... nekje zgoraj smo ugotovili, da za čiščenje računalnika (ali za ponovno instalacijo) potrebuješ dobri 2 uri časa (pa ga dejansko potrebuješ več) in za to sem nekje gor zasledil, da je "realna cena po alterjevsko" kakšnih 40€.
In prodemo do tega, da imaš plačano uro 20€. Efektivno lahko v enem dnevu oddelaš koliko? 6 ur? to je 120€. kar mesečno znese 2400€.
Od tega odšteješ fiksne stroške (najemnino za prostor, telefon, internet, amortizacijo za avto,...), in nekaj davka. Potem če gremo na letni nivo, odšteješ mesec dni dopusta in recimo še 14 dni pavšalne bolniške.

Ali lahko s tem zneskom predeš skozi? Ker imam občutek, da velika večina ne zna izračunati, koliko stanete delodajalca...

Ne zagovarjam zgornjega računa, ki je res pretiran, samo da pa nekdo 3 ure puca računalnik in za to zaračuna 35 eur pa tudi ni OK, ker to je pa nelojalna konkurenca!

Končno nekdo, ki (I guess) sam sebi daje plačo.
aplauz.gif

Podpišem!

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
S 35-45e ne bos zivel od tega. To ti je dovolj, ce imas redno sluzbo.

Kot sem ze prej rekel, gre marsikdaj lahko narobe kaka zelo trivialna stvar. Npr. se nek updejt noce instalirati. Na 2 cisto enaki masini je sel, na tretjo noce. In nato porabis takoj pol ure, da najdes razlog in resitev. Lahko tudi vec.
Na cesti se ti tudi lahko zgodi marsikaj. Koga ruknes ali kdo tebe, mogoce pri stranki ni parkirnega prostora in moras pustiti avto v garazni hisi,... Kdo bo kril te stroske? Stranki ne mores dati na racun se barvanja vrat.

Kolikor jaz zastopim, vecino dela opravijo na domu. Vprasanje kdaj se tudi dogovorijo za ceno. Verjetno mora "serviser" priti na dom, da si ogleda stanje in sele potem poda ceno. In ce takrat stranka rece ne? Verjetno ne dobi nic placila.
Na informacije, ki jih dobi preko telefona se ne more zanasati, saj stranka ne loci tipkovnice od miske.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Jaz bi verjetno naredil zastonj. Se kak pocasnejsi kljucek, bi dal za povrh
redface-1.gif
. Verjetno bi stranka/kolega ugotovil, da sem si zasluzil za kak sok ali pivo in mislim, da ga ne bi zavrnil.
Ampak jaz imam redno sluzbo.

Ce bi zivel od tega... Kot sem rekel ze prej - cene ne mores dolociti vnaprej.
Ce stranka poklice, da ne dela mail bos rekel kaj? To bo 40e!
Ne!
Kaj ves zakaj ne dela mail. Lahko da se racunalnik niti ne prizge. Lahko da se sistem ne starta. In ko ti prides tja, vidis, da nic ne dela bos kaj? Sel instalirati vse od zacetka? Stranka nima niti CDja. Ne pozna kode za wifi, modem je v nadstropje visje pri sorodnikih s katerimi ne govori. Tudi ce bi hotel, ne mores narediti nic. In potem probaj dobiti teh 40e.

Slo je popoldne, porabil si nekaj bencina, placal parking, dobil pa - 0e.

Res ne vem koliko bi racunal. Mogoce bi jim lahko konkuriral z nekaj nizjo ceno. Ce bi imel dovolj klicev, bi verjetno slo. Slisati je veliko, samo v tej vsoti je toliko stvari, da se zelo hitro zakalkuliras. Kot si videl nekdo rece, da je za "popravilo" maila dovolj minuta.

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:

467716-post_slo.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.300
7.071
113
pri taščici
Ja samo tisti račun se pa tudi meni zdi malo pretiran.
Najbrž tudi tebi stanko, igi in podobni kajne?
Pa recimo da se je s tem računalnikom hecal cel dan ima še vedno lepo urno postavko. Se pa po vsej verjetnosti ni,če se gre nek servis, nekdo ki to dela enkrat na dve leti (kot jaz npr) mu je tako dolgo delo priznano in oproščeno , Avtoserviser rabi precej več prostora in orodja pa nimajo take postavke. Če pa ga je stranka prinesla "na servis" si pa ne more zaračunat garažne hiše in barvanja vrat, poleg tega je lahko delal več računalnikov hkrati.
Čakam dan ko se bodo "sosedje" pojavili na kuponkotih in pokazali ceno

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Končno nekdo, ki (I guess) sam sebi daje plačo.
aplauz.gif

Podpišem!

Lastnica firma je vzgojiteljica v vrtcu, kakšne prostore ima za najeti? Kakšen študent jo pa 10€/h uro stane, da ga pošlje poštimat.

Grozni fiksni stroški.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik slvn pravi:
S 35-45e ne bos zivel od tega. To ti je dovolj, ce imas redno sluzbo.

45E (z DDV) na uro je "normalna" zgornja meja cene za tako opravilo po kateri ti po vseh stroških dela, dopustih, davkih, ... ostane toliko da imaš za plačo serviserja računalniške opreme in vse stroške povezane s to dejavnostjo s tem da se zraven ne pretegneš. Pa če računaš 20EUR/h in imaš samo 2 stranki na dan pri katerih opravljaš 2 uri dela imaš pokrito letno povprečno plačo 1000EUR/mesec (vštete tudi bolniške in dopusti), vse stroške dela, amortizacijo službenega vozila in najem "pisarne".

Če si bolj sposoben lahko v pisarni servisiraš po 5 računalnikov naenkrat in zaslužiš 5x toliko. Skratka s 45EUR/uro si že na listi tajkunov.

Seveda ker je trg nasičen sploh pa nekonkurenčen (mulci ki delajo za sok in potico) težko da dobiš 2 stranke na dan s katerim bi si pokril plačo. Ampak to je pač problem trga in ponudbe. Če se temu prilagodiš tako, da dvigneš ceno ure dela na 5x in pač stranko ki jo dobiš 2x na mesec obereš totalno je pa popolnoma nepodjetniško in na dolgi rok propad. (tudi mamca v konkretnem primeru verjetno ne bo več najela takega servisa ker ji bo vnuk to prepovedal, verjamem pa če bi kdo opravil isto delo za 20EUR bi dobil še več dela)

Pa igiju in podobnim, če ste vi privatniki in delate 6h na dan ter s tem pokrijete svojo plačo, stroške dela, dopustov, bolniških, amortizacijo opreme itd. potem vam gre super. Pri neki stvari kjer je trg nasičen moraš kar računat da je delovnik 8h+ s tem da v ta seštevek niso všteti časi prevozov. Torej normalen privatnik na nasičenem trgu, ki hoče imet redno plačo ponavadi dela (oz. je od doma) 12h ali več na dan.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.761
9.975
113
40
MB
ksz

pri vsej stvari se ne gre toliko za ceno, kot za šalabajzersko opravljeno storitev

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.668
3.178
113
v lokalni ostariji
no

lepo je pametovat težje je biti privatnik

ko sem bil pri odvetniku mi je vzel 60€ samo za "informativni" pogovor potem pa še 120€ za "dopis". tak za katerega je sam priznal da bo pač rabil slabo urco . a to je pa ok? kakšno posebno orodje pa on rabi?

je pa tako da računalnik zna že skor vsak sam popravt in so poklic razvrednostl.. tko kot se je v času jugotov razvrednotu poklic avtomehanikov... ko so vsi sami doma delal servise itd...